Vízművek, vízórák kezelése


T2005 # 2020.06.22. 18:46

MajorDomus Köszi! Erre, hogy nem gondoltam?! Már érdemes volt reggel felkelned, mai jó cselekedeted megvolt!

drbjozsef # 2020.06.23. 05:35

T2005,

Az más. Így jogos amit MD ír. Ez akkor egy kicsit más eset, mint az átlag árverező dolga.

A banktól vásároltál, a bank a jogelődöd, ő pedig szerződésben szavatolta, hogy kifizeti a közüzemi díjakat.

Szólítsd fel írásban, határidő tűzésével, tértis levélben a bankot, hogy fizesse ki ezt a tartozást. Hivatkozz a szerződésetek ezen pontjára. Ha nem teszi, indíts pert ellene.

Ez az ő dolga, vállalta. Hogy ő hogy hajtja be az eredeti tulajdonoson, az meg legyen az ő baja. Írnak le ennél nagyobb veszteségeket is a bankok.

MajorDomus # 2020.06.23. 17:10

Még Fizetési meghagyást is indithatsz ellenük,ha megelőlegeznéd (hogy legyen vized),de 30 nap alatt úgyis reagálnak.

Nesó # 2021.01.09. 13:08

Szép jó napot kívánok!

Adott egy 3 lakásos társasház. Közös képviselő nincs. Vízóra kérdés kapcsán érdeklődnék. Egy lakónak van külön órája, amit ő anno megcsináltatott, viszont a másik két lakás közös főórán osztozik, lévén rokoni szálak kötik össze a tulajdonosokat, s a fogyasztást idáig egymás között rendezték le. Viszont az a tulaj, akinek nevén van a főóra, az sajnos elhunyt, így az örökös szeretné rendezni a vízóra kérdést. Sajnos a másik tulaj régebb óta nem hajlandó órát csináltatni, mert nem akarja kifizetni annak költségét. A Vízműveknél meg lett érdeklődve régebben, hogy kötelezhető e a szomszéd az óra csináltatásra, s azok azt a tájékoztatást adták, hogy max polgári peres úton lehet kikényszeríteni a szomszédnál.
Ezért kérdésem, hogy milyen jogi lehetőségek vannak arra, hogy a szomszédot kötelezni lehessen önálló vízóra csináltatásra?
Válaszokat előre is köszönöm!

Tisztelettel, K. Ágnes

gerbera317 # 2021.01.09. 13:29

A közös mérő után kell csináltatni egy sajátot, és a fogyasztás különbözete után fizessen a másik.

Zoltanuss # 2021.01.10. 10:35

K. Ági alias Nesó -nak !

Nem lesz egyszerű menet. De sok sok hercehurcával megoldható ha van hozzá akarat.
Nem ártana a fogalmakat se tisztázni a nagy meccs előtt.
Tehát társasház 3 lakással ?
Ha igen, akkor kell lenni alapító okiratnak. Abban vagy annak mellékletében kell /kellett volna szabályozni ez a vízmérő ügyet. A szolgáltatónak, Bp.-en a magasságos Vízműveknek ez nem érdeke. Had hadakozzanak a tulajok, a társasházi tulajok ... és nem szomszédok egymással.

Most hogy meghalt az egyik tulaj , aki szerződésben állt a szolgáltatóval , nyilván kell egy új szerződést kötni, na de kivel. Szerződéskötésre senki sem kötelezhető. Ki fog fizetni ? Ha a művek sokáig nem kapja meg a járandóságát... hát a vizet pont nem kapcsolhatja ki, de szűkítővel minimálisra csökkentheti.... az egész közösség számára.
A fővízmérőhöz nem nyúlhattok hozzá, de ami utána van ahhoz igen. Be kell építeni 3 db alvízmérőt a lakások előtt és a felmerülő fogyasztásokat a mérés alapján elosztani. Maga a beruházás minimális költségű. 1 db hiteles vízmérő max 5 eft, a szerelés max 30 etf.. 15 eft /lakás Aztán van az un. mellékvízmérős megoldás . Itt minden mellék vízmérővel rendelkező fogyasztónak szerződnie kell a szolgáltatóval. Némileg drágább, mert nem minden szerelő szerelhet, csak az aki jogosult. Itt várható költség 30 eft/lakás Miért ? Mert nem elég a hitelesített vízmérőt feltenni, hanem un. jogi zárral is el kell látni némi adminisztrációval. de ennek még az is feltétele, hogy társasháznak kell lenni... jogilag.

A vízmérőkről... státuszilag.
Van a fővízmérő, ez mindig a szolgáltató tulajdona (de a használó felel az épségéért ).

Társasházak, cs. házak fő vízmérői.

Aztán vannak az un. mellék vízmérők - a társasházi lakások tulajai szerződnek a szolgáltatóval, a kijelölt emberei rakhatják fel, stb.
Aztán van az un. al -vízmérő. Bárki bárhová annyit szerel fel amennyit akar ( a saját tulajdonában ).. Én pl. a bérlőim fogyasztását ilyen alvízmérőkről mérem. Lehet az anyós fogyasztását is mérni... ha haragszunk rá. És Van az un. ikervízmérő. Itt is az ikerház lakás tulajai közvetlen szerződéses kapcsolatban vannak a szolgáltatóval és ami lényeg nincs egyetlen fővízmérő.
Nos ennek megvalósításának rögös útjait járom immár fél éve és még ennyi van hátra.
A lényege, hogy a bejővő vezeték a közös vízaknában szétágazik két un. iker vízmérőre és ezután a vezetékek külön mennek függetlenek egymástól.

Vissza kérdezőhöz. Most csak az van, hogy az egyik tulaj mérés híján nem akar fizetni, de mi van egy csőrepedésnél ?
Abban az esetben tetemes károk keletkezhetnek... százezerben, sőt több százezerbe kerülhet.

Zoltanuss # 2021.01.10. 10:40

gerbera317 !
Já ez nagyon szép.
Ez :
A közös mérő után kell csináltatni egy sajátot, és a fogyasztás különbözete után fizessen a másik.


És mi van ha az úgy gondolja, hogy nem fizet ?

Zoltanuss # 2021.01.10. 10:56

Nesó Ági problémája elvben csak ennyi :

Sajnos a másik tulaj régebb óta nem hajlandó órát csináltatni, mert nem akarja kifizetni annak költségét.

Ha csak a telepítés költsége merül fel akkor a másik két tulaj meghitelezi és felrakatja az új almérőt. Pár tízezer ft, aztán bevasalja a 3. tulajon... vagy leverik .
Tehát van egy fővízmérő, ez a személy aki ez alapján szerződésben áll a szolgáltatóval elhunyt. Nyilván van lesz örökös, de az tovább szerződésre a szolgáltatóval nem kötelezhető. Tgyük fel ő a legnagyobb lakás tulaja, de ha nem is összehív egy rendkívüli közgyűlést , az órástulaj, a másik tán csak eljön. A lényeg hoznak egy határozatot, hogy az óra /mérő nélküli lakás tulaja szereltessen fel egy 3. vízmérőt amit a jelen szokás szerint almérőnek neveznek. Ha nincs hajlandóságga a 3. lakástulajnak.. megelőgezik a költségét és bevasalják a a tulajdonos társukon... ahogy tudják.

drbjozsef # 2021.01.10. 11:57

Te aztán nem vagy túl követekezetes...
(mondjuk már a hosszút el se olvasom)

És mi van ha az úgy gondolja, hogy nem fizet ?

vs

l akkor a másik két tulaj meghitelezi és felrakatja az új almérőt. Pár tízezer ft, aztán bevasalja a 3. tulajon... vagy leverik

Zoltanuss # 2021.01.10. 14:04

Miért Józsi rossz a szemed ?

gerbera317 # 2021.01.10. 14:57

És mi van ha az úgy gondolja, hogy nem fizet?
Ha eddig fizetett, eztán is fog. Ha eddig nem fizetett, akkor pedig eleve felesleges a költségmegosztást ennyire konkrét mérésekre alapozni.

drbjozsef # 2021.01.10. 15:33

Az is.
Szerencsére viszont az, ami neked láthatóan rossz, az nekem nem.

oligaliga # 2021.01.10. 19:16

Nyilván van lesz örökös, de az tovább szerződésre a szolgáltatóval nem kötelezhető.

Közkeletű tévedés. A vízre, mint közszolgáltatásra a természetes személlyel már igénybevétellel létrejön a szerződés, szóval még ha nem is hajlandó aláírni a kiküldött szerződést, felel a fogyasztásért. Csak óvatosan a jótanácsokkal.

Ami a kérdező eredeti kérdését illeti: igen, a peres út marad. A szolgáltató ebben nem tud segíteni, a bekötési mérő után már a tulajdonostársak feladata a megegyezés.

Zöldövezeti11 # 2021.01.10. 21:18

Azt a szolgáltatást 3 -an veszik igénybe.
Meg kell egyezni és azt aki nem hajlandó, rá kényszeríteni.
Ezer lehetőség van. A bírói út az , ami nem hatékony.
Röhejes , hogy egy 3 lakásos társasházban képtelenek az egyezségre.

drbjozsef # 2021.01.11. 05:28

Röhejes vagy sem, elég gyakori, hogy két ember sem tud megegyezni. Ezért kell a bíróság is.
Van amikor egy ember sem bír megegyezni magával...

Szomorú örökös # 2021.01.11. 05:51

Zöldövezeti11

Röhejes , hogy egy 3 lakásos társasházban képtelenek az egyezségre.

Márpedig létezik! Én is hasonló szituban voltam. A korábbi lakóhelyemen az egyik társtulajdonosnak mellékmérő volt felszerelve, amit persze elfelejtett időben kifizetni, ezért felmondták a szerződését és onnan kezdve nekem számolták fel a vízdíját. Hurrá! Az első években balhéztam vele, volt, hogy két hónapig nem volt vize, mert szimplán levágtam a vezetékről (tudom, ez szabálytalan volt). Nem mint ha nagyon hiányzott volna neki, mert túl sokat nem fürödtek. Volt a közelben kút, átjártak oda vízért, majd egyszer kiásták a gödröt és visszakötötték önhatalmúlag. Ahhoz szerencsére buták voltak, hogy feljelentsenek a jegyzőnél. 5 évig tartott, mire végre megértette-felfogta, hogy ez így nem jó és ismét leszerződött a vízművel. Szerencsére a végén még ráadásul visszamenőleg meg is kaptam a helyette fizetett vízdíj összegét, mielőtt elköltöztem onnan. Keveseknek zárul szerintem ilyen pozitívan a történet.

Nesó # 2021.01.11. 10:39

Tisztelt Hozzászólók!

Köszönöm az eddigi válaszokat.
Közvetlenül nem Én vagyok érintve az ügyben, csak próbálok segíteni az illetőnek.
A 3 lakásos társasházban, mint írtam az egyik tulaj csináltatott magának külön órát, viszont a másik 2 tulajdonos fogyasztása az egyikőjük nevén lévő főóráról lett mérve. Mivel rokonok voltak, így egymás között rendezték a fogyasztást. Viszont a főóra tulajdonos meghalt, s mivel a lehetséges örökös majd el szeretné adni az ingatlant, így célszerű rendezni a vízóra kérdést. Csak a "kedves" rokon nem akar órát felszereltetni, mert nem akar fizetni érte. Természetesen a vízművek is meglesz kérdezve, s a szomszéd rokonnal is lesz beszélve ismételten ez ügyben, de elég nehéz esetek.

gerbera317 # 2021.01.11. 10:58

A főmérő után be kell szerelni egy almérőt is, a kettő különbözete alapján pedig fizet az, akinek nincs almérője. Mivel a főmérő szerződője ugyanaz lesz, mint az almérőé (tehát a teljes vízszámlát ő fizeti), a különbözetet be kell hajtania a másiktól. Itt felvetette valaki, hogy mi van akkor, ha az nem fizet. Én azt mondom, első körben abból kéne kiindulni, hogy fizet. A felvetett problémán ráérünk akkor agyalni, ha az ténylegesen is felmerül.

drbjozsef # 2021.01.11. 11:09

Nesó,

egyikőjük nevén lévő főóráról lett mérve

Ez fura. Bizonyos vagy benne, hogy ez egy társasház, és nem egy osztatlan közös tulajdon?

Társasházban elég ritka az ilyen.

oligaliga # 2021.01.11. 11:30

Társasházban elég ritka az ilyen.

Ilyen kis Társasházban inkább ez a gyakori.

Nesó # 2021.01.11. 11:39

Tisztelt Drbjozsef!

Mivel van alapító okirata, amiben Társasházként szerepelnek, ezért az. Az alapító okirat nem tudom kinél van, ennyire nem tudom a részleteket sajnos.
Tolmácsolom az Ismerősömnek, hogy nézzen utána, hátha abból okosabb lesz.

drbjozsef # 2021.01.11. 12:10

Nesó, oligaliga,

Társasház, de Ptk. szerinti működéssel elképzelhető.
De miért nem a társasházzal kötötte a szerződést a vízmű? Illetve, miért az adott illető kötötte meg a főmérő szerződését a nevére a társasház helyett?

Nesó # 2021.01.11. 12:35

Tisztelt Drbjozsef!

Sajnos nem ismerem a körülményeket ennyire részletesen. ☹️
Én mindig is társasházban laktam, s lakom is, ezért számomra is furcsa, hogy valakinek ez tök természetes, hogy a szomszéddal-még akkor is, ha rokon - közösbe használják a vizet. Így rendesen ki se lehet számolni kinek mennyi. A másik magán véleményem, hogy a vízóra nélküli rokonnak ez miért természetes, hogy nincs saját mérője.
Köszönöm válaszát!

oligaliga # 2021.01.11. 12:47

drbjozsef

Tapasztalatból beszélek. Főleg vidéken elég gyakori, hogy két-három vagy négy lakásos házban (akár úgy is, hogy a lakások a közös udvarra nyílnak) eldöntik, hogy közös tulajdon helyett legyen Társasház. Megalapítják, bejegyeztetik, a bekötési mérő pedig marad annak a nevén, aki a közös tulajdoni időszakban fizette. Nincs közös képviselő, a működésre a Ptk. szabályai alkalmazzák (mert megtehetik). Addig nincs gond, amíg a szomszédok jóban vannak.

Nesó # 2021.01.11. 12:56

Tisztelt Oligaliga!

Csak ez akkor szívás, ha valaki el akarja adni majd az ingatlant, mint az Ismerősöm esete is mutatja. Nem szívesen vesznek meg úgy lakást, ha nem rendezett a fogyasztásmérő.