Vízművek, vízórák kezelése


hazakuld # 2015.05.08. 05:30

Tiszteletem!
Lejárt a vízóránk hitelessége és cseréltetni szeretnénk. Sorházban lakunk, ami elvileg társasház, de nincs közös képviselőnk sem. Mindenki saját órával és szerződéssel rendelkezik, fő vízmérő sincs, csak mindenkinek a sajátja. A vízművek nem akarja ingyen cserélni az órát, mert szerintük nem főmérő az óránk. Szerintünk meg az. Nem találok a neten definíciót arra, hogy mitől lesz almérő egy óra. Logikus az lenne, hogy attól, hogy van főmérője, nem?
Tud valaki ebben segíteni?
Előre is köszönöm!
22 család van slamasztijában emiatt.

MajorDomus # 2015.05.08. 21:29

A Vízműveknek igaza van.
Nem főmérő ami a lakásokban van.

Roviden:mivel társasházban laksz, ebből következik, hogy minden lakás egy helyrajzi számon lévő telken van.

A törvény szerint egy helyrajzi számon egy főmérő lehet és nem 22.

AZT VISZONT nem értem hogy 22 lakás esetében hogy nem társasházként működtök.

Ezt csak 6 lakásig tehetik meg a lakóközösségek!

MajorDomus # 2015.05.08. 21:32

Egyébként parancsolj. Íme!

http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Zöldövezeti11 # 2015.05.12. 15:21

hazakuld !
egy vízmérő csere azért nem a világ. Ha almérő, akkor eleve nyolc évig hiteles, azt meg ki lehet bírni !

timi69 # 2015.05.12. 17:18

Segítséget szeretnék kérni. 2 lakásos társasházban lakunk. Mindenki viseli a saját költségeit, egyetlen közös mérőóránk van, a vízóra. A szomszédunknak és nekünk is volt mérőóránk, így egyszerre olvastunk állást, diktáltunk és osztottuk a számlát. A szomszéd bácsi meghalt, a fia költözött be, Ő örökölte a főórát és azóta vannak problémáink. Összevissza olvassuk, nem szól, hogy fizessek (ha kérem a számlát, akkor hárít, hogy még nem számolta ki), van hogy több számlát is összegyűjt. Eldöntöttem, hogy hitelesített mérőt szereltetek fel és közvetlen kapcsolatba kerülök a szolgáltatóval és akkor nem kell idegeskednem. Előzetesen beleegyezett a szomszéd, majd jött a tervező, fizettem több, mint 20.000,- Ft-ot, hagyott itt papírokat, amit a szomszédnak alá kellene írnia, erre Ő közölte, hogy mégsem akar beleegyezni a különválásba, mert akkor neki kell fizetni a fő és mellékmérő különbözetét. Most mit tudok csinálni? Magához láncolhat? Vagy bíróságra kell mennem? Ha sikerül külön válnunk, akkor az esetleges vízóra eltérést kell nekem fizetnem attól függetlenül, hogy nekem hiteles az órám, Neki meg nem? Olvastam egy cikkben, hogy Siófokon egy 33 lakásos társasházban is meg tudták oldani, hogy mindenkinek hiteles mérője volt és nem kellett a fő és mellékmérők közötti különbséget kifizetni. Ha a szomszéd is hitelesíttetné, akkor itt is megoldható lenne? Jó lenne megőrizni a "jószomszédi viszonyt", így örülnék, ha valaki tudna nekem tanáccsal segíteni. Köszönöm

MajorDomus # 2015.05.12. 17:55

7.500 Ft 8 évre

mgabi # 2015.06.01. 19:50

Tisztelt Jogi Szakértők! Kérem szíves segítségüket, hogy van-e jogszabályi felhatalmazása a vízműveknek arra, hogy az alábbi módon jelöljön ki időpontot a vízórák leolvasására, s mi lehet a következménye annak, ha a fogyasztó ennek nem tesz eleget?
Társasházunkban „Évente csak egyszer jövünk! „címszóval 2015. május 31-én délután függesztette ki a Fővárosi Vízművek megbízottja, hogy a lakásokban a vízóra leolvasást 2015. május 3-án 1o óra és 13 közötti időszakban fogják végezni. A kifüggesztett tájékoztatóban szerepelt továbbá a következő:„Ön köteles a leolvasást végző kollégánkkal együttműködni, a fogyasztásmérőhöz való hozzáférést biztosítani” Ez a szöveg egyébként a vízművek honlapján is megtalálható.
Természetesen tudomásul veszem, hogy egy szolgáltatatást végző cég jogosult személyesen is meggyeződni arról, hogy milyen mérőállás a számlázás alapja.
Ugyanakkor tudomásom szerint a Vízművek üzleti alapon működő szolgáltató cég, nem hatóság, az együttműködés úgy gondolom nemcsak tőlem, hanem tőle is elvárható.
Elfogadhatatlannak tartom, hogy leolvasás idejét hétköznap általános munkarend szerinti időben tartják, erről 3 nappal korábban értesítenek és még csak lehetőséget sem kínálnak fel arra, hogy az ügyfél egy másik időpontot választhasson.
Megjegyzem továbbá, hogy a vízművek honlapján az szerepel, hogy „Az éves leolvasási időszakot megtalálja vízdíjszámláján, valamint a megszokott gyakorlat szerint a lépcsőházban elhelyezett plakátokon.
A számlámon ezzel szemben az alábbi szöveg található: „Következő leolvasás várható időpontja: Fővárosi Vízművek Zrt. által meghatározott.”
Jogosult vagyok kérni a vízműveket, hogy előre közösen egyeztetett olyan időpontban keressenek fel, amelyet csak a vízművek és én ismerünk , amely nincs közszemlére kitéve a lépcsőházban, hogy a csalók így próbáljanak bejutni a lakásomba ? ( A sorszámozott arcképes igazolvánnyal nem vagyok kisegítve, bármelyik olcsó nyomtatóval hamisítható)
Megjegyzem, hogy a Velence tavi szolgáltatóknál telefonon lehet időpontot egyeztetni, s a nyaralókba vasárnap is jönnek vízórát és villanyórát leolvasni.

mgabi # 2015.06.01. 19:52

bocsánat, az előző hozzászólásom korrigálom: május 31.i kifüggesztésben az szerepelt, hogy június 3-án lesz a leolvasás

MajorDomus # 2015.06.01. 20:13

1.van
2.van
A ki függesztett hirdetmény nem jelenti azt, hogy ne lenne mód időpontot egyeztetni a leolvasóval.

Évente egyszer igazán meg lehet oldani. Családon belül vagy a szomszéddal is aki otthon van.

mgabi # 2015.06.01. 20:35

jogszabályi hivatkozást szeretnék, amire alapozza a vízművek ezt a pökhendi eljárását, azt én is felfogtam, hogy megpróbálhatok újabb időpontot kérni
csak azt szeretném tudni, hogyha visszapattintanak, akkor tudok-e jogszabályra hivatkozni.
Az ő értesítésében ugyanis szerepel, hogy nekem törvényi kötelességem együttmúködni vele, csak a trv-t már nem írja.
Kedves Major Domus! Már nem a szocializmusban vagyunk, amikor a fele szabadságunk arra kellett, hogy a velünk packázó hivatalnak készenlétben álljunk. A szolgáltató legyen az ügyfélért és nem fordítva, elvégre nem ingyen kapjuk a vizet sem.

MajorDomus # 2015.06.02. 19:25

Tessék!

38/1995. (IV. 5.) Korm. rendelet
a közműves ivóvízellátásról és a közműves szennyvízelvezetésről

A Kormány a vízügyről szóló 1964. évi IV. törvény 46. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Egyébként nincs igazad. Ha ismerned az országban működő 34 felé rendszert, nagyon meg lennél elégedve a szolgáltatóddal!

mgabi # 2015.06.03. 15:34

Kinek nincs igaza?

58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet
a víziközmű-szolgáltatásról szóló 2011. évi CCIX. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról
19. A fogyasztásmérők leolvasása
61. § (1)71
(3) A víziközmű-szolgáltató köteles legalább 5 napos időtartam megjelölésével a felhasználó figyelmét felhívni a leolvasás várható idejéről a leolvasás előtti utolsó számlában, számla mellékletében vagy egyéb módon.
(4) Amennyiben a fogyasztásmérő leolvasását végző személy az előzetesen jelzett időpontban nem tudta rögzíteni a mérőállást, köteles értesítést hagyni a levélszekrényben vagy fellelhető módon a felhasználási helyen. Az értesítésben a víziközmű-szolgáltató felhívja a felhasználó figyelmét a leolvasás második megkísérlésének idejére, annak nem megfelelősége esetén az időpont-egyeztetés lehetőségére - azzal, hogy a leolvasásra legalább munkanapon 20 óráig lehetőséget biztosít -, a víziközmű-szolgáltató időpont-egyeztetésre alkalmas elérhetőségére és a leolvasás legkésőbbi időpontjára. A leolvasás időpontja tekintetében a víziközmű-szolgáltató és a felhasználó köteles megegyezni.

MajorDomus # 2015.06.03. 20:09

A szolgáltató kötelezettségei a főmérőre vonatkoznak, s nem a lakásod mellékmërőjére!

Wildmann # 2015.06.05. 14:10

A lakásban lehet a vízóra költségmegosztó vagy almérő.

Ha almérő, akkor a vízművek számláz a tulajdonosnak, ekkor köteles leolvasni. Ha költségmegosztó, akkor csak a társasház kap számlát és a lakásban lévő vízóra e számla szétosztásának alapja.

MajorDomus # 2015.06.05. 21:05

Csak mgabi ezt nem akarja megérteni.

Az országban az a leggyakrabban alkalmazott gyakorlat, hogy a Vízmű leolvassa a főmérőt,
A fogyasztást kiszámlazza a közös képviselőnek, aki úgy szedi be a lakásokban ahogy tudja!

Ezért írtam, hogy igencsak becsülje meg a szolgaltatójât, mert a mellékmërőt is leolvassa és számláz, és elszámol, amire nem köteles. A kötelezettsége a főmérőig tart.

Talán jogos elvárás, hogy évente egyszer a tulajdonos emelje fel a seggét, és tegye lehetővé a leolvasást nem?

MajorDomus # 2015.06.06. 19:34

Sajnos nem.
A leolvasó jó esetben az ajtóra kiirt ora állást rögzíti.

Most májusban cseréltettem le egy 87 lakásos épületben az összes vizórát mert a főmérő és a mellékmërők közötti különbözet évente 350 ezer ft volt évente.

A vízmű tojik rá, őket a főmérő érdekli, meg az elszámolást megcsinálják.

A leolvasó évente kétszer körbejár, a küszöbről megkérdezi az òra állást.

Van ahol ezt sem.

Azokban az épületekben ahol rádiófrekvenciás vizórákat szereltettem (431 lakas),
Ott nem is jár a Vízmű.

2 havonta én szolgáltatom az adatokat interneten, főmérő +almérők, ez alapján számláznak a tulajoknak.
Még jobb is, mert így nincs,, sumákolás,, azt is látom, ki mikor mos lábat.

Nincs olyan gond, hogy hamis adatot ír ki vagy,, pont akkor,, nincs otthon!

mgabi # 2015.06.08. 18:27

Ha a Tisztelt Jogi Szakértők figyelmesebben elolvasták volna, akkor észrevették volna, hogy a legelső levelemben szerepelt a következő mondat " Természetesen tudomásul veszem, hogy egy szolgáltatatást végző cég jogosult személyesen is meggyeződni arról, hogy milyen mérőállás a számlázás alapja.
" Tehát nem azt kifogásoltam, hogy otthon kell maradni várni a leolvasót, hanem azt, hogy nem tartotta be a szolgáltató a számára előírt értesítési határidőt, valamint nem adott szintén a trv-ben előírt egyeztetési lehetőséget. Egyébként nem kioktatást kértem, pláne nem ilyen alpári stílusban, hanem jogszabályt, amit végül is megtaláltam, amire Major Domus, Business Law nem voltak képesek, de tőlük ezt megszoktam, hogy szórakozni járnak a fórumra, túlszárnyalni egymást a kérdezők sértegetésében, s ebben az igyekezetükben csak éppen azt nem veszik észre, mi volt a kérdés.

MajorDomus # 2015.06.08. 21:17

Akkor talán nem itt kellene kérdezősködnöd.

A válaszokat megkaptad.

Nem várjuk el, hogy megköszönd.

MajorDomus # 2015.06.10. 21:41

Úgysem fogja elhinni.

koboldocska (törölt felhasználó) # 2015.06.11. 07:43

mgabi!
Ezen fórumon vannak a tanácstalan/segítséget kérők, meg vannak életüket/vérüket a közösségért áldozó, minden kérdésben tájékozottak.

Vízóra-leolvasás témához:
Vízművek leadta közöskincsnek a tájékoztatót az évi egyszeri leolvasásra vonatkozóan, kitöltetlenül. Hatalmas tudásával az összes lépcsőházban 1 napot jelölt meg 8-20 óra közötti időtartamban. "Természetesen" az adott napon nem volt félfogadás az irodában, a népek a Vízműveknél háborogtak, miközben a közöskincs volt a hunyó. Meglepő, vagy nem meglepő módon ezt követően minden lépcsőházban más napon, és tartva a 4 órás időtartamot sikerült kitűzni az értesítést, és rendben meg is történt a leolvasás.

MajorDomus # 2015.06.11. 22:05

Minden csak szervezés és hozzáértés kérdése.

Kennedy # 2015.08.31. 09:37

Csaladi haz, ket tulajdonos.
Ikervizmerot szeretnenk beszereltetni, most toltom a nyomtatvanyt. Az aljan van egy "Nyilatkozat", ebben ala kell irnom, hogy hozzajarulok, hogy a bejovo vezetek es az ora TERITESMENTESEN a Vizmuvek tulajdonaba keruljon. Jo ez igy? Fizetunk erte mindennel egyutt kb 100 ezret, es ingyen atadjuk a Vizmuveknek?

MajorDomus # 2015.08.31. 20:58

Hát ne járulj hozzá.

Szomorú örökös # 2015.09.01. 04:59

Kennedy

Miért jó neked, hogy amikor lejár a vízóra hitelesítése, vagy esetleg elromlik, akkor neked kell majd mindig saját költségeden cseréltetned, javíttatnod? Pontosan ezért kerül a Vízművek tulajdonába, ugyanis onnan kezdve ez az ő dolga...egyébként ingatlanonként 1 db főmérő szerintem az, amit hivatalosan a vízmű köteles biztosítani saját költségén. Minden pluszt már a tulajdonossal fizettet ki.

MrWatson # 2015.09.01. 07:53

szomorú örökös gondolata megfontolandó.

A problémát továbbfűzve valaki meg tudná mondani hogy ez az "ingatlanonként 1 db főmérő" honnan jön?
Sokat segítene egy probléma megoldásában.

Egy helyrajzi számon van 5 ingatlan utcafronti résszel, használati megosztással. A használati megosztás arról szól hogy az önállóan kerített elkülönüő ingatlanrészeknek kizárólagos használói vannak (azaz a többieknek a mások ingatlanrészeinek használatába nincs beleszólásuk).
A vízművek szerint az egyik ingatlanrész kizárólagos használójának mégis hozzájárulást kellene kérni a többi tulajdonostól a vízbekötéséhez. Esetemben egy 100m-nél távolabbi társtulajdonos nem járul hozzá csak ha hozzá is a többi 4 ingatlanon keresztül bekötik (ikermérővel) a vizet ami egyéb problémákat is felvet. Utcafrontról azért nem tudja bekötni, mert éppen ő akadályozza (utcarész telekkénti használatával) hogy rendezett állapotokban a gerincvezeték hozzá is elérjen.
Vízművek jogszabállyal eddig nem támasztott alá semmit, ezért kérdezlek benneteket.