Vízművek, vízórák kezelése


Zoltanuss # 2009.08.18. 07:08

Üdv dhtnk !

Írod :
Ledöbbentünk, mert szerintünk képtelenség ennyi víznek elfolyni egy hónap alatt, mindenesetre bementünk a vízművekbe, mi a teendő.

Egy csőtörésnél ennél több is elfolyhat.
Egy átlagos csőből percenként 20 liter víz kifolyhat -napi 28 -30 m3. Ez havonta akár 800 -900 m3 is lehet.
Az utánad szólónak meg másnak is :

Az átlag kiegyesúlyozott, tehát nem pazarló, de nem is túltakarékos fogyasztás 3 m3/fő/hónap. Kérdés mennyi egy átlag család létszáma ? Hát magyariéknál tendál a 2.5 felé, de lehet, ha ígyhaladunk lassan gyerek nem lesz.

Más : a vízóra egy nagyon érzékeny mérőműszer. Még a litereket is méri és jelzi még a minimális vízfogyastást is. Van rajta egy kis forgókerék - ha mozog, van valahol szivárgás, ha nem - tökéletes a rendszer. Természetesen ehhez néha meg kell nézni az órát.
Újjabb más : aztán lehet ellenőrizni a feleleges szivárgást még füllel is. A jó fül azt is jelzi - nem véletelen a klasszikus doktor bácsik is füllel vizsgálták anno a pácienst.
De ehhez nem a szigeten edzett fül / hallás kell !

dhtnk # 2009.08.17. 21:34

Köszönöm, Mazsola a segítséget! Az óraállás alapján fizettünk mindig, de azt állítják most, hogy az nem is a tényleges állás, hanem átalány.
Még egyszer köszönöm! dhtnk

dhtnk # 2009.08.17. 20:14

Üdv!

Segítséget szeretnék kérni a hozzáérőktől. Havi leolvasáson van a vízóránk 3 éve, mióta itt lakunk. Múlt héten szólt a szomszédunk (sorház, az ő telkén vannak az órák), hogy ömlik a víz az aknánkból. A lényeg, hogy eltört a cső az óra mögött, vagyis az órát pörgette, nem is akármennyire, 300 m3 (!!!) volt a különbözet az előző leolvasáshoz képest. Ledöbbentünk, mert szerintünk képtelenség ennyi víznek elfolyni egy hónap alatt, mindenesetre bementünk a vízművekbe, mi a teendő. Ott azt mondták, azt a 300 m3-t ki kell fizetni, mivel mi átalánydíjasok vagyunk, és nekik gyanús ez a hatalmas mennyiség. Mikor mondtuk, hogy mi havi leolvasósok vagyunk, és kérnénk a leolvasó telefonszámát, itt és most beszéljünk vele, nem adták ki a számot. Másnapra előkotortuk a számot (ő maga adta meg, mikor ideköltöztünk), felhívtuk, és ő letagadta, hogy járt volna nálunk leolvasni múlt szeptember óta. Minden hónapban az a lakó engedi be, aki most is szólt, hogy ömlik a víz, 2 hónapja egy másik itt lakó is ott volt a leolvasáskor. A fő érdekesség, hogy rajtunk kívül mindenki átalánydíjas, tehát ha ő itt járt, akkor csakis a mi óránk miatt jöhetett.
Kérdésem az lenne, áttehetnek-e önkényesen átalánydíjra (úgy vettem ki az ÁSZF-ből, hogy nem) anélkül, hogy bárminemű értesítést küldtek volna? Ha tudtuk volna, hogy átalánydíjon vagyunk, akkor havonta leolvastuk volna magunknak az órát, csak, hogy képben legyünk az esetleges magasabb fogyasztással, akkor azért csak kibukott volna, hogy nem 12, hanem 50 m3 víz fogy, itt valami nem stimmel. De így, hogy ők ELVILEG leolvasták, és havonta fizettük a számlákat, abban a hitben éltünk, hogy a fogyasztásunk van kiszámlázva. Kérlek benneteket, a kusza leírás ellenére segítsetek kiokoskodni a folytatást, mert az, hogy az ő adminisztrációs hibájukból (esetleg szándékos félreadminisztrálásból) eredő közel 200 ezres számlát kifizessem, az nagyon rosszul esne.
Előre is köszönöm: dhtnk

habfarago # 2009.08.11. 09:12

Köszönöm !
Értem, bár elfogadni ezt elég nehéz szerintem. Ennyi erővel a családi házas övezetben is tehetnének pl. 1 főmérőt, aztán oldja meg az önkormányzat ahogy akarja... vagy ott elég pontosak a hitelesített kismérők...?
Nem látom benne a logikát és azt a valós indokot, ami alapján másképpen működhet mint bármely más szolgáltató.

Korábban egyébként úgy jártunk, hogy persze a kk. nem vette ezt elég komolyan, kifizette a számlát aztán részéről annyi. Persze egyre több lett az ügyeskedő, a végén a közös költség nagy része vízdíjba ment és a végén mégis milliós tartozása volt a társaságnak.
(száznál több lakás van több épületben)

No meglátjuk, ha másképp nem megy keresünk egy alkalmasabb képviselőt. A korábbiakból okulva (nagyon nehézkes egy alkalmatlan kk. eltávolítása) majd 1 éves megbízási szerződést fogok javasolni, ahol az éves közgyűlés fix napirendi pontja kell legyen a képviselői megbízás meghosszabbítása...

Kösz még1x...

ragyasdezso # 2009.08.11. 08:43

habfarago

A Vízmű mindig is a főmérő mérését veszi alapul, ugyanis ez jóval pontosabban mér (szerintük) mint az alvízmérők tömege. Egyéni szerződést nem kötnek, nekik továbbra is a Társasház a készfizető, csak az egyéni osztást csinálják meg a tulajdonosok felé. Szerintem, ha a lakók ragaszkodnak hozzá, köteles az almérőket továbbra is leolvasni. Az ellenőrzés a k.k. feladata, hiszen a Vízmű összesítést küldd a fogyasztásról, a k.k.-nek kell átnézni és ha valami gyanús ellenőrizni.
Ezt a tulajdonos köteles tűrni:

  1. lehetővé tenni és tűrni, hogy a külön tulajdonú lakásába a közös­ség megbízottja a közös tulajdonban álló épületrészekkel, berende­zésekkel összefüggésben a szükséges ellenőrzés, valamint a fenntar­tási munkák elvégzése céljából arra alkalmas időben bejut­hasson a tulajdonostárs, illetőleg a bentlakó szükségtelen háborítása nélkül.
habfarago # 2009.08.11. 08:03

Hallihó,

A topiknyitó kérdésre senki sem tud választ?
Megkérdem rövidebben, hátha... :

Köteles-e a vízszolgáltató minden mérési hellyel külön szerződni ha a társasházban lakók azt kérik, vagy valóban elháríthatja azzal, hogy ő társasházanként csak egy főmérőt hajlandó kezelni?

Köszönettel: Sz. Zoltán

bejus # 2009.08.07. 17:36

Jo napot!!!Olyan problemam van amit szeretnek minel hamarabb orvosolni!!!
(kiindulo ok a kozoskepviselo szerint -tunik a viz ,vagyis a lakok meroallasa nem egyezik a fomerovel)))2008.novembereben csereltuk vizorankat,a napokban pedig felujitast vegeztunk a konyhaban ahol avizorank van miutan befejeztuk a felujitas termeszetesen kihivtuk az illetekeseket hogy ujra tegyek fel a vizorat es plombazzak le!!!most jon az amit en nem ertek!!!a kozoskepviselo kihivatta a vizeseket hogy ujabb plombat tegyenek a vizorankara,(plusz 3 lakasban)amit allitolag nekunk kell kifizetni.kerdem en milyen jogon csinalta ezt es miert a mi koltsegunkre!!!legyenek szivesek segiteni!!!ma mar beszeltem a vizmuvektol egy holgyel es o azt mondta nincs jogaban ilyet csinalni kiveve ha latja megvan bolygatva a plomba vagy esetleg serult!!!!!!es foleg nem az en koltsegemre!!elore is koszonet!!!

habfarago # 2009.08.06. 06:05

Tisztelt Hölgyek, Urak!

Valamikor sok évvel ezelőtt a helyi vízmű a társasház vízfogyasztását a közös vízóra alapján egyben számolta el a közös képviselővel, akinek a feladata volt a vízdíjakat a vízmérők alapján tovább terhelni a lakók felé.

Aztán a vízművek - úgy hat éve - átvette a vízórák leolvasását és azóta névre szóló számlát kapunk a vízdíjról, azonban egyéni szerződés nem született a lakók és a vízmű között. Sőt az egyéni órák ellenőrzése sem történt meg, sok lakásban plomba sincs a vízórán.
A vízmű új vezetése most egyoldalúlag úgy döntött, hogy a lakótelepen vissza szeretne térni a korábbi módszerhez, és ezen túl csak az épületek fő vízóráit szeretné leolvasni, az egyéni vízórák ellenőrzését, leolvasását a társasházra hárítaná.

Ezt mi nem szeretnénk, mert az esetleg nem fizetők fogyasztását így a közös költségből minden további nélkül a társasháznak kellene megfizetnie és később az adósságot az ingatlan tulajdonosa felé kezelnie.
Kérésünkre köteles-e a szolgáltató minden ingatlantulajdonossal külön szerződést kötni, avagy valóban a társasházra háríthatja a trükközők, nem fizetők elleni fellépés minden terhét ilyen módon?

Kérem adjanak tanácsot, hogyan kerülhetjük el ezt a helyzetet?
Köszönettel : Sz. Zoltán