Társasház biztositás

Majordomus # 2023.05.30. 19:55

És nálatok ki tiltja meg hogy egy Számvizsgáló Bizottság ellenőrizze a kifizetéseket?

Ha erre nem vagytok képesek akkor magatokra vessetek.

Itt a fórumon könnyű leírni hogy lenyúlja a ház pénzét. A tiédet biztosan nem.

Tudod bizonyitani?
Ha igen, miért nem teszel feljelentést?

Ha nem,miért vádaskodsz?

Ha ezért bíróság előtt állsz majd,akkor majd átgondolod ezt.

Tudod a mi szakmánkra ez a bélyeg ragad.

2 tulajdonos a bíróságon kért tőlem bocsánatot,hogy elkerüljék a 200 ezer forintos sérelemdíjat!

Neked is hiányzik?

Szomorú örökös # 2023.05.30. 04:46

zsuzska263

Lehet, nem jól emlékszem, hol irtam, h lenyúlja a ház pénzét ?

Olyan szinten fos....d a betűket, hogy nem is csodálom, már a felére sem emlékszel, mit írtál.
De kívánságodra megkerestem:

A masik lph tudja kezelni ezt az embert, csak nalunk van 3 80 év feletti lakó, aki a közgyűlésre jár, és mindent elfogadott, kiveve én. 1 a 3 ellen kevés, es én belefáradtam, ezert a lph ahol tudja lenyulja a kképv.

Arra a felvetésre, h bemenjek tárgyalni, Hát, ahhoz fogadnom kéne valakit, helyettem...

Látod-látod, csak benned lehet a legnagyobb hiba, hogy képtelen vagy emberi hangnemben tárgyalni vele. :-)

A másik lépcsőházban, zsigerből úgy kezelik, h szinte csak olyan szerelőt hívnak, akit a lépcsőházbeli lakó keres, es ráadásul "kézbentartják," ellenőrzik a kifizetést, és a munkálatokat. Vajon miért ellenőrzik? Nem azért mert, zsigerből utálják,

Látod, és mégis megfelel nekik, nem akarják leváltani. Szóval ebben megint egyedül vagy.

a normális hangnem, a normális hozzáállás, az igazmondás, csodákra képes.......a bizalmat pedig, kiérdemelni lehet, és nem lehet előírni jogszabályokkal

No látod, akkor lassan azt is meg fogod érteni, veled is miért beszél úgy, ahogy a közös képviselő.
Onnan indultunk ugyebár, hogy bár van egy közös költség tartozásod, addig nem akarod fizetni, amíg a károdat nem kompenzálja az összeg. Mára már eljutottunk oda, hogy megértetted, ez két külön történet és külön is kezelendő, megállapodást kell kötni róla. Kiderült az is, hogy hiába vagy lakó, minden társasházi iratba nincs korlátlan betekintési jogod, a közös képviselő ezt is teljesen szabályosan végzi. Azt pedig egyáltalán nem csodálom, hogy egy olyan lakóban nem bízik a közös képviselő, aki mindenféle okokkal megpróbálja kihúzni magát a közös költség rendes fizetése alól, te gyakorlatilag ezt csináltad. Szerencsére itt azt is felfogtad, hogy írásbeli megállapodás kötése kell hozzá. Megy ez, csak nagyon lassan! :-)

zsuzska263 # 2023.05.29. 22:55

Majordomus,

Igen, hivatásos,
de ugye, nem arra gondolsz, h leváltani könnyű 1 közösképviselőt, mégha megvan hozzá az akarat is?

Igen, nyilván több házat kezel, de az nem feltétlenül azt jelenti, h elégedettek vele, csak lehet, h némelyek, nem tudják leváltani?
Vagy arra, h miért is mentek diktafonnal a közgyűlésére, 1 másik házból, évekig?
És több év után, inkább leadta a kezelését?

Előzőekben leírtam, h mennyire felel meg a társasháznak, ......

Tàrsasházi, megválasztott képviselő, nálunk is, -egyenlőre,- és ez a kárkezelés majd őt minősíti.

Arra a felvetésre, h bemenjek tárgyalni, :
Hát, ahhoz fogadnom kéne valakit, helyettem...

Természetesen, ,- mivel csak az én "szűrőmön" keresztül ismertétek meg a tényeket, - lehet, nem jól gondolkozom.
De, az biztos, hogy nekem nagyon sokat segítettetek, és letisztázódott bennem az egész történet a fenntebb leírtak alapján.

Köszönöm :)

zsuzska263 # 2023.05.29. 21:52

Szomorú örökös,

Iratbetekintés
Igen, én eddig nem néztem a jogszabályokat, de köszönöm h segitettetek, h hol nézzem.
Szerintem, nem attól lesz valaki "rossz képviselő," mert a jogszabályoknak megfelelően jár el, hanem, attól, áahogy teszi. :(
De, gondolom a jogszabály azt is előírja, h együtt kell(ene) működni, a károsulttal, ha történik károkozás?

Tévedsz
A másik lépcsőházban, zsigerből úgy kezelik, h szinte csak olyan szerelőt hívnak, akit a lépcsőházbeli lakó keres, es ráadásul "kézbentartják," ellenőrzik a kifizetést, és a munkálatokat.
Vajon miért ellenőrzik?
Nem azért mert, zsigerből utálják,
És az el nem végzett munkát NEM fizetik ki.!!!!

A tartozásom törlesztéséről csakis irásban fogok beszélgetni vele.
(Mint, arról amikor haladékot kértem)
Végrehajtást megelőzi a fizetési felszólítás, ?

Lehet, nem jól emlékszem, hol irtam, h lenyúlja a ház pénzét ? (Nem tudom, h írtam-e, általánosan gondoltam, )

Villanyszerelőre nem lehet rábizonyitani, h egyértelműen ő a hibás, és nem is kell, talán, mert a háznak van felelősségbiztosítása. (Bár, csak remélem, mert a régi biztosítási szerződés van feltöltve a ház honlapjára, és a társasházi faliújságra, ó, persze, a jó munkához idő kell, de, h 2 év...)

Egyetértek, veled, és ki is egészíteném, hogy a normális hangnem, a normális hozzáállás, az igazmondás, csodákra képes.
Tovább megyek, a bizalmat pedig, kiérdemelni lehet, és nem lehet előírni jogszabályokkal.:)

Avagy, mondhatjuk úgy is,
(Lehet jogszabályok mögé bújni, de ...........)

Én így gondolom.:)

Majordomus # 2023.05.29. 19:44

A képviselőtök hivatásos,tehát több házan is dolgozik. Érdekes módon mindenkinek megfelel csak neked nem,bár megértem hogy indulatos vagy a károd miatt.

Nem ördöngősség megkeresni az irodájában és normális hangnemben ! tárgyalni vele a lehetőségekről.

Sz.örökösnek igaza van.

Ha velem valaki a magas c-n kezdi a telefonban akkor én is úgy viszonyulok hozzá,de ha sír az elkeseredéstől,akkor minden segitséget megadok neki.

Szomorú örökös # 2023.05.29. 18:36

zsuzska263

Az a baj, hogy zsigerből úgy is kezelitek, mint ha valóban rossz képviselő lenne, aki kihasználja a lakók tudatlanságát. Pedig lehet, hogy nagyon is a szabályoknak megfelelően jár el, amikor nem minden egyes apró részletről tájékoztat benneteket. Te írtad ezt is:

Semmiről nem óhajt nekem dokumentumot mutatni, a kkepv, mert nem vagyok Szb tag,.

És igaza is van ebben. Sőt van, amit felesleges megosztani, mert úgysem értenétek - ezt éppen te írtad, hogy milyen lakótársaid vannak. Nem gyanús egy kicsit sem, hogy a másik lépcsőházban tökéletesen megfelel a lakóknak ugyanez a képviselő? Az meg különösen meredek volt, hogy lenyúlással vádoltad meg a lépcsőházatoknál. Egy kicsit több bizalommal kellene lenni iránta és türelmesen megvárni, amíg a dolgok rendeződnek. Na itt most épp nem a közös költség tartozásodra gondoltam. Azt kénytelen leszel mielőbb elkezdeni törleszteni, hogy ne legyen belőle végrehajtás. Te épp erről a tartozásról igyekszel mindenáron figyelem-elterelni azzal, hogy támadod a villanyszerelő károkozása miatt - bár nyilván elkeseredett vagy a tönkrement eszközök miatt. És elhiheted, a normális hangnemben való társalgás-kezdés csodákra képes. :-)

zsuzska263 # 2023.05.29. 15:58

Szomorú örökös

Sajnálom, ha nem egyértelmű, amit írok, ...

A pályázatról

Nem voltunk tudatában, elzarándokoltunk az irodájába, a leadási határidő előtt 3 nappal.
Csak 1 másik házban lakó mondta, amikor megnyerték ők a pályazatot, h mi volt a feltétel, és h bankszámlakivonat is kell, .....

Nem én beszéltem "vérlázítóan", ki volt hangosítva a telefon, h a többi lakó is hallja, h mi ez az esti szerelés, hangzavar.

Szomorú örökös,

Nem mindíg a közösképviselőt kell védeni, legtöbb nagyon jól tudja a jogait, és legtöbb ki is használja a lakóközösségeket, akár anyagilag is.....

És még hozzá, nagyarcú, szemtelen és pimasz is némelyik, a "tudatlan" lakókkal, aki nem ismerik a jogszabályokat, és vagy a korunknál fogva meg sem értenénk...........

Szomorú örökös # 2023.05.29. 12:19

zsuzska263

Lenézi, az ott lakókat, fölényesen, minősithetetlen hangon kioktat akit tud

És te hogy beszéltél vele? Egy konkrét utalás volt már erre:

Fültanuk vannak rá, h hogyan beszèlt velem, és én h beszéltem vele, amikor kiment az áram, nálam, na az volt a vérlázitó.

Igaz itt nem írtad, hogy melyikőtök társalgási stílusa volt vérlázító. :-)

Szomorú örökös # 2023.05.29. 12:13

zsuzska263

Összehívta a lakókat, megszavaztuk, h mire pályázzon. Legközelebbi közgyűlésen rákérdeztem, h hogyan adta be a pályázatot, amikor a társasház bankszámláján a pályázaton nyerhető pénz 50 %-ának meg kellett volna lenni, és nekünk szinte 0 forint volt

És ha ennek a tudatában voltatok ti is, akkor vajon miért is szavaztátok meg a pályázási lehetőségeket?
Ja persze, mert mindig a közös képviselő a hibás, ti még véletlenül sem, ugye?

zsuzska263 # 2023.05.29. 11:25

Majordomus

Jól irtad, csak megfordítva, engem utál zsigerből a közösképviselő, ilyenekért:
Kb 3 eve lehetett pályázni társasházaknak vmilyen felújitásra.
Összehívta a lakókat, megszavaztuk, h mire pályázzon. Legközelebbi közgyűlésen rákérdeztem, h hogyan adta be a pályázatot, amikor a társasház bankszámláján a pályázaton nyerhető pénz 50 %-ának meg kellett volna lenni, és nekünk szinte 0 forint volt......
Vagy h, 1,5 év nem volt elég, h Fundamentát elindítson, utána megszünt, ezt is szóvá tettem.......
Lenézi, az ott lakókat, fölényesen, minősithetetlen hangon kioktat akit tud, kihasználja pénzügyileg a házat, h senki nem néz a "körmére"........

Majordomus # 2023.05.28. 19:04

Na,akkor a többi stimmel amit leírtam.

siSsi56 # 2023.05.28. 07:56

Elnézést 2023.05.26.kán volt a k.gyűlés.

Majordomus # 2023.05.27. 20:34

Egyébként tényleg a képviselő dönti el a béremelését és a mértékét, mivel a költségvetés összeállitása a képviselőbkizárólagos hatésköre, a közgyűlés meg vagy elfogadja vagy nem.

Majordomus # 2023.05.27. 20:29

Akkor 6.26-án lesz a közgyűlés? Vagy elírtad a dátumot?
.a közös képviselő díja nem külön napirendi pont hanem a költségvetés része.
Ha a költségvetést elfogadják akkor a díjemelést is.

Miért csodálkozol a díjemelésen 24 % infláció mellett?

A perköltséget nem hárithatja át a tulajdonosra, az a társasház költsége.

Itt indokolt esetben a közgyűlés kötelezhetné a képviselőt a kár megtéritésére,mert szakmai hibájából utasitotta el a bíróság az szmsz-t.

.
Az szmsz hiánya nem függeszti fel a közös képviselő és a közgyűlés jogköreit,és a törvényben leírtakat nem is korlátozza.

siSsi56 # 2023.05.27. 11:58

Tisztelt Fórumozók. Elnézést kérek, amiért véletlenül nem a megfelelő alcímet választottam !

zsuzska263 # 2023.05.27. 05:42

Szomoru örökös,
Majordomus
Drbjozsef

Igen, így lesz, irásban.
Külön kezelve a 2 dolgot.
Köszönöm az eddigi segítségeteket,

Szomorú örökös # 2023.05.27. 05:08

zsuzska263

Köszönöm a jó tanácsokat, beszélek vele, a részletfizetési szerződésről.

Az azért kevés lesz a megegyezéshez, fektessétek is le írásban azonnal! :-)

zsuzska263 # 2023.05.27. 05:04

Szomorú örökös,

Nem utálom, sőt egyenesen 1 jófej, agilis embernek ismertem meg.

Fültanuk vannak rá, h hogyan beszèlt velem, és én h beszéltem vele, amikor kiment az áram, nálam, na az volt a vérlázitó.

Köszönöm a jó tanácsokat, beszélek vele, a részletfizetési szerződésről.

Szomorú örökös # 2023.05.27. 04:13

zsuzska263

Azzal segítene nekem, ha intézné a biztosítási károm, de inkább időt húz....

Ezzel a mondattal nagyon jól meg lett fogalmazva szerintem a hozzáállásod:

Az a te bajod,hogy zsigerből utálod,sőt lenézed azt egyetlen embert aki segiteni tudna rajtad.

Sajna amíg te is ilyen stílusban kezeled a közös képviselőt - feltehetően erőszakosan mentél neki, amikor tönkrementek az eszközeid - addig kb. ugyanazt kapod vissza tőle is. A helyedben én nem csodálkoznék. Amilyen az „adjon Isten”, addig ugyanolyan lesz a fogadj Isten" is.

zsuzska263 # 2023.05.26. 21:51

Majordomus

Azzal segítene nekem, ha intézné a biztosítási károm, de inkább időt húz....

Kértem az Érintésvédelmi jegyzőkönyv et, és a többit, h intézzem, válasza:
valakinek régebben le kellett adnia, ezt próbálja visszaszerezni 2 hónapja.

zsuzska263 # 2023.05.26. 21:41

Szomorú örökös,

Beszélek a képviselővel, h mire gondolt az én részletfizetési ütemezési szerződésemnél.

• Van saját ingóság biztosításom!!!

Ez is felmerült, de a közösképviselő meggyőzött, h arra azért nem fizetnének nekem, mert nincs beépítve a lakásomba túlfeszültség elleni védelem, több lakásban is történt kár, és mondta, majd ő intéz mindent.

(minek hívtam más szerelőt, h képzelem, mert szerelés alatt van a vezeték, és ha a ház biztositója nem fizet, akkor majd a vállalkozóé, mindezt tanuk előtt, minősíthetetlen stílusban mondta.)

Nem hallgattam arról, h tartozok a kköltséggel, a fizetésben, (mert, túlköltekeztem) de ez nem egyenlő azzal, h nem törlesztenék, augusztustól.
De, meg kellett javíttatnom, (kölcsön kértem, emiatt) számlásan a bojlert, sütöt, ami közel annyi mint a tartozásom,.....
Aki kijött hozzám, villanyszerelő, amikor történt a károm, megmondta, h ez, itt így hagyva 2 hónapja, életveszélyes, a vezetékek, stb,...erről ott helyben írt írásos véleményt, fotók is vannak.
Mivel ők is foglalkoznak fővezeték cserével, mondta, ez kb 3-5 napos munka, 12 lakásnál,.
(Kiírni a lépcsőházban h 2 napig szerelés, villany nem lesz, és megcsinálja az egészet, de ez nálunk nem történt, rákötött a régi vezetékre, 1-2 lakásnál, és 2 hónapig úgy hagyta, a kilógó szigetelt vezetékeket, plomba nélkül az órákat, stb)
Felhívtam ezt a villanyszerelőt 2 napja, ha kell, csinál hivatalos szakvéleményt arról, amit ott tapasztalt aznap..

A képviselő pedig annyira igyekszik, h visszakapjam a károm, h 2 hónap után sem adta be azokat a papírokat, ami kell az elbíráláshoz.
De, a villanyszerelő vállalkozóját kifizette előre, 3 millio ft-ot, h el sem készült a munkával.(benne van a tavalyi elszámolóban)
De, mit várok 1 olyantól, aki tanuk előtt, azt is behazudta, h bejelentették, h a villanyórám a káresemény miatt, tönkrement.
És láss csodát, felhivtam a Elmut, és nem volt bejelentve, rákötöttek a méretlen fővezetékre, de nem jelentették be, 4 nap után sem..
.

Majordomus # 2023.05.26. 20:41

Zsuska

A Jegyző nem a közös képviselőt felügyeli hanem a társasházat.
.
Az a te bajod,hogy zsigerből utálod,sőt lenézed azt egyetlen embert aki segiteni tudna rajtad.
.
Menj el hozzá,kérd el tőle a biztosító igényelte papirokat és vidd be a kárrendezésre. Hamarabb rendeződik az ügy.
.
Felejtsd már el a beszámitást!
.
A te károdnak és a közös költség tartozásodnak semmi köze egymáshoz.
.
Van viszont köze a károdnak,és a társasház által megrendelt munkának egymáshoz. Sok.
.
A társasház felelős az általa megrendelt munkáért!
.
Inkább ezen a vonalon lndulj el.
Beszélj a közös képviselővel. Vegye elő a vállalkozót a károkozás űgyében!

Szomorú örökös # 2023.05.26. 17:21

zsuzska263

Ha, beszámítják a kköltségbe, mert nem fizetnek, azt sztem én is "fizetem",
a tulajdoni hányadom arányában, mert ugye az nem "érkezik" be tőlem...

Szóval te most arra utazol, hogy ne kelljen fizetned, holott arról mélyen hallgatsz, hogy egyáltalán a közös költség tartozásod hogy jött össze. Ezek után károd keletkezik és most amögé elbújva próbálod megúszni. Mint már párszor leírtuk, ez két külön ügy. Ha úgy érzed, hogy közös szerelésből kifolyólag téged kár ért - úgy látom, hogy ez a helyzet - akkor ott a társasházi biztosításra kérheted a kártérítést. Ha nem fizetnek, akkor polgári peres eljárást kell indítanod az ellen az ember ellen, aki miatt ez keletkezett, persze csak ha egyértelműen bizonyítani tudod, hogy miatta történt. Az, hogy egyfolytában mondod, előtte minden működött, kevés lesz még. Amennyiben perre viszed, szakértői vizsgálat lesz szükséges az ügyben.

Viszont ne keverd bele a közös költség tartozásodat. Azt mindenképp fizetned kell, a törlesztéséről meg kell rá állapodni a közös képviselővel - ő is ezt kérte ugyebár - és azt a fizetési ütemezést nagyon pontosan be is kell tartani. Nem hagyhatod ki csak azért, mert neked kártérítési igényed van, mert akkor ügyvéd lesz belőle és végrehajtás - aminek persze te fizeted minden egyes forintját majd később. Ne kelljen elmagyarázni, hogy ez mekkora többletköltséget fog számodra jelenteni. Ha viszont a kártérítésedet elfogadják és befut, és gondolom azt majd nem te kapod, hanem a társasházi számlára megy, akkor azzal valószínűleg csökkentheted a fizetnivalódat, de csakis azzal és nem többel, de csakis akkor, ha már a biztosító kifizette, hamarabb erre nem hivatkozhatsz csökkentési célból. Leginkább azért, mert a biztosító fogja eldönteni, hogy jogos-e a kárigényed és ha igen, akkor az összegszerűen mekkora is lesz.

Mindez, a Közösképviselő miatt

Nem feltétlenül miatta. Ha lenne saját lakásbiztosításod, most akkor oda kellett volna a kárt bejelentened.
Ehelyett a társasház biztosítására próbálsz meg kártérítést kérni, holott az rohadtul nem lesz egyszerű és gyors eljárás.

zsuzska263 # 2023.05.26. 13:29

drbjózsef

Köszönöm, én is így gondolom...

drbjozsef # 2023.05.26. 09:03

zsuzska263,

Közös megállapodással (szinte) mindent lehet.

Annak hiányában viszont a közös költséget fizetned kell.