A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?

Jogbancsalódótt # 2014.08.14. 08:56

Teljesen igazad van, én szoktam kérni még egy befogadó nyilatkozatot is felmondás esetére. (föleg ha gyerek van)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.14. 09:58

Egy mit?

Jogbancsalódótt # 2014.08.14. 10:07

Val. rokon,barát, ismerös közjegyző előtt nyilatkozik, hogy oda mehetnek ha megszünik a bérlet.

bokros # 2014.08.14. 11:55

A közjegyzői okiratba foglalással csak a hitelesítés történik meg. Nem a közjegyző szerkeszti a szerződést. Közokiratba foglalja a felek akaratát.
Ettől az az okirat még lehet rossz, alkalmatlan, vagy hiányos. Ezekért a közjegyző nem felel.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

ius latratus # 2014.08.14. 12:55

B@sszus,először azt hittem, hogy egy idegen ország befogadó nyilatkozatáról beszél a jogtudósunk.
:)

Zöldövezeti11 # 2014.08.14. 13:18

Teljesen igazad van, én szoktam kérni még egy befogadó nyilatkozatot is felmondás esetére. (föleg ha gyerek van)
A régi világban ez egy bevett gyakorlat volt. Ma már lényegtelen.
Sokszor elhangzott /leíratott itt a közjegyzői okiratba foglalás. de soha sem vitte végig a felvető, hogy mi van ha valamiért felmond a bérbeadó,
akkor ez alapján jön a végrehajtó és kiteszi a bérlőt. Tehát a kérdés, hogy a bérbeadó kérésére végre hajt vagy sem / természetesen díjazástért. /

Tehát felmondok, letelik a felmondási idő, megyek a végrehajtóhoz aki elvégzi a szolgáltatást.

Igaz vagy sem ???

Zöldövezeti11 # 2014.08.14. 13:22

Rasmanov !

hiszen pont azért bérel, mert nem tud hova menni?

Meg ezer más ok. pl. közelebb a munka hely, más városban lakik, kicsi a lakás nagyobban szeretne élni stb stb.
Egyik bérlőm pl. kiad egy belvárosi lakást - egyetemistáknak. Ő meg lakik a zöldövezeteben.
Bérelt lakásban.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.08.14. 20:21

de soha sem vitte végig a felvető, hogy mi van ha valamiért felmond a bérbeadó,
Ezerszer elmondtuk: a felmondást is közokiratba kell foglaltatni, és akkor a felmondási idő lejártával a közjegyző kiállítja a végrehajtási záradékot. Azzal mehetsz a végrehajtóhoz.

kriszpadi # 2014.09.01. 06:09

Üdvözletem!

Lakást szeretnék bérbe adni ismeretlennek, és szeretném tudni:

• egyrészről, hogy milyen tartalmú bérleti szerződést kell írni,
  • illetve mivel tudom bebiztosítani magamat,

ahhoz, hogy ha itt az idő, akkor kiköltözzenek, vagy ha nem akarnak, akkor jogilag azonnal kitehetők legyenek?

Köszönettel:
Kriszta

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.01. 07:44

Ez így egy kissé általános kérdés, tanulmányt lehetne írni róla. Próbáld konkrétabban.

kriszpadi # 2014.09.05. 18:03

Ennél konkrétabban mit írhatnék?
Adott egy lakás, amit szeretnék bérbe adni.
Olyan szerződést szeretnék kötni, ami nem csak a bérlőt biztosítja mindenről, hanem engem is, mint bérbeadót, leginkább arról, hogy ha letelik a szerződésben foglalt bérlet ideje, vagy az 1 hó felmondás, akkor ki is költözik a lakásból, vagy azonnal kilakoltatható.

Hallottam olyanról, hogy közjegyző előtt tesz egy nyilatkozatot, hogy a fent emlitetteknek megfelelően hajlandó kiköltözni. Ezt szépen aláírja/juk.

A kérdés, hogy ilyen van-e? Ha igen, ez engem biztosít-e, és mi módon?

Ha ez nem biztosít, akkor mégis mi?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.05. 22:24

Nem nyilatkozni kell, hanem a szerződést közokiratba foglaltatni. Csak aztán jó legyen az a szerződés.

matthiasi # 2014.09.06. 16:39

kriszpadi !

Tanulmányozd "A lakásbérleti szezon újdonságai " cimű írást .

Itt megtalálod a Jogi fórumon, Fábián Erika írása.

matthiasi # 2014.09.06. 16:45

érdekesség az írásból :

A határozatlan időre szóló lakásbérleti szerződést bármelyik fél indoklás nélkül felmondhatja a következő hónap végére, mely felmondást azonban adott hónap tizenötödik napjáig meg kell tenni. Ezzel a másfél hónapos felmondási idővel a törvény méltányos időtartamot kíván biztosítani mind a bérlő, mind a bérbeadó védelmében
na azért 4 mert egyik topiktárs itt számtalanszor szajkózta azt a háromhónapos valami. Már a csapból is ez gyütt !!

matthiasi # 2014.09.06. 17:07

kriszpadi#e-mail 2014.09.01. 08:09
és most a konkrét kérdéseidre :

egyrészről, hogy milyen tartalmú bérleti szerződést kell írni,
Hát hogy minden benne legyen, kb. 2 oldal biztos kell, én anno a netről koppintottam és aktualizáltam, és mindig mellékeltem hozzá egy átvételi jegyzőkönyvet részletes leltárral. egy üres /félig üres lakásnál is lesz kb. 2 oldal.

illetve mivel tudom bebiztosítani magamat,......
Sehogy, de a jó emberismeret segíthet,

vagy a KBS által számtalanszor ajánlott megoldás, azaz közokíratba foglalás közjegyző közre müködésésvel.
A folyamat :
1. közokírat közjegyző segítségével.

ha jön az eset akkor kérsz egy
2. végrehajtási záradékot és azzal mégy a

3.végrehajtóhoz.

Kérdés elvállalja e a végrehajtó és milyen áron ?
Mert bizony a végrehajtókról sok jót elmondani nem lehet. Egy társasházi közgyűlésen hangzott el a következő : "kár a végrehajtóval próbálkozni. Elteszi a díját, azután szarik a dologra.
Tényleg ez a móka egy kb. 60 eft -os bérletű lakásnál mit kóstálhat ?

Tehát a 2 közjegyzői díj és a végrehajtási díj.

Grave7 # 2014.09.06. 20:17

A közjegyzői okiratba foglalt szerződés arra jó, hogy nem kell perelni a bérlőt (akár több éves folyamat), hanem a közjegyzővel záradékoltatni lehet az okiratot és így meglesz a végrehajtható okirat, ami alapján eljár a végrehajtó.

Tudomásom szerint ennek a menete:

1. bérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalása (díjfizetés)
  2. a bérleti jogviszony felmondása, szintén a közjegyzőn keresztül (ő küldi a felmondást) (díjfizetés)
  3. a felmondás kézbesítése és a határidő letelte után a közjegyző záradékkal látja el az okiratot, majd azt megküldi a végrehajtónak (díjfizetés)
  4. végrehajtó megkapja a végrehajtható okiratot, költségelőleg felhívást ad ki a végrehajtást kérőnek (díjfizetés)
  5. költségelőleg megfizetése után adóst felszólítja az önkéntes teljesítésre
  6. adós határidőben nem tesz eleget, ezt a vh.kérő bejelenti a végrehajtónak, aki beterjeszti az iratokat a bíróságra
  7. a bíróság meghatározza a végrehajtás további módját (ingatlankiürítés) végzésben és ezt megküldi a feleknek és a végrehajtónak
  8. végrehajtó kitűzi a kiürítés időpontját (ha a végzés fellebbezésre tekintet nélkül végrehajtható)
  9. a végrehajtó átadja az ingatlant

Az első 3 pont esetén a közjegyzőnek kell fizetni a díjat, ennek mértékét nem tudom (google, ügyvéd segít).
A 4. pont amikor a végrehajtónak kell fizetni, ennek összege nagyjából 10-15ezer forint (a 14/1994. (IX.8.) IM rendelet 17. § (1) bek. d) pont: "munkadíjra és költségátalányra 4000 Ft" + (5) bek: készkiadás (12-15. §)) - több munkadíjat/költségátalányt _előre_ nem számíthat fel, ilyenkor kifogást kell előterjeszteni (ha megvárod az elbírálást, akkor időt vesztesz; fizesd meg a nagyobb összeget jogfenntartással és amikor a bíróság igazat ad neked visszakapod).
.

Ezzel szemben sokkal gyorsabban (és valószínűleg olcsóbban) végre lehet hajtani a lakáskiürítést, ha nem felmondáson alapul, hanem a bérleti szerződést határozott időre kötöd meg. Ekkor a bérleti szerződésben meghatározott idő lejártát követően akár 2 héten belül ki lehet üríteni az ingatlant.
Erről a bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény -Vht.- 183/A., 183., 182/A. §-ait kell elolvasni és azok szerint eljárni (ilyen sorrendben a legkönnyebben megérthető szerintem).

1. bérleti szerződés közjegyzői okiratba foglalása (díjfizetés)
  2. bérleti idő letelte után bírósághoz kérelem (díjfizetés bíróságnak)
  3. bíróság kérelmet megvizsgálja, majd 5munkanapon belül végzést hoz, amit neked és a végrehajtónak kézbesít
  4. végrehajtó megkapja a végzést, költségelőleg felhívást ad ki a végrehajtást kérőnek (díjfizetés)
  5. díj megfizetés után 1 nappal a végrehajtó helyszínen kézbesíti a végzést és felszólítja az adóst hogy 2napon belül hagyja el az ingatlant
  6. a végrehajtó 2 nap múlva a rendőrséggel együtt átadja az ingatlant

A határozott idejű bérleti szerződést is érdemes közjegyzői okiratba foglalni, mert ha az idő lejárta előtt akarod felmondani a szerződést, lehet gyorsabb, mint megvárni a végét.
Persze itt hosszú távon több a közjegyzői költség, mert gyakran meg kell újítani a rövid időre kötött szerződést.
.

Befogadó nyilatkozat: valószínűleg a Vht. 182/A. § (3) bek. a) pontjának megfelel, így tényleg érdemes lehet ilyet kérni (a bíróság -kérelemre- moratórium esetén is a kiürítésére utasítja a végrehajtót, ha "a kötelezett vagy a vele egy háztartásban élő személy a kiürítendő lakóingatlan helyett más beköltözhető lakóingatlan használatára jogosult").
.

Az ingatlan kiürítésénel a végrehajtást kérő részéről költségek merülnek fel, mert az ingóságokat el kell szállítani és tárolni 30napig, ha ezeket számlával igazolod a végrehajtónak, akkor be kell hajtania azt is az adóson (az eddig megfizetett közjegyzői/bírósági és végrehajtó díjakon felül). Persze ha az adósnak nincs vagyona, akkor a végrehajtónak a további felmerült költségeit is meg kell fizetned végül. De viszonylag hamar visszakaptad az ingatlant.
.

Az elmaradt bérleti díjakat, illetve az ingatlanban okozott károkat külön fizetési meghagyás és végrehajtás útján tudod érvényesíteni a volt bérlővel szemben.
Ekkor már más díjak/költségek lesznek, mert míg a meghatározott cselekmény (ugyanis a fenti eljárásnak ez a hivatalos neve) foganatosítása fix díjakkal operál, addig pénzkövetelés végrehajtása esetén a tartozáshoz viszonyítva százalékosan vannak megállapítva a költségek.

matthiasi # 2014.09.07. 06:28

T. Grave7 !

Köszönöm a többi érdeklődő nevében is.
Most már csak azon morfondírozók, hogy működő képes e ez a folyamat !
Tény, hogy nagyobb értékű ingatlanoknál (üzleti és termelő szférában ) ez a járható út.
A díjakról gondolom azért nem írtál, mert ha meglátnák, még irreálisabb lenne ez a móka.
Mo.-on egyébként a bérlakás piac pont azért nem tud kialakulni mivel a jogbizonytalanság nagyon nagy. Természetesen van, de egy nyugati konszolidált bérlakáspiachoz képest elhanyagolható.
Vannak az önkormányzati maradék általában lerobbant bérlakások, vannak a lakossági un. maradék lakások amiket kiadogatnak.
De nincs vállalkozói bérlakás piac.
És nem is lesz soha amíg ilyen a jogszemlélet. Néha néha naiv lelkek felsírnak, hogy milyen jó lenne ha több bérlakás épülne.

Persze főleg a más pénzén.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.09.07. 07:20

Hüpp, hüpp, hüpp...

kriszpadi # 2014.09.08. 14:45

Köszönöm a részletes tájékoztatásokat! Most már lényegét tekintve világos, miről szól és mi a menete!

Zoltanuss # 2014.09.09. 07:40

kriszpadi !!

És ha 3 hónap után megy a bérlőd, kezded a mókát elölről ??

Las_Pollos # 2014.09.11. 22:54

Igy van, kezdodik minden elorol. Tobb lakassal rendelkezem, es valoban akadnak problemak.
Ceges berbeadas eseten hasonlo modon lehet kilakoltatni az alberlot?
Egyszeruen vicc az egesz. Ha en nem fizetek egy banknak, allamnak stb. olyan kamatot, buntetest kaphatok, hogy megemlegetem. Ebben az orszagban a bunozok erdekeit vedik. A minap sertodott meg egy berlo jelolt, mert gyermeke lattan nem voltam hajlando neki kiadni az ingatlanom.
Ha osszeszamoljuk a "hivatalos" procedura koltsegeit, elegge vaskos lesz a szamla. A sok svindlerrel torteno szemelyes tapasztalatok fenyeben, egyre jobban kezdem megerteni a "lepcsohazban sisapkaban elkapom" cimu magan akciot....Emberek! Vedjuk mar meg jogosan a tulajdonunkat! Levesz az allam, a leadozott forintjainkbol, ujra adozunk amikor vasarolunk valamit, illetekeket fizetunk stb..meddig turjuk, hogy ez a sok szemet alak kihasznalja ezt az aldatlan jogi helyzetet?

Zöldövezeti11 # 2014.09.14. 06:41

A minap sertodott meg egy berlo jelolt, mert gyermeke lattan nem voltam hajlando neki kiadni az ingatlanom.

Nem kell azt az orrára kötni, hogy miért nem.
Még ketten állnak a sorban előtte. ha megfelel majd kap értesítést !!

b!!! # 2015.04.13. 14:38

üdv és elnézést, hogy nem volt időm az összes bejegyzést elolvasni, ezért esetleg már volt hasonló tárgyú érdeklődés.

Azon gondolkodom, hogy mivel nem kötelező albérleti szerződést kötni, nem jobb-e a főbérlő szempontjából, ha nem irat alá szerződést, hanem csak pl. házirendet. Igy akárki is tartózkodik ott, tkp. nincs jogalapja, és bármikor kirakható, ha a házirendet nem tartja be, mintha csak egy vendég lenne. Vagy egy sima vendég se akármikor kipaterolható?
Ehhez rokon témájú az a kérdésem is, hogy valós-e az a (viccnek tűnő) állitás, hogy aki a lakásomban lakik (tegyük fel, egy albérlő), az megteheti, hogy nem enged be engem a saját lakásomba?
Egyelőre ezek lennének a kérdéseim, és a válaszok alapján folytatnám a további kérdésekkel. Előre is megköszönök minden hozzászólást.

efi99 # 2015.04.13. 15:43

Naív vagy.
Még azt sem lehet kidobni, aki önkényesen tartózkodik ott, mert itt mindenkinek csak jogai vannak, kötelessége az nincs.

ttip # 2015.04.14. 08:15

Kipaterolni” az nem jogi kategória. Te hogy „paterolsz ki” valakit? Ha erőszakkal, fenyegetéssel stb., akkor bajban leszel.

A saját lakásodba (ti., amiben laksz) bemehetsz. A kizárólagos használatba bérbeadott ingatlanodba csak ha a bérlő beenged.