Ingatlan öröklés, elbirtoklás


dette # 2010.01.24. 16:02

Kedves fórumosok.Egy öröklési problémám van.Nagyszüleimmel volt egy örökösödési eltartási szerződésem.Sajnos a nagypapám meghalt 2 éve és miután én örököltem az ő részét most a nagymamám bíróságra akar citálni mert nem fogadom el azt az összeget amivel ő vissza akarja váltani az örökséget.Azt mondja nem tettem semmit 6 évig és mindent amit tettem értük tagad.Nem szeretnék pereskedni vele,de 2 éve csak megaláz és ócsárol mindenfele,most meg ügyvédet küldött rám.mit tegyek?Üdv:Dette

MajorDomus # 2010.01.24. 16:10

Magyarul fel- akarja bontani az eltartási szerződést ? ??

Ronesz # 2010.01.24. 16:20

Üdv.Kérdésem az lenne;van egy ingatlan,a testvéremmel fele-fele arányban örököltük.Nem nagy érték az ingatlan,megegyeztünk szóban testvéremmel,hogy a kocsimat nekiadom a tulajdonrészéért.Igy is történt,viszont nem került birtokomba a tulajdonrész.Van egy papirom,amin testvérem elismeri hogy volt szóbeli megállapodás,és a kocsimat elvitte,+van tanúm is aki tudott az ügyletről.Hogyan tudnék "tulajdonjog megállapitása"keresetlevelet benyújtani a bíróságra?Mi a pontos törvényi hivatkozás(§)?

monalisa1 # 2010.01.24. 16:50

Tulajdonképpen a testvéred azzal a cserével már magához váltotta (= megvette) a tulajdoni részedet, de papír még nem készült róla...

Ingatlan tulajdonában történő változáshoz ügyvédre szükség van, legalábbis a földhivatali dolgok elintézésénél.

Neked nem okvetlenül kell tudnod a pontos § számot -ahogy én sem-, azt majd tudni fogja a perben eljáró bíróság.

Röviden írd le a történetet és 3 pld.-ban add be a keresetlevelet., a vitatott érték 6%-át illeték cimén be kell majd fizetni. A keresetben nevezd meg a tanút és add meg a lakcímét, hogy a bíróság beidézhesse majd a tárgyalásra. Tértis levelélként add a postára.

A többit előszóban és a saját szavaiddal előadva.

Lehetséges megoldások: vagy megegyeztek és akkor vissza majd a per, vagy a bíróság elrendelheti hogy x Ft-tal tartozik neked, egyúttal megszünteti a jelenlegi közös tulajdonlást.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.24. 16:51

Ama bizonyos papír fénymásolatát csatold a keresetlevélhez - bizonyíték, és úgyszint 3 pld.-ban.

monalisa1 # 2010.01.24. 16:54

Bocsánat, az autó ellenében te váltod magadhoz az ő tulajdoni részét, tehát a bírósághoz a levelet ekként kell megírni.

Grád András # 2010.01.24. 17:06

Khm... A csapos közbeszól...:-)
Szóval ingatlanról érvényesen csak írásban lehet rendelkezni, következésképpen a szóban kötött lényegében közös tulajdon megszüntetési szerződés érvénytelen. Lehet pert indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt, ezzel párhuzamosan az autó árának visszakövetelése iránt jogalap nélküli gazdagodás jogcímén, majd ebből kifizetni a testvért az ingatlanból az ő tulajdoni hányadának magához váltása keretében. Vagyis sikerült jól megbonyolítani, erre szoktam mondani, hogy ügyvédhez fordulni mindig pénzbe kerül, nem fordulni viszont a sokszorosába. Ezt a közös vagyon megosztási szerződést akkor bárki megcsinálta volna pár tízezerért, így jóval többe lesz. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.01.24. 17:30

Kedves Tanár Úr!

Köszönet a kijavításért.

Üdvözlettel:
"Mona"

Ronesz # 2010.01.24. 17:52

Igen,,Tanár Úr,ez valóban igy van.Viszont,egyrészről amikor szóban megállapodtunk,én úgy adtam oda(azzal a feltétellel)az autót,hogy megyünk azt követően szerződést is kötni.Ám,ez elmaradt,mivel mindig volt kifogás,ezért,azért,testvérem nem ér rá...stb.Testvérem ügyvédje levelében leirta,valóban volt szóbeli megállapodás,és én nem kerestem szerződéssel a testvéremet,azért nem jött létre a "csere",magyarul én voltam az oka.Eltelt pár hét,most már testvérem ügyvédje tagad mindent.Ez a részletes esemény,szóval bíróság nélkül nem megy.Ráadásul,az ingatlant én tartom fenn 12éve,testvérem odasem néz...Köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.24. 18:14

Az az ügyvédi levél még hasznos lehet neked a tárgyaláson, hiszen egy előzetes szóbeli megállapodást elismernek. Ami pedig a tesód szerződéskötési nemakarását illeti, nos azért fizeti az ügyvédet hogy így utóbb valahogy kidumálja őt...

Na a többit a bíróságon majd.

MajorDomus # 2010.01.24. 18:38

Ja,vagyis fordult -a- kocka ?
Azt akartam mondani hogy a bonyolult per helyett egy-sima csereszerződést kell kötni és- pont.
Vagy sima ajándékozási szerződés a testvér részéről,- mivel- gondolom az autót már a nevére iratta.
Üzletben nincs barátság, de testvér sincs.

dette # 2010.01.24. 18:45

Nem akarja felbontani mert az ő részét már visszavontuk.A nagypapám után örökölt részemet akarja mindenáron visszavenni tőlem,ha kell bírósági úton.

Ronesz # 2010.01.24. 19:12

De ha a tesó ügyvédje egyszer leírta amit leírt(elismert),azt nehéz lesz neki kidumálni.Köszi monalisa.

MajorDomus # 2010.01.24. 19:36

Dette-!

Az-nehéz-lesz,mert a másik szerződő fél már meghalt, s a halállal,a tartási gondozási szerződés az ő tulajdoni hányadát illetően érvénybe lépett.
Egy halott nevében pedig senki sem pereskedhet.
Maximum annyi tehe(ne) hogy kéri a közös tulajdon megszüntetését veled,mert Te már a Földhivatalban tulajdonosként vagy bejegyezve a fél házra.- vagy tévedek ?

dette # 2010.01.24. 21:21

A nagymamám úgy akarja megszümtetni a közös tulajdonjogot, hogy elképzelt egy nevetséges összeget, ami a tényleges érték (örökölt) fele, mindamellett, hogy az örökösödéskor semmilyen ingóságot nem jelzett a közjegyző felé én pedig nem is követelőztem. Azonkívül soha nem zaklatom, a vele megkötött örökösödési szerződést akaratából, szó nélkül megszüntettem.
Kötelezhet-e a bíróság egy nagyon alacsony összeggel , hogy tulajdonjogomat visszaadjam?

MajorDomus # 2010.01.24. 21:40

Nem !
Ha be van jegyezve a tulajdonjogod, akkor csak perben kérheti a közös tulajdon megszüntetését, de azzal ő jár a legrosszabbul.
Kérdések.
1,/ Be vagy jegyezve mint tulajdonos 1/2-ed részben ?
2,/ Hány éves a nagymama ?
3. Te hány éves- vagy ?

monalisa1 # 2010.01.24. 21:44

A bíróság majd elrendeli a hivatalos értékbecslést -ti fizetitek-, és annak alapján lesz meghatározva a vagyonrészed reális értéke.

Valamint a per során a felbontott tartási szerződésről külön el kell majd számolnotok a nagymamával pro és kontra egyaránt.

Külön írom: létezik a nép ügyvédje ingyenes jogsegélyszolgálat -megyeszékhely és a főváros- ahol jogi ügyben tanácsot, javaslatot tudnak adni, szükség esetén okiratot- badványt szerkeszteni stb.

Egy látogatást biztosan megér felkeresni őket, hátha tudnak olyant mondani ami által elkerülhető a pereskedés...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.24. 21:46
MajorDomus # 2010.01.24. 22:04

Ja igen, és várd- meg hogy a nagyi lépjen,mert mint felperest -őt-terheli a bizonyitási teher.

szirpacska # 2010.01.25. 15:03

Tisztelt Fórum
A lakást amiben lakom ,édesapám után én fogom örökölni,de a hagyatéki eljárás még nem zajlott le(egyhamar nem is fog).Jelen pillanatban 6 havi közös költség hátralékom van és a többi lakó már elvesztette a türelmét(jogosan).A tartozásomat rá akarják terhelni a lakásra.Az lenne a kérdésem ,hogy ezt megtehetik e,illetve hogy mit tehetnek?Elvehetik a lakást még azelőtt h megörökölném?
Válaszukért előre is köszönet!

dette # 2010.01.25. 16:19

A nagypapám 2007.november 27-én hunyt el, azóta a nagymamával nem lehet kommunikálni,bármit csináltam semmi nem volt jó.Kitalálta, hogy az ő részéről szóló örökösödési szerződést mégis felmondja, beleegyeztem szó nélkül, hisz eddig is ők ragaszkodtak ehhez a dologhoz.Elszámolnivalónk már nincs.
Az 1/2 tulajdonjogom 2008.január hótól a Földhivatalhoz be van jegyezve.
A nagymamám 75 éves én pedig 34.

monalisa1 # 2010.01.25. 18:33

szirpacska

Egy öröklés a halál beálta pillanatában megtörténik, az örökölt vagyon (= ingatlan) közjegyző általi kiadása a hagyatéki eljárás.

Ha neked gondot okoz az örökölt lakással kapcsolatos közös költség stb. megfizetése próbálj hitelt felvenni és abból rendezni a tartozást. (A kk.-től kérj 1-2 hét türelmi időt, ennyi idő alatt egy kisebb összegű bankhitel elintézhető.)

Ha nem akarsz ill. nem tudsz hitelt felvenni akkor bölcsebb lenne a lakást megpróbálni mielőbb eladni - és abból rendezni az időközben felgyülemlő tartozást. A különbözeti pénzzel meg megpróbálsz valamit kezdeni...

Mert ha már most gondot okot pár havi közös költség stb. megfizetése akkor ezen havi fizetési kötelezettség nagy valószínűséggel a továbbaikban is problémás lesz majd - pár év múltával és rossz esetben több lesz a jelzálogtartozás a lakáson mint amennyit kaphatsz érte...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.25. 18:49

dette

Ha a nagyival nincs elszámolni valótok és ez ügyvéd előtt okiratba lett foglalva és mindkettőtök által aláírva, akkor a tartási szerződésnek valóban vége.

A földhivatali bejegyzett tulajdoni részedet senki sem veheti el tőled, azzal csak és kizárólag te rendelkezel.

Az más kérdés, hogy ezen vagyoni értékedhez mikor és hogyan jutsz hozzá?!

Végső soron a bíróság elrendelheti a közös tulajdon megszüntetését de ez azt jelenti: ha az egyik nem tudja magához váltani a másik részét akkor általában árverezésre kerül sor - az meg egyikőjüknek sem jó...

A bíróság majd elrendeli az ingatlan hivatalos értékbecslését, tehát nem a nagymama "hasracsapott" összege alapján a felezés.

Külön írom: ha egymagad örökölsz a nagyi után, figyelemmel a magas életkorára, tán jobb lenne hagyni az egészet., az örökségi illeték valószínűleg kevesebb lesz mind a perköltség és az ügyvédi költség., vagyis mondanám: légy türelemmel...

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.01.25. 22:00

Dette- !
A- lényeg kiderült.
Te tulajdonostárs vagy az ingatlanban, a nagymama ez ellen már semmit nem tehet.az is kiderűlt hogy egyedüli örököse- vagy, mivel a fél házat te örökölted- meg.-
Mona jó tanácsot adott,várj türelemmel. A nagyi életkora szerint nem aggastyán, nem lehet szenilitás- miatt gondnokság alá-vonni.
Még -betarthat neked,ha végrendeletileg másra hagyja a ház felét.

A te tulajdonrészedet már nem veheti vissza.

MajorDomus # 2010.01.25. 22:04

Ja igen, ha a nagyi ezt nem tudja -elfogadni,akkor-pereljen. -feleslegesen fárad.