Ingatlan öröklés, elbirtoklás


monalisa1 # 2010.01.29. 18:19

Tudom hogy egy kívülállónak könnyű "pofázni", de ha az apukád a nevedre írja/ajándékozza mindkét ingatlant, annyi áldozatot már hozhatsz hogy amiben laksz megpróbálod kisebbre cserélni - és akkor lesz miből az APEH-nek öröklési illetéket fizetni... És tán még valamicske még marad is vissza az ügyletből.

Aztán majdan -a hölgy özvegyi haszonélvezete megszüntével...- tisztán meglesz neked a másik lakás.

Nem tudom mekkorában laksz most de egy lakás fenntartási költsége jobban elbírható ha nem "akkora" lakásról van szó. Takarítani stb. is könnyen, egyszerűbb a kisebbet.

És a távlat a tiéd: ha akarod, remélve nem az oly távoli időben akár a másik lakásban átköltözhetsz - emezt meg vagy kiadod vagy eladod.

Külön írva: a nagyanyám anno nyert a lottón 90 e Ft-ot, négyese volt. Rá egy héttel meg 800 eFt-ot fizetett a négyes!...

seeely # 2010.01.29. 17:34

A válaszod sokat segített, és tényleg szeretnék mielőbb lépni, csakhogy az ingatlanokat nem adhatom el, mert az egyikben én élek, a másikban pedig ők.Így viszont biztosan nem tudom kifizetni az illetéket, hacsak nem nyerek a lottón.

monalisa1 # 2010.01.29. 17:15

Ha megházasodnak (...) az még a kisebbik baj, mert mint különvagyon az örökség a tiéd. Azonban a nő mint özvegy haszonélvezetet szerez mindkét ingatlanra.
Aztán kínlódhatsz ővele...

monalisa1 # 2010.01.29. 17:11

2010.01.01-től lakóingatlan öröksége 20 MFt-ig illetékmentes, csak az a fölötti sávban kell örökségi illetéket fizetni.

monalisa1 # 2010.01.29. 17:09

Attól még hogy a lakást lényegében te tartod fenn, az apukád mint tulajdonos azt elajándékozhatja-, eladhatja- vagy végrendeletben rendelkezhet az egyik-másik ingatlanáról. Tehát "a" hölgy színrelépésével jogos a félelmed hogy esetleg örökség nélkül maradsz...

Én azt tudnám javasolni, hogy a papád ajándékozza neked mindkét ingatlant az ő holtig tartó haszonélvezeti jogával. (Az egyik eladásából valószínüleg ki tudod majd fizetni az illetékeket, és jó esetben még marad is több-kevesebb pénzed - valamint a másik ingatlan tulajdonjoga.)

Tartási szerződés szóba sem jöhet, azt a nő utólag megtámadná színleltség miatt.

Innentől kezdve boldogan élhetnek a szerelmesek - van hol, te meg nyugodtan hajtanád álomra a fejed.

Feltétlen keress fel egy ügyvédet tanácsadás végett.

Nagyobb feladat lesz az apukáddal megértetni és elfogadtatni ezt, de hát mégis csak a gyermeke vagy.

Külön írom: lépj mielőbb mert a nő ki tudja mire próbálja rábírni a papádat?!

"Mona"
laikus hozzászóló

seeely # 2010.01.29. 13:02

Kedves Fórumozók!

A segítségetekre lenne szükségem, és a dolog egy cseppet bonyolult.Édesapámnak két lakása is van, viszont elég régóta munkanélküli, így a számlákat, közös költség, villany, ilyesmi, én fizetem, annak ellenére, hogy régóta külön élünk.Ebből nem volt köztünk soha probléma, hiszen az egyedüli örökös én vagyok, így nem teher a dolog.Viszont nem olyan régen megismerkedett egy hölggyel, aki hozzá költözött, munkája neki sincs, így semmit nem fizet, viszont szívesen venné, ha apám feleségül venné, ami szóba jöhet, tekintve hogy apám igen szerelmes, és megbízik a nőben.Én viszont nem örülnék a dolognak, hiszen ha összeházasodnak(a nő persze hallani sem akar házassági szerződésről) és netán elválnak, az örökségemnek, amit évek óta én tartok fenn, ő is részese lenne.A cél az lenne, hogy a lakás az én nevemre kerüljön, hogy később bármi is történik, sem én, sem édesapám ne legyünk csőbe húzva.Sajnos ajándékozás nem jöhet szóba, mert az ingatlan elég nagy, és az adót a többi költség mellett nem tudnám kifizetni.A kérdésem az lenne, eltekinthet-e az apeh az illetéktől, vagy peres úton végső esetben elbirtokolhatom-e a apám tulajdonát, ha ve tudom bizonyítani, hogy én tartom fenn a lakást.(Csekkek az én nevemre vannak írva, saját bankszámláról utalok.)

Előre is köszönöm!!

MajorDomus # 2010.01.26. 22:18

Nincs más teendőd mint várni

dette # 2010.01.26. 18:42

A nagyi utálata kiterjed az egész világra.Nem csak engem utál, hanem mindenkit, aki nem hajol földig és más a véleménye, mint neki.Az édesanyám 1 éve meghalt, 6 évig szóba sem állt vele, mert ott is mindent ő akart megmondani, hogyan éljenek, mit csináljanak.Csak a halála előtt 1 évvel beszélt vele, addig nem segítette, de halála után 500ezer Ft-os sírkövet csináltatott neki, hetente, többezerért visz virágot a sírjára.Amíg élt csak átkozta, mikor meghalt szereti.Sajnos a mama szíve helyett kő van, ő senkit nem szeret, csak ezt azóta látom, amióta a papám meghalt.
Tulajdonképpen ezekért utál, vagy nem, de ő senkit nem visel el maga körül, mindenkivel veszekszik, gyűlölködik.Szó nincs arról, hogy én gyámság alá helyeztessem.

dette # 2010.01.26. 18:28

Kedves MajorDomus és
monalisa1!

Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsot!
Szó sincs róla, hogy én szeretném perelni, hisz hogyan perelhetném azt az embert,akit nagyon szerettem.
A perrel ő fenyegetőzik, de én soha nem bántanám, látogattam és törődtem velük, de valaki uszítja, biztosan valakinek kellene a ház. Nem zavarom soha, sajnos mostmár nem is látogatom, mert nem engedne be.Gyakorlatilag azóta haragszik rám, amióta a papa meghalt és én örököltem a részét és nem ő.Az örökösödési szerződéshez is ők akarták, nem én, mivel a családból csak velem tartották a kapcsolatot, én renszeresen látogattam őket, segítettem nekik, szeretetből.A papám 78 éves volt 2 éve, amikor meghalt a korházban, őt is rendszeresen látogattam a korházban is és már ott megvádolt engem, hogy azért beszéltem a kezelőorvosával és adtam neki pénzt, hogy eltegye láb alól.Röviden ennyi.
Üdv:Dette

MajorDomus # 2010.01.25. 22:10

Egyébként- miért-utál -a nagyi, s milyen értékről van szó ?

MajorDomus # 2010.01.25. 22:04

Ja igen, ha a nagyi ezt nem tudja -elfogadni,akkor-pereljen. -feleslegesen fárad.

MajorDomus # 2010.01.25. 22:00

Dette- !
A- lényeg kiderült.
Te tulajdonostárs vagy az ingatlanban, a nagymama ez ellen már semmit nem tehet.az is kiderűlt hogy egyedüli örököse- vagy, mivel a fél házat te örökölted- meg.-
Mona jó tanácsot adott,várj türelemmel. A nagyi életkora szerint nem aggastyán, nem lehet szenilitás- miatt gondnokság alá-vonni.
Még -betarthat neked,ha végrendeletileg másra hagyja a ház felét.

A te tulajdonrészedet már nem veheti vissza.

monalisa1 # 2010.01.25. 18:49

dette

Ha a nagyival nincs elszámolni valótok és ez ügyvéd előtt okiratba lett foglalva és mindkettőtök által aláírva, akkor a tartási szerződésnek valóban vége.

A földhivatali bejegyzett tulajdoni részedet senki sem veheti el tőled, azzal csak és kizárólag te rendelkezel.

Az más kérdés, hogy ezen vagyoni értékedhez mikor és hogyan jutsz hozzá?!

Végső soron a bíróság elrendelheti a közös tulajdon megszüntetését de ez azt jelenti: ha az egyik nem tudja magához váltani a másik részét akkor általában árverezésre kerül sor - az meg egyikőjüknek sem jó...

A bíróság majd elrendeli az ingatlan hivatalos értékbecslését, tehát nem a nagymama "hasracsapott" összege alapján a felezés.

Külön írom: ha egymagad örökölsz a nagyi után, figyelemmel a magas életkorára, tán jobb lenne hagyni az egészet., az örökségi illeték valószínűleg kevesebb lesz mind a perköltség és az ügyvédi költség., vagyis mondanám: légy türelemmel...

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.01.25. 18:33

szirpacska

Egy öröklés a halál beálta pillanatában megtörténik, az örökölt vagyon (= ingatlan) közjegyző általi kiadása a hagyatéki eljárás.

Ha neked gondot okoz az örökölt lakással kapcsolatos közös költség stb. megfizetése próbálj hitelt felvenni és abból rendezni a tartozást. (A kk.-től kérj 1-2 hét türelmi időt, ennyi idő alatt egy kisebb összegű bankhitel elintézhető.)

Ha nem akarsz ill. nem tudsz hitelt felvenni akkor bölcsebb lenne a lakást megpróbálni mielőbb eladni - és abból rendezni az időközben felgyülemlő tartozást. A különbözeti pénzzel meg megpróbálsz valamit kezdeni...

Mert ha már most gondot okot pár havi közös költség stb. megfizetése akkor ezen havi fizetési kötelezettség nagy valószínűséggel a továbbaikban is problémás lesz majd - pár év múltával és rossz esetben több lesz a jelzálogtartozás a lakáson mint amennyit kaphatsz érte...

"Mona"
laikus hozzászóló

dette # 2010.01.25. 16:19

A nagypapám 2007.november 27-én hunyt el, azóta a nagymamával nem lehet kommunikálni,bármit csináltam semmi nem volt jó.Kitalálta, hogy az ő részéről szóló örökösödési szerződést mégis felmondja, beleegyeztem szó nélkül, hisz eddig is ők ragaszkodtak ehhez a dologhoz.Elszámolnivalónk már nincs.
Az 1/2 tulajdonjogom 2008.január hótól a Földhivatalhoz be van jegyezve.
A nagymamám 75 éves én pedig 34.

szirpacska # 2010.01.25. 15:03

Tisztelt Fórum
A lakást amiben lakom ,édesapám után én fogom örökölni,de a hagyatéki eljárás még nem zajlott le(egyhamar nem is fog).Jelen pillanatban 6 havi közös költség hátralékom van és a többi lakó már elvesztette a türelmét(jogosan).A tartozásomat rá akarják terhelni a lakásra.Az lenne a kérdésem ,hogy ezt megtehetik e,illetve hogy mit tehetnek?Elvehetik a lakást még azelőtt h megörökölném?
Válaszukért előre is köszönet!

MajorDomus # 2010.01.24. 22:04

Ja igen, és várd- meg hogy a nagyi lépjen,mert mint felperest -őt-terheli a bizonyitási teher.

monalisa1 # 2010.01.24. 21:46
monalisa1 # 2010.01.24. 21:44

A bíróság majd elrendeli a hivatalos értékbecslést -ti fizetitek-, és annak alapján lesz meghatározva a vagyonrészed reális értéke.

Valamint a per során a felbontott tartási szerződésről külön el kell majd számolnotok a nagymamával pro és kontra egyaránt.

Külön írom: létezik a nép ügyvédje ingyenes jogsegélyszolgálat -megyeszékhely és a főváros- ahol jogi ügyben tanácsot, javaslatot tudnak adni, szükség esetén okiratot- badványt szerkeszteni stb.

Egy látogatást biztosan megér felkeresni őket, hátha tudnak olyant mondani ami által elkerülhető a pereskedés...

"Mona"
laikus hozzászóló

MajorDomus # 2010.01.24. 21:40

Nem !
Ha be van jegyezve a tulajdonjogod, akkor csak perben kérheti a közös tulajdon megszüntetését, de azzal ő jár a legrosszabbul.
Kérdések.
1,/ Be vagy jegyezve mint tulajdonos 1/2-ed részben ?
2,/ Hány éves a nagymama ?
3. Te hány éves- vagy ?

dette # 2010.01.24. 21:21

A nagymamám úgy akarja megszümtetni a közös tulajdonjogot, hogy elképzelt egy nevetséges összeget, ami a tényleges érték (örökölt) fele, mindamellett, hogy az örökösödéskor semmilyen ingóságot nem jelzett a közjegyző felé én pedig nem is követelőztem. Azonkívül soha nem zaklatom, a vele megkötött örökösödési szerződést akaratából, szó nélkül megszüntettem.
Kötelezhet-e a bíróság egy nagyon alacsony összeggel , hogy tulajdonjogomat visszaadjam?

MajorDomus # 2010.01.24. 19:36

Dette-!

Az-nehéz-lesz,mert a másik szerződő fél már meghalt, s a halállal,a tartási gondozási szerződés az ő tulajdoni hányadát illetően érvénybe lépett.
Egy halott nevében pedig senki sem pereskedhet.
Maximum annyi tehe(ne) hogy kéri a közös tulajdon megszüntetését veled,mert Te már a Földhivatalban tulajdonosként vagy bejegyezve a fél házra.- vagy tévedek ?

Ronesz # 2010.01.24. 19:12

De ha a tesó ügyvédje egyszer leírta amit leírt(elismert),azt nehéz lesz neki kidumálni.Köszi monalisa.

dette # 2010.01.24. 18:45

Nem akarja felbontani mert az ő részét már visszavontuk.A nagypapám után örökölt részemet akarja mindenáron visszavenni tőlem,ha kell bírósági úton.

MajorDomus # 2010.01.24. 18:38

Ja,vagyis fordult -a- kocka ?
Azt akartam mondani hogy a bonyolult per helyett egy-sima csereszerződést kell kötni és- pont.
Vagy sima ajándékozási szerződés a testvér részéről,- mivel- gondolom az autót már a nevére iratta.
Üzletben nincs barátság, de testvér sincs.