Ingatlan öröklés, elbirtoklás


monalisa1 # 2010.01.24. 18:14

Az az ügyvédi levél még hasznos lehet neked a tárgyaláson, hiszen egy előzetes szóbeli megállapodást elismernek. Ami pedig a tesód szerződéskötési nemakarását illeti, nos azért fizeti az ügyvédet hogy így utóbb valahogy kidumálja őt...

Na a többit a bíróságon majd.

Ronesz # 2010.01.24. 17:52

Igen,,Tanár Úr,ez valóban igy van.Viszont,egyrészről amikor szóban megállapodtunk,én úgy adtam oda(azzal a feltétellel)az autót,hogy megyünk azt követően szerződést is kötni.Ám,ez elmaradt,mivel mindig volt kifogás,ezért,azért,testvérem nem ér rá...stb.Testvérem ügyvédje levelében leirta,valóban volt szóbeli megállapodás,és én nem kerestem szerződéssel a testvéremet,azért nem jött létre a "csere",magyarul én voltam az oka.Eltelt pár hét,most már testvérem ügyvédje tagad mindent.Ez a részletes esemény,szóval bíróság nélkül nem megy.Ráadásul,az ingatlant én tartom fenn 12éve,testvérem odasem néz...Köszönöm.

monalisa1 # 2010.01.24. 17:30

Kedves Tanár Úr!

Köszönet a kijavításért.

Üdvözlettel:
"Mona"

Grád András # 2010.01.24. 17:06

Khm... A csapos közbeszól...:-)
Szóval ingatlanról érvényesen csak írásban lehet rendelkezni, következésképpen a szóban kötött lényegében közös tulajdon megszüntetési szerződés érvénytelen. Lehet pert indítani a közös tulajdon megszüntetése iránt, ezzel párhuzamosan az autó árának visszakövetelése iránt jogalap nélküli gazdagodás jogcímén, majd ebből kifizetni a testvért az ingatlanból az ő tulajdoni hányadának magához váltása keretében. Vagyis sikerült jól megbonyolítani, erre szoktam mondani, hogy ügyvédhez fordulni mindig pénzbe kerül, nem fordulni viszont a sokszorosába. Ezt a közös vagyon megosztási szerződést akkor bárki megcsinálta volna pár tízezerért, így jóval többe lesz. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2010.01.24. 16:54

Bocsánat, az autó ellenében te váltod magadhoz az ő tulajdoni részét, tehát a bírósághoz a levelet ekként kell megírni.

monalisa1 # 2010.01.24. 16:51

Ama bizonyos papír fénymásolatát csatold a keresetlevélhez - bizonyíték, és úgyszint 3 pld.-ban.

monalisa1 # 2010.01.24. 16:50

Tulajdonképpen a testvéred azzal a cserével már magához váltotta (= megvette) a tulajdoni részedet, de papír még nem készült róla...

Ingatlan tulajdonában történő változáshoz ügyvédre szükség van, legalábbis a földhivatali dolgok elintézésénél.

Neked nem okvetlenül kell tudnod a pontos § számot -ahogy én sem-, azt majd tudni fogja a perben eljáró bíróság.

Röviden írd le a történetet és 3 pld.-ban add be a keresetlevelet., a vitatott érték 6%-át illeték cimén be kell majd fizetni. A keresetben nevezd meg a tanút és add meg a lakcímét, hogy a bíróság beidézhesse majd a tárgyalásra. Tértis levelélként add a postára.

A többit előszóban és a saját szavaiddal előadva.

Lehetséges megoldások: vagy megegyeztek és akkor vissza majd a per, vagy a bíróság elrendelheti hogy x Ft-tal tartozik neked, egyúttal megszünteti a jelenlegi közös tulajdonlást.

"Mona"
laikus hozzászóló

Ronesz # 2010.01.24. 16:20

Üdv.Kérdésem az lenne;van egy ingatlan,a testvéremmel fele-fele arányban örököltük.Nem nagy érték az ingatlan,megegyeztünk szóban testvéremmel,hogy a kocsimat nekiadom a tulajdonrészéért.Igy is történt,viszont nem került birtokomba a tulajdonrész.Van egy papirom,amin testvérem elismeri hogy volt szóbeli megállapodás,és a kocsimat elvitte,+van tanúm is aki tudott az ügyletről.Hogyan tudnék "tulajdonjog megállapitása"keresetlevelet benyújtani a bíróságra?Mi a pontos törvényi hivatkozás(§)?

MajorDomus # 2010.01.24. 16:10

Magyarul fel- akarja bontani az eltartási szerződést ? ??

dette # 2010.01.24. 16:02

Kedves fórumosok.Egy öröklési problémám van.Nagyszüleimmel volt egy örökösödési eltartási szerződésem.Sajnos a nagypapám meghalt 2 éve és miután én örököltem az ő részét most a nagymamám bíróságra akar citálni mert nem fogadom el azt az összeget amivel ő vissza akarja váltani az örökséget.Azt mondja nem tettem semmit 6 évig és mindent amit tettem értük tagad.Nem szeretnék pereskedni vele,de 2 éve csak megaláz és ócsárol mindenfele,most meg ügyvédet küldött rám.mit tegyek?Üdv:Dette

dette # 2010.01.24. 15:42

n

MajorDomus # 2010.01.24. 15:25

Nem akartam ilyen nyersen fogalmazni.
Ha még 10 évig él az após ráadásul- haszonélvezete van a ház másik felére,az 50 % meg az övé,akkor egy filért sem lát belőle, ráadásul a haszonélvezetet át is engedheti a lányának.

Valamiért nem tolonganak itt az ügyvédek akik nem hülyeségeket irnak.

monalisa1 # 2010.01.24. 15:06

Hagyd, ha százszor leírnád akkor sem értené., kapzsi egy nőszemély aki a két testvér közt szítja az ellenségeskedést.

A sógornője magához vette az édesapját - helyesen, ezzel szemben ha náluk laknak a bácsi vajon milyen törődés/gondoskodás jutott volna neki?

"Ugatni" könnyű...

MajorDomus # 2010.01.24. 14:52

A tulajdonosok mindegyike jogosult az ingatlan használatára, mivel itt a Ptk az irányadó, a többségi akarat kell hozzá az pedig 75-%-ban megvan.
A beirésod hangneméből is sejthető hogy apósod miért a lányához és miért nem a menyé(t)hez költözött. Az ingatlan felujitása a tulajdonosoknak joga, többségi döntéssel,ez adott. Ha gondozzák apósodat,az a hagyatéknál nyomós érv,s beszámit a vagyonmegosztásnál.
A közös tulajdon megszűntetését lehet kérni,de ezzel a férjed jár a legrosszabbul. Ha bocsánatot kérsz Monalisától akkor leirom hogy miért !

Végűl. Ezen a fórumon nem ügyvédek tartanak ingyenes jogi tanácsadást,hanem azok akik az élet kűlönböző szakterületein dolgoznak.- én például ingatlankezelő céget vezetek.

A segitségünkért elég egy köszönöm, de az nem kell hogy hűlyeségeket irunk ! Moinalisának egyébként teljesen igaza van !

MajorDomus # 2010.01.24. 14:52

A tulajdonosok mindegyike jogosult az ingatlan használatára, mivel itt a Ptk az irányadó, a többségi akarat kell hozzá az pedig 75-%-ban megvan.
A beirésod hangneméből is sejthető hogy apósod miért a lányához és miért nem a menyé(t)hez költözött. Az ingatlan felujitása a tulajdonosoknak joga, többségi döntéssel,ez adott. Ha gondozzák apósodat,az a hagyatéknál nyomós érv,s beszámit a vagyonmegosztásnál.
A közös tulajdon megszűntetését lehet kérni,de ezzel a férjed jár a legrosszabbul. Ha bocsánatot kérsz Monalisától akkor leirom hogy miért !

Végűl. Ezen a fórumon nem ügyvédek tartanak ingyenes jogi tanácsadást,hanem azok akik az élet kűlönböző szakterületein dolgoznak.- én például ingatlankezelő céget vezetek.

A segitségünkért elég egy köszönöm, de az nem kell hogy hűlyeségeket irunk ! Moinalisának egyébként teljesen igaza van !

MajorDomus # 2010.01.24. 14:40

Bettina !
Akkor talán- fordulj ügyvédhez. Ugyanezt jó pénzért elmondják neked amit Monalisa ingyen és bérmentve leirt.

HorváthBettina # 2010.01.24. 14:01

Monalisa

nem akarlak megbántani de én az ügyvédek véleményére vagyok kíváncsi nem a Te hülyeségeidre.

A férjemnek semmi köze ahhoz, hogy a lánytestvére lánya mit csinált az ingatlanon a férjem tudta és beleegyezése nélkül. Tehát semmi köze az értéknöveléshez.!!!!!

Én az ügyvédek szakszerű válaszára várok nem tieidre és elképzeléseidre....

monalisa1 # 2010.01.24. 12:28

De mielőtt a bírósághoz fordulnátok, a két testvérnek el kell számolnia egymással az ingatlan értéknövekedését létrehozó arányos költségvonzaton, vagyis leülni és számolni...

monalisa1 # 2010.01.24. 12:26

Ha úgy érzitek hogy a leányzó a családjával jogtalanul használja a férjed 1/4-ed tulajdonrészét akkor többlethasználat címén anyagi ellentételezést lehet kérni - általában egy albérlet 25%-át.

Pénztartozás visszamenőleg 5 évre követelhető, azonban félő hogy pereskedés lesz a dologból...

monalisa1 # 2010.01.24. 12:18

A sógorodnak mint 1/4-ed tulajdonostársnak jogában állt a lányát beköltöztetni a házba, melyhez az após mint 1/2-ed tulajdonostárs és 50%-ban özvegyi haszonélvezeti joggal rendelkező ehhez bizonyára hozzájárulását adta.

Csak a tulajdoni arány van jogilag megosztva és nem a használat joga.

A sógorodnak úgyszintén jogában állt a házat rendbehoznia, korszerűsíteni, melyhez az apja mint többségi tulajdonostárs bizonyára ugyancsak hozzájárult

A ház vagyoni értéke megnövekedett - a férjed része is, de a két testvér közt mindmáig még nem történt meg a dolog költségvonzatának rendezése...

Ha azt féled hogy a papa tartási szerződést kötött a másik fiával akkor erről megbizonyosodni leginkább a földhivatalban a tulajdoni lapról lehet.

Azt hogy a bácsi miért nem hozzátok költözött, azt itt senki nem fogja tudni megválaszolni.

"Mona"
laikus hozzászóló

HorváthBettina # 2010.01.24. 11:18

a férjem testvéréről van szó és nem a sógoráról !!!!
A testvére 4 éve a férjem beleegyezée és megkérdezése nélkül ÖNHATALMÚLAG odaköltöztette a lányát és családját akik átépítették az ingatlant szintén a férjem megkérdezése és beleegyezése nélkül !!!!

Azóta sem kapott az elhunyt édesanyja után egy fillért sem !!!! már 8 éve !!!!

Sőt a testvére kijelentette, hogy nem is fog neki adni soha egy fillért sem mert az édesapja még él és ő gondozza. Sőt gyanunk szerint ajándékozási szerződést fognak vagy már írattak alá vele a testvér lányának részére.

MajorDomus # 2010.01.21. 22:31

De kizárólagosan csak a- másik tulaj engedélyével.
Marhaságnak tartom azért elárverezni mert nem tudnak -megegyezni. A sógor-fizesse k,i a -25 %-ot, pont.

Dr.Attika # 2010.01.21. 21:52

Mire kérne többlethasználati díjat. A tulajdonos társak mindeggyike használhatja az ingatlant. A sógornak semmit nem kell fizetnie a férjének. Az a megoldás ilyenkor, hogy a közös tulajdont meg kell szüntetni.

MajorDomus # 2010.01.21. 21:43

Az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz.
Vagyis amennyiben a férjed -szülei 1/2-ed 1/2-ed arányban voltak a ház -tulajdonosai,akkor anyósod halála után apósod 1/2-ed tulajdonos, mig a 2 testvér 2/4-ed - 2/4-ed tulajdonos,vagyis a férjedé a ház 25 %-a. Az anyai tulajdon fele.
Ha a sógorod kisajátitotta,-akkor kérjetek többlethasználati dijat,ha nem hajlandó egyezkedni,akkor kérheted a közös tulajdon megszüntetését. Ez nem jó senkinek mert kényszerárverezés lesz a vége,ami kb. Féláron történő eladást jelent. Üljetek le tárgyalni,s egyezzetek meg. Jobb megoldás,ha a sógor kifizeti a férjed részét.
Arra-vigyázz,az idő neki dolgozik,apósod gondozása fejében nagyobb részre formál majd igényt.

HorváthBettina # 2010.01.21. 16:08

üdv:
történetünk a következő:
a férjem édesanyja 8 évvel ezelőtt elhunyt. Édesapját a testvére vette magához, vagyis oda akart menni hozzájuk, pedig mi is felajánlottuk, hogy segítünk neki mivel hozzánk sokkal közelebb lakott. A testvére 4 éve odaköltöztette a szülői házba a saját lányát a férjem megkérdezése és beleegyezése nélkül. Sőt ők azóta teljesen átépítették a házat a saját kényük kedvük szerint. Kérdésem, hogy a férjemnek nem kellett volna már az elhunyt édesanyja után a ráeső öröklési részt megkapnia a testvérétől, vagy meg kell várni amig az édesapja is elhuny? Nagyon úgy néz ki hogy a testvére teljesen ki akarja semmizni őt.

Nagyon várom válaszukat, köszönettel: Horváth Bettina