Társasházak jogásza!


vi555555 # 2018.02.22. 12:18

Ha egy osztatlan közös tulajdon megjavításának költségeit kifizetem, és a közgyűlésen megegyezem a többi tulajdonossal, hogy nem fizetek közös költséget, amíg meg nem térül a megelőlegezett összeg, és ezt a többi lakó többsége elfogadja, ez lehetséges-e? Természetesen a közös képviselő ezt megszavaztatja a közgyűlésen és írásban rögzíti, így megfelel-e a követelményeknek?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.02.22. 11:56

Abban is megegyeztetek, hogy előre fizeted a "költségeket"?

Koba # 2018.02.22. 10:54

Tisztelt szakértők!
Az első fokú Bíróság előtt kötött egyezség alapján a közös képviselő 15 napon belül köteles a társasház minden iratáról másolatot biztosítani a költségek vállalása mellett. A közös képviselő ki akar bújni ez alól és megírta, hogy 15.000,- Ft+áfa/oldal megfizetése után hajlandó az iratokat átadni. Mit tegyünk? Fellebbezzük meg az első fokú döntést? Vagy forduljunk a végrehajtóhoz a jogerőssé válás után? Ez kimeríti esetleg a jogalap nélküli gazdagodást?

Hapciusz # 2018.02.21. 17:26

Capisca, köszönöm.
Most már értem, miért volt ez ellentmondásos.

Szomorú örökös # 2018.02.21. 15:08

capisca

Én is a társasházi törvény 2009-es módosításának szövegében találtam ezen az oldalon

http://www.hidasi.hu/index.php?…

De akkor te tudod jól ezek szerint, hogy ez csak egy javaslat volt módosításra, viszont nem fogadták el.

A hivatalos, jelenleg is érvényes társasházi törvény szerint viszont jogosult a képviseletre:

50. §66 (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) - a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével - jogosult a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik személlyel szemben hatálytalan.

(2)67 Építésügyi hatósági eljárásban - amennyiben a társasház közössége ügyfélnek minősül - annak képviseletére az (1) bekezdésnek megfelelően a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) jogosult, azonban az új építmény építésére, valamint a meglévő építmény tömegének megváltoztatására jogosító, továbbá a társasház kérelmére hozott építési engedélyt valamennyi tulajdonostársnak kézbesíteni kell.

Forrás: https://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

capisca # 2018.02.21. 14:05

Hapciusz

Viszont az új ptk képviseleti jogról szóló d.pontja azt mondja:az épitésügyi hatóság eljárásban meghozott hatósági határozatot - a jogorvoslat lehetőségének biztosításával- valamennyi tulajdonostárs részére kézbesíteni kell, ebben az esetben a közös képviselő (az ib elnöke) a közösség képviseletének ellátására nem jogosult.

NINCS ilyen ptk rendelkezés.
Ez a kérdés nem is a Ptk-ra vonatkozik.

Egy 2009-es társasházi törvény módosítási anyagában, de nem került ez a rész elfogadásra.

tacsicsi # 2018.02.21. 12:13

Segítséget kérnék az alábbi ügyben:

Szövetkezeti fenntartású lakást vásároltam, amiben 2016-ban fűtés korszerűsítést hajtottak végre.

A felújítást végző CÉG, a szövetkezet, és a TÁVHŐ szolgáltató egy hármas szerződést kötött, miszerint az éves elszámolás után, a fogyasztó megtakarításának 80%át a CÉG kapja meg, mivel a kb 15 milliós beruházást ő finanszirozta meg.

Kértem tájèkozatást (egy másik téma miatt), hogy

  • a lakásunkra vonatkozóan mennyi volt ez a költség,
  • meddig és mennyit kellene vissza fizetnem,

de pontos összeget nem tudott mondani a szövetkezet képviselője, mivel a házra összevontan határozták meg az összeget, és mivel nem csak a lakásokban végeztek ezzel kapcsolatos munkát, hanem a lèpcsőházban, pincèben is, nem tudják ezt kivonni a nagy összegből. De természetesen ezeknek a költséget is a lakók fizették, nem a szövetkezet...
De azt beismerte, hogy a visszafizetés nem lesz arányos, mivel pl én a nagy lakásra többet fizetek, mint a középső, alsó szinten elhelyezkedők. Nekem a magas számlákból több lesz a megtakarítás, többet fogok befizetni a 80%okból, mint a körbefűtött lakók, azaz részben az ők költsègèt is fogom fizetni az évek folyamán.

Hogy lehet valakinek úgy tartozása, hogy nem tudják megmondani, hogy mennyit is kellene fizetni?

Hogy nem készülhetett lakásonkènt pontos elszámolás?

Milyen elszámoltatási jogorvoslatot lehet kérni, hogy a lakók pontosan megtudják, mennyivel is tartoznak???

Köszönöm a válaszokat

Szomorú örökös # 2018.02.21. 07:36

nonolet

Azért nem árt azt tudni, hogy:

A ház amit a nyakába vesz az ember, milyen általános állapotban is van. Azt is jó tudni, hogy csóri mamikák+papikák+prolik lakják, akiknek minden mindegy csak olcsó legyen. Vagy igényes fizetőképes lakók...

Hát ezt bizony előtte lenne a legjobb felmérni, de akkor még el fogják hajtani, ha nem tulajdonos.

Van-e rendes fejlesztési alap, pénztartalék.
Vagy tele van hitelekkel és semmire nem lesz pénz a jövőben.

Nem árt tudni, hogy vannak-e notórius tartozók!
Pláne már végrehajtás felé tartók és hányan, mennyivel.

Ez már akkor is ki fog derülni, ha az éppen az odaköltözését követően érdeklődik. Előzetesen erről sem érdeklődhet a ház vásárlása előtt. És visszamenőlegesen akkor sem teheti meg szerintem.

Lakóként pedig már joga lesz mindenben részt venni.

Ott a pont, ezt harsogtam én is! ;-)

nonolet # 2018.02.21. 07:14

Szomorú örökös

Azért nem árt azt tudni, hogy:

A ház amit a nyakába vesz az ember, milyen általános állapotban is van.

Van-e rendes fejlesztési alap, pénztartalék.
Vagy tele van hitelekkel és semmire nem lesz pénz a jövőben.

Azt is jó tudni, hogy csóri mamikák+papikák+prolik lakják, akiknek minden mindegy csak olcsó legyen.
Vagy igényes fizetőképes lakók...

Nem árt tudni, hogy vannak-e notórius tartozók!
Pláne már végrehajtás felé tartók és hányan, mennyivel.

Aztán a ház MŰSZAKI állapotát is érdemes firtatni.

- -

Ezekre a kérdésekre kell választ kapni a közöstől és a lakóktól.

Ettől mélyebben kutakodni leendő lakóként nem lehet.
Nomeg nem is érdemes.

Lakóként pedig már joga lesz mindenben részt venni.

HA akar mindenbe betekinteni is.
De minek, ha nincs gyanú...

Szomorú örökös # 2018.02.21. 05:54

Hapciusz

Semmiféle provokáció nincs! Eddig akárhány választ kaptál a kérdésedre, ugyanaz volt a reakciód: Nem jól mondják, mert neked van igazad! Nos akkor mi a francnak kérdezel bármit is, ha nem fogadod el az ellentétes véleményeket? Egyébként én is leírtam neked ma reggel, hogy nem feltétlen a közös képviselő jár el az ügyetekben, de tanácsot simán adhat ezzel kapcsolatban a lakók felé, ezt senki és semmi nem tiltja meg számára.

Hapciusz # 2018.02.21. 05:35

ne üljetek fel a provokátornak

Szomorú örökös # 2018.02.21. 05:04

elesgabor60

Nos, akkor még egyszer ugyebár így kezdődött a kérdező felvetése:

Most fogok társasházba költözni.

Ezek után ez sem meglepő:

Mivel ez egy 30 lakásos társasház, számomra ismeretlen közös képviselővel, számvizsgálókkal, sőt még lakókkal is

Nyilván ez is megérthető, hiszen majd ezután fogod őket megismerni, bár a valódi kérdés szerintem arról tanúskodik, hogy ők nagyon gyorsan meg fognak téged ismerni. :-)

van -e jogom arra, hogy elkérjem a közös képviselőtől a havi bankszámla kivonatokat. Kérhetem-e, hogy mint tulajdonos, szeretném látni a havi bankszámlákat, szeretném követni a kifizetéseket, a társasház költségvetését.

Én úgy gondolom, hogy most fogsz odaköltözni, ergo a társasház eddigi történéseihez nem sok közöd van, azonban ezután - HA MÁR ODAKÖLTÖZTÉL TULAJDONOSKÉNT - lehet ilyen kéréssel előállni a közös képviselő felé. Aztán az már más kérdés, hogy mennyire lesz ez jó indítás a ház felé, vagy hogy mennyire lesz ő együttműködő ebben a kérdésben. Ha van egy jól kialakult gyakorlat a társasházban, akkor arra fog udvariasan megkérni, hogy fogadd azt el, mert évek óta így működnek. Aztán hogy te ezek után gyanakodni fogsz, az szíved joga. Ha nincs semmi stikli a házban és te mégis ezzel fogod vádolni, akkor belebuksz a saját tőrödbe, ez nem vitás.

De csakis ezután teheted ezt meg és nem visszamenőlegesen, hiszen abban az időszakban még nem voltál tulajdonos, tehát ahhoz az időszakhoz én úgy gondolom, nem sok közöd van.

Szomorú örökös # 2018.02.21. 04:53

korrekt54

És sok-sok mindenki, aki a kioktató stílusoddal...találkozik!

vs

Kicsit figyelj jobban, és ha lehet, ne vezessed félre a kérdezőket!...Azt tanácsoltam, hogy maradj inkább csendben ! Nem tetted

Hmmm...és még én vagyok a kioktató? Már megbocsáss, de akkor én is azt írom, hogy téged nem kérdeztelek, egészen pontosan neked nem osztottam lapot. De ha mégis ilyen stílusban kezdesz el mindjárt elsőre valakinek írni, akkor ne csodálkozz, ha tükröt tartanak neked (is) és megmutatják, hogy mit nem kellett volna csinálnod.

És akkor még egyszer:

Mondtam, hogy Te közös képviselő vagy, ebben majdnem 100 %-ig biztos vagyok!

Nem, nem mondtad egyszer sem, kizárólag elesgabor60 nick alatt feltételezted ezt rólam, de az a nick is tévedett, ez a nicked meg leleplezett. Ennyi! Hiába próbálod meg tereléssel magyarázni a bizonyítványodat, már elkéstél vele. Nekem 1, azaz EGY nickem van itt, nem bújok el semmilyen álnév mögé, ha véleményt írok neked vagy bárkinek. De az ilyen hozzád hasonló okostóbiások előbb-utóbb innen mindig lekoptak.

nekem nincs szükségem elbújni más személyiségébe

Akinek nincs szüksége elbújni más személyiségébe, az miért nem vállalja minden nick alatt a nevét? Én ezt valahogy nem értem, kedves Éles Gábor! :-D

Társasházi kérdésben van egy jól bevált gyakorlat nálatok, ezt megosztottad. De nem árt tudni, hogy ami nálatok bevált, az nem egy kötelező dolog minden társasházra. A törvény másra is lehetőséget biztosít, olvasd csak el nyugodtan.

És végül egy jótanács: nem kötelező nekem írni, de ha megteszed és továbbb bunkó leszel velem, akkor vállald, hogy választ is kapsz mindig rá! ;-)

korrekt54 # 2018.02.21. 04:29

Kedves Szomorú örökös !

Te tényleg szomorú vagy ! És sok-sok mindenki, aki a rosszindulatoddal, a kioktató stílusoddal, a tulajdonosok lenézésével, vádaskodásoddal találkozik !
Neked üldözési mániád van, egészen biztos vagyok benne !
Nem kell ahhoz álregisztrációt kötni, hogy mindezt meg lehessen neked írni, nekem nincs szükségem elbújni más személyiségébe. De neked igen !
Mindenki magából indul ki !

korrekt54 # 2018.02.21. 04:29

Kedves Szomorú örökös !

Te tényleg szomorú vagy ! És sok-sok mindenki, aki a rosszindulatoddal, a kioktató stílusoddal, a tulajdonosok lenézésével, vádaskodásoddal találkozik !
Neked üldözési mániád van, egészen biztos vagyok benne !
Nem kell ahhoz álregisztrációt kötni, hogy mindezt meg lehessen neked írni, nekem nincs szükségem elbújni más személyiségébe. De neked igen !
Mindenki magából indul ki !

Szomorú örökös # 2018.02.21. 04:18

Hapciusz

Most tényleg minden rosszindulat nélkül, te ezt írtad:

A közösképviselő rábeszélte a tulajdonosokat a fellebbezésre.
Ki is adták a közgyűlési határozatot, ellenben jegyzőkönyvet nem hajlandó mutatni.

Miből gondolod, hogy ebben a fellebezésben a közös képviselő fog "képviselni" benneteket? Rábeszélte a tulajdonosokat a fellebbezésre, azaz ők teszik ezt meg egy közgyűlési határozattal, nem? Pontosan azzal a jogkörrel élt, ami maradt neki ez ügyben. Az, hogy nem képviselhet benneteket, az nem jelenti azt, hogy nem beszélhet a lakókkal, nem tehet nekik javaslatokat erről szerintem. Ne becsüld le a lakótársaidat, ha valamit logikusan javasolnak nekik, akkor fel tudják mérni a döntésük következményeit.

Hapciusz # 2018.02.21. 03:16

capisca, ezt én is megtaláltam.
Viszont az új ptk képviseleti jogról szóló d.pontja azt mondja:az épitésügyi hatóság eljárásban meghozott hatósági határozatot - a jogorvoslat lehetőségének biztosításával- valamennyi tulajdonostárs részére kézbesíteni kell, ebben az esetben a közös képviselő (az ib elnöke) a közösség képviseletének ellátására nem jogosult.

A tht nem írja felöl a ptk-t.

Ez az új ptk

Szomorú örökös # 2018.02.20. 19:39

osmi

Ez miért bizalom hiány, azaz bizalmatlanság? Én inkább felelős tulajdonosi hozzáállásnak tartom.

Ja persze, most költözik oda, de máris mindent tudni akar, mindenbe bele akar szólni, mindenbe bele akar kötni. Ilyen történetről is tudok. Dolgoztam régebben egy háznak, ahol a közös képviselő elmesélte, hogy éveken át felelős gazdálkodással takarított meg egy rakás pénzt a társasház. Ehhez képest az új lakó elkezdett ötletelni, hogy azt a sok pénzt mire is lehetne elkölteni. Nos, őt nagyon gyorsan elhajtotta a többi lakó melegebb éghajlatra.

Nem kell a tulajdonostársaknak szeretni egymást

Azért nem árt, ha egy jó lakóközösség él együtt egy társasházban és nem abból áll az életük, hogy egymást fúrják.

Szomorú örökös # 2018.02.20. 19:34

korrekt54

Azt tanácsoltam, hogy maradj inkább csendben!

No látod, ahogy szerinted joga van egy tulajnak belenézni egy ház banki kivonataiba, ugyanúgy viszont neked NINCS jogod bárkit is hallgatásra utasítani. Ez egy fórum, még csak nem is szakfórum, hiszen bárki regisztrálhat. Ha nem tetszik valami, akkor arra nem kötelező reagálni. Itt mindenki véleményt ír, és ezáltal az se biztos, hogy szaksegítséget kap, ugyanis továbbra is ez csak egy fórum, a jogsegély nem itt van, hanem fizetős formában valamelyik ügyvédi irodában. ;-)

Az, aki becsületes, annak nem kell félnie, annak nincs takargatni valója, az még örül is,ha többen átnézik a könyvelését

És persze a ház összes lakója könyvelő, aki tökéletesen átlátja egy társasház könyvelését, ugye csak viccelsz, mikor ekkora marhaságot akarsz ajánlani? Nyugi, a lakók többsége azt sem érti egy ilyen könyvelésből, hogy eszik vagy isszák. Nagyon csekély százalék az, aki nyomon tudja követni a benne található adatokat.

Egy a lényeg, egy rendesen működő társasházban a társasházi demokrácia helye a közgyűlés, ott kell ezeket a lehetőségeket megbeszélni, megszavazni. Aki nem jár el rá, az viszont hiába rázza a lábát, a távolmaradásával pontosan erről a lehetőségről mondott le, hogy beleszóljon a ház döntéseibe. Mellesleg a zárt csoport - nem feltétlenül a FB-ot ajánlanám - nem rossz ötlet, akár egy zárt email lánc is jó ötlet lehet erre, ahogy te is írtad, hogy nálatok hogy működik.

"Mondtam, hogy Te közös képviselő vagy, ebben majdnem 100 %-ig biztos vagyok!„

Nem, nem mondtad, max. egy másik regisztrált azonosítóddal, egészen konkrétan elesgabor60 azonosítód alatt állítottad ezt a hazugságot - pedig érdekes módon erre választ is kaptál - de ez legyen a te bajod, hogy játéktérnek gondolod a fórumot és kedvedre írogatsz ide akár több néven is. Viszont ha belezavarodsz, hogy hol mikor mit írtál, akkor bizony így jársz, hogy lebuksz. :-)

”Csak az kiabál, akinek a háza ég!

Neked nagyon éghet, hogy ennyire fontos volt egy eddig soha nem látott azonosítóval megjelenned még egy "fórumozóként" :-D

osmi # 2018.02.20. 19:10

Szomorú örökös!
Ez miért bizalom hiány, azaz bizalmatlanság? Én inkább felelős tulajdonosi hozzáállásnak tartom.Nem kell a tulajdonostársaknak szeretni egymást, hanem az általuk meghatározott leosztással fenntartani. esetleg értéknövelni a tulajdonukat és lehetőleg békésen együtt élni.Szerintem a gazdálkodás teljes átláthatósága segít ebben.

korrekt54 # 2018.02.20. 19:03

Szomorú örökös !

Azt tanácsoltam, hogy maradj inkább csendben ! Nem tetted, ezért most utoljára válaszolok neked !

Nem feltétlen kell rosszindulatot feltételezni arról az emberről, aki tájékozódni szeretne a társasház pénzügyi helyzetéről! Mondtam, hogy Te közös képviselő vagy, ebben majdnem 100 %-ig biztos vagyok! Az, aki becsületes, annak nem kell félnie, annak nincs takargatni valója, az még örül is,ha többen átnézik a könyvelését, és egyáltalán érdekli a tulajdonos közösséget, hogy a ház hogy van eleresztve anyagilag, hiszen ettől függenek a fejlesztések, javítások, stb.
Csak az kiabál, akinek a háza ég !

Szomorú örökös # 2018.02.20. 18:47

drbjozsef

Itt én azt tartom rossz ötletnek, hogy egy jól működő társasházba odaköltözik valaki és csak azért, mert ott épp senkit nem ismer, így akar indítani. Én se biztos, hogy egyből feltartanám a kezem és azt mondanám, hogy csak tessék, minden nyilvános számára! Ha disznóság derül ki, vagy legalábbis a gyanúja, akkor még érthető ez a fajta bizalomhiány, de épp most odaköltözve ez nem igazán jó irány a lakók szeretetének megnyerése.

korrekt54

Ezzel nincs is baj, ha úgy gondolja, hogy szeretne kicsit rálátni a dolgokra. Azonban én e mögött a szándék mögött azt érzem, hogy alig költözött oda, máris vitatni akarja a kifizetéseket - lehet még talán azokat is, amelyekhez semmi köze, mert az odaköltözése előtt történtek - márpedig amíg van közös képviselő, addig egy meghatározott összegig ő dönt, hogy kit milyen munkával bíz meg és azért a korrektség határain belül mennyit fizet ki. Nem lehet minden aprócska munkát a társasházzal rendszeresen megszavaztatni. Jól működő társasházban csak a nagyobb beruházásokra szükséges közgyűlési határozat.

Mellesleg itt nálunk nagyon sokáig osztotta egy másik fórumon az észt egy emberke, aki azt hirdette, hogy majd ő meghatározza, hogy egy munkáért ő mennyit hajlandó kifizetni, persze mindezt akkor, amikor már a vállalkozó elvégezte a munkát. Na az ilyen embernek lehet egy idő után már a tököm se dolgozna. :-)

korrekt54 # 2018.02.20. 18:27

Tájékoztatás !

Az mi társasházunknak van egy tulajdonosi zárt csoportja ! Ebbe a csoportba a közös képviselő havonta felrakja a bankszámlakivonatot, mindenki megnézheti ! Ez így fair !

korrekt54 # 2018.02.20. 18:24

Szomorú örökös !

Kicsit figyelj jobban, és ha lehet, ne vezessed félre a kérdezőket !
Éles Gábor a bank által havonta megküldött bankszámla kivonatokat szeretné ellenőrizni. Pl. Be lett -e fizetve a villanyszámla, mire lett készpénz felvéve, kinek milyen kifizetések történtek, és mennyi a háznak az aktuális folyószámla összege !!!

Hapciusz által megküldött link erre választ is adott.
Jogában áll az iratokba történő betekintés !

Ha csendben maradsz, jobban jársz !

korrekt54 # 2018.02.20. 18:24

Szomorú örökös !

Kicsit figyelj jobban, és ha lehet, ne vezessed félre a kérdezőket !
Éles Gábor a bank által havonta megküldött bankszámla kivonatokat szeretné ellenőrizni. Pl. Be lett -e fizetve a villanyszámla, mire lett készpénz felvéve, kinek milyen kifizetések történtek, és mennyi a háznak az aktuális folyószámla összege !!!

Hapciusz által megküldött link erre választ is adott.
Jogában áll az iratokba történő betekintés !

Ha csendben maradsz, jobban jársz !