A lakáshasználót hogyan lehet kitenni / kilakoltatni?


matthiasi # 2021.06.06. 08:22

Köszönöm a válaszokat. Harmadjára sikerült elintézni a közokiratot.

BT..

És mit csinálsz vele ?

Nézegeted ?

DAFESZ # 2021.06.14. 12:53

Üdvözlöm! Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtás során megvásárolt ingatlanunk helyett – amelyet a kilakoltatási moratórium miatt nem tudtunk birtokba venni – ajánlhatunk-e fel másik (albérlet) ingatlant a bent lakó régi tulajdonosnak? A másik kérdés az, hogy a kilakoltatási moratórium idejére számolhatunk-e fel neki használati díjat?

drbjozsef # 2021.06.14. 17:51

DAFESZ,

Felajánlani nem tilos. Persze hogy lehet, de nem kötelezi ez semmire a lakót.

Lakáshasználati díj akkortól jár, amikor 1. jogerősen is el kellett volna hagynia az ingatlant, és 2. erre felszólítottad, és ennek elmaradása estén követeled tőle a használati díjat.

Utólag, előzetes igény nélkül nem jár.

Juda # 2023.07.18. 21:05

Az esetem a következő:
Másfél éves procedúra után az ingatlanomat végrehajtás útján az végrehajtótól átvehettem. Az adós a kulcsokat leadta végrehajtó részére és nem tartózkodott az ingatlanban abban az időben mikor végrehajtóval jegyzőkönyvileg birtokba vehettem az ingatlant.
Mivel én az ingatlant korábban lakottan vásároltam meg azzal, hogy a bérlő azt a bérleti szerződés lejáratakor megvásárolhatja, amit nem tudott megtenni, így az ingatlan adottságait nem ismertem, tehát ugyan a birtokba adás napján zárat cseréltettem az épület két bejáratán is, de pl a kapun ez nem volt megoldható és a házhoz tartozó garázskaun sem volt zár amit cserélni lehetett volna, így mint később kiderült a korábbi lakó még aznap visszament az ingatlanba. Amikor ezzel szembesültem (azért mentem az ingatlanhoz hogy további zárhatóságát biztosítsam) rendőrt hívtam illetéktelen ottatrózkodás okán. Sajnos a rendőr nem tudta kitenni, az ott lakó pedig önként nem ment el, ezután rendőr megkérkért,és sajnos (nagyon bánom már) belementem humánus okok miatt (78 éves öreg), hogy egy hetet maradjon a bácsi. Ha a meghatározott napon sem megy el mit tudok tenni?

Rendőr szerint bírósághoz menjek, de hiszen ezen már egyszer túljutottunk, végrehajtó már nem tud mit tenni hiszen átadta részemre az ingatlant ő is azt mondja újra bíróságnak kell ismét dönteni. Megjegyzem közjegyzői okiratba volt eredetileg is foglalva a bérleti szerződés, amit közjegyző záradékkak látott el tehát ez alapján végrehajtható lett volna. A gond amiért bíróságra került az ügy, hogy adós, akivel szerződésben álltam egyik vármegye területén lakik, míg az ingatlan egy másikban van, ezért az adós szerinti vármegyei végrehajtó csak bírósági döntés után járhatott el az ingatlan szerinti vármegye területén.
Szóval illetéktelenül ott lakik korábbi lakó és tehetetlen vagyok annak ellenére, hogy közjegyzői záradékkal ellátott iratom van, hogy bírósági határozatom van és végrehajtás is megtörtént.
Mit tudok tenni? Milyen eszközeim vannak, hogy eltávolítsam a személyt?
A végrehajtói papíron az áll elszállíthatom saját költségemen az ingóságait pl egy raktárba, és 60 napig őrizni vagyok köteles, addig érte mehet 1 alkalommal.
Ezt meg is fogom tenni. Illetve ügyvéd szerint nem büncselekmény, ha kikisérem ingatlanon kívülre.
Ugye ez jogszerű eljárás részemről?
Ha önkényes bentlakó bezárta előlem a bejutást levághatom pl a lakatot?
Mik a lehetőségeim?

Köszönöm előre is válaszát

gerbera317 # 2023.07.19. 07:19

@Juda
Minekutána birtokba kaptad az ingatlant, amit az öreg csinált, az nem visszatérés, hanem önkényes elfoglalás, más szóval betörés. A rendőrnek elő kellett volna állítania az öreget, illetve te is bármikor kihajíthatod onnan.

Majordomus # 2023.07.19. 20:13

Hivd ki ismét a rendőröket,ha eredménytelen, közöld vele hogy vagy elmegy vagy kidobod.

JayJay # 2023.09.30. 11:17

Üdvözlök mindenkit először is ! Segítséget szeretnék kérni, tanácsot. Pár mondatban leírnám a történteket. Adott egy több mint háromszáz fős lakópark, van egy lakás ami külföldi tulaj nevén van, lehetetlen elérni sem olyanra sem postai levélre nem válaszol, két hét múlva visszajött a levél. Állítólag egy ingatlan Irodának megbízása van kiadni ezt a lakást. Több mint hat hónapja olyan embereknek adtál ki, akik sem rezsit sem bérleti díjat nem fizetnek. Az ingatlan iroda felmondta a szerződést velük. Nem hagyják el a lakás, az ingatlan iroda levette róluk a kezét. Majdnem fél 1 milliós rezsi tartozás van már, a villanyóra le van szerelve, a víz csökkentve lett. A lakókkal szinte napi szinten veszekednek, rongáltak is már. Már megfenyegették az egyik lakót. Hogy a fenébe lehetne őket el távolítani innen ?

drbjozsef # 2023.09.30. 11:55

A rendőrnek elő kellett volna állítania az öreget, illetve te is bármikor kihajíthatod onnan.

Elő kellett volna állítania, de nem tette, és mivel a kérdező önként szívességi használatba adta az ingatlant neki, így birtokon belül van, és most már legközelebb akkor sem kell előállítania, ha nem megy el. Jogcíme van, amit vita esetén a bíróságnak van joga eldönteni. A jogszerű út most már a lakáskiürítési per.

drbjozsef # 2023.09.30. 11:55

Basszus, ez egy két hónapos kérdés. Nem figyeltem.

drbjozsef # 2023.09.30. 12:00

JayJay,

Annak, aki jogosult erre - tehát a tulajdonos és vagy a megbízott ingatlankezelő -, feltehetőleg lakáskiürítési perrel. Ami önmagában hónapokig tarthat. Nektek, a lakótársaknak sehogy.
Ha társasházi tartozás is van, a Tht. szerint a jelzálogot be lehet jegyeztetni az ingatlanra.
Jogszerűen kirakásukhoz nektek nincs közötök.
Ha valami olyan történik (garázdaság, rongálás, zaklatás) rendőrt hívhattok, ha zajosak, büdösek akkor birtokvédelmet kérhettek a jegyzőtől, ha pedig kárt okoznak pert indíthattok ellenül.

Nem jogszerű úton meg vagy erőszakot kellene alkalmazni, de ezek szerint ilyen egyetértés nincs a 300 fő között, vagy esetleg megegyezni velük, hogy összedobtok nekik egy kis pénzt, csak tűnjenek el innen a fenébe...

Majordomus # 2023.09.30. 19:55

Még ez utóbbi szokott a leghatásosabb lenni...

Olah Bettina # 2023.10.21. 00:29

Tisztelt Jogászok!
Következő hozzászólásomat a "másik oldal", a kilakoltatni szándékozott fél személyében írom.
Adott egy ház, amely négy személy osztatlan közös tulajdona.
Ebben a házban lakik egy család (ezek vagyunk mi), akik nem vagyunk tulajdonosok, sem bérlők, hanem egy 31 éve történt, szóbeli megállapodás alapján lakunk ott.
Ez jelent–e valamilyen jogviszonyt (szívességi használat vagy hasonló)?
A tulajdonosok szóban többször felszólítottak minket arra, hogy költözzünk ki az ingatlanból, de mindeddig ezt nem tudtuk teljesíteni, mert nincsen hová mennünk (albérletet jelenleg nem tudunk fizetni anyagi helyzetünk miatt).
Pár hónappal ezelőtt kaptunk tőlük egy írásbeli felszólítást az ingatlan elhagyására.
Ebbe beleírták, hogy öt évre visszamenőleg akarnak bérleti díjat és rezsiátalányt felszámítani (a rezsi folyamatosan volt fizetve, nincs rezsitartozásunk, tehát még egyszer ki akarnák fizettetni, amit már egyszer kifizettünk a szolgáltatók felé).
Ilyen lehetséges?
Azóta a helyzet sajnos odáig fajult el, hogy ki akarnak lakoltatni minket.
Mit tehetünk ebben a helyzetben?
Kérhetünk–e birtokvédelmet?
Előre is köszönöm, ha valaki tud segíteni ezekben a kérdésekben.

Szomorú örökös # 2023.10.21. 04:46

Olah Bettina

Adott egy ház, amely négy személy osztatlan közös tulajdona. Ebben a házban lakik egy család (ezek vagyunk mi), akik nem vagyunk tulajdonosok, sem bérlők, hanem egy 31 éve történt, szóbeli megállapodás alapján lakunk ott. Ez jelent–e valamilyen jogviszonyt (szívességi használat vagy hasonló)?

Ezzel az a baj, hogy nem nagyon fogod tudni igazolni, milyen jogcímen is laksz az ingatlanban.
És a tulajdonosoknak fognak igazat adni, mert mégiscsak mások tulajdonában tartózkodtok jelenleg.

A tulajdonosok szóban többször felszólítottak minket arra, hogy költözzünk ki az ingatlanból, de mindeddig ezt nem tudtuk teljesíteni, mert nincsen hová mennünk (albérletet jelenleg nem tudunk fizetni anyagi helyzetünk miatt).

Erre lehet azt mondani, hogy nagyon senkit nem érdekel a helyzetetek, mi szerint nincs hová mennetek, ha kilakoltatásra kerül a sor:

Pár hónappal ezelőtt kaptunk tőlük egy írásbeli felszólítást az ingatlan elhagyására......Azóta a helyzet sajnos odáig fajult el, hogy ki akarnak lakoltatni minket. Mit tehetünk ebben a helyzetben? Kérhetünk–e birtokvédelmet?

A birtokvédelem nem erről szól. Itt bizony előbb-utóbb lakáskiürítési per lesz és akkor nagy valószínűséggel nem ti fogjátok megnyerni, sőt utána akár végrehajtóval is kitehetnek benneteket akár az utcára is. Én ezt a helyetekben nem várnám meg.

A bérleti díjról annyit, hogy kérhetnek bérleti díjat - hogy akár visszamenőleg 5 évre is, azt már nem tudom - főleg ha még a bíróság meg is ítéli nekik, mert ugyebár jelenleg az ingatlan jogcím nélküli használói vagytok a szemükben. Az már más kérdés, hogy ha valóban rossz anyagi helyzetben vagytok, akkor ezt hogy tudják majd behajtani tőletek. Lényeg, hogy ebből hamarosan komoly történet lesz és nagy valószínűséggel nem ti fogtok nyerni. De ugye nem gondoltad komolyan, hogy csak azért, mert rossz helyzetben vagytok, azért gyakorlatilag ingyen használhatjátok - a rezsi folyamatos fizetése ugyebár nem bérleti díj - más jogos tulajdonát úgy, hogy abból nekik semmi hasznuk nincs? Ez nem a máltai szeretetszolgálat intézménye, hanem a valóság, a privát világ.

Majordomus # 2023.10.21. 19:48

Hát a zászló nem nektek áll az biztos.

31 éve laktok szivességből az ingatlanban.

Az elmúlt 31 évben mire vártatok?
Hogy a nevetekre írják az ingatlant?

Én 31 év alatt 5 lakást vásároltam igaz rengeteg munkával. Egy egész család nem volt képes összekaparni egy 2 szobás lakást. Jelenleg - nem tudom hányan - nem vagytok képesek kifizetni egy albérletet?
Mégis: a csodára vártatok?

Birtokvédelem?
Milyen alapon? 31 évig ingyen laktatok! Örüljetek neki. Most elő kell venni azt a pénzt amit 3 évtized alatt nem költöttetek el a lakhatásra.

Sajnállak,de a szocializmus már elmúlt.

Majordomus # 2023.10.21. 19:49

Hát a zászló nem nektek áll az biztos.

31 éve laktok szivességből az ingatlanban.

Az elmúlt 31 évben mire vártatok?
Hogy a nevetekre írják az ingatlant?

Én 31 év alatt 5 lakást vásároltam igaz rengeteg munkával. Egy egész család nem volt képes összekaparni egy 2 szobás lakást. Jelenleg - nem tudom hányan - nem vagytok képesek kifizetni egy albérletet?
Mégis: a csodára vártatok?

Birtokvédelem?
Milyen alapon? 31 évig ingyen laktatok! Örüljetek neki. Most elő kell venni azt a pénzt amit 3 évtized alatt nem költöttetek el a lakhatásra.

Sajnállak,de a szocializmus már elmúlt.

gerbera317 # 2023.10.22. 09:30

Attól, hogy a bíróság kötelezi őt arra, hogy hagyja el a lakást, te még nem rakhatod ki. Azt csak a végrehajtó teheti.
OFF
Ha törvényes úton megkapom a kilakoltatási végrehajtást a bíróságtól
Az átlagember gyakran mondja a jogászok által használt nyelvezetre, hogy 'bikfanyelv'. Az igazság ezek szemben az, hogy a bikfanyelv az átlagember nyelvhasználatának a torzszüleménye olyankor, akkor valami k. okosat akar mondani. Ld. az idézett félmondatot.
ON

gerbera317 # 2023.10.22. 09:33

Nahát, eltűnt az előzmény, amire ezt válaszoltam.

Majordomus # 2023.10.22. 19:12

Hát egy részét már beidézted....

Emma # 2023.11.28. 10:51

Üdvözletem! Korábban már írtam a vagyonmegosztás témához, ezzel kapcsolatban adódott egy helyzet amit jól kellene kezelni
A volt élettárs( bántalmazó), az 1/1 tul.h. bántalmazott tulajdonában lévő ingatlanba, (ahol nem laktak soha) beengedett egy házaspárt lakni Elmondás alapján tudjuk, hogy albérlők lesznek. De a bántalmazott mint tulajdonos erről nem tudott, nem kérdezték meg arról, hogy hozzájárul vagy sem. Semmit sem tud erről a párról! Néhány napja derült ki, hogy ott többen is laknak! Hogyan fogjunk hozzá ahhoz, hogy ki tegyük őket. Levélben értesítsük őket arról, hogy nem a tulajdonos járult hozzá az ottlakásukhoz ? Vagy hívjunk frissen gyorsan rendőrt, hogy legalább rákérdezzen valaki milyen jogcímen vannak ott? Csak a nevüket sikerült néhány órája megtudnom. Hogy miért tehette meg? Mert a bántalmazott mindent hátrahagyva menekült el és a két ingatlan egymásmellett van "szorosan", tehát amit közösen laktak 1/2 hányadban, és az 1/1 tulajdonú a bántalmazott javára, és az elköltözés időpontjától kezdve nem járt az ingatlanokban a rossz viszony miatt. Még fontos, ott élt a lakásban egy szívességi lakáshasználó( semmi gond nem volt vele), őt a volt élettárs szóban kitette ezek a "lakók" pedig a cuccát összepakolták és kitették az udvarra. Sajnos ez a szívességi lakáshasználó is már talán hónapokkal ezelőtt a volt élettárs engedélyét kérte ahhoz hogy beköltözhessenek, pedig tisztában volt vele, hogy nem a tulajdonostól kért engedélyt. Mit tehetünk? Hová kihez forduljunk segítségért ?

drbjozsef # 2023.11.28. 15:51

Emma,

Emlékeim szerint az előző problémádnál is az volt a válasz, hogy ez nem annyira jogi probléma.
Jogi szempontból az a válasz, hogy szólítsa fel a jogcím nélküli lakókat, hogy azonnal költözzenek ki. Ha ezt nem teszik, nemperes eljárásban (csak jogcím nélküliek esetén) kell kérni a bíróságtól a kilakoltatást.
Ez eltarthat pár hónapig (per esetén akár évekig is), addig lehet néhány milliós közüzemi tartozása, meg egy lelakott rom lakása.

Ha én lennék a helyében (mármint, hasonló esetben, de van elég barátom, ismerősöm, akik hajlandóak támogatni), valszeg nem jogi megoldást keresnék. Sőt, valszeg kifejezetten jogszerűtlent...

Majordomus # 2023.11.28. 21:10

Egyetértünk.
Azért keresse meg őket a tul.lappal hogy övé a lakás és húzzanak el.

Emma # 2023.11.29. 07:33

Köszönöm! Rendőrt véleményetek szerint hívjunk amikor visszük a tulajdoni lapot! Mi van ha úgy megyünk oda, hogy nem tudjuk ki van a lakásban és azt gondoltuk, hogy betörők pld., egyébként tényleg tartunk is tőlük. Az egyik egy tetovált fejű rosszarcú férfi ,a másik egy szintén rosszarcú termetes asszonyság. Mi ketten vagyunk nők, akik majd oda tudunk menni ,mert pont a tulaj törött lábbal fekszik a kórházban! A tulaj legkorábban a jövőhéten tud odamenni, ha tud, műtött lábbal! Én pedig csak egy családtag vagyok és félek is tőlük!

drbjozsef # 2023.11.29. 07:46

Rendőrt véleményetek szerint hívjunk amikor visszük a tulajdoni lapot!
Felesleges. Nem fog csinálni semmit.

Majordomus # 2023.11.29. 21:15

De egy férfirokon vagy ismerős nem árt.

karrog # 2024.01.08. 16:19

Üdv, Segítséget szeretnék kérni. Kilakoltatás-végrhajtás kapcsán hallottam pár infót, és szeretnék érdeklődni, hogy a fórumozók szerint ezek valóban helytállóak-e?
Ha a közjegyző elindítja a kilakoltatást, és kiskorú is van a lakásban, akkor tényleg bevonják a gyámhatóságot is? Elvehetik a gyereket a csládtól? Ha igen, akkor ezt ugye csak a moratórium után teszik meg, amikor kilakoltatás végrehajtható lesz? Illetve, ha bérbeadó nem fizetett adót, akkor egy ilyen eljárásban (kilakoltatás, végrehajtás tartozásra) ő is megütheti a bokáját? Vagy az adóhatóságot ebbe nem vonják be automatikusan? Vagy hogy van ez?
Köszönöm!