Ingatlan öröklés, elbirtoklás


balu2 # 2011.11.04. 08:29

Kedves Fórumozók!
Olyan kérdésem lenne,nővéremmel örököltünk egy házat vidéken nagyanyánk után.Neki nincs igénye rá sem pénze.CSak gondot jelent neki.Ő elajándékozná nekem a rá eső 50 % át az ingatlannak.Mi a teendőnk?Melyik olcsóbb papíron megvenni tőle?vagy ha elajándékozza nekem?Ez kb milyen költséget vonz maga után egy 2.400.000 ftra felbecsült ingatlannál?Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Noncsikaa # 2011.11.02. 12:21

Nagyon szépen köszönöm :) remélem igy van...:)

Sünvadász # 2011.11.02. 11:21

Noncsikaa

A szüleid által szerzett vagyonhoz az új férjnek alapból semmi köze sincs. Az az édesanyád illetve a Ti vagyonotok. Ugyanakkor ha az új férjnek ajándékoz valamit, az már az övé lesz, ill. holtig tartó haszonélvezetet terhelhetnek a házra, ami ugyan tulajdonjogot nem eredményez, de Édesanyátok korábbi halála esetén a tulajdonotokkal való rendelkezést komolyan akadályozza.
Az ingatlanok értékesítése esetén ugyanúgy nem jár neki semmi, de természetesen elkölthetik az egészet közösen, illetve ha a vételárból közösen vesznek lakást, abban már lehet tulajdonrésze. Ez nem függ közvetlenül a hozzájárulása mértékétől, mert ha édesanyátok úgy dönt, hogy csak a saját pénzéből vesz ingatlant, de abból tulajdonrészt juttat a férjének, ezt jogszerűen megteheti.

Noncsikaa # 2011.11.02. 10:50

Jó napot!
Tudna nekem valaki segíteni?
Édesapám 2010.júniusában elhunyt. Édesanyámmal 35évig éltek együtt,házasságban. Édesanyám úgy döntött,hogy újra férjhez megy. Az lenne a kérdésem,hogy az Új férjnek lenne valami köze ahhoz a vagyonhoz,ami az Anyukámnak van? Hárman vagyunk testvérek,meg volt a hagyatéki tárgyalás.Édesanyám tulajdonjogából járna valami az új férjnek (ház,2 telek,vagyis 3 ingatlan,amit Apuval közösen "szereztek"/ha ne adj Isten történne valami Édesanyámmal illetve a vállással végződne a dolog? Vagy ami Anyumnak van,az házasság előtt szerzet vagyonnak számit,és semmi köze ahhoz az új férjnek ?Csak akkor kapna valamit az új férj,ha az ingatlanok értékesítve lennének,például?
Kérem,aki tud valami okosat és valósat ezzel kapcsolatban,segitsen. Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.11.02. 09:53

Ha a vevő hajlandó végtörleszteni, akkor semmi akadálya. (De egyébként is csak az örökrészedből hajthat végre a bank. Viszont ez az öröklést követő kamatokra, költségre nem vonatkozik.)

Johny74 # 2011.11.02. 09:08

Tisztelt Jogi Tanácsadó!
örököltem egy lakást,de van rajta CHF-hitel.
A hagyatékit végző közjegyzőt se tudom kifizetni.A kérdésem az, hogy eltudom -e adni így a lakást, hogy mindent kifizet a vevő, illetve hogy már nem kerülne a nevemre az ingatlan (tulajdoni lap szerint), mert nem akarom hogy a végrehajtó rá jegyezzen a tulajdoni lapra behajtást, hanem már a vevő nevére egyből.Van-e erre megoldás, vagy mit kell tennem.

köszönöm a választ

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.30. 10:07

Ajándékozás, adásvétel, ilyesmi...

Pada30 # 2011.10.30. 09:42

Udv Tisztelt Forumozok,Erdelybol irok es azt szeretnem kerdezni;en 2005 ben a testveremmel orokoltem egy ingatlant,o kulfoldon el,sosem jar haza,a kettonk neven van az ingatlan!
A kerdesem az lenne ha o nem tart igenyt az ingatlanra mit tegyek,vagy vane valami olyan eljaras amivel a nevemre irathatom az ingatlant?!
Koszonom.

tyrone # 2011.04.07. 14:07

Szép napot Kívánok

Egy kérdésem lenne elbirtoklással kapcsolatban.
van e precedens lakóingatlan elbirtoklásra társasháztól!?
Volt IKV-s szolgálati lakásról van szó amivel kapcsolatban nincs bérleti vagy más egyéb szerződése a házzal a most ott lakó személyeknek. A rendszerváltás előtt volt még bérleti szerződés az akkor állami tulajdonú ház szolgálati lakása bérlakás volt, de a rendszerváltáskor a ház 100 százalékban magánkézbe ment át. Ekkor egyszerűen nem lett kötve semmilyen szerződés a Társasházzal a lakást illetően.
A tulajdoni lap szerint a lakás maga 22 éve osztatlan közös tulajdont képvisel de a most ott élők fizetnek minden közüzemi díjat és a lakással kapcsolatos minden költséget, beleértve a fűtést is.
Várom valaki segítségét, tanácsát ez ügyben
Előre is köszönöm

Tamás

Kalim Pál # 2011.03.23. 18:50

Ingatlan elbirtoklásához 15 évnyi megszakítás nélküli (és sajátjaként történő) birtoklás szükséges. Ha ez korábban már megtörtént, elvileg az elbirtoklás is bekövetkezhetett. Viszont az ingatlan egy része csak akkor birtokolható el, ha az így előálló szükségszerű telekhatárváltozás folytán létrejövő telkek mindegyike eléri a helyi építési szabályzatban meghatározott legkisebb telekméretet.


Az interneten található idézetek legnagyobb baja, hogy nehezen ellenörizhetö a hitelességük. /Petöfi Sándor/

Szilus # 2011.03.23. 10:55

Sziasztok!

Az alábbiakban szeretném kérni tanácsotokat, segítségeteket.
Vásároltam egy ingatlant, hozzátartozó telekkel együtt. A telek területe a szerződésben 540 m2. 12 év után tudtam meg, hogy a telekszomszédom a kerítést nem a földhivatal által kimért területre helyezte, hanem az én telkemre, mellyel együtt a telkemből lecsípett egy kis darabot. Ezért 50cm hiányzik 28 m-en keresztül a telkemből, ami kb. 14 m2. Ez a mai helyi telekárral kiszámolva kb. 300.000,- Ft érték lehet.

Szeretném megtudni, hogy a szomszédom elbirtokolhatja-e ezt a darab telekrészt, valamint – mivel jelenleg perben állok vele kerítés ügyben – javamra tudom-e fordítani a fent leírtakat?

Köszönettel

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.12.31. 07:32

Kijavítást kell kérni a földhivataltól, hivatkozz a korábban benyújtott önkormányzati igazolásra.

Gabicsek # 2010.12.30. 20:46

Az én kérdésem pedig az lenne, mi van akkor, ha - amikor a lakóházunkat rájegyezték a tul. lapra, mivel építkeztünk - az önkormányzat igazolása alapján lejelentettem a hivatalos jó lakcímet, a földhivatal pedig márciusban két hét leforgásán belül - most vettem észre - saját magától ezt a korábban bejelentett és rögzített jó címet rossz címre írta át lehagyva belőle a pontos cím középső részét? Ezt az én és lányom házánál is megcsinálta.
Hogy lehetséges, hogy saját maguktól variálnak az én tulajdoni lapom címével?

moxi79 # 2010.12.30. 12:25

kedves Obudafan!

köszönöm szépen a segítségedet:)

ObudaFan # 2010.12.30. 11:33

Már miért foszthatna meg?

moxi79 # 2010.12.29. 18:56

Tisztelt Szakértő!

Van a nevemen 2 db üres építési telek. Sajnos arról nincsen információim, hogy a telkeken rajta van-e valamely családtagom haszonélvezeti joga.
A kérdésem az lenne, hogy megfoszthat-e bármelyik családtagom a vagyonomtól?

MajorDomus # 2010.10.30. 14:31

Majd ird meg mire jutottal

Loni # 2010.10.30. 11:32

köszi szépen a hozzászólásokat.

MajorDomus # 2010.10.29. 21:02

Nezd meg mi van a foldhivatalban.
de ez mar veszett fejsze nyele

Kovács_Béla_Sándor # 2010.10.29. 08:58

A szerződéseket érvénytelenség miatt egy évig lehet megtámadni.
A történet amúgy is nagyon mesés, a magyarázat gyenge.

Loni # 2010.10.29. 08:42

Jó napot!
Az ügyben fordulok önökhöz, hogy az egyik rokonom még évekkel ezelőtt elcserélte a földjét egy másik emberrel, amit ő állítása szerint nem is akart, és nem is írt alá semmit, mégis a másik úr bejegyeztette a földet a saját nevére, és a rokonom azt állítja hogy az ő nevét úgy hamisították oda, mert ő nem írt alá semmit, csak akkor úgy gondolta, hogy ezek a dolgok sok pénzbe kerülnek és ezért nem intézett semmit. most már menne utána... a kérdésem az lenne hogy mennyi az elévülési ideje az ilyen ügyeknek. válaszukat előre is köszönöm

drv19 (törölt felhasználó) # 2010.08.30. 15:01

Tisztelt Fórumozók!

Elbirtoklással kapcsolatban lenne két kérdésem:

  1. Az elbirtoklási idő az ítélethozataltól, vagy annak jogerőre emelkedésétől számít?
  2. Még egyiknél sem telt le a 15 év, elég, ha egyszer felszólítottam az illetőt ajánlott, de nem tértivevényes levélben, majd az ügyvédjét ajánlott, tértivevényes levélben (át is vette). Közben az illetőt újból ajánlott tértivevényesben, ráírta, hogy nem veszi át és visszaküldte.

Mondhatja-e azt, hogy az az ügyvéd már nem az ügyvédje, vagy az ügyvéd köteles lett-e volna engem értesíteni, hogy nem áll módjában átadni a (volt) ügyfelének, bár egy városban is laknak?
Megteheti-e valaki, hogy úgy birtokol el valamit, hogy nem veszi át a felszólítást, aztán valaki vagy írjon ügyvédi felszólítást potom 20 ezer forintért, vagy veszítse el a területét, ha nincs erre pénze?

Pótkérdés: természetesen nem lehet elbirtokolni olyan területet, amit nem is használ valaki, mert a tulajdonos lekerítette. Van-e valamilyen előírás a kerítésre, vagy elegendő, hogy képtelenség a szomszédnak átjárnia? (És soha nem is gondozta a szóbanforgó területet).

gikuska # 2010.08.27. 12:38

Köszönöm a gyors választ KBS! Akkor sehogyan sem tudunk dűlőre jutni? Nem lehet kifizetni valahogyan? Ha a bankba bemegyek ott tudnak felvilágosítást adni? Vagy menjek ügyvédhez?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.27. 10:53

Kérdezd meg a bankot! De ne reménykedj.

(A "csak" adóstárs az ugyanolyan adós, mint a másik. Mindössze annyit jelent, hogy nem egy személy tartozik, hanem többen egyetemlegesen.)

gikuska # 2010.08.27. 10:49

T. Fórumozók!

Olyan problémám lenne,hogy vettünk párommal közösen egy családi házat, fele-fele tulajdonban van. Édesanyámék házát jelzálogosítva tudtunk megvenni. A viszonyunk megromlott, és nem tudom,hogy hogyan lehet őt "kifizetnem " a házból? Mivel hitelre vettük és 12 év van még hátra. Illetve mi lehetne a teendő ilyen esetben? Hogyan tudnánk az ő nevéről levenni a hitelt,mert az ő nevén fut,én csak adóstárs vagyok? A válaszokat köszönöm.