Vízművek, vízórák kezelése


K.attila78 # 2015.12.09. 23:07

Segítséget szeretnék kérni. Mai napon vettem észre, hogy ellopták a vízórát az ingatlanomból. Egy olyan pincehelyiségről van szó, ahová csak ritkán (2-3 havonta) járok le. A vízóra hitelessége lejárt, ezért egyeztettem egy szakcéggel a vízóracseréről. A helyszínen a szerelőkkel tapasztaltuk, hogy a vízórát ellopták. Mit tegyek?

Melani27 # 2015.12.17. 09:35

üdvözlet !

mai napra van értesítés hogy kizárják egy ismerősömet a víz-fűtés szolgáltatásból. téli időszakban ezt megteheti a szolgáltató ? illetve mit tudnak tenni, mármint a szolgáltató, ha nem engedi be a tulaj és az ott lakók a szolgáltató embereit ? köszönöm a választ !

MajorDomus # 2015.12.17. 23:58

Meg
Télen is ki kell fizetni a számlát

nikó51 # 2015.12.18. 20:37

Üdvözletem ! 4 lakásos kertes "társasházban" lakom. Van mellékmérője mindenkinek a lakásban - a kertben is - egy lakó kivételével, akinek a kertjében nincs mellékmérő felszerelve.
Állandóan van + vízfogyasztás 1-2 köbméter a főmérőben, ezt nem tudom hogy lehetséges ????
Szeretném megkérdezni, hogy miért kell nekem 1/4 részt fizetnem, ha van a kertben és a lakásban is mellékmérőm felszerelve hivatalosan.
Mi van akkor, ha én személyesen kizárólag 10 %-ot fizetek ki a főmérőben keletkezett + -nak???? - megbüntethetnek érte ? Van erre valami jogszabály ????? pld: most is 2.975.-ft + van a főmérőben - forintosítva. Köszönöm szépen a válaszát.
Üdvözlettel

MajorDomus # 2015.12.18. 21:23

Van!
A közműves vízellátásról szóló törvény.
A lényeg az hogy az elszámolás alapja a főmérő. A lakásban és a kertben lévő,, mérők,, csak
Mellékmérők.

A főmérő és Mellékmérők különbözetet kötelesek vagytok megfizetni, mert azt közösen elhasznaltatok.

Hogy ki, azt pofozzátok le egymás között.

hkati2 # 2017.04.23. 17:33

Arról szeretnék érdeklődni , hogy társasházban a fő és a mellékmérőkre /minden lakásban van mellékmérő/ jogos-e az alapdíj kiszámlázása ?

Vadsuhanc # 2017.04.23. 17:46

A közös vízhasználat szerintem mindenkit terhel. A lakóház egyéni mérőinek mért összege és a lakóház fogyasztása közötti eltérés a lakókat terheli egyetemlegesen.

( Pld a kukákat mivel mossátok ? )

Immaculata # 2017.04.23. 18:31

Pld a kukákat mivel mossátok ?

Mosószerrel.

Vadsuhanc # 2017.04.23. 18:42

Azért kell egy kis víz is hozzá :-)

hkati2 # 2017.04.24. 09:56

Az ingatlanban nincs más vízvételi lehetőség csak a lakásokban !Nem a különbséggel van a gond!!! A RENDELKEZÉSRE ÁLLÁSI (alap) díj az amit nem értünk .Hiszen minden lakó fizeti a saját lakásában + a főmérőre is számláznak . Egyébként konténeres a szemétszállítás :).A különbség azért nem jelent gondot , mert az a minimális , hiszen nem kerekítésből származik.

Szomorú örökös # 2017.04.24. 15:17

hkati

A vízműveket nem érdekli, hogy nálatok a lakáson kívül van máshol is vízvételezés vagy nincs, hiszen ez nem egységes szabvány a társasházakban. Van, ahol tényleg nincs, de van olyan is, ahol udvari fürdőmedencét töltenek fel vele nyárára a házban lakó gyerekeknek. Egy a lényeg, ő a főmérőig állja a felelősséget, annak a cseréjét nem is a ház fizeti. Ha a főmérő és mellékmérő között csőtörés van, az is a ház sara lesz, nem foglalkoznak vele, max. csatornadíj-kedvezményt adnak az elfolyt vízre. Ezért van, hogy hivatalosan ők a főmérőt tartják saját mérési pontjuknak, az pedig már másodlagos, hogy külön-külön mellékmérő alapján számolnak el a lakókkal.

vicilla # 2017.04.24. 15:56

Társasházunkban az 5 lakó közül 1-nek a szerződését megszűntette a vízmű. Mindenkinek van mellékvízmérője. Megteheti-e a társasház, hogy azon az 1 lakón követeli a főmérő és a 4 mellékmérő közti különbözetet? Mit kell tennünk? Számlázni? Erre nincs szerződése a társasháznak a lakóval, de valahogy be akarjuk törvényesen hajtani rajta. Erre van ötlet?

Szomorú örökös # 2017.04.24. 16:21

vicilla

Ezt házon belül kell megoldani azzal az egy lakóval. Én ugyanebben a cipőben járok itthon, csak mi nem vagyunk társasház, hanem szimplán egy osztatlan közös tulajdon. Itt is megszüntette a vízmű a másik tulaj szerződését - persze díjnemfizetés miatt. Társasházban ha van közös költség, akkor az elhasznált vizet szerintem szimplán bele lehet építeni annak a lakónak a fizetni valójába. Bár ha díjnemfizetés miatt mondták fel neki, akkor előbb-utóbb ezt se fizeti majd ki. De ezt én laikusként gondolom csak így, majd a szakértők is válaszolnak neked!

MajorDomus # 2017.04.24. 20:53

A közös fogyasztést eddig is megfizette a közös költségben.

Az elmult 3 év átlagfogyaztását számoljátok fel neki havonta! Az korrekt,nem is tud belekötni.

Csak halkan jegyzem meg,hogy az szmsz-ben erre az esetre kötelezően rendelkezni kell(ene)!

pestiember # 2017.10.31. 01:43

Üdvözlet!

Adott egy sorház, melynek tulajdonosai, egy helyrajzi számon kezdték meg az építkezést. Így adódott, hogy négy vízóra került a mi ingatlanunk aknájába.
Közben a sorház egyik építkezője késett a munkálatokkal, ahhoz hogy a lakhatási engedélyt megkapja a többi ingatlantulajdonos az elkészült házára, külön telekkönyvezték az építési telkeket. De a vízórák ugyanúgy ott maradtak az aknában.
Többször előfordult, hogy valamelyik szomszéd, bemászott "leolvasni", a bent lévő mérőkkel, csövekkel, szűrőkkel nem törődve, taposott mindent. Pár éve 200 köbméter víz folyt el azért, mert valaki széttaposta a homokszűrőnket az aknában.
Most ennek többszöröse folyt el, mert valamelyik "szomszéd", ismét elkövette a taposást.

A kérdésem az, hogy mi ilyenkor a jogi procedúrája?
Az elfolyt vizet, ha a fogyasztóra terhelik (aki csak időszakosan lakik az ingatlanban, és a kérdéses eseménykor kétséget kizáróan nem tartózkodott az ingatlanon), ilyenkor milyen jogi megítélés alá esik a károkozás? Gondolok arra, ha nincs meg aki felvállalja saját lakásbiztosítására a károkozást, ismeretlen tettes elleni feljelentéssel kinyomoztatni, ki járt az aknában.

Hogyan lehet kötelezni az "idegen mérők" tulajdonosait, hogy bejegyzett szolgalmi jog hiányában, építsenek ki saját vízmérőt, a saját ingatlanon?

Szomorú örökös # 2017.10.31. 05:48

F.Laca

Valójában nem pont a vízórás témába vágó hozzászólás, de ez a megjegyzés elég érdekes

Akkor meg mi a sz...rnak írtad ide, ha nem idevágó?
Úgy látom, te is "brillírozol", csak azt nem értem, hogy minek!

Szomorú örökös # 2017.10.31. 18:02

F.Laca

Megmondom én, minek írtam ide.

Hát ez az, minek? Ha mindenáron SZMSZ-ről akarsz fórumozni, akkor vagy keress ennek megfelelő topikot vagy nyiss egy újat. A hozzászólásodnak semmi köze a vízórák kezeléséhez.
Gyakorlatilag „pontosan arra a lényegesre nem figyeltél”, hogy miről szól ez a topik.

MajorDomus # 2017.11.02. 18:18

pestiember

Ha egy hekyrajzi számon van a társasház,akkor ott egy főmérő lehet.
Valami nem stimmel abban amit beirtál.
Olyan nem létezik,hogy az épitési engedélyt egy helyrajzi számra adják ki,a földhivatal meg 4-et jegyez be.

Mindebesetre ez a jibbik est,mett ha önálló kngatlanok,akkor saját költségeden kualakitasz magadnak egy vizóra aknát,és egy vizórát azt le is zárhatod. Onnan nem felelsz a taposásból eredő károkért. Terveztetni és engedélyeztetni kell.
Ajánlott olvasmány: a közműves vizellátásról szóló 1995.évi tv.

rozsika101 # 2017.12.12. 13:59

T. Fórum. Adott egy négylakásos társasház ,a lakásomban nincs mellékvizmérő, és szeretnék felszereltetni,kinek az engedélye kell hozzá?A vizmüveknél azt mondták ha a háznak nem kerül pénzébe akkor köteles a közös képviselő hozzájárulni a felszereléshez.Aközös képviselő mást mond ,azt mondja hogy szavazni kell a háznak erről 100 % szavazt lekk hozzá,hogy felszereltessek egy hitelesitett vizórát,mit tehetek?Rózsika 101

Aaagabi # 2018.02.03. 14:57

T.Fórum!
Egy 5 lakásos társasházban lakom (nincs társasházi szerződés), ahol az egyik ingatlan egy takarékszövetkezet tulajdonában van. Az ingatlanok külön helyrajzi számon vannak bejegyezve. Két főmérő tartozik az ingatlanhoz, az egyik két lakáshoz, a másik az én nevemen van. Ez két lakás és a takarékszövetkezet vízfogyasztását méri. A két főmérő egy vízóra aknában van.
Szeretnék saját főmérőt beszereltetni, de meglehetősen tanácstalan vagyok, mivel a szolgáltatótól nem kaptam segítséget, sőt utólag kiderült, hogy megfelelő tájékoztatást sem.
Igaz-e, hogy a takarékszövetkezet nem is csatlakozhatna a lakossági vízmérőhöz? (Kb. 20 éve így fizetnek vízdíjat.)
Megtehetem-e, hogy kérem a takarékszövetkezetet, hogy vegye át helyettem a jelenlegi vízmérő szerződést, és én új fővízmérőt szereltetek be?
A helyzetet bonyolítja, hogy az a lakó, akié a másik lakás, ami az én szerződésemhez tartozik, már nem lakik az ingatlanban, albérletbe szeretné kiadni, a takarékszövet pedig árulja az ingatlant, jelenleg üresen áll.
Nagyon szeretnék már végre tiszta viszonyokat.
Köszönöm előre is a segítséget!

nonolet # 2018.02.03. 15:30

Szerintem...

HA mód van az önálló főmérőre, akkor

Vízszerelővel választasd le magad önállóra műszakilag, egészen az aknáig (ha most nem így van).

HA abba az aknába már nem rakható újabb mérő,
akkor csináltass külön aknát is magadnak.

Amikor megvagy, szüntesd meg a mostani szerződésed.
(ki kell fizetned az addigi fogyasztást)

Utána kérj egy ÚJ vízbekötést magadnak a külön rendszeredre.

- -

A másik kettő meg majd intézi magának a saját új szerződését...

Aaagabi # 2018.02.10. 09:16

Köszönöm, ezt fogom tenni!

vigyorgó # 2018.02.10. 17:14

Tisztelt Hozzáértők!
Víz fogyasztással kapcsolatban van gondom. 2010. 06.15-én cseréltek vízórát utoljára vízórát. 2014. évi leolvasás 406 m3, majd 2015. évi leolvasás nem volt! 2016. 4. hóban leolvastak 1269 m3 vizet. Megjegyzem egyedülálló vagyok, rendszeresen 3 m3- fizettem minden hónapban rendszeresen mai napig!(csekk megvan)jkv.-ben azt írták kerti csap meghibásodás! Kiásattam a vezetéket, sehol egy csepp víz nem volt, látszatja sem hogy víz elfolyt volna. 368273 Ft. vízszámla jött most elszámoló számlában 2014.03.06-tól 2016.11.30-ig! A vízórát 2017. november hóban cserélték le. Úgy tudom, hogy 6 év a hitelesítés amíg pontosan mér az óra.
Jogos-e a követelés visszamenőleg.
a 2015-ben nem olvasta le a szolgáltató az óraállást!
2016-os leolvasás után sem jött elszámoló számla!

SaireyVMK # 2018.02.10. 18:13

Attól függ kinek a követelése. A vízművek a vízmérő állása alapján állítja ki a számlát az eddig befizetett állás és a leolvasott mérőállás különbözete alapján.Jogosan fizettetik ki. Hisz az a víz elfolyt,a mérő lemérte.
Legfeljebb a leolvasó ellen lehet panaszt tenni,mert az évenkénti 1 kötelező leolvasást nem teljesítette.(Ami önhibáján kívül is lehetett,mindenesetre kivizsgálás alá kerülhet a dolog ezen része.De a számlát mindenféleképpen ki kell fizetni!)
Akárhol is történt a dolog. A részleteket én innen úgysem fogom tudni megmondani,de mivel az órát már lecserélték és az állását már leolvasták, ezért ezzel kapcsolatban fellebbezni nem is nagyon lehet. Amúgy se lenne rá sok esély. Maximum az órát lehetett volna bevizsgáltatni (de az az esetek 99%-ában azzal végződik,hogy a kérelmező kifizeti a körülbelül 20e Ft-os díjat és a vízmérőről kiderül,hogy jó,tehát pénzt nem kap vissza és ugyanott van.)
Szóval valószínűleg valóban az lehetett a gond,hogy valami csap nyitva maradt, vagy a kerti csap fagycsapja megrongálódott. Esetleg a fagycsap mögött történt a dolog, aztán a kerti fagycsap el lett zárva(akár a vízmű dolgozói által),hogy ne folyjon a víz. Vagy az is lehet,hogy most is pörög az óra. A tudatos fogyasztó maga is megnézi(vagy ha nem képes rá,akkor valakit megkér rá) és rendszeresen ellenőrzi mérőóráit. Esetleg maga is rendszeresen bediktálja a bediktálható időszakban.

Meg kell majd nézni. Ha nincs nyitva csap, nem töltődik semmi(bojler,wc tartály) és a vízmérőben fekete kis csillag folyamatosan pörög,akkor a belső rendszerben a vízszivárgás/csőtörés továbbra is fenn áll.

Viszont a dátumokkal nekem valami nem stimmel. Nem 2017.-es végelszámolásos a számla is?

Csuklósbusz # 2018.02.11. 10:24

Adott egy régi TSZ lakótelep, magánlakásokkal 10km-rea a várostól. A vezetékes vizet egy magáncégtől ( ami a TSz volt) kapják mert ottvan a víztorony is.

Eddig se volt se vízvizsgálat se semmi, de most a magáncég csődben van.
A víztorony bedöglött, napi pár órára van víz, a kút homokol. Hamarosan semennyi víz nem lesz. Javíttatásra 13 milliós árajánlatot kapott a cég.

De már nincs aki villanyt fizessen, aztán egy víztorony üzemeltetése nem kis pénz, a jogi dolgokról ( lakosságnak vezetékes vízszolgáltatás) nem is beszélve.

Saját kutat fúrni nem releváns mert nincs víz elérhető mélységben. A legközelebbi közkút 10 km-re van egy városban.

Ilyenkor mi a helyzet? Önkormányzatnak kötelező lenne átvenni a víztornyot és üzemeltetni, vagy küld lajtoskocsit és le van tudva a dolog?
20 lakásról lenne szó, amiből sok árverés alatt van, lakatlan, vagy fizetésképtelen.