Vízművek, vízórák kezelése


drbjozsef # 2022.02.21. 20:25

Syka,

Mondd meg neki, hogy szeretnéd, hogy írásbeli használati megosztási szerződés készüljön az ingatlanról, ehhez kéred, hogy mondjon egy neki megfelelő időpontot, amikor hajlandó veled eljönni egy ügyvédhez. Mondd meg neki, hogy ez az ő érdeke is, hogy tiszta legyen, hogy mikor, ki, hogyan, melyik részt használhatja.
A helyedben felajánlanám,hogy kifizetem az ügyvédet, néhány tízezer forintról beszélünk.
Ebben le kell szabályozni mindent, a területeket, a használatot, a közműveket, a jogokat, a kötelezettségeket, térképvázlattal. Keress olyan ügyvédet, aki szokott ilyet csinálni, az tudni fogja, mi kell.

Mondd meg neki, hogy ha nem felel ez meg neki, az nem baj, akkor írásban fogod felszólítani a megszerkesztett okirat aláírására, és ha erre nem hajlandó, akkor pert indítasz, és a bíróság fogja rákényszeríteni, de akkor azt ő fogja fizetni, és az inkább néhány százezer forintjába lesz.

Syka # 2022.02.21. 19:45

Drbjozsef: Csak a saját lakrésze feletti emeletet választotta le, a külső teraszok értek össze lent és fent , emiatt felfalazásra került, hogy legalább az idegen bérlők nem tudnak átsétálni. Az elsődleges problémám jelen helyzetben a vízügyek rendezése, hogy legalább el tudjam adni a saját ikerház felemet. Nem szeretnék pereskedni és sajnos tisztában vagyok azzal is, hogy bárkinek kiadhatja. A megosztási szerződés azért lett volna hasznos, mert abban rögzíthető, hogy a közművek hogyan kerülnek bejelentésre vagy elszámolásra.

Szomorú örökös: Nekem nem a kiadás és a leválasztás tényével van gondom, hanem a módjával és a 2 és féléve ránk gyakorolt hatásával. Sajnálatos, hogy a jogrendszerünk szerint semmit sem tehetek. Az ingatlant én teljeskörűen felújítottam, míg a szomszéd és bérlői teljes mértékben leamortizálják.
A vaslépcső építési engedély köteles, remélem mielőbb intézkedik az építési hatóság.

Szomorú hogy 2022-ben egy gyesen lèvő 3 gyerekes anyukának kell finanszírozni a szomszéd és bérlői vízfogyasztását, mivel ha nem fizet akkor a saját gyerekeit veszélyezteti, hiszen korlátozza a vízfogyasztását a vízmű…

drbjozsef # 2022.02.21. 18:45

Syka,

Úgy érted, hogy a teljes ház felső szintjét, vagyis azt a részt is, ami feletted van?
Na pont itt van már egy olyan pont, ami írásos használati nélkül jó kis jogvitának ágyaz meg.

De hát az ügyvédeknek is élnie kell valamiből...

drbjozsef # 2022.02.21. 18:43

Amit osztap írt, az jó ötlet.
Én bepróbálnám.

Szonorú örökösnek pedig igaza van. Létezik az a használati megosztási szerződés, csak nincs írásba foglalva. Ez persze jó sok vitára okot adhat, vannak részletek, amelyeket érdemes pontosan szabályozni... sőt, elég sok minden az.

drbjozsef # 2022.02.21. 18:43

Amit osztap írt, az jó ötlet.
Én bepróbálnám.

Szonorú örökösnek pedig igaza van. Létezik az a használati megosztási szerződés, csak nincs írásba foglalva. Ez persze jó sok vitára okot adhat, vannak részletek, amelyeket érdemes pontosan szabályozni... sőt, elég sok minden az.

Szomorú örökös # 2022.02.21. 18:17

Syka

Az ikerház felső szintjét engedély nélkül választotta le

Ahhoz, hogy ő kétfelé válassza a saját külön tulajdonú és kizárólagos használatú lakrészét, ahhoz nem kell neki a te belegyezésed.
Valamit nagyon rosszul gondolsz.

építetett egy kültéri vaslépcsőt

Na ez az egy, amivel talán megsértette a jogaidat, semmi mással.

az előbérleti jog is megilletett volna, ahogyan eladásnál az elővásárlási jog

Ez az ún. „előbérleti jog” egyedül akkor érvényes, ha az a lakrész a te kizárólagos tulajdonrészed és haszonélvezőként adja ki albérletbe a megkérdezésed nélkül, mert ugyebár akkor azonos feltételekkel, mint a külső bérlő, neked van jogod elsőként bérbe venni. Minden más esetben az van érvényben, amit annak idején számomra drbjozsef is írt, hogy nem kell írásos szerződés, a ráutaló magatartás is használati megosztási szerződésnek számít. Ergo nem kell megkérdeznie téged, ha ő úgy dönt, hogy a kizárólagos használatában lévő ingatlanrészt - főleg hogy ikerházról beszélünk - kiadja bérbe. Már ne is haragudj, de te ez esetben egyáltalán nem szabhatod meg neki, hogy kit enged be és kit nem. Főleg hogy ha valóban ikerház, akkor eleve közöd nincs hozzá, mivel két külön bejárat van. Ha ez nincs, akkor szó nincs ikerházról.

Syka # 2022.02.21. 18:01

Osztap: Köszönöm az ötletet, remélem beengedi a leolvasót, és egy időre megoldódik a helyzet.

Szomorú örökös: Az ikerház felső szintjét engedély nélkül választotta le, építetett egy kültéri vaslépcsőt, megfosztott a nyugalmamtól és nem utolsó sorban még az előbérleti jog is megilletett volna, ahogyan eladásnál az elővásárlási jog.Nem anyagi haszonszerzésre vágyom, csupán nyugodt életre, keadhatja az ingatlan persze, de legalább normális bérlőknek és persze fizesse be utánuk a vízdíjat, ne csak a bérlőtől kérje el és velem fizetesse meg…

Majordomus: Én úgy tudom, hogy osztatlan közös tulajdon esetén a társtulajdonosok nem gyakorolhatnak olyan magatartást, amellyel a másik tulajdonosnak bármilyen kárt okoznak, a pénzügyi részét nem tudom, de valóban létezik a szokásjog szerinti felosztás, ha nincs megosztási szerződés és ez alapján használja mindenki a saját házrészét.

Majordomus # 2022.02.21. 17:23

Nem olyan marhaság ez mint gondolod.

A bérbe adott szoba 50 %-a az enyém a szomszédban!

Szomorú örökös # 2022.02.21. 15:56

MajorDomus

Ha nincs használati megosztási szerződés,akkor elvileg a kérdezőt is megilletné a bérleti dij arányos része.

Ez azért marhaság, mert itt páran már leírták, hogy a ráutaló magatartás is lehet egy használati megosztási szerződés. Ergo ha valaki az ikerház egyik részében állandó jelleggel életvitelszerűen él, akkor arra nem formálhat semmilyen használati jogot a másik házrész tulajdonosa. De ez kb. ugyanígy van, ha valaki a saját kizárólagos használatú házrészének egy részét kiadja bérbe. Nem is tudom, hogy merülhetett fel ekkora baromság a kérdező részéről, hogy majd ő beleszólhat, mire használhatja és mire nem a saját házrészét. :-O

Majordomus # 2022.02.21. 15:24

Ha nincs használati megosztási szerződés,akkor elvileg a kérdezőt is megilletné a bérleti dij arányos része.
.
Ezt jelenti az osztatlan közös tulajdon???.?....

Szomorú örökös # 2022.02.21. 14:24

Syka

már a bérbeadás is jogtalan szerintem osztatlan közös tulajdon esetében

Ezt honnan veszed?

osztap # 2022.02.21. 13:36

Syka,

Ha jól értem, ha a szomszéd beengedi a leolvasót, az megoldja a gondod, mert ahogy írod, a szomszédnak van szerződése a vízművekkel. Ha nem engedi be, akkor én küldenék neki tértivevényes levélben fizetési felszólítást, hogy a 2021. májusa óta a fővízmérőre leszámlázott teljes összeget fizesse meg Neked, átvételtől számított nyolc napon belül, azzal, hogy ha az összeget vitatja, akkor tegye lehetővé, hogy leolvasd a mellékmérője állását, és az alapján állapítsátok meg a fogyasztást, amit szintén nyolc napon belül fizessen meg. Ha fizet, bingó. Ha nem, akkor már mehet is neki a fizetési meghagyás. Észhez fog térni, mert tudja, hogy a nem csinál semmit, akkor a Te fogyasztásodat is neki kell kifizetnie.

Syka # 2022.02.21. 12:28

Köszönöm a gyors választ drbjozsef!
A szomszéd mellékvízmérője szerintem hitelesített, van gyári száma, készülékhelye és 2025- ben jár le, ezt látom a számlámon. A vízművek minden év novemberében olvassa le a mellékvízmérőket, ez most elmaradt, ezért kérhettem csoportos pótleolvasást, így ha mégsem engedi be a leolvasót legalább a kiszállásért nem kell fizetnem…Az ikermérő nem megoldás sajnos, egyrészt kb. 500 ezer Ft a kiépítése, másodrészt én nem kérhetem, csak a szomszéd, mivel nekem már van egy főmérő a nevemen.
A víz elzárásáért feljelenthet úgy tudom, amúgy külön el tudom zárni csak az övét is.
Tiltakozásom ellenére adta ki a szomszéd az felső emeletet kisebbségi családnak, melyet egy kültéri lépcső hozzáépítésével oldott meg, ők már a második bérlő család azóta nincs nyugtunk és fizetjük a megemelkedett vízdíjat, már a bérbeadás is jogtalan szerintem osztatlan közös tulajdon esetében, plusz az engedély nélküli burkolatlan kültéri lépcső…
Sajnos 2 éve nem áll szóba velem a szomszéd. A kerületi jegyzőben bízok még, hátha segít?…köszönöm előre válaszotokat

drbjozsef # 2022.02.21. 08:47

Syka,

Mellékmérő, de nem hitelesített, és nincs szerződve a szomszéd a vízművel, ha jól értem, hogy lepattintottak. Szívás.
Éves levolvasás? Hol? Nálad van a főmérő, ha a szomszédnak csak sima mellékmérője van, azt nem olvassa le a vízművek.
Igen, ez ilyen belső ügy. Ráadásul, akár buherálgathatja az óráját is, megkerülheti, hiszen nincs ami tiltaná ezt egy belső hálózaton.
Ilyet legfeljebb akkor szoktak, ha egy család lakik együtt, alul a nagyi, felül a tetőtérben az onokák.

Kicsit lehet szívatni őket, délután négykor megfürdesz, feltöltesz két lábost vízzel, aztán aznapra elzárod a vizet. Meg amikor elmész otthonról. Csak ez nem túl szórakoztató hónapokon át...

Meg kellene egyezni a szomszéd tulajjal.
Igényelhetsz a vízművektől ikermérő felszerelését. Persze, ezt is ki kell fizetnie valakinek.

Syka # 2022.02.21. 08:04

Sziasztok! Kérném a tanácsotokat az alábbi problémában: Ikerház, osztatlan közös, 1 hrsz, megosztási szerződés sincs sajnos. Az én kertrészemben van a főmérő, a szomszédnak mellékmérője van. Az elmúlt években általában diktálta kéthavonta a fogyasztását, de sajnos 2021. májusa óta nem, azóta én fizetem a vízdíj jelentős részét ( kb azóta ez 200000 Ft), a szomszéd csak egy 20 köbméternyi minimum általányt fizet, én meg a fennmaradó néha 100 köbmétert is akár, mivel sajnos az ingatlant kiadta egy 4 tagú családnak és a szomszéd is itt lakik továbbra is. A vízművek nem partner a probléma rendezésében, szerintük ez belső vitának minősül…. Az éves leolvasás sem történt meg eddig, ezt most kérelmeztem, de kétséges, hogy beengedi-e a leolvasót. Az önkormányzat hatósági osztálya elutasította a panaszomat szóban, mivel szerintük ez a vízművek hatásköre, vele áll szerződésben a mellékvízmérős szomszéd. A vízművek szerint pedig a kerületi jegyzőhöz kell forduljak. A bérlők zavaró magatartása és a vízóra problémák miatt az ingatlan eladása is felmerült, de ebben a helyzetben tanácstalan vagyok, hogy kihez fordulhatnék ténylegesen a probléma megoldásában…köszönöm a választ előre is!

oligaliga # 2021.11.26. 16:47

Laktam olyan lakásban, ahol minden vízvételi helynél fel volt szerelve a vízmérő. Külön volt a wc és a fürdő.

Majordomus # 2021.11.26. 15:28

Nálam is 3 felszálló strang van,de az ősszekötéssekkel csak egy vízóra.

gylab # 2021.11.25. 18:30

@Majordomus Nem kizárt technikailag, ha minden bekötése felszálló közösből megy. Régi lakótelepen gyakori.

Zoltanuss # 2021.11.25. 17:31

Amúgy nagy valószínűséggel azért nagy vonalú a Mardel viz -szolgáltatója, mert őt kár nem érheti.
Van ugyanis egy un társasházi főmérő. Az ezen mért vízmennyiség a mérvadó.
A különbözetet amit a mellék mérők és a főmérő mutat azt következetesen - szigorúan kifizetteti a szolgáltató..

Egyszerű példa. 4 lakás a mért havi vízmennyiség a főmérőn 60 m 3.
A mellékmérőről a szolgáltató 50 m3-t számláz. a maradék 10 köbmétert pedig a közös fizeti.
Az az 50 m3.
1. lakás 8 m3,
második lakás 12 m3,
3. lakás 15 m3
4. lakás 15 m3.
A maradék 10 m3 adódhat vízelfolyásból, lépcsőház felmosásból, autó mosásból és vízlopásból. Vagy manipulált mérőből.
A vízszolgáltató a pénzénél van. A lakók pedig elintézik egymás között ahogy tudják.

Zoltanuss # 2021.11.25. 17:19

Mardel vízóra áthelyezési problémájához :
Lehet helyezgetni az órákat ide oda, de végül a vízművek által felhatalmazott vízszerelő lesz az aki befejezi a munkát.

A jó magas díját is meg fogja kérni.
Talán 3 éve volt amikor egy lejárt mérőt cseréltettünk. 10 perces munka 25 eft volt. Ebből az adminisztráció 8 és 2 a tényleges szerelés.

Leszerelte a régit a megbízott, felrakta az újat, rá a jogi zár (a blomba ), majd elment. nekünk kellett a papírokat a közössel lepecsételtetni és értesíteni a vízszolgáltatót.

Még szerencse ,hogy csak 8 évente van ez a móka.

oligaliga # 2021.11.25. 08:09

Szerintem 2 hideg és 2 melegvízóra lesz az.

Majordomus # 2021.11.24. 16:40

Hogy lehet egy lakásban 4 vizóra?
A szomszédé is nálad van?

oligaliga # 2021.11.24. 08:20

Ez nem hangzik túl jogszerűen. Javaslom, hogy a kérdést írásban tedd fel, akkor a válasz már egyértelműbb lesz, és ha rossz választ kapsz, akkor is be tudod mutatni.

Kicsit tovább tart, de a vízóráknak mindegy, ha a régi helyükön maradnak még pár hónapig.

Mardel # 2021.11.24. 00:24

Sziasztok!

Gondolom másnál is felmerült már a következő eset: adott egy társasházi lakás. a lakásban 4 vízóra található, és mivel ezek nagyon rosssz helyen vannak, szeretném őket áthelyezni. telefonon azt a tájékoztatást kaptam a vízművektől hogy nyugodtan végezzem el a munkát, és ezek után vegyek fel egy plomba bontási jegyzőkönyvet (milyen okból történt a plombabontás, illetve egy vázlatos rajz arról honnan hova került a vízóra) amit én, a közös képviselő, ill. két tanú is aláír. a kérdésem az hogy biztos jó ez így ?? nem büntetnek meg ?? már csak azért érdekes ez, hogy bontás előtt nem kellene kijönni a vízművektől valakinek és megnézni hogy tényleg minden úgy van e ?

Előre is köszönöm a segítségeteket! :)

Szomorú örökös # 2021.10.23. 08:46

megintrotalmatteusz

Szomorú, nem akarsz a szippantósokhoz junior jogi előadónak elmenni...?

Köszi, van már egy jól fizető munkám és eleget keresek vele. :-)