Fórum ingatlanügyek újabb elöl     új hozzászólás


Vízművek, vízórák kezelése

SaireyVMK #   2018.02.10. 19:13

Attól függ kinek a követelése. A vízművek a vízmérő állása alapján állítja ki a számlát az eddig befizetett állás és a leolvasott mérőállás különbözete alapján.Jogosan fizettetik ki. Hisz az a víz elfolyt,a mérő lemérte.
Legfeljebb a leolvasó ellen lehet panaszt tenni,mert az évenkénti 1 kötelező leolvasást nem teljesítette.(Ami önhibáján kívül is lehetett,mindenesetre kivizsgálás alá kerülhet a dolog ezen része.De a számlát mindenféleképpen ki kell fizetni!)
Akárhol is történt a dolog. A részleteket én innen úgysem fogom tudni megmondani,de mivel az órát már lecserélték és az állását már leolvasták, ezért ezzel kapcsolatban fellebbezni nem is nagyon lehet. Amúgy se lenne rá sok esély. Maximum az órát lehetett volna bevizsgáltatni (de az az esetek 99%-ában azzal végződik,hogy a kérelmező kifizeti a körülbelül 20e Ft-os díjat és a vízmérőről kiderül,hogy jó,tehát pénzt nem kap vissza és ugyanott van.)
Szóval valószínűleg valóban az lehetett a gond,hogy valami csap nyitva maradt, vagy a kerti csap fagycsapja megrongálódott. Esetleg a fagycsap mögött történt a dolog, aztán a kerti fagycsap el lett zárva(akár a vízmű dolgozói által),hogy ne folyjon a víz. Vagy az is lehet,hogy most is pörög az óra. A tudatos fogyasztó maga is megnézi(vagy ha nem képes rá,akkor valakit megkér rá) és rendszeresen ellenőrzi mérőóráit. Esetleg maga is rendszeresen bediktálja a bediktálható időszakban.

Meg kell majd nézni. Ha nincs nyitva csap, nem töltődik semmi(bojler,wc tartály) és a vízmérőben fekete kis csillag folyamatosan pörög,akkor a belső rendszerben a vízszivárgás/csőtörés továbbra is fenn áll.

Viszont a dátumokkal nekem valami nem stimmel. Nem 2017.-es végelszámolásos a számla is?

Önkéntes sokkoló, oksokodó dokkoló. Amúgy meg csak egy laiKuss. Kedvenc könyve: Lakatos István: Dobozváros

Csuklósbusz #   2018.02.11. 11:24

Adott egy régi TSZ lakótelep, magánlakásokkal 10km-rea a várostól. A vezetékes vizet egy magáncégtől ( ami a TSz volt) kapják mert ottvan a víztorony is.

Eddig se volt se vízvizsgálat se semmi, de most a magáncég csődben van.
A víztorony bedöglött, napi pár órára van víz, a kút homokol. Hamarosan semennyi víz nem lesz. Javíttatásra 13 milliós árajánlatot kapott a cég.

De már nincs aki villanyt fizessen, aztán egy víztorony üzemeltetése nem kis pénz, a jogi dolgokról ( lakosságnak vezetékes vízszolgáltatás) nem is beszélve.

Saját kutat fúrni nem releváns mert nincs víz elérhető mélységben. A legközelebbi közkút 10 km-re van egy városban.

Ilyenkor mi a helyzet? Önkormányzatnak kötelező lenne átvenni a víztornyot és üzemeltetni, vagy küld lajtoskocsit és le van tudva a dolog?
20 lakásról lenne szó, amiből sok árverés alatt van, lakatlan, vagy fizetésképtelen.

nonolet # e-mail 2018.02.11. 16:54

Az egyetlen értelmes dolog...

Hagyni a picsába az egészet!!!!!!!

- -

Mert ebből az lesz, hogy

  • még évekig nem történik semmi

de, ha mégis, akkor

  • súlyos milliókért

A legvalószínűbb pedig az, hogy: mindkettő bekövetezik.

Azaz évekig tartó perek után önerőből kell megoldani.

Kata_25 #   2019.12.12. 14:22

Üdvözletem!
Adott egy, a szülőktől megörökölt ingatlan. A szülők a családi ház egy részét 11 évvel ezelőtt leválasztották és eladták. (Azt az eladott részt anno a nagyszülők használták, jelenleg osztatlan közös tulajdon)
Az eladott/leválasztott részen az új tulajdonos az apám víz-főmérőjéhez almérőt szerelt fel. Aztán hol fizetett, hol nem fizetett. Szegény apámnak még az életében is sok vitás ügye volt az új tulajjal a vízdíj miatt, most, a halála után elszabadult a pokol.
Az almérős fizetni most sem fizet, a leolvasót nem engedi be – csengő kikapcsolva, 2 kutya kieresztve -, diktálni nem diktál, az órájának a hitelessége 3 éve lejárt, amúgy is leolvashatatlan, rozsdás és hiányzik róla a plomba..
A vízmű a hasára üt, generál az almérősnek egy saccolt fogyasztást (amit természetesen nem fizet ki), a főmérő és a (saccolt) almérő között maradt különbözetet pedig nekem számlázzák ki, mint örökös.
Az almérős (2 felnőtt, 6 gyerek) kevesebbet fizet (nem fizet..), mint a főmérős az alig használt ingatlan után.
Apám 80+ évesen már nem harcolt. Ő fizetett. A vízműnek ez megfelelt. A kiszámlázott mennyiség nagyja - ha nem is a valódi fogyasztó által -, de ki lett egyenlítve.
Nekem nem felel meg.

Milyen jogaim vannak? Köszönöm

oligaliga # e-mail 2019.12.12. 17:00

Kata25

Ha az mellékmérő hitelessége lejárt, akkor a vízmű az alapján nem is számlázhat. Régen fel kellett volna mondaniuk a szerződést, a gond az, hogy akkor a teljes fogyasztást a bekötési mérőre terhelik. Szóval te nem biztos, hogy jobban jársz.

A vízmű egyébként nem a hasára ütve számláz, hanem az előző évek fogyasztása alapján, vagy ha az alapján nem számítható, akkor a kormányrendeletben meghatározott mértéket.

Ha ti részetek lakatlan, a teljes fogyasztást fizetési meghagyással lehet a másik félen behajtani. Nem lesz egyszerű és nem tart rövid ideig, ha ellentmond, de a végrehajtás általában már észre szokta téríteni az embereket. Akkor fontos lesz neki, hogy felszereltessen egy hiteles mellékmérőt.

Ha lényegesen nagyobb a bekötési mérő és a mellékmérő között, mint a mellékmérő fogyasztása, akkor lehet egy belső csőtörés valahol a kettő között. Ennek a kivizsgálására át lehet vizsgálni a rendszert, amihez persze le kell zárni a vizet.

Kata_25 #   2019.12.12. 17:40

Köszönöm, Oligaliga!

Annyi előrelépés történt, hogy ma felhívtak a vízműtől, hogy elindították az almérő leszerelését. (Rengeteg a kintlévőség..)
Hogy ez most azzal (is) jár, hogy feltesznek neki egy szűkítőt - gondolom, víz nélkül csak nem hagyják..-, így kényszerítve a fizetésre és az új óra beszerelésére, azt nem tudom. De remélem.

(A gázóráját már elvitték és más terhelések is vannak az ingatlanján.)

Igen, nem zárom ki annak a lehetőségét, hogy a házban valahol enyhén szivárog a víz. Az épület kb. 100 éves. Ennek utána kell járni.

Szomorú örökös #   2019.12.12. 18:33

Kata25

Hogy ez most azzal (is) jár, hogy feltesznek neki egy szűkítőt - gondolom, víz nélkül csak nem hagyják..-, így kényszerítve a fizetésre és az új óra beszerelésére, azt nem tudom. De remélem.

A remény hal meg utoljára! Leszerelni tuti nem fogják, mert már nem sok közük van hozzá. Az édesapád hozzájárulásával jött létre és csakis az új főmérőre leszerződő tulajdonos hozzájárulásával lehet majd ismét hitelesített mellékmérőre szerződést kötnie. Mellékmérőre egyébként sosem raknak szerintem szűkítőt, csakis főmérőre. A mellékmérő által fogyasztott vízmennyiséget - ahogy az előttem szóló is írta - a főmérőre fogják számlázni. Én is így voltam 5 évig, amikor aztán a mellékmérő szerződést helyreállította a renitens tulajdonos. Azóta nem tudom, hogy rendesen fizetik-e, mert már nem ott lakom.

A gáz és villany egyértelműen más történet, mert azokat csakis főmérő felszerelésével kötnek be a hálózatba.

Kata_25 #   2019.12.12. 20:24

Szomorú örökös!

Ez nem jó hír! Apám halála után a szolgáltatás anyám nevére került - de ő nem hosszabbított almérőre vonatkozó szerződést -, és még mindig anyám nevén van.

A vízműves alkalmazott azt javasolta, zárjam el a főcsapot. Nem tudom, ez mennyire törvényes - esetleg egyszer-kétszer ("bocs, szerelnek nálunk, nem lesz egy ideig víz..") -, hátha akkor megmozdul a nő végre?
6 gyereke van, állandóan megy nála a mosógép, kertet locsolnak, a gyerekek kerti medencéznek. Az én kontómra.
Nem várok tőle sokat. Új, hiteles óra, és fél évente a leolvasót beengedni.
Utána a vízmű veszekedhet vele, ha nem fizet.

Szomorú örökös #   2019.12.12. 20:42

Kata25

Esetleg én megpróbálkoznék - persze csak ha alkalmas a vízóra akna a kiépítésre - ikermérő felszerelést. Akkor nem függene anyukádtól a vízvételezése a szomszédnak, illetve függene, csak nem anyukádat terhelnék meg, ha éppen ő nem fizet, sőt akkor rakhatnak be neki szűkítőt.

Egyébként meg én úgy gondolom, ha édesanyád a tartós elzárás mellett naponta egy-két órára nyitja ki a csapot - persze erről korrektül tájékoztatni kell a másik tulajt - akkor máris biztosítaná a minimális vízigényt, amelyre a törvény kötelezi. És ez ellen a másik tulaj semmit nem tehetne, bár az igaz, hogy a jó szomszédi viszonynak nem tesz vele jót.

Én anno pár hónapra teljesen el tudtam a nem fizető szomszéd felé zárni a vizet. Szerencsére ahhoz kellően hülye volt, hogy ne vigye hatóság elé a történetet, pedig megtehette volna. Szerencsére 5 év után helyreállt a szerződéses jogviszony, sőt 5 évre visszamenőleg megkaptam a korábban elhasznált vízmennyiség kiszámolt árát. Nekem szerencsém volt, anyukádnak és nektek is hasonlókat kívánok!

Kata_25 #   2019.12.12. 21:29

Köszönöm, ez jó ötlet, körbejárom.

(Egyébként anyám se él már, de ez a szolgáltató a jogerős hagyatéki végzésig nem írta át a szerződést a nevemre, ennek most örülök. És addig nem is szerződök velük, amíg mindez nem rendeződik. )
A testvéremmel közösen örököltünk, ő halmozottan sérült, hamarosan gondnokság alá kerül és a gyámhivatal nem fogja engedni, hogy tőle is levonogassanak fele-fele vízdíjat a trehány szomszéd miatt.

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:55

Ha nem használjátok az ingatlant,szereltesd le a főmérőt,és szüneteltesd a szolgáltatást!
Hivatkozz arra,hogy a szerződés a szerződő fél halálával megszünt.
.csak akkor működj együtt,ha beleegyezik az ikermérőbe!
Addig nincs viz!

MajorDomus # e-mail 2019.12.12. 22:57

Hivatkozz arra,hogy csőtörés van azt ki kell deriteni

oligaliga # e-mail 2019.12.13. 05:13

MajorDomus

A mérő leszereltetése és a szolgáltatás szüneteltetése nem megoodás, mert a kérdező foggja megszívni. Ehhez ugyanis nyilatkozni kell, hogy az ingatlant más nem használja, amiről a kerdező és a vízmű is tudja, hogy nem igaz.

Marad a "bocsi, valahol csőtörés van, meg kell találni" módszer.

Az ikermérő sem rossz megoldás, de többe kerül, mint a mellékmérő.

Szomorú örökös #   2019.12.13. 06:30

oligaliga

Az ikermérő sem rossz megoldás, de többe kerül, mint a mellékmérő.

Ha a másik tulaj vizet akar tartósan, akkor bizony neki kell ezt felvállalni, mivel másként szembe kell néznie, hogy korlátozhatja - nyilván nem szüntetheti meg - az örökös a vízszolgáltatását (simán megteheti az általam jelzett módon). Nagyon utána olvasgattam, amikor én is ebben a cipőben jártam.

Kata_25 #   2019.12.13. 07:00

Köszönöm szépen mindenkinek. Ma beszélek a vízművel.

Egyelőre elkérem tőlük a szomszéd eddigi átlagfogyasztását - habár az látszik apám számláin is -, kalkulálok és havonta aznap, amikor megjön neki a "csáládi", szépen elkérem tőle. Ha nem fizet, másnap "csőtörés" lesz.

Az ikermérő lehet, hogy drága, de végleges, és könnyebb lesz majd eladni az ingatlant. Mert így nem fog kelleni senkinek.

matthiasi # e-mail 2019.12.13. 07:48

Érdekes hasonló cipőben fogok járni én is. Illetve nem én hanem az örököseim.
A szülők a családi ház egy részét 11 évvel ezelőtt leválasztották és eladták.
Nagyjából így, csak annyi a különbség hogy 30 éve és mint a két lakás jelenleg a család tulajdona

De a vízóra csak egy van... a szolgáltatótól főmérős és van egy almérő. Az almérőt bérlő használja… fizet is rendesen.
Viszont eladásnál lehet gubanc, mármint utána.
megoldás egy új vizakna, vizóra, 7-8 m cső.
kérdés hogy a szolgáltató belemegy e ebbe ?
sajnos jelenleg osztatlan közös tulajdon... igaz a szétválasztott lakások korrektül meg vannak jelőlve. Minden
szétválasztva ( villany és gáz amik mérhetők külön ) csak a víz és a csatorna közös ) ez lenne a következő projekt... kb. 100 eft, ha sikerülne akkor márcsak egy 6 méteres közös út... azt szolgalmi szerződéssel megoldjuk, de a vizes rész megy e ?

matthiasi # e-mail 2019.12.13. 08:06

Sajnos a költség inkább a 200 eft-ot üti majd.
Két lehetőség van.
Az egyik a leírt új akna, az óra, a cső, a másik a jelenlegi aknába kettő főmérő, igaz akkor + 15 m az új cső, tehát nagyjából a költség egyenlő.
Van egy harmadik megoldás is.
Ez a főmérős lakás eladás előbb, aztán majd ő kínlódik az almérős esetleg nemfizető másik tulajjal.
Vagy hagyni a 'csába az egészet, majd az élet megoldja.

MajorDomus # e-mail 2019.12.13. 15:54

A szűkitő beépitésével lehet nyomást gyakorolni.
Gondolom most üres az ingatlan.
Jelezni kell,hogy hosszú ideig lakatlan lesz,és a jözművek le lesznek zárva. Ha vizet akar,vegye a nevére.

Kata_25 #   2019.12.13. 18:59

Mindent meg fogok tenni, hogy rendezzem.

Kínomban már az is eszembe jutott, hogy a telekhatáron áll apám garázsa (vízcsappal), veszek hát egy műanyag hordót és belecsorgatok nekik minden nap 200 m3 vizet. Csak úgy, ajándékba. Oszt lehet mosni keverőtárcsát mosógéppel, meg wc-t leöblögetni vödörrel. Öreganyám is így csinálta..

Most olvastam, hogy ahol szűkítőt tesznek fel, ott napi
30 m3 víz csorog át. Még jó fej is leszek.
És olcsóbban megúszom.
(Remélem, értitek a fekete humort:-)

Szomorú örökös #   2019.12.13. 20:08

Kata25

veszek hát egy műanyag hordót és belecsorgatok nekik minden nap 200 m3 vizet.

Azért ezt még gondold végig egyszer!
Milyen alapon adnál neki naponta 200 000 liter vizet ezek után? :-D

És benézted, nem 30 m3, hanem csak 30 liter szerintem.

oligaliga # e-mail 2019.12.14. 10:44

Kata25
Szomorú örökös

Ha a másik tulaj vizet akar tartósan, akkor bizony neki kell ezt felvállalni, mivel másként szembe kell néznie, hogy korlátozhatja - nyilván nem szüntetheti meg - az örökös a vízszolgáltatását (simán megteheti az általam jelzett módon). Nagyon utána olvasgattam, amikor én is ebben a cipőben jártam.

Sajnos ez ma nem megy ilyen könnyen. A két ház egy ingatlan akkor is, ha fizikailag külön vannak. Egy bekötési mérő van, a bekötés szüneteltetéséhez pedig kell a nyilatkozat, hogy az ingatlant nem fogja használni senki, és a másik tulaj aláírása. Nyilván a szolgáltató nem hülye, a fogyasztáson látszik, hogy ez nem igaz. De ha le is zárja a vizet, a másik tulaj jogosan tesz akár büntető feljelentést is, és ekkor a kérdező masszívan megszívja.

Örökös: a Te eseted azért nem alkalmazható, mert azóta más szabályok vannak erre.

Kata_25 #   2019.12.15. 08:03

Szomorú örökös,
jogos, kicsit összekevertem a litert és a köbmétert.

Oligaliga, jól értem, hogy azért, mert apám anno szerződött ezzel a nővel (ha egyáltalán szerződött és nem csak szóbeli megállapodás..) - aki apám azóta meghalt -, kénytelen vagyok eltűrni, hogy használja a vizemet és ha nem fizet, maximum végrehajtást kezdeményezek?
Sokadik leszek a sorban, a gáz, víz és internetszolgáltató után. És ahogy kinéznek a dolgok, hamarosan ugrik a villanyórája is.

A két ház között futó csőre rakathatok szűkítőt?
Vagy oda beköttethetek - a magam felé eső telekre, telekhatárra - egy almérőt? Azt nem tudná buherálni, én tudnám leolvasni. Írok vele egy szerződést, hogy havonta köteles az óra alapján fizetni. (Tehát én szerződnék vele, nem a vízművek.) Ez így rendben van? Ez törvényes?

oligaliga # e-mail 2019.12.15. 08:30

Kata25

Nem azért vagy rossz helyzetben, mert édesapád annó szerződött ezel a nővel, hanem azért, mert az ingatlan osztatlan közös. Kivételes műszaki indok kell, hogy két bekötés legyen, de ahhoz is és az ikermérőhöz és a mellékmérőhöz (mindegy, mit választanál) kell a másik tulajdonos beleegyezése. A telekhatárra tett mellékmérő jó megoldás lenne, ha a másik fél betartja a megállapodást.

A szűkítő nem ajánlom, per lehet belőle.

Igaz, hogy neked lenne rosszabb, de ha nm fizeted be a számlákat, a vízmű fogja teljesen jogosannkorlátozni az egész ingatlant. Ekkor kénytelen lesz tenni valamit.

Kata_25 #   2019.12.15. 09:00

Köszönöm, megértettem.
Holnap beszélek a nővel. Majd megírom, ha jutottunk valamire.

MajorDomus # e-mail 2019.12.15. 14:33

Kiváncsian várjuk!