eulimen, köszönöm
Szomorú Örökös, Köszönöm, értem... pedig itt is haladni kellene az információs technikával... talán.
eulimen, köszönöm
Szomorú Örökös, Köszönöm, értem... pedig itt is haladni kellene az információs technikával... talán.
Gabi9967
„pedig itt is haladni kellene az információs technikával”
A kilobyte elszáll, az írás megmarad. Fogalmad sincs, hány olyan üzenet nem ér soha és tűnik el a világhálón, amely fontos volt. :-)
Szomorú örökös
ez így van
Szomorú örökös
e papírt kell írnom a gov.hu-ra :D
ott (is) tudom kijelenteni a bérlőimet, ha nem fizetnek, és megszüntetem a bérleti szerződést.
Az ügyintéző tájékoztatott, hogyan nyújtsam be, és kérte, hogy másolatként csatoljak iratot a bérleti szerződés megszűnéséről. Az vajon jó lehet-e, illetve elég-e, hogy én albérleti díj nem fizetés miatt 8 nap után tértivevényes :) levélben felmondom a bérleti szerződést a bérlőkkel. Milyen formai követelményei vannak, vagy csak simán (tértivevényes) levélben közlöm a bérlőkkel, hogy a bérleti szerződés megszünt?
„Milyen formai követelményei vannak, vagy csak simán (tértivevényes) levélben közlöm a bérlőkkel, hogy a bérleti szerződés megszünt?”
Nincs különösebb formai követelménye, már ha nem volt a szerződés közjegyzővel záradékoltatva.
Legyen egyértelmű, világos, hivatkozva a szerződésetek megfelelő pontjára, és indoklásként a fizetés elmaradása. Pár mondat, semmi cikornya.
„ott (is) tudom kijelenteni a bérlőimet, ha nem fizetnek, és megszüntetem a bérleti szerződést.”
Ez tényszerűen NEM igaz. Ott tudod kijelenteni őket, HA MAJD MÁR NEM LAKNAK OTT.
Ha az ügyintéző kimegy, és azt látja, hogy ott laknak, akkor nem fogják fiktiválni a lakcímüket, akkor se, ha felmondatad a szerződést. Hiszen ott laknak.
drbjózsef
Köszönöm a válaszát.
Időközben a másik albérlő családom lelépett, dec 10 óta tartoznak a lakbérrel, rezsivel. Felszólítottam őket, mondtam azt is, hogy más szívesen kivenné a lakrészüket, ha ők nem fizetnek. Erre összepakoltak, és elmentek.
Mivel román állampolgárok, és ők a román személyi igazolványuk bemutatásával kötöttük az albérleti szerződést, hová tudok fordulni a jogos bérleti díj nem fizetés behajtására? (Mo-on dolgozik a férfi - sztem nincs bejelentve - a párja otthon van a Mo-on született kisbabájával)
Köszönöm észrevételüket
@Gabi9967
„hová tudok fordulni a jogos bérleti díj nem fizetés behajtására?”
Lakcím ismerete nélkül csak a nyomának a bottal ütése marad.
Ha tudod, belföldön hová költözött, akkor FMH-t indíthatsz bármelyik közjegyzőnél.
Ha csak a romániai lakcímét ismered, akkor EUfmh-t indíthatsz, szintén (magyar) közjegyzőnél.
https://mokk.hu/…jaras-eufmh/
Személyi adatok ismeretében + érdek igazolása esetén kb 5000 Ft-ért a kormányhivatal megmondja, hova van bejelentve - vagy azt, hogy fogalmuk sincs:
https://www.nyilvantarto.hu/…tas_szemelyi
eulimen, köszönöm a választ
Tudom, hogy egyelőre hová költöztek ( a hölgy anyjához, 2 utcára).
Inkább az lenne érdekes, hogy hol dolgozik, ott tudnám (nem peres eljárásban, talán személyes "tárgyalás" útján) kijárni, hogy fizessen, mert nem érdeke, hogy az adóhatóság megnézegesse, hogy be van-e jelentve a munkaviszonya.
" összepakoltak, és elmentek"
A bérleti szerződésben ez áll:
"A felek a bérleti szerződést bármikor írásban - 21 napos felmondási idővel -felmondhatják."
Ha csak fogják magukat, és kiköltöznek, az már a bérleti szerződés felmondása? Vagy ketyeg tovább a bérleti szerződés? Azaz akár még holnaptól is kérhetem tőlük az albérleti díjat?
Gabi9967,
Nem kötelesek ott lakni. De ha nem mondtak fel írásban, és nem adták át az ingatlant átadás-átvétellel, nem adták át a kulcsokat, akkor a bérleti szerződés érvényes továbbra is.
drbjózsef
Köszönöm, akkor felszólítom őket, hogy fizessék a tartozást, és mondják fel írásban a bérleti szerződést.
Ha nem írnak, akkor majd írok én, miután kiadtam újra a lakrészt, hogy felmondok nekik.
Utána majd bírósághoz fordulok a jogos tartozás kiegyenlítéséért.
Fejlemény:
Megkaptam a tértivevény kézbesítési igazolását, hogy a címzett átvette.
Viszont telefonban a címzett azt mondta, hogy ő nem vett át semmit, nem kapott tőlem semmilyen levelet.
Érdeklődtem a postánál, azt mondták, hogy nem kell nevet írni, hogy ki vette át, csak egy személyi igazolvány szám van feltüntetve. Annyit elárult a posta dolgozója, hogy magyar személyi igazolvány szám van feltüntetve: Közben a kedves lakóm, akinek küldtem a tértivevényes felszólítást, román állampolgár... a bérleti szerződés megkötésekor is román személyi igazolványt mutatott.
A posta azt mondta, hogy forduljak ügyvédhez, ha szeretném kideríteni, hogy mi az igazság.
„A posta azt mondta, hogy forduljak ügyvédhez, ha szeretném kideríteni, hogy mi az igazság.”
Micsoda egy parasztvakítás! Az ügyvédet ugyanúgy hasbaakasztják, mint téged, illetve, ugyanúgy nem adnak neki érdemi információt, ahogyan neked sem.
Ha érdemi igazolást akarsz az címzettől, akkor menj el közjegyzőhöz, kérve, hogy ő kézbesíttesse az iratot a címzettnek. Annak a kézbesítésnek az eredménye nem lesz vitatható, akármilyen igazolványszám is van a tértivevényen.
gerbera317
köszönöm a javaslatot
Akkor most újra küldjem el a felszólítást a bérlők részére, hogy fizessék ki a tartozást?
Vagy már (mivel letelt a 8 nap a felszólítás után) felmondhatom a bérleti szerződést (szerződés szerinti nem fizetés miatt), és magát a bérleti szerződés megszűnését postázzam?
Ezt olvastam egy cikkben:
"A bérbeadónak törvény által biztosított zélogjoga keletkezik a bérlő ingóságain a meg nem fizetett bérleti díj erejéig. Erre tekintettel a bérbeadó megakadályozhatja a bérlőt abban, hogy az ingóságait a bérleményből elvigye, akár úgy is, hogy a bérelt helyiséget / ingatlant lezárja. A bérleményen tehát a tulajdonos akkor is zárat cserélhet, ha a bérlő még bent lakik, amennyiben biztosítja azt, hogy a bérlő bejuthasson a bérleménybe és azt használja."
Ez jelentheti azt, hogy igényt tarthatok mondjuk a gépjárművükre, hűtőjükre, kandallójukra?
Ha igen, kell-e valamilyen végzés, vagy bírósági határozat?
Gabi9967
„A bérbeadónak törvény által biztosított zélogjoga keletkezik a bérlő ingóságain a meg nem fizetett bérleti díj erejéig. Erre tekintettel a bérbeadó megakadályozhatja a bérlőt abban, hogy az ingóságait a bérleményből elvigye, akár úgy is, hogy a bérelt helyiséget / ingatlant lezárja.”
És a magyar jog szerint azonnal birtokvédelmi eljárást indítanak ellened a jegyzőnél, amit jó eséllyel meg is fognak nyerni.
Sajnos a magyar jog ilyen esetekben nem igazán a tulajdonosok érdekeit védi még mindig.
„A bérleményen tehát a tulajdonos akkor is zárat cserélhet, ha a bérlő még bent lakik,
amennyiben biztosítja azt, hogy a bérlő bejuthasson a bérleménybe és azt használja.”
Ennek konkrétan mi értelme? Ahogy kiteszed a lábad az ingatlanból, ők is zárat cserélnek és máris nem fogsz bejutni.
Szomorú örökös, köszönöm, értem.
Ezt is be kellett volna másolnom:
"A szabályozás szerint a bérlő számára csak a helyiség birtoklását kell biztosítani."
de itt van az oldal, ahol olvasgattam:
https://drujvary.hu/…izeto-berlo/
Gabi9967
„A szabályozás szerint a bérlő számára csak a helyiség birtoklását kell biztosítani.”
Igen, te csak azt a lényeget ragadtad ki, amit magadra nézve pozitívnak gondoltál.
Azonban az is ott van, amit én írtam:
„abban az esetben, ha a bérbeadó megpróbálja „önhatalmúlag” visszafoglalni a bérleményt,
a bérlő az ingatlan helye szerint illetékes jegyzőhöz fordulhat, és birtokvédelmet kérhet.”
Szóval ha a birtoklást biztosítod, akkor nagyon gyorsan előbb-utóbb megint ki leszel zárva az ingatlanból szerintem.
Én ezt értelmetlen csiki-csuki dolognak tartom az egészet, mert úgysem fogják betartani ezután sem a szabályokat, ha eddig se tették.
".„..a szerződésszegő bérlő, és nem a jogszerű felmondással élő bérbeadó érdekekeit szolgálja."
”
Szolgálja a gyakorlat.Sokévtizede.
És ezért nincs igazi bérlakás intézmény..A nyavikolóknak ezt kellene elemezni !
Gabi9967,
Ennyire nem egyszerű ez.
Ha érvényesítenéd a zálogjogod, akkor a bérlő felszólítására köteles vagy 8 napon belül bírósághoz fordulni, különben a zálogjogodat elveszíted.
Olvasd el a Ptk. 6:337.§-t.
huh, köszönöm a sok hozzászólást, észrevételt
drbjozsef, ez a paragrafus érdekes... biztos, hogy jól értelmezem?:
6:337
(1) hogyan illet meg a zálogjog? bírósági végzés, vagy csak azt mondom, hogy na, ezt kérem, ez az enyém a dij fejében.
(3) ha kifogásolja... azaz azt mondja, hogy nem jár nekem (bérbeadónak) annyi bérleti díj, vagy nem adja oda a tvjét, az után 8 napon belül kell bírósághoz fordulnom? és írásban, vagy szóban kell, hogy kifogásolja a bérlő a zálogjog fennállását?
Idáig felszólítást írtam, hogy rendezzék a tartozást.
Most készülök felmondani a bérleti szerződést nem fizetés miatt.
Utána hová forduljak? Vagy saját magam adjak be FMH-t a közjegyzőhöz?
Ezt hogyan kell értelmezni:
"Ha a határidőn belül nem teljesít a bérlő, akkor újabb 8 napon belül lehet kiküldeni a felmondást. A felmondás nem azonnali, tehát a felmondást követő hónap utolsó napjára szólhat, és a felmondási idő nem lehet rövidebb 15 napnál."
(ha ma postázom, akkor március vagy április végére szól a felmondás?)
Ismerd be: te nem tudod, mi az a zálogjog!
Gabi9967,
Ha nem vagy ukrán maffiózó, vagy a családod az, akkor ezt el kellene engedned szerintem.
A valóságban, esetedben ez nem igazán működik. Az ilyen zálogozásdi akkor megy, ha egy garázst, esetleg műhelyt adsz bérbe, ahonnan nem tudja a bérlő csak úgy a hóna alatt kivinni az esztergagépét, vagy ilyesmi.
Ha hajlandó vagy egész nap ott állni a lakás előtt, és fizikailag (!) megakadályozni, hogy elvigye a tv-jét vagy a mosógépét, akkor működhet a dolog. Lakásbérlés esetén nehéz ezeket a szakaszokat a gyakorlatba átültetni. Hiszen itt a lakók benne élnek, birtokvédelmet kérhetnek, a beengedést elvileg - amíg vita van közöttetek a bérlemény tárgyában - nem akadályozhatnád meg. Egy garázst vagy műhelyt lelakatolhatnál, ott nem laknak emberek.
elismerem, nem tudom, hogy mi az a zálogjog...
itt talál megtudhatom, sok magyarázatot is kaptam, köszönöm
drbjozsef, ezt el is fogom engedni...
Idáig felszólítást írtam, hogy rendezzék a tartozást. (tétrivevényes levélben)
Most készülök felmondani a bérleti szerződést nem fizetés miatt (tértivevényesen)
Utána hová forduljak? Vagy saját magam adjak be FMH-t a közjegyzőhöz?
ha holnap feladom a felmondást, akkor milyen határidőt kell nézni?
ezt találtam:
"A lakásbérleti jogviszonyt a bérbeadó a bérlő előzetes felszólítását követően, legalább tizenötnapos felmondási idővel, a felmondást követő hónap utolsó napjára felmondhatja, ha a bérlő vagy a vele együttlakó személy a bérbeadóval vagy a szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel kirívóan ellentétes magatartást tanúsít; vagy a lakást vagy a közös használatra szolgáló területet nem rendeltetésszerűen vagy nem szerződésszerűen használja. A felmondást nem kell előzetes felszólításnak megelőznie, ha a kifogásolt magatartás olyan súlyos, hogy a bérbeadótól a szerződés fenntartását nem lehet elvárni. A felmondást a tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül kell közölni."
vagy a nem fizetés már magában is érvénytelenítheti a szerződést?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02