Telekhatárra épített ház problematikája


Kiscsedina # 2020.07.22. 14:05

Tanácsot szeretnék. A házam ww éve telekhatárra épült. A határon álló házfalban van 2 db kisebb méretű bukó ablak 1,8 m magasan. Az előző szomszéd tujákat ültetett fél méterre a házfaltól. A tuják még csak épp elérték az ablakokat, mikor tulajváltás történt. közben a tuják megnőttek. Teljesen leárnyékolta a konyha étkező nappali kisablakot és a fürdőszoba ablakot. Sokkal sötetebb lett a lakás. Kertem a tulajt többször is legalabb az ablak elől vagja le a tujakat, azok a vágast követően szépen visszacsúcsosodnak, de nem tette. A jo szomszedi viszony miatt tűrtem. Most én kezdtem arulni a hazat es többen jelezték, hogy sötet van. Kertem a szomszedtol időpontot, mikor mehetnek at beszélni erről. Először megbeszéltünk egy napot, majd lemondta s megkérdezte miről van szó. Leírtam h besötetítenek a tuják, felajánlottam h lefóliázom az ablakokat, bár azokboó max. a tetőt látom. Nem történt persze semmi, még csak nem is valaszoltak. én elvesztettem a türelmem, s amikor nem voltak otthon átmentem hozzajuk, a falamnak tamasztott letraról levagtam a tuja leveleket azon a reszen, ahol árnyekoltak, tehat nem vagtam őket vissza es nem pusztitottam ki. A szomszed feljelentett birtokhaboritasert es rongalasert. Milyen büntetésre szamithatok? Ő nem sertette a jogaimat? Köszönöm a valaszt.

alfateam # 2020.07.22. 14:27

A szomszed feljelentett birtokhaboritasert es rongalasert. Milyen büntetésre szamithatok?

Remélhetőleg alaposan megbírságolnak, elmenjen a kedved más kertjében garázdálkodni!

MajorDomus # 2020.07.22. 16:48

Hááát,akárhogy nézzük ez önbiráskodás...
.
A kötelet valószinűleg megúszod,
de minimum egy figyelmeztetést és birságot kapsz.

Kiscsedina # 2020.07.22. 19:09

S az semmit nem számít h kezdeményeztem több alkalommal a megegyezést? Ezt bizonyítani is tudom. S hogy semmi választ nem kaptam? Hogy csökkenti az ingatlan értékét a sötétség? Hogy nekem is jogom van a fényhez, de ezt a szomszéd nem ismeri el?

nanemaaa # 2020.07.23. 10:34

A tuják teljesen jogszerűen vannak a szomszéd telkén, kérni kérheted, de ki nem kényszerítheted, hogy levágják őket. Ha pedig a lakás bevilágításában annak a két pici ablaknak ekkora szerepe van, akkor ott komoly tervezési problémával nézünk szerintem szembe. Ezek ugyanis szellőző ablakok, és nem elsődleges feladatuk a bevilágítás biztosítása. Erre a ház más irányba néző többi nyílászárója kell, hogy szolgáljon.
A szomszéd birtokvédelmi panasza teljesen megalapozott. Gondolom a szomszéd meg majd szerinted jogosan átmegy a te telkedre, felmászik a tetődre és lebontja a kéményedet, mert az zavarja a szépérzékét.

alfateam # 2020.07.23. 10:38

A tuják teljesen jogszerűen vannak a szomszéd telkén,
Na-ne-má!:)))

Kitti39 # 2020.07.30. 03:13

Sziasztok!
Kérdésem lenne, a ház a telekhatáron van, a szomszéd lyukakat furt a fölbe és slaggal vizet ereszt bele, a fal vizesedik elég vészesen. Milyen lehetőségek vannak, hogy ezt megtiltsák neki. Nehezíti a helyzetet, hogy semmi vita, károkozás nem történt részünkről, ezt véletlenül vettük észre, tehát egy aljas emberrel állunk szembe, aki nem tudni miért kárt okoz és veszélyezteti a ház állapotát.
pl. érdekelne az is hogy szerezhetek bizonyítékot

alfateam # 2020.07.30. 05:20

Van a házadon esővíz elvezető csatorna?
Van alapja a házadnak?
Van szigetelés az alap és a felmenő fal között?

nanemaaa # 2020.07.30. 06:06

Nyilvánvalóan birtokvédelem.
Bizonyíték maga a lyuk, ha a slag is benne van, miközben te lefotózod, akkor az még erősebb, de a non plus ultra egy szakértői vélemény lenne.
Sajnos különböző korok különböző építési technológiákat alkalmaztak, és az is előfordulhat, hogy nincs, vagy tönkrement az épületed falszigetelése is. De én sokkal nagyobb veszélynek gondolom, ha a slaggal sikerülne a szomszédnak az alapok alól a teherhordó réteget kimosatni.
Talán egy beszélgetést megérne a dolog. Esetleg közben felvételre bekapcsolt mobiltelefonnal. Nem biztos, hogy törvényes, de hatásos lehet.

Kitti39 # 2020.07.30. 09:24

Üdv. mindenkinek!
Sajnos ez egy régi ház szigetelés nincs, de nem volt jellemző a vizesedés eddig, van esőcsatorna is.
Én azt hiszem nem érdemes beszélgetni, mert csak máshol kezdené, vagy álcázná, ugyanis az ok rejtett, nem tudni miért csinálja. Most még mitsemselytéssel van elfoglalva. Azt lenne jó tudni milyen büntetést kaphat, kártérités igényem lehet e, és nekem van e jogom lefotózni vagy videózni?

alfateam # 2020.07.30. 10:43

kártérités igényem lehet e, és nekem van e jogom lefotózni vagy videózni?
Hogyne-lenne, aki másnak jogellenesen kárt okoz az köteles kártalanítani!
Fotózni jogod nincs viszont van jogod átmenni, javítani, karbantartani a házadat, na ekkor tudsz képeket készíteni amit fel is tudsz használni bűncselekmény bizonyítására.
Egyébként meg túlzol, a szomszéd csak egyszerűen csak locsol!

nanemaaa # 2020.07.30. 10:46

Ezek szerint téged nem a probléma magoldása érdekel, csak az, hogyan lehetne megbüntettetni a szomszédot. Károd még nincs, de kártérítést is akarsz.
Ha a gyerek valami rosszat csinál, direkt nem szólsz rá, csak egyszerűen megvered? Biztosan megnevelnéd ezzel a felfogással a szomszédot is. :O

wers # 2020.07.30. 11:10

Fotózni jogod nincs viszont van jogod átmenni, javítani, karbantartani a házadat, na ekkor tudsz képeket készíteni amit fel is tudsz használni bűncselekmény bizonyítására.

Na hozzuk össze az elejét és a végét. Nincs joga de mégis.

Te is úgy érted, hogy ha beengedik a házát felmérni, mit kell javítani akkor fotózhat? (amibe esetleg a környezet is belelóg)
Vagy esetleg egy drónnal megtekintheti a házának hátulját, ereszét, stb.?

Zoltanuss # 2020.07.30. 12:02

alf... kérdést kiegészítve :

Van a házadon esővíz elvezető csatorna?
Van alapja a házadnak?
Van szigetelés az alap és a felmenő fal között?
” és a legfontosabb, hogy miből van a falazat ?
Ha vályog akkor tragédia, ha jól megépített téglafal és megvan az első 3 feltétel is akkor had eressze szomszéd a slaggal a vizet, meg sem kottyan az épületnek.

Zoltanuss # 2020.07.30. 12:13

Kitti kérdezte :

Azt lenne jó tudni milyen büntetést kaphat, kártérités igényem lehet e, és nekem van e jogom lefotózni vagy videózni?
” Majd ha bekövetkezik a kár, annak nagyságától függően ítélnek meg kártérítést.
Büntetés ?
Hát az is valahogy úgy mint az előző. Majd ha bekövetkezik egy baleset annak súlyosságától ítélnek meg büntetés.
pl kezdődhet a tudatos rongálástól, a veszélyeztetésig egészen a halálos balesetig minden. Leomlik a ház ezen fala... mázlija volt a bent lévőknek, kimenekültek, semmi bajuk a kimenekülőknek. Nos kártérítés, veszélyeztetés felmerülhet,, még ha a Miska annyira részeg volt, hogy nem tudott kimenekülni nos akkor az már tudatos vagy sem mindenesetre halát okozó veszélyeztetés. Majd a bíró megállapítja a büntetés mértékét.

szupitijs # 2020.07.30. 16:13

Üdv!

A következő kérdéssel fordulnék hozzátok.

Az utcafront felől nézve a telkem jobb oldalán lévő szomszéd elkezdett építeni párhuzamosan a telekhatárral egy fóliabordákból álló kb. 10x3 méteres tárolót/beállót. A problémám az lenne csak vele, hogy a kerítéstől/telekhatártól kb. 30-40 cm-re tette le a fóliaborda egyik felét.

Ez mennyire szabályos ? Erre kell-e építési engedély ?

Másik kérdésem.

Ugyanezen az oldalon a telkemen a meglévő telekhatáron lévő garázst szeretném elbontani, illetve egy új könnyűszerkezetes garázst szeretnék a helyébe. (Ez a garázs nem engedély köteles lenne azt biztosra tudom.)

Kell-e írásos formában tájékoztassam a szomszédot, illetve mire kell figyeljek, hogy ne sértsek meg semmilyen szabályzót.

Köszönöm

Kitti39 # 2020.07.30. 16:26

Sziasztok!
Van beázás egy 2x1 méteres sárga folt - most még- és 2-3 méterrel odébb lévő pince berogyott - nem tudom van e összefüggés.
Más: Azért érdeklődöm, mert nem gyerekekről van szó, felnőttek, és ilyenekre képesek, van idejük, nem dolgoznak, kedvesek amúgy, mézes-mázosak, a hátad mögött meg ezt csinálják. Csodálkozik valaki, ha a lehető legtöbb fórumon eljárást akarok kezdeményezni ellenük? Jegyző, rendörség, bíróság. Csak tudnom kell hogy szerezhetek bizonyítékot, nehogy letagadja. Szerintem jót tenne nekik, ha kicsit kimozdulnának otthonról, emberek között lennének - rendörség, bíróság, polgármesteri hivatal, posta, bank - :)
Ha mégis átvideóznék, én mekkora büntetésre számíthatnék, fejemet csak nem vennék?

drbjozsef # 2020.07.30. 18:27

Kitti39,

Semmilyenre, ha nem hozod nyilvánosságra a felvételt, akkor legfeljebb köteleznek, hogy töröld.
De ha megvan, akár még hivatalos eljárásban is felhasználhatod. Bíróságon jogszerűtlen eszközökkel szerzett bizonyítékot is figyelembe vehetnek, ha az igazság kiderítése semmilyen más módon nem lehetséges.

Én biztos, hogy levideóznám. Nem kell azt neki tudni, hogy te felveszed.

Kitti39 # 2020.07.30. 21:10

drbjozsef

Köszönöm!
Szép estét!

lupesz # 2021.01.17. 22:55

A lakóépület mögött,melléképületet szeretnénk épiteni.
A beépités itt oldalhatáros,tehát a falat odaépithetném a telekhatárra. igenám,de a szomszéd kb 15 éve garázst épitett 1m-re a telekhatártól,a tető széle 50cm-re van a mezsgyétől.Erre az oldalra nem is épithetett volna.
Most nekem kell behúznom az éületet a telek közepére,azért hogy a 3m tüztávolság meg legyen?

Leonardo2 # 2021.04.19. 15:19

Tisztelt Jogi fórum!

A szomszéd kerítése mellett szeretnék kihúzni az én telkemen egy 2 méter magas kerítést 10 méter hosszan,mekkora távolságnak kell lennie a két kerítés közt?A kerités elmenne a szomszéd fala mellett is.

Leonardo2 # 2021.04.19. 15:19

Tisztelt Jogi fórum!

A szomszéd kerítése mellett szeretnék kihúzni az én telkemen egy 2 méter magas kerítést 10 méter hosszan,mekkora távolságnak kell lennie a két kerítés közt?A kerités elmenne a szomszéd fala mellett is.

drbjozsef # 2021.04.20. 04:08

Leonardo2,

A saját telkeden kell állnia teljes egészében. Nincs"távolság" megadva.
Építheted a meglévő kerítés mellé, ha az a szomszédé, akkor ne érjen hozzá, nem rögzíthetsz ahhoz semmit, és az építésnél ne rongáld meg (pl. a te lábazatod kiásásával).

Ha oldalhatáros beépítési mód van, és a szomszéd épületének fala a telekhatáron van, akkor úgy kell építsed, hogy az ne zavarja, akadályozza abban, hogy a falát karbantartsa, hozzáférjen (Ptk. 5:25.§-5:26.§). Oda nem szokás kerítést rakni. Minek?

Leonardo2 # 2021.04.20. 14:51

Köszönöm a választ.''Oda nem szokás kerítést rakni. Minek?,jelenleg ott egy disznóól van amit a szomszéd le fog bontani,tehát ott is kerités lesz idővel.

1Gábriel # 2021.04.26. 14:26

Sziasztok!
A házunk hátulja a telekhatáron? van. A ház elött és hátul a kert részen a ház falától kb. 50 cm-re kezdődik a kerités. Ez azt jelenti, hogy a ház mögötti rész az én tulajdonom?