Vízművek, vízórák kezelése


nonolet # 2018.02.11. 15:54

Az egyetlen értelmes dolog...

Hagyni a picsába az egészet!!!!!!!

- -

Mert ebből az lesz, hogy

  • még évekig nem történik semmi

de, ha mégis, akkor

  • súlyos milliókért

A legvalószínűbb pedig az, hogy: mindkettő bekövetezik.

Azaz évekig tartó perek után önerőből kell megoldani.

oligaliga # 2019.12.12. 16:00

Kata25

Ha az mellékmérő hitelessége lejárt, akkor a vízmű az alapján nem is számlázhat. Régen fel kellett volna mondaniuk a szerződést, a gond az, hogy akkor a teljes fogyasztást a bekötési mérőre terhelik. Szóval te nem biztos, hogy jobban jársz.

A vízmű egyébként nem a hasára ütve számláz, hanem az előző évek fogyasztása alapján, vagy ha az alapján nem számítható, akkor a kormányrendeletben meghatározott mértéket.

Ha ti részetek lakatlan, a teljes fogyasztást fizetési meghagyással lehet a másik félen behajtani. Nem lesz egyszerű és nem tart rövid ideig, ha ellentmond, de a végrehajtás általában már észre szokta téríteni az embereket. Akkor fontos lesz neki, hogy felszereltessen egy hiteles mellékmérőt.

Ha lényegesen nagyobb a bekötési mérő és a mellékmérő között, mint a mellékmérő fogyasztása, akkor lehet egy belső csőtörés valahol a kettő között. Ennek a kivizsgálására át lehet vizsgálni a rendszert, amihez persze le kell zárni a vizet.

Szomorú örökös # 2019.12.12. 17:33

Kata25

Hogy ez most azzal (is) jár, hogy feltesznek neki egy szűkítőt - gondolom, víz nélkül csak nem hagyják..-, így kényszerítve a fizetésre és az új óra beszerelésére, azt nem tudom. De remélem.

A remény hal meg utoljára! Leszerelni tuti nem fogják, mert már nem sok közük van hozzá. Az édesapád hozzájárulásával jött létre és csakis az új főmérőre leszerződő tulajdonos hozzájárulásával lehet majd ismét hitelesített mellékmérőre szerződést kötnie. Mellékmérőre egyébként sosem raknak szerintem szűkítőt, csakis főmérőre. A mellékmérő által fogyasztott vízmennyiséget - ahogy az előttem szóló is írta - a főmérőre fogják számlázni. Én is így voltam 5 évig, amikor aztán a mellékmérő szerződést helyreállította a renitens tulajdonos. Azóta nem tudom, hogy rendesen fizetik-e, mert már nem ott lakom.

A gáz és villany egyértelműen más történet, mert azokat csakis főmérő felszerelésével kötnek be a hálózatba.

Szomorú örökös # 2019.12.12. 19:42

Kata25

Esetleg én megpróbálkoznék - persze csak ha alkalmas a vízóra akna a kiépítésre - ikermérő felszerelést. Akkor nem függene anyukádtól a vízvételezése a szomszédnak, illetve függene, csak nem anyukádat terhelnék meg, ha éppen ő nem fizet, sőt akkor rakhatnak be neki szűkítőt.

Egyébként meg én úgy gondolom, ha édesanyád a tartós elzárás mellett naponta egy-két órára nyitja ki a csapot - persze erről korrektül tájékoztatni kell a másik tulajt - akkor máris biztosítaná a minimális vízigényt, amelyre a törvény kötelezi. És ez ellen a másik tulaj semmit nem tehetne, bár az igaz, hogy a jó szomszédi viszonynak nem tesz vele jót.

Én anno pár hónapra teljesen el tudtam a nem fizető szomszéd felé zárni a vizet. Szerencsére ahhoz kellően hülye volt, hogy ne vigye hatóság elé a történetet, pedig megtehette volna. Szerencsére 5 év után helyreállt a szerződéses jogviszony, sőt 5 évre visszamenőleg megkaptam a korábban elhasznált vízmennyiség kiszámolt árát. Nekem szerencsém volt, anyukádnak és nektek is hasonlókat kívánok!

MajorDomus # 2019.12.12. 21:55

Ha nem használjátok az ingatlant,szereltesd le a főmérőt,és szüneteltesd a szolgáltatást!
Hivatkozz arra,hogy a szerződés a szerződő fél halálával megszünt.
.csak akkor működj együtt,ha beleegyezik az ikermérőbe!
Addig nincs viz!

MajorDomus # 2019.12.12. 21:57

Hivatkozz arra,hogy csőtörés van azt ki kell deriteni

oligaliga # 2019.12.13. 04:13

MajorDomus

A mérő leszereltetése és a szolgáltatás szüneteltetése nem megoodás, mert a kérdező foggja megszívni. Ehhez ugyanis nyilatkozni kell, hogy az ingatlant más nem használja, amiről a kerdező és a vízmű is tudja, hogy nem igaz.

Marad a "bocsi, valahol csőtörés van, meg kell találni" módszer.

Az ikermérő sem rossz megoldás, de többe kerül, mint a mellékmérő.

Szomorú örökös # 2019.12.13. 05:30

oligaliga

Az ikermérő sem rossz megoldás, de többe kerül, mint a mellékmérő.

Ha a másik tulaj vizet akar tartósan, akkor bizony neki kell ezt felvállalni, mivel másként szembe kell néznie, hogy korlátozhatja - nyilván nem szüntetheti meg - az örökös a vízszolgáltatását (simán megteheti az általam jelzett módon). Nagyon utána olvasgattam, amikor én is ebben a cipőben jártam.

matthiasi # 2019.12.13. 06:48

Érdekes hasonló cipőben fogok járni én is. Illetve nem én hanem az örököseim.
A szülők a családi ház egy részét 11 évvel ezelőtt leválasztották és eladták.
Nagyjából így, csak annyi a különbség hogy 30 éve és mint a két lakás jelenleg a család tulajdona

De a vízóra csak egy van... a szolgáltatótól főmérős és van egy almérő. Az almérőt bérlő használja… fizet is rendesen.
Viszont eladásnál lehet gubanc, mármint utána.
megoldás egy új vizakna, vizóra, 7-8 m cső.
kérdés hogy a szolgáltató belemegy e ebbe ?
sajnos jelenleg osztatlan közös tulajdon... igaz a szétválasztott lakások korrektül meg vannak jelőlve. Minden
szétválasztva ( villany és gáz amik mérhetők külön ) csak a víz és a csatorna közös ) ez lenne a következő projekt... kb. 100 eft, ha sikerülne akkor márcsak egy 6 méteres közös út... azt szolgalmi szerződéssel megoldjuk, de a vizes rész megy e ?

matthiasi # 2019.12.13. 07:06

Sajnos a költség inkább a 200 eft-ot üti majd.
Két lehetőség van.
Az egyik a leírt új akna, az óra, a cső, a másik a jelenlegi aknába kettő főmérő, igaz akkor + 15 m az új cső, tehát nagyjából a költség egyenlő.
Van egy harmadik megoldás is.
Ez a főmérős lakás eladás előbb, aztán majd ő kínlódik az almérős esetleg nemfizető másik tulajjal.
Vagy hagyni a 'csába az egészet, majd az élet megoldja.

MajorDomus # 2019.12.13. 14:54

A szűkitő beépitésével lehet nyomást gyakorolni.
Gondolom most üres az ingatlan.
Jelezni kell,hogy hosszú ideig lakatlan lesz,és a jözművek le lesznek zárva. Ha vizet akar,vegye a nevére.

Szomorú örökös # 2019.12.13. 19:08

Kata25

veszek hát egy műanyag hordót és belecsorgatok nekik minden nap 200 m3 vizet.

Azért ezt még gondold végig egyszer!
Milyen alapon adnál neki naponta 200 000 liter vizet ezek után? :-D

És benézted, nem 30 m3, hanem csak 30 liter szerintem.

oligaliga # 2019.12.14. 09:44

Kata25
Szomorú örökös

Ha a másik tulaj vizet akar tartósan, akkor bizony neki kell ezt felvállalni, mivel másként szembe kell néznie, hogy korlátozhatja - nyilván nem szüntetheti meg - az örökös a vízszolgáltatását (simán megteheti az általam jelzett módon). Nagyon utána olvasgattam, amikor én is ebben a cipőben jártam.

Sajnos ez ma nem megy ilyen könnyen. A két ház egy ingatlan akkor is, ha fizikailag külön vannak. Egy bekötési mérő van, a bekötés szüneteltetéséhez pedig kell a nyilatkozat, hogy az ingatlant nem fogja használni senki, és a másik tulaj aláírása. Nyilván a szolgáltató nem hülye, a fogyasztáson látszik, hogy ez nem igaz. De ha le is zárja a vizet, a másik tulaj jogosan tesz akár büntető feljelentést is, és ekkor a kérdező masszívan megszívja.

Örökös: a Te eseted azért nem alkalmazható, mert azóta más szabályok vannak erre.

oligaliga # 2019.12.15. 07:30

Kata25

Nem azért vagy rossz helyzetben, mert édesapád annó szerződött ezel a nővel, hanem azért, mert az ingatlan osztatlan közös. Kivételes műszaki indok kell, hogy két bekötés legyen, de ahhoz is és az ikermérőhöz és a mellékmérőhöz (mindegy, mit választanál) kell a másik tulajdonos beleegyezése. A telekhatárra tett mellékmérő jó megoldás lenne, ha a másik fél betartja a megállapodást.

A szűkítő nem ajánlom, per lehet belőle.

Igaz, hogy neked lenne rosszabb, de ha nm fizeted be a számlákat, a vízmű fogja teljesen jogosannkorlátozni az egész ingatlant. Ekkor kénytelen lesz tenni valamit.

MajorDomus # 2019.12.15. 13:33

Kiváncsian várjuk!

T2005 # 2020.06.22. 10:24

Üdv! Látom rég volt új poszt, de hátha... 2019-ben vettünk egy házat az egyik kereskedelmi banktól, aki azt kb 5 éve árverésen szerezte. A közműveket gond nélkül átírattuk az átadás-átvételi jegyzőkönyv alapján. A vízóra 0 m3-t mutatott. A főcsap el volt zárva. Mikor kinyitottuk a főcsapot a felújítás kezdetén, nem jött víz. Bementem az ÉDV-hez, akik gyorsan intézkedtek: 1 óra múlva kint volt a vízműves hibaelhárító. Akkor derült ki, hogy szűkítő van a vízórában, csak eltömődött öt év alatt azért nincs víz. Tettek bele új szűkítőt, plombálták, majd elmentek. Persze berohantam a vízműhöz, ahol másfél óra alatt valami ezeréves régi rendszerből derült ki, hogy bizony majd 300 ezer forint tartozás van rajta. De nem az eladó banknak, hanem még akitől a bank árverésen szerezte. A vízmű annak ellenére nem veszi ki a szűkítőt, hogy nekem nincs tartozásom. A bank nem fizet (szerződés szerint minden átadásig felmerülő közüzemi költséget rendez), mert a vízmű a bank nevére nem állít ki számlát. A vízmű nem állít ki számlát a bank nevére, mert nem az tartozik. Nekem meg nincs vizem 10 hónapja. Ötlet?

drbjozsef # 2020.06.22. 10:37

T2005

Olvass vissza itt pár oldalt, és rögtön képben leszel.
A szopóálarc rossz oldalán vagy, annyit előre is elmondhatok.

https://www.jogiforum.hu/forum/32/38236

alfateam # 2020.06.22. 11:41

file:///C:/Users/user/Downloads/arveresen-vasarolt-ingatlan-felhasznalo-valtozasaval-kapcsolatos-tajekoztatas.pdf

T2005 # 2020.06.22. 13:02

alfateam Köszönöm! Bár ez az eljárás is gusztustalan, de ez engem nem érint. Nem én vettem árverésen az ingatlant, hanem a bank kb. 5 éve. Most nekem eladta per és teher mentesen adásvételi szerződéssel.

gerbera317 # 2020.06.22. 13:17

Az eladó bank valószínűleg nem is tudott a szépséghibáról. De ha tudott volna is róla, akkor sem tudsz érvényesíteni semmit, mert az ingatlanon valóban nincs teher.

drbjozsef # 2020.06.22. 13:36

T2005,

Szóval nem olvastál vissza a másik topikban.

Akkor röviden : tökmindegy ki vette, ki most a tulajdonos, ki a fradi elnöke, vagy milyen színű az ég. Egy számít : a fogyasztói helyen tartozás van. Ezért a vízmű szűkítőt alkalmazhat. Ha neked érdeked fűződik ahhoz, hogy ne legyen, és szeretnéd is, hogy ne legyen, fizetned kell. Ha nem, akkor marad.

Rajtad a vízmű nem követelhet egy fillért sem, rajtad ne hajthatja be a tartozást, ahhoz neked semmi közöd. De amíg bárki nem fizetni ki a tartozást, addig a szűkítő marad.

alfateam # 2020.06.22. 13:43

De amíg bárki nem fizetni ki a tartozást, addig a szűkítő marad.
Nem-egészen, 5 évnél régebbi tartozást nem is követelhet,

drbjozsef # 2020.06.22. 13:45

alfateam,

Ne viccelj. Hogy a fenébe ne követelhetné. Követelni bármit is lehet, az elévült követelést meg aztán nagyon is. Bármikor.

Az elévülés azt jelenti, hogy az állami kényszerítést (aka. végrehajtás) nem veheti utána igénybe a követelés behajtásához.

Sőt, lehet megleplek : nem létező tartozást is lehet követelni, sőt , fizetési meghagyás is kibocsáttatható rá. Bizonyítani csak a perben kell, a közjegyzőnél semmit.

T2005 # 2020.06.22. 13:53

drbjozsef De visszaolvastam. Nekem a konkrét gondom nem a vízművel van. Bár az egész megoldást gusztustalannak tartom. A gondom az eladóval van. Aki a szerződés szerint : "Az eladó szavatol azért, hogy a birtokba adás időpontjáig az ingatlanra vonatkozó valamennyi közüzemi tartozást megfizeti."

MajorDomus # 2020.06.22. 16:25

Hát akkor kérd el tőlük! Ennyi.