Telekhatárra épített ház problematikája


drbjozsef # 2023.01.30. 13:31

nanemaaa,

A (1) bekezdésben benne van, hogy „a (4) bekezdésben említettek kivételével”.
Márpediga (4) szerint lehet a határfalban is 1,8m felett szellőzőnyílás főzőhelyiségnek, vagy illemhelynek, és nem is kicsi.

osztap # 2023.01.30. 13:31

Peter1121,

Az OTÉK-tól függetlenül, a jegyzőnél kezdeményezhetsz birtokvédelmi eljárást a zaj és a szag miatt.

Egyébként a homlokzatra szerelt szellőzőcső átnyúlik a telkedre?

nanemaaa # 2023.01.30. 12:41

OTÉK 37. § (1) bekezdés szerint nem lehetne a szellőző a telekhatáron álló határfalban. A szellőzőnek az elhasznált levegőt a tető fölé illenék vezetnie az OTÉK 72. § szerinti követelményeknek kellene megfelelnie. Bár az adott jogszabályhely a címéből adódóan a gravitációs szellőzőkre vonatkozik. Sajna gépi szellőzésnek nincsenek ilyen előírásai.

drbjozsef # 2023.01.30. 10:36

Peter1121,

Érdekes problematika, de tekintve, hogy nem kérdeztél, végülis ez nem jogi, hanem időjárási vagy érzékenységi kérdésnek látszik.

Ha az a kérdés, hogy jogilag lehet-e kezdeni valamit, akkor ajánlom az OTÉK 37.§-ának alapos áttanulmányozását.

A leírásod alapján nekem úgy tűnik, hogy annak megfelel valószínűleg. Sajnos a szellőző elszívó teljesítménye nincsen szabályozva.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Peter1121 # 2023.01.30. 09:53

A szomszédom telekhatárra építkezett 2 emeletes házat.
Hogy most mennyire veszi el a napfényt vagy mennyire nem ebbe most nem szeretnék belemenni, mert egy másik bejegyzés témája lenne.
A homlokzatra szerelt egy szellőzőcsövet, minek a másik végén a konyhájának a szagelszívója található. Ha bekapcsolja kis fokozaton fél perc múlva, ha magas fordulaton akkor gyakorlatilag pillanatok alatt megáll az erős - néha már torok kaparó - kajaszag a két ház között. Tudni kell, ha magas fordulaton használja gyakorlatilag erős zúgó hanggal is jár és 3 méterről lobog az ember haja.
Tavasztól őszig nálunk a 12 db ablak gyakorlatilag végig nyitva van. Ha nem vesszük észre, hogy bekapcsolta, kis idő elteltével az egész házban áll a szag, a kívül vagy belül kiteregetett ruhákat újra kell mosni, a függönyökből áradó zsírszagról már nem is beszélek.
Írtunk nekik, majd az asszonyság elegánsa lepasszolta a problémát, hogy az biztos az utcáról szivárog oda.
Beszéltünk személyesen is, sokkal jobb nem volt a helyzet.
Ott tartok, hogy vagy teletömöm valamivel a csövet, vagy egy csővel visszavezetem hozzájuk, mert én ezt 30 évig biztos, hogy nem fogom szagolni az egészen biztos.

Csabar6 # 2023.01.30. 06:43

Az elbeszélgetésen már túl vagyunk.

Majordomus # 2023.01.27. 20:13

Azért leülhetnél a szomszéddal elbeszélgetni....

drbjozsef # 2023.01.27. 12:48

ha érvényesíteni akarnám az igazat milliónál állna meg szerintem
Pontosan. Amit neki kellene fizetnie neked.
De a pénzügyi részét nézve a többiben igazad van : pereskedni, összeveszni minden más szempontból rosszabb.

Ha neked így megfelel, akkor nem érdemes ennél többet tenni.

Csabar6 # 2023.01.27. 11:23

A hőszivattyú már jelzésre került XD. 2vel arrébb már duruzsol 1, azt szoktam hallani, de csak halkan egyelőre.

A többi dologban nem kell félni, amit nem kell nem hagyom, nem vagyok megőrülve, és még puding sem vagyok, ez a telekszabászat téma a legbajosabb csak, amit ha érvényesíteni akarnám az igazat milliónál állna meg szerintem.

Az ablakok már megvannak neki és nem panorámásak szerencsére.

Nanemaaa
Én úgy vélem, ha meggátlom a használatbavételi engedélyét vagy bármit azzal hogy beépítkezett, annak 1 eredménye lesz, mégpedig az hogy rendezzük akkor a dolgokat. A rendezés pedig akként fog zajlódni, hogy akkor ügyvéd, bíróság, hivatalok, idő, pénz, rossz szomszédi viszony....stb, én nem vagyok meghülyülve. A határt nem csak a telken hanem nálam is eléri ezzel, több ilyen nem lesz, vagyis ennél több. Azért nem a legrosszabb szomszédfajtára kell gondolni. Nekem nem kell több csak az amiért megdolgoztam, a másé engem sosem érdekelt olyan formában.....

drbjozsef # 2023.01.27. 09:11

Csabar6,

Valszeg az az "okosabb" (=enged) magatartás, hogy nem kezdesz harcolni vele, és nem szívatod, pedig megtehetnéd.
Ez most még akár rendben is lenne, ha veszni hagysz 50 centit a telked oldalából. Na bumm, úgyis ott a ház, mire használnád.

A baj az, hogy mi lesz a következő? Mit talál majd ki, ha már úgyis ilyen puding vagy?
Rakjuk még egy métert beljebb a kerítést, hogy tudja tisztítani a háza falát?
Vág rá két 15 négyzetméteres ablakot, hogy jobbak legyenek a fények a házában?
Odaszereli a falra hozzád a klíma kültéri egységét, ne adj isten egy hőszivattyút, ami egész nap zúg?

nanemaaa # 2023.01.27. 08:38

A törvény kevesebb problémával járó része az ő oldalán áll.
Szerintem pedig pont nem. Ő van jobban rászorulva a te pozitív együttműködésedre, nem fordítva. .

Csabar6 # 2023.01.27. 08:24

Köszönöm a segítséget nanemaaa.

Kedves Majordomus.

Én úgy látom hogy az emberekből kezdenek szépen lassan kihalni a pozitív tulajdonságok, legalább is része (tisztelet a kivételnek).
Így biztos vannak olyanok akik az "igazságot" sem tudják már belátni.
Ezek szerint egy olyan szomszédom lett, aki addig húzza a dolgokat, amíg neki jó nem lesz, az hogy azzal a másiknak okoz kárt "jogtalanul" az nem érdekli. Nem várom el hogy lebontson egy házat és arrébb rakja, kezdje 0-ról. Nem vagyok olyan ember. Csak amikor azt érzi valaki hogy segítesz valakin, azért hogy fiatal létére haladjon, főleg ebben az időszakban amit most élünk, és utána még többet akar, és azt sem a valóságban jogosan, akkor el lehet gondolkodni, hogy miért is tesz jót valakivel, ha viszonzásként továbbra is csak negatív hozzáállással találkozik a másik részéről.
Amúgy meg miért adna át 32 m2-nyi területet? A törvény kevesebb problémával járó része az ő oldalán áll.
A munkám miatt más területen belelátok az ügyvédek és bírók tevékenységébe, nekem se kedvem se időm és pénzem nincs abba belemenni hogy 32 m2-en harcoljak. Természetesen tudatában vagyok a következménynek, hogy így az, amiért én fizettem mikor a telket megvettem, odavész. De ezzel ezt vállalom.
Sajnos ez van.

Üdv.

Majordomus # 2023.01.26. 21:19

De miért nem ad át neked 31 m2-t a szomszéd a telek egy másik pontján

nanemaaa # 2023.01.26. 13:45

Ha az ügyfél nem tud feltüntetésre alkalmas vázrajzot produkálni, akkor elvileg nem kaphatja meg a használatbavételi engedélyt. Ráadásul, ha tudatosul a hatóságban az átépítés ténye, akkor fennmaradási engedélyezési eljárást kellene lefolytatnia, ami vagy bontatással,vagy minimum pénzbírsággal jár.
Elméletileg a meglévő épület utólagos hőszigetelése átnyúlhat a szomszédba, ha ehhez a szomszéd hozzájárul, de itt nem lehet utólagos hőszigetelésről beszélni, hiszen a ház sose épült fel, és soha nem kapott használatbavételi engedélyt. Az OTÉK 34. § (4) * „Az építési helyen belül az épületet úgy kell telepíteni, hogy a későbbiekben az energetikai hatékonyságot biztosító épületrész és gépészeti berendezés az építési helyen belül elhelyezhető legyen.
35. § (1) * Építési határvonalra helyezett épületrész esetén az építési határvonalra a végleges külső (vakolt vagy burkolt) felületnek kell kerülnie.
A fentiek értelmében új épület nem lóghat át a szomszédba. Innentől kezdve a szomszéd "jogosan" nem szigetelhet át a telkedre.
Illetve amíg én nem jelzem senki felé a beépülés tényét, addig a földhivatalnál és geodétánál ez hogy derülne ki, hogy volt egy pontosabb mérési folyamattal bíró kimérés és probléma van az épülettel?
Az épület feltüntetési vázrajznak az épület teljes elkészültét követően kell készülnie, akkor méri fel a geodéta, hogy valóban jó helyre került-e az épület.

Csabar6 # 2023.01.26. 12:01

Köszönöm a választ és a hasznos információkat.

Még hogy a folyamatot megértsem kérdezek:

Jelen esetben ha én nem jelzem senki irányába hogy telekbeépítés történt a szomszéd részéről az irányomba, az új tulaj az építés oldali kerítéssel vagy anélkül de megkapja a használatba vételi engedélyt?

Ha a józan paraszt eszemmel gondolkodom, akkor én úgy értem a helyzetet, hogy a földmérő adatlapra írt és az ügyvéd által mondottak alapján, régen kimérték a határokat - tegyük fel helyesen -, majd ráépült a telekhatárra az épület (a kimérés alapján), majd GPS által még pontosabban kimérték újra, amivel különbözet keletkezett, de nem vagyok jogosult használni. Akkor a telekhatárom a jelenlegi helyzetben a szigeteletlen, vakolatlan és kőporozatlan épületfalának a síkja?Vagyis hol van most jelenleg a telekhatárom? Mert ha 2000 év körül épült házra azt mondják hogy telekhatárra épült és ott áll 23 éve szigeteletlenül vagy az akkori tulaj nem is óhajtotta volna szigeteléssel ellátni, akkor az a telekhatárom ami a jelenlegi állapotú fal síkja?
Jogosan mondhatom hogy a szigeteletlen vakolatlan téglafal síkja, vagy mivel ő jogosan szigetelheti - ami ellen én nem is vagyok - csak a még nem létező szigetelt és vakolt falat tekinthetem telekhatárnak?
Illetve amíg én nem jelzem senki felé a beépülés tényét, addig a földhivatalnál és geodétánál ez hogy derülne ki, hogy volt egy pontosabb mérési folyamattal bíró kimérés és probléma van az épülettel?

Köszönöm.

nanemaaa # 2023.01.26. 08:39

A kérdésedben a válasz:
Az új tulaj ügyvéddel egyeztetett, aki azt mondta neki, hogy a régi mérési módszerek hibájából adódóan - az új GPS alapú méréshez képest - csakis perbeli eljárással tudnám az elvett földterülettel kapcsolatban az érdekeimet és káromat érvényesíteni. Jelen esetben a tőlem elvett földterület értéke 31 m2, a telek hosszában összesen).
Az átépítés kérdését csak telekhatárrendezéssel lehet végérvényesen tisztázni. A telekhatárnak a szomszéd épületének végleges, hőszigetelt, vakolt, festett felülete vonalában kell húzódnia, ugyanis másként nem fogja tudni feltüntettetni a földhivatalban. Viszont ha nem sikerül megegyeznetek, és a geodéta nem tud valós adatok alapján szabályos feltüntetési vázrajzot sem készíteni, akkor az épületre a szomszéd használatbavételi engedélyt, vagy erre vonatkozó bejelentésének tudomásulvételét sem fogja megkapni. Magyarán az ügy előbb utóbb mindenképpen rendezendő, ennek érdekében célszerű közös megegyezésre jutni. Javasolom, hogy vagy a szomszéd ügyvédjével, vagy a sajátoddal vedd fel a kapcsolatot, hogy próbáljon meg segíteni a megegyezésben. Azt így is, úgy is "le kell papírozni", ami ügyvéd által készített szerződést és annak ingatlan-nyilvántartási átvezettetését jelenti.

Csabar6 # 2023.01.26. 06:22

Szép napot mindenkinek!

Eseteben egy olyan helyzet adódott, hogy a szomszédságomban 2000-es év környékén épült egy téglaház, melynek építését nem fejezték be (oldalfalak tető készre építették, de se ablakok se ajtók, stb), illetve azóta sem lakott benne senki.
2014 évben földmérést kértem a területemen ahol a telekhatárokat kimérték. Kiderült, hogy a szomszéd épület 0,56 m-rel a telkemre került beépítésre.
A tavalyi épben megvásárolták ezt a téglaépületet és elkezdték a maradék munkákat az épületen befejezni. Az új tulaj ügyvéddel egyeztetett, aki azt mondta neki, hogy a régi mérési módszerek hibájából adódóan - az új GPS alapú méréshez képest - csakis perbeli eljárással tudnám az elvett földterülettel kapcsolatban az érdekeimet és káromat érvényesíteni. Jelen esetben a tőlem elvett földterület értéke 31 m2, a telek hosszában összesen).
Az új szomszéddal megegyeztünk (szóban), hogy nem fordulok ezzel kapcsolatban bírósághoz - a jó szomszédi viszony megtartása végett.
A probléma ott kezdődik hogy az új tulaj, az épületének építési oldalán elhelyezendő kerítést, amit a későbbiekben szeretne építeni (jelenleg csak drótkerítés van, amit az ő oldalán teljes mértékben én készítettem, hogy a telkem zárt legyen) a szigeteletlen ház esetében, ami már jelenleg is az én telekterületemen található, a ház falára feltevésre kerülő szigetelés vonalába akar majd kiépíteni.
Véleményem szerint jelen esetben a káromra módosult telekhatárt a most szigeteletlen házának a fala jelenti. Vagyis az építési oldalának kerítését is ennek síkjában építhetné ki. Ennek ellenére ő a szigetelés síkjában akarja a kerítésének is a vonalát.
Nem a szigetelés felkerülését akarom meggátolni, hanem a "módosult" határvonalamat szeretném megőrizni.
Annak ellenére hogy több mint fél métert több mint 10 m hosszan nyes le a telkemből, még ezt sem óhajtja elengedni.
Ezzel kapcsolatban kérek tájékoztatást, milyen jogaim lehetnek ezzel kapcsolatban, jogos e a felvetésem a kerítés vonalával kapcsolatban?

Köszönöm.

Majordomus # 2022.08.08. 19:16

Nehéz lesz...

nanemaaa # 2022.08.08. 13:10

Nem. Az birtokháborítás lenne.
Kell a hozzájárulása, vagy az azt pótló bírói ítélet hozzá.

Tomi871216 # 2022.08.08. 11:27

Sajnos a szomszéddal elég rosszban vagyunk nem lehet megbeszélni ésszerű kereteken belül semmit.Olyan kérdésem lenne átmehetek-anélkül a zárt udvarára ,hogy engedélyt kérnék rá tőle a telekhatárom belüli részre ,hogy a ház falamat hibás részeit kijavítsam? Zárt udvarról van szó de a kert kerítésen megbontásával át tudnék menni azon részre ami még az én telekhatárom de ő udvarán van.

Majordomus # 2022.05.31. 19:45

Vakóban bele kell állni az ügybe,mert a szomszéd egyre pofátlanabb lesz.

Egyszer kell helyretenni és béke lesz.

nanemaaa # 2022.05.31. 06:53

Jogos. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a jegyző 15 napon belül határozatot hoz, ingyen.
Ez azért valószínűleg ilyen egyszerűen nem fog menni. A jegyző se fogja tudni, hogy hogyan szüntethető meg a birtokháborítás egy alapos szakértői vélemény nélkül. Ez esetben viszont se a 15 nap, se az ingyen nem fog teljesülni. És ha már szakértő is kell, akkor már megint ott tartunk, hogy inkább egy eljárás a bíróságon, mint több kicsi, és mindegyikhez külön szakértő bevonása.

Szerintem a pert mindenki szeretné elkerülni, de valahogy tiszta vizet kellene önteni a pohárba, hogy ne érezze azt, hogy még neki van fölénye.
No, pont ezért nem mondhatsz le a perről! Mert ha hagyod szépen fű alatt elsimítani az ügyet, akkor a szomszédban mindig meglesz az érzés, hogy bármikor bármit megtehet veled. Olvasgass fórumot, és majd meglátod, hogy hány féleképpen képesek a szomszédok megkeseríteni egymás életét, ha úgy érzik, a másik fölé tudnak kerülni ezzel.

Majordomus # 2022.05.26. 18:15

Úgy látom nem tudsz kártyázni.
Pedig abban van egy apró de fontos trükk. Úgy hívják: blöff !
Egy ügyvéd tud olyan levelet írni hogy a sxomszéd a családi aranyakat is veszni látja ha nem egyezik meg veled.
Fogadj ügyvédet.
"Ügyvédhez fordulni sokba kerül,ügyvédhez nem fordulni háromszor annyiba" N.P. István
.

Lillangen # 2022.05.26. 08:05

Köszönöm a válaszokat!

Szerintem a pert mindenki szeretné elkerülni, de valahogy tiszta vizet kellene önteni a pohárba, hogy ne érezze azt, hogy még neki van fölénye.
Én együtt, közös erővel is hajlandó lennék megoldani a problémát, nekem is érdekem, hogy ne romoljon tovább az épületem.

osztap # 2022.05.26. 07:08

nanemaaa,

ő nem jogosult kártérítési ügyekben dönteni.
Jogos. Azt viszont ne felejtsük el, hogy a jegyző 15 napon belül határozatot hoz, ingyen. Tehát jó eséllyel (szomszéd nem támadja meg, végrehajtja, stb.) rövid úton megszűnik a felázás. A kártérítési per (ha felszólításra nem fizet, majd FMH-nak ellentmond), mehet utána. De az lesz egy év is, mire végetér. A víz meg nem vár...