Vízművek, vízórák kezelése


Mufurc_nagyon # 2012.08.04. 07:17

Kedves STRANDI!

Még szerencse, hogy a hibás tömítést egy éven belül felfedezte.

Remélem -
  • megvan a plombálást, óracserét végző által kibocsátott számla
  • írásban, jegyzőkönyvezve van a tömítés hibás volta

az óra csere, plombálás garanciával nyújtott szolgáltatás.

Tehát az elfolyt vízzel kapcsolatos össze költséget a szolgáltató állja, a fenti feltételek adottak.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Mufurc_nagyon # 2012.08.04. 06:58

Kedves zsolthy65!

Gondolom a felszerelt "nem" hiteles vízóra fogyasztását a th. számlájára befizeti.
A konfliktus okát nem közölte;-)

Sajnos Maj. tájékoztatása pontatlan.
Mellék vízóra szerződés esetén is a th fizet ki minden olyan fogyasztást, amely a th főmérőjén keresztül átfolyik.
A csőtörésen keresztül a tűzoltásra használt vízen keresztül mindent.
Az igaz, hogy ha az almérő fogyasztását bejelentik és ki is fizetik, akkor ezt az összeget jóváírják a th. részére.
A vízművekben is dolgoznak jogászok;-)

A közgyűlés hozhat olyan határozatot, hogy a különbséget a mellék és főmérő között a "nem" hiteles fizeti.
A bíróságon ezt a határozatot hatályon kívül helyezik és még kamatot is fizetni kell a th. nak.
Persze csak akkor, ha keresetet nyújtanak be e kérdésben.

Viszont a konfliktus oka biztosan nem a plombák felhelyezése.
Al Capone-t is az adóhatóságok buktatták meg;-)
Szerintem a comboskodásnak nincs értelme.

--------------------------------------------------- ---------------------------------------------------

http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

MajorDomus # 2012.08.03. 22:39

Szereltess be egy hiteles vizorát és köss szerzödést a vizmüvel.a képviselö nem szorakozni akar veled,hanem a fömérö és a mellékmérök különbözetét beszedni,mert azt azaz a te fogyasztásodat is a társasház fizeti ki.

Ezt törvény irja elö. Az a szerencséd,hogy a képviselö amatör,és rosszul inditotta a pert.
Addig szereltess vizorát és köss szerzödést mig ö van.
Én azt a vizet is kifizettetném veled,amiben annak idején a bába megfürösztött.
Értsd már meg,hogy szerzödés hiján a vizmü a te fogyasztásodat a társasháznak számlázza ki,amiben a lábad megmosod,azt a többiek fizetik ki.
Én megszavaztatnám a közgyüléssel hogy a fömérö és a mellékmérök különbözetét annak kell fizetnie akinek nincs hiteles vizorája,ezt beleveszem az szmsz-be,és máris fizeted a ház összes vizdiját.

Szerencséd hogy amatör a képviselö. Addig lépj mig megteheted. A közösséggel lehet dacolni,de szél ellen hugyozni ?

zsolthy65 # 2012.08.02. 14:38

Tisztelt fórumozók, segítséget, tanácsot szeretnék kérni.

5 lakásos társasházban lakom, a tulajdonostársak közül egyedül nálam van már csak felszerelve olyan mellékvízmérő óra, amely nem a Vízművekkel kötött szerződés alapján üzemel. A Vízművek, illetve az általa megbízott Hexaéder kft. illetékeseitől IS azt az információt kaptam, hogy a nem kötelező szerződnöm a Vízművekkel a mellékvízóra üzemeltetéséhez, és ha nem kötök szerződést, akkor plomba sem szükséges, mivel a jelenleg a kereskedelmi forgalomban kapható vízórák eleve hitelesek. Írásos nyilatkozatot e tárgyban mindazonáltal egyelőre nem kértem, a napokban tervezem ezeket beszerezni. A 2012 feliratú matricával ellátott, információm szerint hiteles vízórát áprilisban szereltettem fel, a 6 éves időszak elején járok tehát. A probléma az, hogy a (jogász végzettségű) közös képviselő először közgyűlési határozattal igyekezett kötelezni, hogy kössek szerződést a Vízművekkel, mely határozatból később per lett, és melyet teljesen jogosan meg is nyertem, mivel a határozat sértette szerződéskötési szabadságomat, a határozatot tehát hatályon kívül helyezték, a közös képviselő azonban nem adja fel, és most bírósági úton igyekszik bebizonyítani, hogy a fent említett mellékvízmérő Vízművek-plomba nélkül nem hiteles, és ennek okán igyekszik kifizettetni velem olyan, a Társasház gondnokának gondatlansága miatt elfolyt vízmennyiségeket, melyekhez semmi közöm.
Milyen jogi lépéseket tehetek annak érdekében, hogy a Társasház, illetve az annak nevében eljáró közös képviselő felhagyjon oktalan zaklatásommal? Válaszaikat előre is köszönöm!

STRANDI # 2012.04.16. 14:52

Elfolyt a víz....

Sziasztok! Hátha vki már átesett hasonló kényelmetlenségeken... 2011 júliusában vízórát ellenőriztek, újra pombáltak nálam, ekkor 68m3 víz fogyasztást muatott, 2012 márciusában kihívtam a vízműveket mert állt az aknában a víz, megállapították, hogy egy rosszul berakott szigetelés okozta a víz elfolyását. 680m3 ! Levelet írtam nekik hogy kérem tekintsenek el a kiszámlázástól ,mert az ő összszerelési hibájukból folyt el a víz és nem felhasznűálásra került. A mai nap hívtak telefonon, hogy kérek-e részletfizetést, mert ők úgy döntöttek, hogy 400m3-ert írnak csak jóvá?! Ez azt jelenti, hogy 3-an, 2 kicsi gyerekkel a téli hónapokban 26,5m3/hó vízet fogyasztottam el szerintük, a havi kb:8m3 vízhez képest. A hab a tortán az, hogy természetesen csaorna díjjal együtt szeretnék benyújtani a számlát cirka 145000Ft-ot kellene fizetnem! Segítsetek, mit tehetnék? Per? Fogyasztóvédelem? Egyenlőre azt kértem írják le ezt nekem...
Előre is köszi!!!

ius latratus # 2012.02.10. 10:44

Pille-Hana

Azért az igaz, hogy nem neked kellene álljon feljebb, de mindegy.
Annyit -esetleg- tehetsz, hogy megkéred a szolgáltatót, hogy ... mit tudom én....egyéni méltányosságból tegyen lehetővé pl. 6 havi részletfizetést, s legalább a késedelmi kamattól tekintsen el. Hivatkozhatsz arra, hogy te mindig időben, hiánytalanul fizetted a díjat, s ez, a tényleges fogyasztásodat tükröző számla most nagyon hazavágna, ezért kéred a lehetőséget a részletekben történő teljesítésre.
Más nem nagyon van, annyi, hogy a vízszolgáltatást azért nem olyan könnyű korlátozni, de ne kerüljön rá sor.

Kenderice # 2012.02.10. 10:37

Pulle-Hana:
A követelésük jogos, de a kamat és egyéb költség nem, mivel az ő hibájuk miatt fizettél kevesebbet.

guba" # 2012.02.10. 10:06

Ha negyvenezerrel többet fizetett volna ki, mint amennyit elfogyasztott, teljesen ép lenne a jogérzéke.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.02.10. 08:35

Ez ép jogérzékkel rendelkező ember számára nem is lenne kérdéses. Úgy lehet, nem a vízóra az egyetlen itt, ami fordítva van bekötve.

végrehajtó1 # 2012.02.10. 08:32

Mivel elfogyasztottad a vizet csak kevesebbet fizettél eddig ezért fizesd ki.

Pille-Hana # 2012.02.10. 08:23

Kedves Mindenki!

Kérlek olvassátok el levelem, hátha van vkinek jó ötlete mert tanécstalan vagyok.
Családi házban lakom Budakalászon, melyet 6 éve építettünk, és a szomszéddal közös a vízóra aknánk, és mindkét ingatlan vízórája egy aknában van. Mindkét mérő főmérő. Az akna a mi telkünkön kapott helyet. 2009-ben a vízművek órát cserélt, azóta több alkalommal járt nálunk a vízművek szakembere a leolvasások végett. 2009 óta 3 alkalommal kaptunk év végén éves elszámoló számlát, melyeket rendre határidőre mindig ki is egyenlítettünk. 2012 januárjában azonban a vízművek betört otthonunkba. Elmondásuk szerint a szomszéd engedte át őket a mi kertünkbe, amit a szomszéd tagad. A vízóra leolvasó azért tört be a kertünkbe, mert a szomszéd szólt h szerinte fel vannak cserélve a bekötések. 3 év után most először. Miután nem tudtam tényleg a vízművektől törtek e be így kitessékeltem a „szak”embert, és másnap egyeztettem a vízművekkel. Kijöttek ellenőrizték az órákat, és elnézést kértek, mondván tényleg hibáztak, és a 2009-es óracserénél összecserélték a neveket. Én most panaszt is tettem a jegyzőkönyvre, hogy az óracsere óta legalább 10-15 alkalommal járt nálunk a vízművek szakembere, és ez nem derült ki. Úgy tudom, hogy a főmérőkért a Vízművek felelős? (csak az almérőért a fogyasztó, de az nálunk nincs.) Ezek után megdöbbenéssel vettem 2012.02.08-án kézhez egy számla és egy felszólító levelet, amelyben tájékoztatnak, hogy 40 890 Ft nem fizettem be, ezért ha ezt 2012.02.16-ig nem teszem meg korlátozzák a szolgáltatást. Én jóhiszeműen jártam el a vízórát a vízművek szakembere cserélte ki,akkor jól mért, most mégis én fizessek az ő hibájukért, hozzáteszem, még kamatot is fizessek 14 312 Ft-ot, mert a Vízművek elkövetetett több, mint 2 éve egy hibát. A mai napon beszéltem az ügyintézővel, és az üzemigazgatóval Szabó Imrével,a vezérigazgatóval Vogel "Úrral" de sajnos falakba ütköztem. Elnézést kérnek az ő adminisztrációs hibájukért, de az ő hibájuk miatt én fizessek, vagy korlátozzák a fogyasztásomat. Az ő mulasztásuk miatt, még én, mint fogyasztó vagyok megfélemlítve. Kértem az üzemigazgatót, hogy legalább függesszék fel ennek a számlának a kifizetését, amíg a kompetens személyekkel egyeztetni tudok, de azt mondta, szándékában áll a korlátozás, és meg is teszi, ha nem fizetek. Kérem segítsenek hova fordulhatok, hiszen a vízóra cserénél történt az adminisztrációs hiba, melyet a vízművek embere követett el nem én. Közben pedig a számlákat rendre fizettem késedelem nélkül.

Bármilyen hozzászólást köszönök!

HorvPal # 2011.06.10. 11:55

Üdv!
Kedves bpzoo! Én is hasonlóan jártam leszakítottam a plombámat!Vannak a vízműnek partner cégei megjegyzem én a Vízórás Kft-t http://www.vizoras.hu kerestem fel amelyek hitelesítik is a vízórákat. Én inkább újat vettem mert egyszerűbb volt illetve, 1év garancia van az órára, és 5 év garancia a szerelésre ... hozzá teszem hogy árban sem voltak veszélyesek. Én megvoltam velük elégedve.

MajorDomus # 2010.10.12. 21:12

En evente egyszer minden vizorat ellenorzok,nincs is gond, mert tudjak hogy jovok s ez eleg.

bpzoo # 2010.10.12. 19:27

igen, ha minden igaz a társasházkezelő felelőssége ezeket figyelni és a gyanús elemeket kiszűrni, a vízművek a főmérő után ígyis úgyis behajtja a társasházon az összes víz utáni fogyasztást, levonva a mellékmérők által fogyasztott vizet..

ha a különbség feltűnően sok, a társasházkezelőnek kell lépni

MajorDomus # 2010.10.11. 21:31

Hat azert komoly tarsashazakban azert ez nem igy mukodik.

bpzoo # 2010.10.11. 21:08

megoldódott.
azt mondták, hogy csak kérni kell, kijönnek és 5500ért felraknak egy újat

elszámolni, megindokolni a leszedést, bejelenteni stb nem kell, ők nem kérdeznek, csak fizessem ki.

érdekes hozzáállás, mindenesetre most megkönnyíti a helyzetem...
viszont ezek szerint felrakják a plombát, másnap leszedem, lopom a vizet, 5 év múlva kérek újat és ennyi.. eddig se érdekelt senkit, hogy nullás a vízórám, vajon hányan csinálják így?

MajorDomus # 2010.10.09. 19:48

A leghihetőbb hazugság mindig az igazság. jelentsd be a vízműnek hogy csőtörés volt nálatok és szerelot kellett hívni aki megtömitette a szivárgo hollandert. Kéred az ügyfélszolgálaton az újra plombázást. Kifizeted a Díjat és pont. Ha szőröznek megmutatod a fotót.

bpzoo # 2010.10.09. 08:22

Üdv,

Problémáim adódtak a mellékmérő plombájával (azaz VIPAK gyűrűjével)
A lakásban 3 mellékmérő van felszerelve, az egyik átalakítás miatt huzamosabb ideig használaton kívül volt.
Most, hogy ott is szeretném használni a vizet, el akartam vezetni a vízóra utáni hajlékony pvc csövet, mire a plomba alatt szivárogni kezdett a víz (valószínű a mozgatás/hajlítgatás hatására), a fali csapot elzárva pedig nem szűnt meg a jelenség (kb 50 éves a csap, és nem zár 100%-osan), ezért kénytelen voltam vészhelyzetben letépni a plombát és meghúzni az alatta lévő hollandit..
Mielőtt felhívnám a vízműveket, gondoltam megkérdem, mire számíthatok, a vízóra a felszerelés óta nullán áll, mivel a beszerelés költségei után nem volt pénz új csapokat venni, ezt minden hónapban le is jelentem, a fogyasztásom a többi vízórán keresztül összesen átlagos 3 m3 / hó.

Igazából konkrétan az érdekelne, meggyanusíthatnak-e lopással a sérült plomba miatt, vagy elég ha kihívom a hitelesítést végző csapatot, és kérek egy újat (persze kifizetem a kiszállást és a plomba költségét) és minden megy tovább?
mielőtt a plombát leszedtem csináltunk róla telefonnal 1-2 fotót (mert a fényképező persze le volt merülve), illetve a barátnőm a tanú rá, hogy vészhelyzet volt, számít ez valamit?
egyáltalán kinek tartozom elszámolással a mellékmérő esetén? a társasháznak? a vízműveknek? 2 éve van vízórám, soha senki nem olvasta még le, csak lejelentem amikor kell...

Zoltanuss # 2010.08.06. 15:38

Namármost unkatestvéreméknek nem volt vízóra és átalányárat fizettek, s hogy ne fizessék mások vízpazarlását – felrakatták a vízórát. A poén most jön. Használták úgy ahogyan eddig a vizet és csodák csodájára TÖBBET fizettek mint korábban

Írja a solicitor.

Hát igen mindenki arra gondol, hogy ő viseli mások helyett a terhet. A helyett, hogy gondolkodott volna előtte.
Mert úgyi :a nagyszámok törvénye alapján takarékos/kiegyensúlyozott fogyasztásnál is
3 m3/hó/fő az átlagos vízfogyasztás.
tehát csak azt kellett volna mérlegelni . hányan használjukazt alakást, takarékosak vagyunk é ? és ezt összehasolítani az átlánnyal. majd dönteni.
Ez már késő bánat !!

Amúgy mások fizették az ő pazarlásukat !!

MajorDomus # 2010.08.02. 21:40

Meg,de nem erdemes.
eleg ha felmondja a szerzodest, vagy ketszer nem fizeti ki a szamlat,akkor a vizmu mondja fel. Azert nem erdemes,mert elobb-utobb a kozos kepviselo is rajon erre, s akkor az atalany sokkal magasabb lesz.
a vizorat ne szereltessek le,mert 6 evig hiteles, addig barmikor vissza terhet a vizoras elszamolasba.

solicitor # 2010.08.02. 19:57

Sziasztok!
Egyik rokonomnak családi háza van egy építési övezetben ahol van akinek van vízórája, valakinek nincs vízórája. Utóbbiak átalánydíjat fizetnek ami -gondolom- a körzetre jellemző átlagos fogyasztás alapján számol a vízszolgáltató. Namármost unkatestvéreméknek nem volt vízóra és átalányárat fizettek, s hogy ne fizessék mások vízpazarlását - felrakatták a vízórát. A poén most jön. Használták úgy ahogyan eddig a vizet és csodák csodájára TÖBBET fizettek mint korábban. Ezek szerint kicsit alá van kalkulálva az átlag vízfogyasztás.
Kérdése:
Meg lehet e oldani, hogy a vízmű leszerelje az órát és visszatérjenek -a jobban megérő- átalánydíjas fogyasztásra? Ha igen, hogyan?


"Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!"

habfarago # 2009.09.08. 10:15

A téma nyitó kérdéshez:

A vízmű a mellékmérőt üzemeltető tulajdonos kérésére KÖTELES külön szerződést kötni, az órát leolvasni és névre szólóan kiszámlázni a fogyasztást.
Innen kezdve az esetleges tartozást is a lakás tulakdonosával szemben kell érvényesítenie...

Legalábbis a 38/1995. (IV. 5.) Korm. rendeletben írtakat én így értelmezem:

18. § (1) Az ingatlanon belül a mellékvízmérővel elkülönített vízhasználatra az elkülönített vízhasználó a
szolgáltatóval mellékszolgáltatási szerződést köthet.
(2) Az (1) bekezdés szerinti szerződés megkötését, ha az elkülönített vízhasználó e rendeletben meghatározott
feltételeknek eleget tesz, a szolgáltató nem tagadhatja meg.
(3) A mellékszolgáltatási szerződés létrejöttének előfeltétele

  1. az ingatlan vízfogyasztásának bekötési vízmérővel történő mérése, és az ingatlan vízellátására vonatkozó

szolgáltatói szerződés megkötése,

  1. a mellékvízmérőnek a házi vízvezeték-hálózatba történő beépítéséhez a bekötési vízmérő szerinti fogyasztó,

valamint azt követően a szolgáltató előzetes hozzájárulása.
(4) A bekötési vízmérő szerinti fogyasztó a hozzájárulást csak az épületgépészeti rendszerének a beépítés miatt
szükségessé váló jelentős költségű átalakítása esetén tagadhatja meg.
(5) A szolgáltatói hozzájárulás iránti kérelemhez e rendelet melléklete szerinti tervet kell benyújtani.
(6) Amennyiben a hozzájárulásban foglaltaktól eltérő beépítést vagy más, az üzembe helyezést gátló körülményt
állapítanak meg, a szolgáltató az üzembe helyezést megtagadhatja, és azt a hozzájárulásban foglalt feltételek
teljesítéséhez, az akadályok megszüntetéséhez kötheti.
(7) A szolgáltató köteles gondoskodni arról, hogy a mellékszolgáltatási szerződés alapját képező mellékvízmérőt
üzembe helyezéskor bélyegzéssel és zárral lássák el.

dhtnk # 2009.08.18. 08:02

Zoltanuss, neked is köszönöm szépen a kiegészítést, a 3 m3 jön ki nálunk is kábé.
Sajnos az odafülelés nálunk azért nem olyan egyszerű, mert nem a mi telkünkön van az óra. És mivel fizettük a 9 m3-ről minden hónapban a számlát, még nyugodtak is voltunk, hogy milyen jól beleférünk az előre megsaccolt keretbe. Azzal, hogy nem jelezték, hogy átalányra tettek, szerinted nem húzták ki alólunk a talajt?
Meg amit Mazsola írt, az is elgondolkodtató, hogy em jön ki leolvasni, mert csak nekünk kell a házban, a többiek átalányosok. Hát ehhez képest mindig itt van, és olvas. Ez összeesküvés-elmélet, tudom, de szerintünk kiszóltak neki, hogy mondja azt, hogy nem járt itt.
dhtnk

Zoltanuss # 2009.08.18. 07:23

Még mindig a vízről - érdeklődőknek !!
Az egyik legalattomosabb mért dolog a háztartásban.

Mérjük az áramfogyasztást : Itt nem fordulhat elő olyan, hogy elfolyik az áram. Ez fizikailag lehetettlen.
A gáznál : itt se adódik ilyen szituáció. Lehet ugyan szivárgás, de ha azt nem veszi észre a fogyASTÓ AZONKIVÜL, HOGY ESETELEG VALAMIKOR KISZÁMLÁZZÁK neki, felrobbanhat. Ekkor viszont ha egyáltalán életben marad, földönfutóvá válik - nincs mit behajtani rajta.

A víznél ugyan nem robban az ember viszont kis nem odafigyelésnél is előfordulhat több százezerforintos számla.
Vissza az áramra : mintírtam túlfolyás nincs - viszont mágállhat az óra. Ilyenkor a 'nyugodt' fogyasztó elhiszi, hogy ilyen keveset fogyaszt .
Aztán jön egyszer a MŰVEK és bizony ő nem egy kedvező vélt fogyasztás alpján fog számlázni.
Néha lehuuza a gyatyát is.
Figyelni kell ezekre a mérőkre !

Zoltanuss # 2009.08.18. 07:13

T .. Mazsola66 !
látom a Te adataid 5 m3 /fő /hóról szólnak !
Ezen nem veszünk össze. Az én méréseim - közös képviselő egy t. házban - ennél kedvezőbbek - csak 3 m3/fó/hó - 10 éves statisztika szerint !

ÜdV. Z.