Ingatlan öröklés, elbirtoklás


Whisper # 2010.08.27. 08:36

Kicsit tényleg zavaros :)

  • milyen jogcímen került az unoka nevére a lakás: pl. ajándékozás, adásvétel?
  • mi az, hogy a nagymama családjánál maradjon? Az unoka nem a nagymama családja?
  • milyn törlesztőrészlete fizet a nagymama? milyen költségekben kellene segíteni a nagymamának és milyen jogcímen?

Csak ennyi nem világos, bár lehet, hogy csak nekem :)

kisa6 # 2010.08.27. 08:21

Nagyon bonyolult az írás?Szeretném ha valaki reagálna.Előre is köszönöm.

kisa6 # 2010.08.25. 10:47

Lenne még egy kérdésem.Nagyszülők unokának nevére íratták lakásukat,aki akkor 4 éves volt.Nagypapa azóta meghalt,gyermek szülei elváltak.Nagymama kérdezi,hogyan maradhatna az ő családjában a lakás,és nem az unoka családjánál.Azóta az unokával sem tartja a kapcsolatot,a havi törlesztőrészletet több mint 10 éve a nagymama fizeti,de egyéb költségekbe sem segítenek neki az unoka szülei.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.25. 10:40

Dehogy! Major nyilván viccelt...

kisa6 # 2010.08.25. 10:36

A férj mint haszonélvező a lakás felét odaajándékozhatja?

MajorDomus # 2010.08.24. 22:08

Egyszerubb ha a lakas felét a feleségnek ajándékozza. 5 % illeték s a gond meg van oldva.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.08.24. 08:51

De még mennyire, hogy az utcára kerül!

A telek kinek volt a tulajdonában, illetve a házaspár közösen szerezte azt, vagy kizárólagosan a férjé volt?

Ha úgy van, ahogyan gondolom, akkor a férjé volt a telek és most egyedüli haszonélvező.

Annyit tehetnek, hogy a férj gyereke haszonélvezeti jogot enged alapítani a feleségnek. Ha ez rábeszélésre nem megy, és a férj elég tökös, akkor követelje vissza az ajándékot, mert becsapva érezheti magát amiatt, hogy a feleséget kitúrták.

kisa6 # 2010.08.24. 06:50

A házaspár lakik abban a garzonban,ami a telek árából lett véve.Férj mint haszonélvező.A gyerekei arra spekulálnak,ha az apjuk meghal,övék a garzon.Feleséget kirakhatják az utcára?26 évig házasságban élnek,de közös gyerek nincs.A férj gyerekei is már nagyok,a feleség gyerekei is nagyok.Bocsi ha zavaros,nagyon kéne tudnunk a lehetőséget,mert feleség nagyon tart attól,hogy utcára kerül.

MajorDomus # 2010.08.23. 20:04

Zavaros.
most ki lakik garzonban, illetve hol lakik a hazaspar ?

kisa6 # 2010.08.23. 06:41

T.Fórumozók!
Házaspár 26 éve élnek együtt.Férj gyereke/közös gyerek nincs/segített eladni az apukájának a telkét,ebből vettek egy garzon lakást.Férj mint haszonélvező,feleség mint feleség.Az lenne a kérdés,ha baj történne férjjel,a feleséget védi-e valami,hogy ne rakják ki az utcára a férje gyerekei.Köszönöm a választ.

ronaldo87 # 2010.08.19. 14:15

Tisztelt Fórumozók!

Szeretném megkérdezni, hogy a hagyatéki leltár felvétele után kb. mikorra várható a hagyatéki tárgyalás! A hagyatéki leltárba vétel a mai napon megtörtént, minden lehetséges adat szerepel benne!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.19. 08:49

Nem érted.
Hiszen azt ajánljátok a testvérnek, hogy ő engedje át férjednek az általatok lakott ingatlan tulajdoni hányadát - cserébe meg az anyósod házát adnátok neki. Ami nem a férjedé és nem is a tiéd? Ezt mégis hogy gondoljátok?
Vagy fordítva: odaadnátok a lakott ingatlan tulajdoni hányadát a testvérnek - és kéritek érte az anyós házát? Így se jobb.

Egyébként nem javasoltam semmit, csak tájékoztatást adtam. És ne kiabálj!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.17. 06:58

Bármelyik tulajdonostárs kérheti a közös tulajdon megszüntetését a bíróságtól.

(Az elég érdekes csere lenne, ahol az egyik fél - a testvér - egy harmadik személy - az édesanya - tulajdonáról rendelkezne.)

Skulo # 2010.08.13. 20:00

Tisztelt Jelenlévők!
Nagymamámmal közös ingatlanunk van(1/2-1/2 tulajdonrész+rajta haszonélvezet az ő javára),amit már 12 éve kizárólag csak én újítok fel,tartok karban és fizetem a közterheit.
1.Elbirtokolhatom-e az ő tulajdonjogát a 15-ik évtől és miként.Nem vele van gondom,hanem az örököseivel,mert a haszon kellene nekik,de a munkánál sehol sem voltak...
2.Ha felajánlják a másik fél rész kivásárlását,akkor annak az értékét nem csökkenthetem az addig befektetett összeg felével,illetve azok értéknövelő hatásával?
Nem meggazdagodni szeretnék,csak nem szeretném,ha elszállna az a sokévnyi munka és pénz amiből az eredetileg 1,3 millió forintos ingatlanból 12-13 milliós otthont csináltam...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.10. 11:05

Ki a tulajdonosa annak a balatoni ingatlannak a nyilvántartás szerint? (Egyébként, ha nem "lett átíratva" a feleségedre, akkor ő annak nem is tulajdonosa. Valószínűleg még a kötelmi igénye is elévült már.)

Azt, hogy ki cserélne kivel, nem is értem.

behemot # 2010.08.10. 10:05

Tisztelt Fórumozók!

A feleségem édesanyja másfél évvel ezelőtt meghalt. ketten örököltek egy budai ingatlant, két szobás lakást, aminek a becsült értéke, 18-20 millió HUF.
Az előzmények.
A feleségem édesanyja, két lányának igyekezett biztositani a lehető legjobbat anyagiakban, ezért, az egyiknek adott egy Szentendrei telket (épitésit), a másiknak egy kicsi, az utóbbi 20-30 évben elhanyagolt Balatoni telkecskét, egy 35 négyzetméteres romos házzal. A Szentendrei telket a feleségem huga még az édesanyjuk életében értékesitette, és ezzel a pénzel kiegészitve tudott vásárolni egy lakóingatlant.
A jelenlegi probléma az, hogy a Balatoni telek soha nem lett átiratva a feleségem nevére, és most a huga azt szeretné, hogy egy az egyben cseréljék el a budai lakásra.
Nemsokkal anyósom halála előtt még arról vitatkoztak, hogy mikor iratja át feleségem a nyaralót, hogy ne oda menjenek a számlák.
Az anyósom halála után minden megváltozott, varázsütésre.
Az elektronikus levelezés bizonyitékként szerepelhet-e a biróság előtt?
Béla

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.16. 10:13

:(( Vevőében?
Az ingatlannyilvántartás hitelességében bízva vette meg.

Egyébként pedig mindegy is, már nem érdekel, nagyon magam alatt vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 09:00

Észrevételem van: itt a vevő rosszhiszeműégéről bezsltünk, Drága! És az nagyon is számít.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.16. 07:34

Az ingatlannyilvántartásban bejegyezett eladó részéről nincs jelentősége, hogy rosszhiszemű volt az eladáskor.

Van még kérdésed?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.16. 06:34

Immaculata, némi ellentmondás van a fejtegetésedben.
Idézed, hogy „ha tulajdonszerzését követően az ingatlan-nyilvántartásba más jóhiszemű személy tulajdonjogát bejegyezték, ” - majd közlöd, hogy „A szerződő felek jó-, vagy rosszhiszeműségének nincs jelentősége.

Most akkor van vagy nincs?

dorka11 # 2010.07.14. 21:20

Én is azt gondolom, hogy ez - vagy zsebszerződés volt, vagy pedig csak átvételi elismervény a pénzről, amit a földért kifizettek. Van egy ismerősöm, aki kifizette a megvásárolandó telek árát, de az eladó valamilyen okból vele adás-vételi szerződést nem kötött. Később, 10 év mulva eladta egy másik vevőnek teljesen szabályos adás-vételi szerződéssel, ami a Földhivatalba be is lett jegyeztetve. Most az illető, aki fizetett a későbbi adás-vétel reményében - szeretné megkapni a területet, de a mostani tulajdonos nem kivánja eladni neki. Vannak ilyen furcsa dolgok.....

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.14. 08:00

Egyre nagyobb a gyanúm, hogy ez egy zsebszerződés volt és nem ügyvéd által ellenjegyzett.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2010.07.14. 07:52

Szinte semmit.
A jelenlegi vevők jóhiszeműen szerezték tulajdonjogukat.

Az ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos nem igényelheti tulajdonjogának ingatlan-nyilvántartási feltüntetését, ha tulajdonszerzését követően az ingatlan-nyilvántartásba más jóhiszemű személy tulajdonjogát bejegyezték, vagy annak a tulajdonjog bejegyzésére irányuló kérelme őt rangsorban megelőzi.

"Az ingatlan-nyilvántartásba tulajdonosként bejegyzett személy az ingatlan tulajdonjogát jóhiszemű szerzőre ruházza át, az eredeti ingatlan-nyilvántartási állapot helyreállítására csak akkor van lehetőség, ha fennállnak a törlési per feltételei."

A szerződő felek jó-, vagy rosszhiszeműségének nincs jelentősége. A törlési per az érvénytelen szerződés eredeti állapotának helyreállítására indulhat, aminek a végkimenetele az örökös tulajdonjogának újra bejegyzése.

A kérdezőnek már akkor fel kellett volna lépnie, amikor az örököst bejegyezték.

Megj: az átíratás 2005-ben sem lehetett több, mint 6e Ft.
A hagyatéki eljárásban szintén meg lehetett volna előzni az örökös bejegyezését.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.07.14. 05:54

Ha van adásvételi szerződés, akkor tulajdonjogi igényük van, ami nem évül el.

Ez tévedés. Az ingatlan tulajdonjogát a földhivatali bejegyzéssel szerzi meg a vevő. Önmagában a szerződés csak kötelmi igényt keletkeztet: a vevő követelheti a bejegyzéshez hozzájárulást. Ennek a kötelezettje az örökhagyó volt, az örökösödési szerződés kötelezettje pedig nem általános örökös, így nem kell helyt állnia.

(Az első megjegyzésed a rosszhiszeműséggel helyes volt, esetleg ott lehet valamit kezdeni.)

Rózsa58 # 2010.07.14. 05:32

Kedves Ügyvédek!
A lányomra szeretném iratni a férjemmel közös néven levő házunk rám eső részét. Életbe lépett-e már a törvény amit nemrég szavazott meg az Országgyűlés (illetékmentesség)?
A Földhivatalban intézendő?
Előre is köszöönöm.