Telekhatárra épített ház problematikája


nanemaaa # 2022.05.26. 06:55

osztap
A jegyző, mint birtokvédelmi hatóság valóban szóba jöhetne, viszont ő nem jogosult kártérítési ügyekben dönteni. Ergo a pert így se, úgy se kerülheti el. Akkor meg célra vezetőbb egy eljárást indítani.

Majordomus # 2022.05.25. 19:22

Első riposztként fogadj ügyvédet. Már a birtokvédelmire is. Szükség lesz rá.

Majordomus # 2022.05.25. 19:21

Ugyanakkor a szomszéd is látja a törődést" és felfogja hogy nem egy mezei libával hozta össze a sors.
Onnantól lehet egyezkedni.

osztap # 2022.05.25. 15:20

Birtokvédelmi pert indítasz kártérítési igénnyel megspékelve.

Ha a feltöltéstől számítva egy éven belül vagy, kérhetsz a jegyzőtől birtokvédelmet. Egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb, mint a per. Sokáig nem érdemes húzni a dolgot a szomszéddal, nehogy kifuss az időből.

nanemaaa # 2022.05.25. 14:37

hogyan őrizhetném meg a jó szomszédi viszonyt az új szomszéddal?

Azt már a szomszéd megtette helyetted a szabálytalan feltöltéssel. A megoldás nyilván a feltöltés visszabontása lenne, vagy annak valamiféle szakszerű átalakítása, a saját telkén víz át nem eresztő támfal építésével, de a leírtakból már látszik a szomszéd irántad érzett jó szándéka a jószomszédi viszony megtartására.
Két lehetőséged van:

  1. Építésfelügyeletnél jelenteni a szabálytalan feltöltést, és kérni az intézkedést.
  2. Birtokvédelmi pert indítasz kártérítési igénnyel megspékelve.

Hogy a jó szomszéd is szokja a jó viszonyt.
Meggyőződésem, hogy nem olyan hülye ő, mint amilyennek mutatja magát.

Lillangen # 2022.05.25. 10:30

Köszönöm a válaszokat!

Tudja, és látta is a kárt, ő azt gondolja, hogy nem az ő felelőssége, esetleg azé aki építette a házát, de hozzá nem akar fordulni, mert szerinte nem fog foglalkozni a problémával. Akkor mondtam, hogy futok egy kört a biztosítóval, hátha fizet, de nem fizet. Statikust is kerestem, hogy nézzen rá, de nem vállalta el, azt mondta nem ajánlja, mert a szakvéleményt a szomszédok egymásnak hordozgatnák, és semmi értelme nem lenne, igazságügyi szakértő kell..

Amikor a szomszéd első körben megkeresett, akkor nem tudta hogy ő is hibás lehet, annyit érzékelt hogy a vakolat alsó fele pereg a friss fekete földjére, és felszólított, hogy ezt oldjuk meg, mert nem tudja rendezni a kertjét. Utána hozatott még földet, azt 1 hónapig a tároló oldalára hordva kupacolta, ami tovább áztatta még 1 méter magasan..

Miután rájött hogy a feltöltés okozza a gondot, és meg is mutattam neki mekkora a feltöltés, akkor tulajdonképpen már azzal érvelt, hogy hasas az épület, biztos nem is olyan stabil, és ez biztos nem újkeletű dolog. (annak ellenére, hogy a friss víz csorog a belső falon is). Akkor nem teljesen értettem merre próbálja terelni a beszélgetést, első körben leszögeztem, hogy itt bontás meg ilyesmi biztosan nem fog történni, azt verje ki a fejéből.

Ezért sajnos kezdem gyanítani, hogy nem lesz zökkenőmentes történet, nekem meg nincs most többszázezrem leszigeteltetni és bepucolni a falat, de azt sem akarom, hogy kárbavesszen a tároló. Egyébként mészkőből épült, nagyon nem tesz jót neki a dolog.

Majordomus # 2022.05.25. 10:06

Első körben hivd meg a szomszédot egy kávéra,és mutasd be neki a betemetett pinceablakot meg a kárszakértői véleményt.
.
Vázold a körűlményt hogy 30 éve ott áll az épület,ennyi víztől már összedőlt volna.

Szerinte mitől vizes ha a feltöltés előtt nem szigetelte le.
.
Ha vitatja.javasold hogy közösen felkértek egy igazságügyi müszaki szakértőt a kivizsgálásra,s az fizeti akinek nincs igaza.

groszfater@gmail.com # 2022.05.25. 09:13

" hogyan őrizhetném meg a jó szomszédi viszonyt az új szomszéddal?"
Az megmarad ha továbbra is tűröd ,hogy a házadat támfalnak használja.

Lillangen # 2022.05.25. 08:12

Tisztelt fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni egy nemrég kialakult problémával kapcsolatban.
A házam, és az ahhoz tartozó gazdasági épület telekhatárra épült. Az elmúlt 30 évben egy teljesen üres telek volt mellettem, melyet megvásárolt egy befektető, és teljesen beépítette.
Az átadásra tavaly ősszel került sor. A beépítés végén tereprendezésre is sor került, és mivel a telek lejt, ezért az építő feltöltötte földdel változó vastagságban.

A probléma az, hogy annyira feltöltötte, hogy a gazdasági épületem oldalról olyan szinten vizes lett, hogy pereg róla a vakolat már, semmilyen szigetelést nem tett a tárolóm oldalába.

A problémát nem vettem észre azonnal, mivel főleg tárolóként funkcionál, csupán az újdonsült beköltöző szomszéd hívta fel a figyelmem arra, hogy pereg a vakolatunk a telkére, így nem tud kertet rendezni, füvesíteni, és szerinte veszélyes is, ezért oldjam meg. Na most arról nem tudtam, hogy ekkora mértékű a feltöltés, a vizesedést is csak most láttam meg, miután elpakoltam onnan belül, a vakolat pedig nem pergett eddig.

Konkrétan a pinceablakomat is teljesen betemették, ahol nagyobb esőnél folyik a víz, egyébként az összesen 10 méter hosszú épület teljesen ázik oldalról. Ezen kívül a lakásunk belül is penészesedik, bár ez le van szigetelve, össze van építve a szigeteletlen tárolóval, így lehetséges hogy az a nedvesedés is innen származik, de ez a kisebb probléma.

Kérdésem az lenne a tisztán látás érdekében, hogy itt kinek milyen jogai vannak, mert a szomszéd már arra célozgat, hogy biztosan nem 1 év alatt romlott le a tároló minősége. Nyilván nem palota, de 30 éve áll, probléma nélkül. Ha 30 éve ázna, már össze is dőlt volna. Az ázások, friss folyásnyomok egyértelműek, és fotók is vannak a korábbi állapotról.

A biztosítónak jelentettem a kárt, meg is állapította az oldalról ázást, de szigetelés hiányában nem térít, a jogi háttér pedig nem az ő hatásköre.

Merre indulhatok el, nekem milyen jogaim és kötelességeim vannak, és hogyan őrizhetném meg a jó szomszédi viszonyt az új szomszéddal?

Előre is köszönöm!

nézek # 2022.04.17. 16:18

tisztelt drbjozsef!
Köszönöm a válaszát, erre gondoltam én is. Termése nincs, levele nem(nagyon)hullik, akadályozni nem akadályoz senkit a birtokának birtoklásában.

Várok, majd szól, ha valami bántja.

Köszönöm.

drbjozsef # 2022.04.17. 14:18

Ügyet mindenből lehet csinálni.

Ha az a kérdés, a növényeid ágai nem lóghatnak át a szomszédba. Az általam beidézett passzus szerint fel kell szólítania a levágására, ha zavarja őt valamiért. Mondjuk mert odahullik a termése ésvagy levele.

nézek # 2022.04.17. 10:08

tiszteletem.

A kérdésem az örök téma, az átnyúló faág...a kerítésemtől két méterre ültetett leylandiak annyira menőttek, hogy bizony átnyúlnak saccperkábé 1,5-2 méterre a szomszédba...ezek magasnan lévő ágak, az alsókat, kb 3 méter magasságig levágtam, nem akadályoz senkit a szomszédban még fűnyírásban sem..

Ebből lehet ügyet csinálni?

nézek # 2022.04.16. 18:35

köszönöm a kedves biztatást tisztelt drbjozsef...a lánctalpas árokásó(kezelője)valószínű, hogy minden jószándékú igyekezete ellenére sem tudja megmenteni a tujákat....a pótlásuk?...hát az nagyon kutyavacsorája lesz lámpaoltás után...

Köszönöm az alapos segítséget.

drbjozsef # 2022.04.16. 18:05

Vagy nagyon vigyáznak a tujáidra, és nem lesz bántódásuk (fényképezd őket körbe alaposan), vagy ha kénytelenek hozzányúlni, akkor szépen ültetnek neked másikat, ugyanolyan méretben. Lehet kapni a kertészetben. Ő dolguk.

nézek # 2022.04.16. 17:37

köszönöm szépen drbjozsef..

A választ megértettem( borsóm nincs, csak értékes oszloptuják...persze ez nem befolyásolja a pontos válasz megértését)..

Köszönöm mégegyszer

drbjozsef # 2022.04.16. 17:22

nézek,

Ptk.5:25.§
(1) Ha közérdekű munkálatok elvégzése, állatok befogása, az áthajló ágak gyümölcsének összegyűjtése, az ágak és gyökerek eltávolítása céljából vagy más fontos okból szükséges, a tulajdonos kártalanítás ellenében köteles a földjére való belépést megengedni.
(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges.

Vissza kell állítaniuk az eredeti állapotba, ha nem lehet (mert ott a tavaszi borsód volt elvetve), akkor azt ki kell fizetnie. De igen, egyébként köteles vagy megengedni neki. De egy centije sem lóghat át a telkedre, kivéve ezt :

OTÉK 37.§(3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.

nézek # 2022.04.16. 16:32

tiszteletem.
Az új szomszéd hajszálpontosan a közös telekhatáron építi a házának tűzfalát. Ehhez az kell hogy az alapásó gép egyik oldala végigtapossa a kertem legalább egyméteres, művelt részét talán ötven méter hosszban..

se értesítés, csak szóban, a kerítést már kivágták, és kezdenek..
Lehet ezt?

nanemaaa # 2021.08.13. 07:24

...ez a bővítés-átalakítás nem 10 éven túl történt, a hatóság simán visszabontatja vele azt, ami csak pár éve lett kulturált betonozott kiülő, előtte bizony ól volt mindössze.

Erre azért nem mernék nagy összegben fogadni. Az átalakítás ugyanis önmagában nem engedély köteles tevékenység. Az alap kérdés ott lesz, hogy valóban átalakítás történt-e, vagy egy épület teljes elbontását követően új épület építése. Itt jön majd az a rész, hogy ki, mit és hogyan fog tudni bizonyítani.

nanemaaa # 2021.08.13. 06:50

Szomorú örökös
Ugyanezt mondtam én is. ;) Én csak arra reflektáltam, amit írtál, mi szerint a közterület fölé is csak a tulajdonos engedélyével nyúlhat a hőszigetelés.

Szomorú örökös # 2021.08.13. 04:14

Nem építési engedély köteles tevékenység.

Én egy szóval sem beszéltem „építési engedélyről”. Alapvetően a közterületre kinyúlás engedélyezéséről beszéltem, amit egyértelműen jeleztél, hogy ott a jogszabály alapján nincs a kedves szomszéd számára akadály és ezt én el is fogadom.

A "tulajdonosi hozzájárulást" az önkormányzat részéről pedig maga a kormányrendelet adja meg. (OTÉK 35. § (8) bekezdés b. pont.)

Viszont a c) pont arról is rendelkezik, hogy ezt a hőszigetelést a kérdező a saját telke felöli falon akár meg is akadályozhatja, ha akarja, mert mondjuk pl. a szomszéd kötelezni akarja mindenáron költségtérítés nélkül, hogy vigye arrébb a kapuoszlopot. Ami nyilván mindkét kapuoszlop - így a kapubejáró - arrébb helyezésével járna ugyebár. Ez azért valljuk be, eléggé nonszensz.

35. § (8) c) az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat...

Tehát ha a kérdező nem járul hozzá az utólagos hőszigeteléshez, akkor arra a falra nem tehet kívülről szigetelést.

nanemaaa # 2021.08.12. 06:49

Még úgy tudom, ahhoz is engedély kell neki - az már nem tőled - hogy az utcafronton szigetelje a házfalát, mivel az meg már ugyebár közterület.
Nem építési engedély köteles tevékenység. A "tulajdonosi hozzájárulást" az önkormányzat részéről pedig maga a kormányrendelet adja meg. (OTÉK 35. § (8) bekezdés b. pont.)

Szomorú örökös # 2021.08.11. 16:20

sz.monika

Nem a te kapuoszlopod itt a kérdés, hanem az, hogy megengeded-e neki egyáltalán a te oldaladon a házfal szigetelését, mert ugyebár az már a te telkedre nyúlik át, gyakorlatilag a te telekrészedet csökkenti a szigetelés mértékével. Szerintem inkább oldja meg másképp a szigetelést. Még úgy tudom, ahhoz is engedély kell neki - az már nem tőled - hogy az utcafronton szigetelje a házfalát, mivel az meg már ugyebár közterület. Sokan nem foglalkoznak ezzel, pedig kéne, mert még akár bünti is lehet nekik ezért..

nanemaaa # 2021.08.11. 13:32

OTÉK 35. §:
(8) * Az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás

  1. az elő-, oldal- és hátsókert méretét csökkentheti,
  2. a telek homlokvonalára kiépített épület esetében a közterületre átnyúlhat, és

c) az oldalhatárra kiépített épület esetében a szomszéd ingatlan tulajdonosának hozzájárulása esetén a szomszéd ingatlanra átnyúlhat,

azzal, hogy az érintett telkek beépítettsége ennek megfelelően eltérhet az építési övezetre, övezetre előírt megengedett legnagyobb beépítettség mértékétől, az utólagos hőszigetelés és homlokzatburkolás által elfoglalt terület mértékével.

A szomszéd építkezésének járulékos költségei nyilván nem téged terhelnek. Egyebekben nem ártana a hozzájárulást szerződésbe foglalni, ha lesz ilyen egyáltalán, és ott abban minden ilyen és hasonló kérdést előre tisztázni. Ha nem járulnál hozzá, de ő mégis hőszigetelne, akkor egyrészt nem engeded be, másrészt értesíted az építésfelügyeleti hatóságot.

Aloiv0307 # 2021.08.11. 11:24

sz.monika
Nem a te költségedre, és nem is vagy köteles elhelyezni ha telekhatáron van az ingatlana... Örülhet, hogy megengeded, és hozzajárulsz az egész ceremóniához, ha akadékoskodik nemet is mondhatsz...

sz.monika # 2021.08.11. 07:07

Tiszteletem, egy újabb probléma merült fel: A szomszéd a telekhatárra épült házát hőszigeteli, de a kapunk oszlopa annak idején közvetlen a házfal mellé betonozták (nyilván nem hagyhattak ki helyet, mert akkor nem volt divat az utólagos vastag szigetelés, ill. akkor a résen be tudtak volna jutni.) Kénytelen vagyok e arrébb tenni az oszlopot ilyen esetben, és ha igen ez kinek a költsége? van e szabály hogy milyen közel lehet egy ilyen kapu- vagy kerítésoszlop? Illetve az ilyen problémáknál kihez lehet fordulni, aki tisztában van az ilyen műszaki kérdésekkel és lejátssza az ilyen a meccseket a szomszéddal? Ügyvéd ért hozzá, vagy ki? Már nagyon unom, hogy mindig van valami ilyen probléma.