Telekhatárra épített ház problematikája


nanemaaa # 2016.06.01. 06:45

efi99
Nem az a kérdés, hogy hol szeretek sétálgatni a saját telkemen, hanem az, hogy ha a szomszéd építeni akar, akkor miért nem a saját telkén teszi? Volt már itt a fórumon is olyan eset, hogy a szomszéd úgy szeretett volna átszigetelni a szomszédba, hogy onnantól az ingatlan tulajdonosa már nem tudott volna beállni a saját telkére a saját autójával. Egy szomszédnak miért lenne több joga egy telken, mint a tulajdonosnak?
Mellesleg ma már nem 10 cm-ekről szól a fáma, az újabb határértékek biztosítására már nem ritka a 20-25 cm sem, és a fene sem tudja, hogy idővel menny lesz. Olyan ez, mint a farkas és a malac este. Először csak a hátsó lábát...... ("Kismalac, kismalac engedj be!..... Nem engedlek, nem engedlek.... !)

efi99 # 2016.06.01. 15:18

Azért írtam, hogy lehetővé kell tenni, mert a szabályozás tette ezt lehetetlenné azzal, hogy előírta a pontosan a határra való építkezést. Valamennyit tegyenek jóvá vele.
És az is igaz, hogy 1000 emberből 999 nem járt az utóbbi 10 évben a szomszéd falától 10 centin belül.

Joco43 # 2016.07.10. 14:20

Lenne egy kérdésem. A ház mögött van 50 cm Csöpögő ami még a mi tulajdonunk . az ereszről a csapadék viz oda folyik és onnét van megoldva az elvezetése . Ilyen esetben is vissza kell vezetni az udvaromba,?

nanemaaa # 2016.07.11. 05:23

Általános szabály, hogy a saját telekre kell visszavezetni és ott kezelni (pl elszikkasztani). Elszikkasztásra az 50 cm általában nem elég, így onnan azért célszerű lenne visszavezetni.

palgaben # 2016.07.28. 13:04

Tisztelt Fórumozók,Szakértők!

Talán ebben a topicban több tanácsot kapok.

árverés útján vásároltam egy családi házat és most szembesültem vele, hogy a helyi építési szabályzatban Lke/I-30-5,0-500 előírt 5 méteres építménymagasság helyett az ikres beépítésű szomszéd legalább 10 méteres falat, építményt épített a telekhatárra. Mivel ő telkük a déli; a miénk pedig az északi az oldalhatáron így elég jelentősen beárnyékol napfelkeltétől délig, illetve eléggé tolakodó,zavaró az a nagy tömegű fal a telekhatáron. Ráadásul még le sincs vakolva, csak a szűz téglafal látható.

A háznak a tulajdonosa akitől mi megvásároltuk az ingatlant, azt mondta nem lakta az ingatlant amikor felépítették a szomszédok azt a falat, vagy épületet. Igazából nem tudom mi van "mögötte".

Kérdéseim a következőek:

  • Mit tudok tenni, ha engem mint új tulajdonost zavar?
  • Ha bejelentem a helyileg illetékes hatóságon, akkor Önök szerint mikorra várható döntés,illetve mi várható? Elbontás, vagy bírság várható a szomszédnak?
  • Kötelező érvényű -ha van egyáltalán erre vonatkozó törvény, vagy egy illetékes Kolléga dönthet máshogy?
  • Bíróságra is számíthatok?
  • Kötelezhetem-e, hogy vakolja és fesse le?

Megtisztelő válaszaikat előre is köszönöm!


agnusdei

wers # 2016.07.28. 13:15

Rossz hirem van, ezt is ugyan azok olvassák, tehát ha lehet kétszer elég lesz.

Ez a fal meghatározás valahogy homály, csak úgy áll ott egy fal? Vagy egy épület egyik külső hatoló faláról beszélsz?
Ha épimény, bizonyára engedéllyel épült. De ezt itt senki sem fogja tudni megválaszolni. Részletesebb információt az épitési irodán kaphatsz.

Azt ugye nem gondolod, ha a HILTON-nak új tulajdonosa lenne, az lebontathatná a Halászbástyát?

palgaben # 2016.07.28. 13:21

Ekkora fal nem áll magában szerintem. Tehát építmény van a másik oldalon. Vagy garázs vagy az épület kibővítése. A történethez hozzátartozik, hogy a leendő szomszéd is egy max két éve vette az ingatlant és szerintem nem jelentette be a hatóságnak, mivel az aktuális HÉSZ. terven nem szerepel,;nem látható pedig egy kb 10-20-30m2 épületről van szó.

Tehát a hasonlat nem jó, mert mondjuk úgy, hogy egyforma házról van szó(iker) a tulajdonosváltás is most történt.


agnusdei

wers # 2016.07.28. 13:30

Te irtad, hogy már ott volt, amikor megvetted. Aztán mikor beállt a költöztető autó, akkor láttad meg? Miért nem vétel elótt kérdezted meg? Na de nem itt.

Én pedig biztos bagyok benne, hogy csak úgy magában nem áll meg.

wers # 2016.07.28. 13:31

Nehogy azt hidd, hogy kötözködni akarok, csak kicsit furák az elképzeléseid.

palgaben # 2016.07.28. 13:43

Árverési vétel volt. Ezért nem ronthattam rá a szomszédra, hogy lehet majd én veszem meg a házat a szomszédban és hagy kérdezzem már meg azmiaz ott hátul? Illetve örültem, hogy az az ember beengedett, aki már tudta lassan hontalan lesz.Nem az udvart néztem.De ez most nem ide tartozik.

Tehát amikor azt mondod, hogy nem áll meg az ügy,az azt jelenti, hogy semmi esélyem? Máskülönben mindenki azt csinál amit akar??

Én sem értetlenkedni akarok hidd el,csak tisztában akarok lenni a jogaimmal mielőtt bármit is teszek. Ennek a fórumnak többek között ez is a célja, ha jól tudom.

Válaszokat továbbra is köszönöm!


agnusdei

facsiga77 # 2016.08.19. 11:07

Ha általánosságban jogellenes az építmény akkor az a tudomásszerzéstől függetlenül jogellenes.

Építési hatóságnak bejelenteném, aztán majd ők eljárnak.
Megnézik mi van engedélyezve, meg hogy a rendezési tervben mit lehetett volna szabályosan, stb.

Nem veled lesz harcban hanem a hatósággal azok meg tudják a szabályokat.

Mivel nem 10 éves építmény ezért a létével nem vált támadhatatlanná.

palgaben # 2016.08.21. 13:24

Köszönöm a választ! Végre egy objektív hozzászólás.


agnusdei

lag25 # 2016.11.22. 17:55

Kedves Fórumozók, Szakértők!

Szomszédom bővítené a házát, ami a telekhatárra épült kb. 13m hosszan (tudni kell, hogy kerületünkbe engedélyezett a telekhatárra való építés). Egy újabb lakóépületet húzna fel szintén a telekhatáron ami legalább 10 méter hosszú lenne 8-9 méter magasságú tűzfallal. Az még nem tisztázódott, hogy ez hozzáépítés lenne vagy teljesen különálló. Úgy érzem ez értékcsökkenést okoz az én ingatlanomban, és mivel ez pont a déli telekhatár a kertem jó része árnyékba kerülne. A kérdésem az, hogy van-e bármilyen jogi lehetőségem ezt megakadályozni, ha nem tudnánk megegyezni, egyáltalán van-e bármilyen szabályzás arra, hogy milyen hosszan lehet magas házfalat húzni a telekhatáron?

Válaszukat előre is köszönöm!

bibika # 2016.11.22. 22:54

A telekhatáron való építést melyik önkormányzati rendelet teszi lehetővé?

nanemaaa # 2016.11.23. 08:28

lag25
A kérdésedre a válasz a helyi építési szabályzatban. Egyébként természetesen ha kap építési engedélyt, indíthatsz pert értékcsökkenés, vagy bármi más jogcímen is. Ezzel azonban az építészt nem tudod megakadályozni.
A polgári perben jó néven fogják venni, hogy ha az építési engedéllyel szemben a fellebbezési jogodat is kimeríted, mert ezzel igazolni tudod, hogy mindent elkövettél a kárenyhítési kötelezettséged teljesítése terén.

lag25 # 2016.11.23. 10:54

Köszönöm az eddigi válaszokat.
Sajnos sejthető volt, hogy az építést nem lehet megakadályozni, mert erre nincs egyértelmű szabály. Persze a helyi építési szabályzatot még át kell tanulmányoznom. Azt nem tudom pontosan melyik önkormányzati rendelet teszi lehetővé, de szinte az összes ház így épült az utcában (régiek és újak is) és a környéken mindenhol, ezért gondoltam, hogy ez nem lehet kifejezetten tiltva. Egyébként ha nem emeletes házat építene az nem is zavarna annyira mert csak a telek egy kisebb részét árnyékolná be és annak előnye is van, így viszont egész évben, 2-3 hónapot leszámítva csak egy 3-4 méteres sáv marad ahová besüt a nap, ill. a telek vége amit nem érint az építkezés.

poszti # 2016.11.25. 10:42

Olyan problémával fordulok önökhöz, hogy a szomszéd lakóháza és a jövőbeli közös kerítés között van 8 méter távolság(A telket most vettük meg tőle, 2 telke volt egymás mellett körbekerítetlenül.) Telek címe:

A lakóháza és a közös kerítés közé be akar tenni egy mobil betongarázst az autója tárolására. A helyét már ki is alakíttatta. Garázs méretei kb 3*5 méter.

A háza egy kb 2-3 méteres töltésen van, a mi telkünkhöz képest, de a töltés beleér a mi telkünkbe is amit mi szeretnénk földmunkagépekkel elszedetni és a telken elteríteni.

Az a kérdésem, hogy nem kell-e 3 méteres védőtávot hagyni a garázs és a kerítés között és a garázs és a lakóháza között?
A közös kerítésben van egy tűzcsap is amit majd ki kell kerülnünk.
A tűzcsap és a háza között lenne a mobilgarázs.

meszi39 # 2017.02.12. 16:20

Tisztelt Fórumozók,
érdeklődnék, hogy telekhatárra épített ház esetén a ház szomszéd felé eső részére klíma kültéri egység elhelyezhető-e.

Immaculata # 2017.02.12. 16:30

Nem, az már a szomszéd tulajdona!

A homlokzatra is terveztetni kell.

Immaculata # 2017.02.12. 16:33

Az a kérdésem, hogy nem kell-e 3 méteres védőtávot hagyni a garázs és a kerítés között

Poszti

Nem, de a tűzcsapnak megközelíthetőnek kell lennie.

MajorDomus # 2017.02.12. 18:34

Most ajánlatos keritést épiteni.

meszi39 # 2017.02.12. 20:18

Köszönöm a gyors választ.
A kültéri egység abban az esetben sem kerülhet a szomszéd felé, ha a házfal beljebb kerül, mint a telekhatár, így a klíma sem lóg át a szomszédba?

meszi39 # 2017.02.13. 06:59

Köszönöm a válaszokat.
Nem én szeretnék klímát rakatni a tűzfalra, csak van egy hasonlóadottságú telkem, ahol lassan indul egy építkezés és szeretném az esetlegesen felmerülő problémákat időden kezelni. :)

szafika # 2017.02.13. 07:40

....autók , egyéb járművek nem 0-24 órán keresztül " zörögnek " :(

nanemaaa # 2017.02.13. 11:04

meszi39
Bár a két kérdésed nem azonos tőről fakad, de a lényeg a lényegben, ha a kültéri teljes terjedelmével a saját telken marad, akkor oda teszi, ahova akarja.
Ugyanakkor az utólagosan felszerelt kültérikre van egy OTÉK szabály, mely szerint azokat rejtve, vagy építészeti eszközökkel takartan kell elhelyezni.