Közös tulajdon megszüntetése.


Nagyfülű # 2019.02.14. 07:03

Köszönöm szépen. A közművek díját is perben tudom majd behajtani?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.14. 09:39

(Kezdeni fizetési meghagyással kell - mivel aligha éri el a hárommilliót. Per akkor lesz belőle, ha ellentmond.)

MajorDomus # 2019.02.14. 21:22

És igy olcsóbb is!

hintaló # 2019.02.24. 23:32

Kedves fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, lehet, hogy volt már ilyen jellegű téma, de nem találtam.
Szóval adott egy öröklött ingatlan, anyuka és 3 gyereke a tulajdonosok. Anyukának 50%-a van, a másik 50% pedig a 3 gyerek között egyenlő arányban oszlik az egyik gyerek külföldön él egy másik pedig közös megegyezéssel a lakást lakja.
Anyuka összeszedett magának egy narcisztikus férjet, aki a házasságkötés másnapján a facebookon közölte az anyuka nevében, hogy kéri a részét.
Egy hónapon belül összeült a család, természetesen a követelőző férj nem volt jelen csak anyukát küldte, itt elhangzott pár ajánlat, amivel anyuka egyetértett, de a férje nem. Kapott ismét egy ajánlatot, amit szintén kevesellt, majd közös kértük tőle az ingatlan felbecsültetését, mert szerintünk sokat követel. Ezt is megtagadta, majd beleegyezett a további tárgyalások lebonyolítására egy később megjelölt időpontban.
Ezt felrúgván pár hét elteltével mindent letagadott és a facebookon nekiállt nyilatkozásokat kérni (ahogyan ő nevezte a jogi nyilatkozatot),hogy eladhassa a közös ingatlant nélkülünk, majd mikor tudtára adtuk, hogy ennek nem ez a módja, azonnal perrel kezdett fenyegetőzni.
Gyakorlatilag nem zárkóztunk el az eladástól sem, de azt nem követelheti, hogy a távollétemben eljárjon és mégis ezt teszi.
Kérdés a következő:
Indíthat-e pert ilyen formában?
Mennyire állja meg a helyét az, ha a szavát meghazudtolóan felrúgja a megállapodást és mindenféle hivatalos megkeresés nélkül azonnal pereskedni megy?
Igazából arra lennék kíváncsi, hogy működik ez a gyakorlatban, mivel mindennek megvan a maga módja és szerintem egy ilyen követelést egy rendes hivatalos levélnek meg kellene előznie nem a facebookon irogatni a fenyegetéseket.

köszönettel fogadok mindennemű segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.25. 05:54

felrúgja a megállapodást
Milyen megállapodást?

oligaliga # 2019.02.25. 12:37

hintaló

Milyen alapon követeli, hogy adjátok el a lakást? Anyuka tulajdoni hányada a házastársi közös vagyon része? Mert ha nem, akkor a férjnek semmi köze hozzá, főleg, hogy nem is lakik benne.

lajcsó # 2019.02.25. 12:41

"Indíthat-e pert ilyen formában?"
Anyuka igen, a férje nem.
A facebook-ot meg felejtse el mindenki!

MajorDomus # 2019.02.25. 19:51

De milyen részét és kitől?

lajcsó # 2019.02.25. 20:46

Anyuka pert indíthat a gyerekek (tulajdonostársak) ellen a közös tulajdon megszüntetése iránt. Más pert nem nagyon tudok elképzelni.

3 unoka # 2019.02.26. 15:53

Tisztelt Válaszadó!
Miért kell új szerződést,ill,szerz.módosítást adni a földhivatalnak, ha a közös tulajdon megosztása miatt változott a hrsz.? Miért nem írja át hivatalból a Földhivatal? Új bürokrácia.

MajorDomus # 2019.02.26. 19:09

Telekmegosztás?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.26. 20:16

Valami nem kerek azzal a kérdéssel. A helyrajzi számot éppenséggel a földhivatal változtathatja meg. Mit kéne hivatalból átírnia?

MajorDomus # 2019.02.27. 18:11

És mihez kell a szerződés?
és kivel?

Atti1980 # 2019.04.29. 11:47

Kedves Fórumozók!
Segítséget vagy legalábbis véleményt szeretnék kérni.
A férjemmel egy válóper kellős közepén vagyunk, van egy közös ingatlanunk (50-50%, viszont a benne lévő vagyontárgyak 80 %-a az enyém). A férjem bántalmazásai és folyamatos lelki terrorja miatt tavaly júliusban rákényszerültem arra, hogy a gyermekekkel a közös ingatlant elhagyjam és jelenleg 180.000 Ft-ért bérelek egy lakást. A közös ingatlanon van még hitel, amit én törlesztek úgy, hogy már lassan egy éve ott sem lakom (55.000 Ft/hó). Férjem nem költözik ki, ráadásul azokat a helyiségeket is használja, amik az én tulajdonom részét képezik. Az ingatlan meg van hirdetve eladásra, többen is szerették volna megvenni. A legutóbbi érdeklődő készpénzben fizette volna ki a teljes vételárat, de ő ezt természetesen megakadályozta. Sőt, azóta a saját hirdetéseit le is vetette az ingatlanos oldalakról. Jelen helyzetben áll a pénzem a közös ingatlanban, anyagilag pedig rendkívüli nehézségeket okoz a fenti összegek havonkénti kifizetése. Családi segítség nélkül nem is tudnék boldogulni. Arról nem beszélve, hogy amíg terpeszkedik az ingatlanban és ellehetetleníti az eladást, nem tudok saját lakásban gondolkozni, ezért marad a számomra horror összegű albérlet. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani?

drbjozsef # 2019.04.29. 12:56

Megegyezéssel.

Annak hiányában perben. Sok pénzért, sok idő alatt.

Gyors, jó, és jogszerű megoldás nincs. Ebből csak kettőt választhatsz egyszerre.

virusbuster # 2019.04.29. 13:14

Kedves Fórumozók!

Van egy ingatlan amelyet szeretnék megvásárolni, de kiderült, hogy van egy ismeretlen tartózkodási helyű tulajdonos, 1%-os tulajdoni hányaddal.
A jelenlegi tulajdonos(99%) szerint valószínűleg már meghalt, de nem tudnak róla semmi biztosat. Mi ilyenkor a teendő? Hol tudnék utánajárni a dolognak? Köszönöm

MajorDomus # 2019.04.29. 21:03

Egyszerű!
vedd meg a 99 %-ot,majd kéred a biróságtól a közös tulajdon megszüntetését.
.
ha van időd,keresed az okmányirodában a cimét,vagy az anyakönyvi hivatalban,hogy él e még.

virusbuster # 2019.04.30. 06:46

Időközben kiderült, hogy az 1%-ős tulajdonjog 1935-Ben került bejegyzésre, így emberi számítás szerint az illető már meghalt, a környéken évtizedek óta lakók sem ismerték. Az esetleges örökösök ez nem kell megkeresni?

drbjozsef # 2019.04.30. 08:01

virusbuster,

Sajnos gyors megoldás nincs, de szvsz ez nem is akkora gond, ha a mostani 99%-os tulajdonos téged birtokba enged.

Két lehetőség van.

Vagy elintézteted a mostani tulajjal. Kérje ő bíróságon a közös tulajdon megszüntetését. Ha ismeretlen helyen van a másik tulajdonos (vagy nem találják, mert nem is él, és az örökös(ök) is ismeretlen(ek)), akkor ügygondnokot kirendel a bíróság, és a közös tulajdon megszüntetésével a szakértő által megállapított forgalmi értéket (az 1%-ra) bírósági letétbe kell kifizetni.

Vagy ugyanez, csak előbb megveszed a 99%-ot, és te indítod a pert.

Megpróbálhatod megkeresni a illető rokonait, és megtudni ki volt az örökös, és akkor közösen kérhetitek a közös tulajdon megszüntetését, ami elvben gyorsabb, bár itt egy póthagyatéki eljárást előtte le kell folytatni, de az nem igényel tárgyalást, papíron is megcsinálja a közjegyző.

drbjozsef # 2019.04.30. 10:42

Mondjuk a második esetben az elővásárlási jog gyakorlása miatt macerás, de szvsz az is áthidalható egyrészt egy földhivatalnál bejegyzett címre küldéssel (nyilván címzett ismeretlenként jön vissza), másrészt a Vhr. 75§(3)-ra hivatkozással.

Esetleg, lehet kérni lakcímet a nyilvántartóból, mint érdekelt, azt hiszem megkapható.

MajorDomus # 2019.04.30. 20:37

Egyszerübb ha megveszi a 99 %-ot,az 1 %-ot majd megoldja menetközben.

virusbuster # 2019.05.10. 10:16

Megnéztem a tulajdoni lapot. Az 1%-os tulajdonosnak csak a neve szerepel a bejegyzésen, a címe nincs feltüntetve. Egy ismerősöm említette, hogy az elővásárlási jogról történő lemondáshoz esetleg a Ptk.6. 222§ jó lehet!

drbjozsef # 2019.05.10. 10:43

Ebben az esetben szerintem is.

Pontosan erről szól az általam írt Vhr.75§(3) is. Ez utóbbit kell alkamazni, ha be akatjátok jegyeztetni a tulajdonjogot.

Persze, az 1%-ot így sem tudod megszerezni (egyszerűen).

oldm # 2019.08.08. 11:34

Tisztelt Jogi fórum!

Kérdéseim, hogy közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítva melynek célja az árverezés, mennyi maradhat az ingatlan értékéből százalékos arányban minden költséget beleszámítva? (perköltség, ügyvéd, árverezés miatti nyomott ár) Meddig húzódhat egy ilyen per? Mit jelent az, hogy sokáig, néhány hónap vagy év? Bármelyik tulajdonos hátráltathatja valamivel az eljárást, ha elvakult gyűlöletében csak az a feltett szándéka, hogy a többieknek minél kevesebb maradjon és a többieket kikészítse, felőrölje idegileg?

Ha jól tudom a perköltség a megállapított érték 6%-a, ami a tulajdoni arányok szerint oszlik és lehetséges az eljárás után fizetni? Ügyvéd kb. mennyiért vállalja a képviseletet az egész ügy során egy 10M Ft értékű tulajdonrészű tulajdonost képviselve? Ügyvéddel köthető e olyan megállapodás, hogy szintén az árverés után kap sikerdíjat %-os arányban ? Ez százalékban kifejezve mennyi lehet?

Összességében megoldható e az egész olyan módon, hogy megbíz az ember egy ügyvédet aki helyette és a nevében eljár (leveszi az idegeskedés terhét), majd az árverezés után kap a bíróság is és az ügyvéd is pénzt?

sml580 # 2019.11.05. 18:25

Tisztelt Urak!
Az alábbi problémám akadt. Adott egy 12 miilió Ft terhelt ingatlan 50-50% tul. hányadal, ami a volt feleségen és a nevemen van. Egy ügyvéden keresztül megkeresett hogy lemondana az 50% tulajdonjogáról megváltás fejében (7 millíó-ért). Az ingatlan értéke kb 16m. jelenleg. Edddig igazoltan semmit nem fizetett a törlesztésbe, sem a fenntartásba. A hitelben én vagyok szedződő, ő a kézfizető kezes.
Az első kérdés hogy a banknál lehetséges hogy átvegyem a teljes tulajdont?
A másik kérdés hogy ha még nem az ő tulajdona, mert még alapvetően a banké, a megváltáskor kérhetem-e hogy a banki tartozás ráeső részét levonjuk a megváltás összegéből.
Előre is köszönöm a válaszokat.