Társasház és közös tulajdon

MajorDomus # 2010.05.07. 22:18

Csilla !
Nekem ez ujdonság ! Hogy lehet 76 lakás osztatlan közös tulajdonban mikor 6- lakás felett kötelező a társasházi forma ?

Nincs a lakásokban wc ? Most vezetik be ? Hol élsz helyileg ?

A lakásodba azt engedsz be akit akarsz, ne járulj hozzá a munkálatokhoz !

Mi az hogy a közös költségből ujitja fel a lakást ?

Hol van ez a ház ? Albániában ?

jakabp # 2010.05.08. 13:01

Tisztelt Fórumozók!
Egy társasházban lakunk a földszinten. Az lenne a kérdésem, hogy van -e valamilyen lehetőség arra, hogy az előttünk lévő kert rész a saját tulajdonunkba kerülhessen és ezáltal a lakás kertkapcsolatossá váljon? Jelenleg közös terület. Köszönöm

MajorDomus # 2010.05.08. 18:29

Van. Vedd meg !

2/3-os többséggel a társasház eladhatja neked.

jakabp # 2010.05.08. 19:29

És ki dönt az áráról? Azt hogyan lehet meghatározni?

MajorDomus # 2010.05.08. 20:55

Természetesen a tulajdonosok közgyülése, az összes tulajdoni hányad 2/3-val !

Tehetsz te is árajánlatot, ez az okosabb mert van kiindulási vitaalap, de döntsd el -mennyit ér -meg neked max. Annak igérd -meg a felét, ugyis kevesellni fogják, végül a duplájáért eladják neked.

bozsuma # 2010.05.10. 10:52

Tavaly költöztünk egy társasházba aminek az udvarába a beruházó játszóteret is tervezett, illetve ígért, de az anyagi problémái miatt erre még nem került sor. Az itt lakó szülők felajánlották, hogy lehetőségeikhez képest biztosítanának "játszósarkot" a gyerekeknek. A beruházó (aki most is az el nem adott lakások tulajdonosa) hozzájárult a játszótér kialakításához, csak anyagiakban nem tud hozzájárulni annak elkészítéséhez. Illetve ígéretet tett, hogy amint tudja folytatni az építkezést a játszóteret is meg fogja építeni, de ez kb még 5 év.
A közös képviselő azt mondja, hogy nem elég, hogy a családok megállapodnak a beruházóval, a lakók beleegyezése is szükséges a játszótér megépítéséhez, mert azt a közös udvaron tennénk meg. Én pedig azt gondolom, hogy mivel a beruházó egyébként is tervezte a játszótér létesítését csak pénzhiány miatt nem tudja megvalósítani és mi szülők tesszük a saját pénzünkön, nem kell a lakók engedélye. Jól gondolom? Vagy a közös képviselő állítása szerint szavazni kell róla?

Válaszukat köszönöm!

MajorDomus # 2010.05.10. 19:29

Nem jól gondolod !

A közös képviselőnek van igaza.

zsuzsu1977 # 2010.05.10. 19:54

Tisztelt Fórumozók!
Kérdésem a következő lenne. Mi a teendő olyan esetben amikor a társasházunk egyik lakója, ki akar minket tenni a közös tárolóból, ami jelenleg babakocsi tárolására szolgál? Indoka, ki akarja adni bérbe egy varrónőnek. Ez egy kis méretű, régen is babakocsi tárolására szolgáló rész, nincs vizesblokk sem és nem is megoldott. Ilyen esetben is kitehet? Miért szúrja a szemét?

juhlaci # 2010.05.10. 20:15

Lakásszövetkezeti éves beszámoló közgyüllést szabályosan hány nappal kell előbb kihirdetni? Tudjátok?

I_Csilla # 2010.05.10. 20:34

MajorDomos!

A XIV. ker. Stadionoknál lakom az Utász utcában.
A jogi oldalát nem ismerem, de folyamatosan erre hivatkozik a képviselő, hogy osztatlan közös tulajdon (ami nekem nem sokat mond)
Nem minden lakásba van bevezetve wc, (a körfolyosón emeletenként van közös) ahol be lett vezetve, ott a lakó magának oldotta meg, saját ktg.-en. (különben már minden lakásban lenne, ha a közös ktg.-ből vezették volna be) Az én lakásomba már 25 éve bevezették. Épp ezért nem akarok hinni a szememnek, hogy a közös képviselő levélben szólított fel, hogy amennyiben nem járulok hozzá a „korszerűsítéshez”, úgy jogi úton fognak eljárni. Valóban van hozzá joguk és esélyük?

MajorDomus # 2010.05.10. 20:36

8 nap

Zsu
A tárolót csak a társasház adhatja ki, nem az egyik lakó.
Keresd meg a közös képviselőt !

MajorDomus # 2010.05.10. 20:46

A jogi oldala a fontos !
A te lakásodba azt engedsz be, akit akarsz !

Kérd el az Alapitó Okiratot és az Szmsz-t !

Ha társasház vagytok, s a lakásod magántulajdon, akkor senkit nem kell beengedned.
Képtelenség hogy 76 lakás osztatlan közös tulajdonban legyen.
Nem értem hogy lehet egy magánlakás korszerűsítését a közös költségből végeztetni ?

zsuzsu1977 # 2010.05.11. 06:15

MajorDomus!

Köszönöm a válaszod ezt fogom tenni.
Még annyit szeretnék kérdezni, ha esetleg arra kerül a sor hogy szavaznunk kell a tároló sorsáról, mennyi szavazat kell ahoz hogy elvegyék? 20 lakó a 100%. Mondjuk ha már 3 lakó nem írja alá akkor megtartható a tároló?

zsuzsu1977 # 2010.05.11. 06:18

Még annyit kérdeznék, ha esetleg varrónőnek adnák ki ezt a helyiséget, támadható azzal a kiadás, hogy nincs vizesblokk? VAgy nem kötelező wc csak a mosdó betétele ilyen esetben?

MajorDomus # 2010.05.11. 06:34

A vizesblokk csak akkor hagyható el,ha a varrónő ott lakik a házban.
Mivel bérli a helyiséget,tehát vállalkozás, kell müködési engedély stb.

Csak a társasház adhatja bérbe, lakó nem !

Beszélj a közös képviselővel.

MajorDomus # 2010.05.11. 06:36

A bérbeadásról a közgyűlés dönt többségi szavazással !

hianita # 2010.05.12. 08:38

A tényállás a következő: társasházunknak új közös képviselője lett. Állítólag előzőleg nem volt a társasháznak Szervezeti és Működési Szabályzata, illetőleg az Alapító Okirat nem került korábban módosításra az előírásoknak megfelelően. Az új SzMSz és Alapító Okirat írása folyamatban a közös képviselő részéről. A tulajdonosokhoz eljuttatott egy nyomtatványt, azzal, hogy ezt ki kell tölteni, mert szükséges a fenti okiratokhoz. A nyomtatványt fénymásolhatta, eredetileg a Lakásszövetkezetek által használt nyomtatvány volt. A nyomtatvány az alábbiak kitöltését kéri: lakáscím, tulajdonos neve, anyja neve, lakcíme, szül. helye, vízmérőjének gyári száma. A közös képviselő saját kézíárásával ráírta a nyomtatványra, hogy kéri a személyi számot is, bár lehet, ő a személyi ig. számot kéri. A lakásoknak saját vízmérője van, annak cseréjét minden tulajdonos saját maga intézi.
Kérdés: Valóban szükségesek-e ezek az adatok a fenti okiratokhoz? A tulajdonosok nyilvántartásakor a közös képviselő milyen adatokat kell, hogy nyilvántartson? (Gondolom, a személyi igazolványom számához semmi köze..., valamint a vízmérőóra gyári számához sem sok.)

thea2009 # 2010.05.12. 08:54

Tisztelt Fórumozók!

Egy 50 albetétes belvárosi társasház pincéjében lévő 200 nm-es üzlethelyiség (külön tulajdonú, nem a társasházé), egy részét szeretnénk megvenni. A 200 nm-es albetét fizikailag két részből áll, tehát nem igényel építési munkát a leválaszás, viszont külön albetétbe szeretnénk tenni. Az ügyvéd először azt mondta, hogy ehhez alapító okirat módosítás kell, amit 4/5-ös tulajdoni aránnyal el lehet fogadtatni, ha nem támadják meg 30 napon belül. Aztán kiderült, hogy megváltozott a társasházi törvény, és csak akkor oldható meg az albetétesítés, ha az összes tulajdonos egyetért az alapító okirat ilyen módosításával. Ez biztos nem fog sikerülni, ennyi tul.társsal, akiknek egy része nem is lakik itt. Én is böngészgettem a társasházi tv.-t, látom, hogy valóban a 10 § (3), ami korábban általánosságban lehetőséget adott a 4/5-ös alapító okirat módosításra már csak egy speciális esetre vonatkozik, mégpedig arra, ha a közös tulajdonból elidegenítéssel függ össze. Nekem ez nonszensznek tűnik, hogy a közös tulajdonból elidegenítéshez elég a 4/5 (igaz, hogy megtámadási joggal), míg egy ilyen technikai jellegű, lakók érdekeit nem érintő alapító okirat módosításhoz, hogy a pincében magántulajdonban lévő helyiség egy vagy két helyrajzi számon szerepel, teljes egyetértés kell??? Ezt képtelenség megszerezni 50 lakásos (de megkockáztatom, hogy még akár 10-20 lakásos) ház esetében is. Ezt nem értem, biztos van valami megoldás, már nagyon sok energiát fektettünk az ügybe, kérlek segítsetek!
Előre is köszi

MajorDomus # 2010.05.12. 19:13

Thea

Akár -nonszensz akár nem, ez a törvény !
De keresd meg a kiskaput !
Béreld ki 50 évre ! akkor tied a helyiség,leválasztod, azt csinálsz amit akarsz vele, de egy csomó költség és macera nélkül.

Vagy ! A tulajdonos alapitson neked haszonélvezeti jogot,mondjuk a 2 éves gyereked javára.
Egyébként az eladás meg az albetétesités az 2 különböző dolog.
Vedd meg, le kell papirozni, az Alapito módositást meg egy év alatt alá tudod iratni.
A tulajdonjogodat bejegyzi a földhivatal, az albetétesitésre meg van idő.

MajorDomus # 2010.05.12. 19:24

Hianita

Az adatok akkor szükségesek,ha uj Alapitó Okirat készül.ha a régi módositásra kerül,akkor is alá kell irnia minden tulajdonosnak.
Ezért kellenek a felsorolt adatok.
Az meglepne ha a közös képviselő irná az Alapitó Okiratot.
Az Szmsz-talán, én irtam valamennyi házamnak az szmsz-eket.

A vizmérő gyári száma egyik okirathoz sem kell.

hianita # 2010.05.17. 15:00

MajorDomus

Köszönöm a tájékoztatást, tehát ma leadom kitöltve a papírt.

MajorDomus # 2010.05.17. 21:25

De vizóra nélkül.

Jazmin501 # 2010.05.23. 08:52

Tisztelt Szakértők,
egy közös kertrésszel kapcsolatban szeretném a tanácsukat kérni.
A házunkban a kerítés melletti 5m-es sáv közös tulajdon, a többi rész fel van osztva a lakások között. Ide szeretne az egyik lakó kocsibeállót építeni. Ehhez lebontaná a ház eredeti, múlt század elején épült kerítését és lebetonozna egy 40 nm-es kertrészt. Megakadályozhatja-e ezt, ha akár csak egyetlen lakó nem egyezik bele az átépítésbe?
Köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2010.05.23. 10:33

A közös tulajdon felett a közgyülés rendelkezik.
Mivel az ingatlan paramétereiben is változás lesz, uj albetét ( k.beálló) jön létre, ezért ehhez mindenkinek hozzá kell járulnia, ha a beálló a magántulajdona lesz. Ha marad közös tulajdon, akkor közgyülési hozzájárulás kell !

ropcsike # 2010.05.25. 17:32

Tisztelt Fórum!

Következő kérdéssel fordulnék a tisztelt publikumhoz:
4 emeletes társasház tetőtér beépítésében lakunk.
Szinte az építés óta folyamatosan beázunk. Sokszor szóltam a közös képviselőnek, fényképeket készítettem, s adtam át neki. Néha- a közös képviselő hivatott szakembert, aki valamit csinált a tetőn, de a végleges elhárítást nem tudta véghez vinni. Mára már biztosra vehető, hogy a tetőtéri gipszkarton alatt lévő szigetelő anyag is átázott, s lecsúszott, ez által megszüntetve a hőszigetelést.
Most a közös képviselő azt mondta, hogy már elege van, s unja az egészet. Továbbá nem óhajt a tetővel foglalkozni, s ha gondom van akkor azt intézzem a építtetővel.
Na, már most az építtető, valamikor a befejezés előtt lelépett. Továbbá úgy tudom, hogy a tető a társasház tulajdona, ebből kifolyólag a társasháznak kellene a hajdani építtetővel tárgyalnia, illetve a társasháznak kellene a tető szigetelését megoldania.
Több helyen is ázott már a tető, de a kisebb javításokból eredően, mára úgy alakult, hogy csak mi felettünk maradt ez az áldatlan állapot.
Szeretném megkérdezni, hogy jelenleg mit tehetek, mi a lehetőségem, mert már nagyon szeretném rendben tudni a fejem felett lévő tetőt, s a szobát is használható állapotban tudni, melyben tulajdonképpen egy 13 éves nem beszélő autista kisfiú lakik.
Tisztelettel megköszönöm az összes érdembeli választ.

Röpcsike