Fennmaradási engedély


LaposElemer # 2010.02.23. 15:17

A segítségeteket szeretném kérni!
Adott egy zártkerti ingatlan, rajta egy kb 20 éve épült épület, amire semmilyen engedély nincs, a tulajdoni lapon sem szerepel. Ennek a helyzetét szeretném rendezni.
Az építési szabályzat és a hatóság alapján az adott épületre építési engedély nem lenne adható (a telek nem éri el a minimális területet) Az előadó azt mondta, hogy ha hozzá kerülne az ügy, akkor ezek alapján meg kellene, hogy tiltsa a használatot. Utánnaolvasva (például itt a fórumon) viszont azt találtam, hogy 10 év után a hatóság nem intézkedhet, az eltiltás viszont nekem annak tűnik (előlegezzük meg, hogy az épület nem életveszélyes).
Esetleg érdemes azzal foglalkozni, hogy (ha jól tudom, de ennek utánna kellene nézni), az épület amikor épült, akkor nem volt engedélyköteles?
Ez nekem egy kicsit zavaros is: 10 év után már nem bontatják le az épületet, viszont ha nem felel meg az építési szabályoknak, akkor be sem lehet jegyezni. Akkor mi lesz az épülettel? Jogilag nem fog létezni? Egyébként is, milyen következménye lehet annak, ha az épület nem szerepel a tulajdoni lapon?
Köszönöm, ha valaki felhomályosít!