Társasházak jogásza!


MajorDomus # 2017.09.22. 18:20

Viszont később - amikor a fh. elbírálja az alapító okirat módosításához kapcsolódó kérelmet - a tulajdoni lapon nyilvántartott adatok már ezzel ellentétesek lesznek,

Nem!

Az Alapitó Okirat módositásnál,ah elfogadás dátuma számit,s annál a dátumnál,az akkori tulajdonosok!!

Nekem más aggályom van.
Ott lesz a közgyűlésen a 100% tulajdoni hányad?

drbjozsef # 2017.09.22. 10:01

hányas=hányad

drbjozsef # 2017.09.22. 10:01

Hát ez akkor az eladó kockázata. Persze, kérdés, hogy mi van pontosan abban a függőben tartott szerződésben.

Ha olyan adat is (pl. eszmei hányas), ami a bejegyzésre megváltozik, akkor az azzal együtt járó kárát/értékcsökkenését szerintem az új vevő jogosan követelheti az eladótól. Nem azt kapja, amire szerződött. Még akkor is, ha a szerződés bejegyzésekor még azt kapja, de azt egy korábban meghozott közgyűlési határozat utólag megváltoztatja.

Ezt csak a halasztással tudná kivédeni az eladó. Vagy a szerződés módosításával. Legyen nyoma, hogy tájékoztatta erről a vevőt, az ennek tudatában fenntartja a vételi szándékot, elfogadja az új alapító okirattal együtt járó esetleges változásokat.

De én laikus olvasó vagyok, lehet hülyeség.

office1 # 2017.09.22. 09:48

Nyilván, praktikusan ezt is lehetne. De a mostani bejegyzett tulajok között megegyezés van, egyhangúan módosítani fognak a közgyűlésen. Ha megvárnánk az új tulajt, újra kellene gombolni egy sor megelőző dokumentumot, és ki tudja, mit írna alá. A kérdésem valójában arra vonatkozott, hogy MajorDomussal egyetértve alapvetően én is azt gondolom, hogy a bejegyzett eladó szavazhat, mivel a közgyűlés időpontjában ő a tulajdonos. Viszont később - amikor a fh. elbírálja az alapító okirat módosításához kapcsolódó kérelmet - a tulajdoni lapon nyilvántartott adatok már ezzel ellentétesek lesznek, ha bejegyzik a függőben lévő vevőt, mivel a függőben tartást a közgyűlést megelőző dátummal kérték.

drbjozsef # 2017.09.22. 07:40

A közgyűlésen egyhangú határozattal módosítani fogják az alapító okiratot
Fogják? Kötelező szavazni?

Hát akkor az eladó tulajdonos ne szavazzon, és akkor nem változik semmi. Majd ha bejegyezték az új tulajdonost, tartanak új közgyűlést. Aztán majd az új tulajdonos szavaz ha akar, vagy nem, ha nem.

office1 # 2017.09.22. 06:11

Köszönöm. A közgyűlésen egyhangú határozattal módosítani fogják az alapító okiratot, és a közös tulajdoni hányadok is módosulni fognak. Nem lesz probléma, ha a fh. a függőben tartás rangsorában bejegyzi a vevő tulajdonjogát és azt követően bírálja majd el az alapító okirat módosítására alapuló bejegyzési kérelmet? Akkor már nem ez eladó lesz a bejegyzett tulajdonos, a vevő tulajdonjogát a függőben tartási kérelem dátumával jegyzi be a fh.

MajorDomus # 2017.09.21. 19:39

Természetesen az eladónak!

office1 # 2017.09.21. 08:32

Kedves Fórumozók!
Társasházi közgyűlésen kinek van szavazati joga annál a lakásnál, amit függőben tartással eladtak, de a tulajdonjog-bejegyzési engedélyt még nem nyújtották be a közgyűlés időpontjában? A tulajdonosként jelenleg bejegyzett eladónak vagy a függőben lévő vevőnek? Köszönöm!

Hapciusz # 2017.09.21. 08:23

szörökös, nem kértem tőled sem tanácsot, sem véleményt, kibickedni próbálj másutt.

drbjozsef # 2017.09.21. 07:05

Hapciusz,

ezt írtad :

egyetlenegy árajánlatot hozott
Tehát volt egy, miért nem lehetett megismerni a tartalmát? Érdekelt valakit? Elkérte?

A drágábbat fogadták el,
Fogadták? Te nem is szavaztál? De ha elfogadták, akkor azoknak, akik szavaztak, azoknak ez ezek szerint megfelelt így, nem érdekelte őket mi volt benne. Akkor meg mire fel protestálnának?

Gyakorolni kellene azokat a fránya jogokat időben. Közgyűlés előtt elkérni az adatokat, hozzáértőnek megnézni, etc, és csak utána szavazni. Ha meg nem érdekel senkit - vagy nem ELÉG tulajdonostársat - akkor ez a társasház így jár.

Hapciusz # 2017.09.21. 06:41

ez a pannonhome cikk megvan, a kérdés nem ez volt

Hapciusz # 2017.09.21. 06:39

szörörkös, kétlem hogy érted is, amiket leírtam, pl.senki nem látta az árajánlatot.
De nyilván jóhiszemű embereket csakis a te köreidben fosztanak ki, vernek át, nemdebár?

Szomorú örökös # 2017.09.21. 05:19

Hapciusz

a közösépviselő és társsházkezelő nem ugyanaz

Olvasgasd egy kicsit ezt, ez mindent megmagyaráz neked és nem itt túráztatod a jogászokat. :-)

http://pannonhome.net/…t_kozott.pdf

Szomorú örökös # 2017.09.21. 05:15

Hapciusz

a drágább árajánlattal átverték a házat. Ez nyilvánvaló, hogy korrupció van a dologban

Nálad meg erős üldözési mánia. Esetleg eszedbe jutott, hogy egyesek az árajánlat tartalmát is megnézik? Én nyertem már úgy munkalehetőséget egy társasházban, hogy az általam jól ismert másik vállalkozó olcsóbb volt, viszont ők csak egy év garanciát vállaltak a munkájukra, én meg azt a kettőt, amit az anyagszállító vállal. Nem minden háznál az ár dönti el, hogy melyik árajánlat nyer.

Hapciusz # 2017.09.21. 03:27

de okj papírt csak társasházkezelőit adnak!!! Akkor mitől közösképviselő egy külsős?

Fotók vannak a kocsikról, amik beálltak gázvezetékcserekor meg amikor a fiacska beparkolt, a rendszám is ott van

MajorDomus # 2017.09.20. 18:54

Sokat nem. Beleálltok egy polgári -kártéritési - perbe,ahol tiétek a bizonyitási teher.
Aki nem tulajdonos abban a házban, akkor csak társasházkezelőként viheti a házat, nagyobb feladatkörrel és kötelezettségekkel. Ehhez pedig OKJ végzettség kell.
Igy van??????
Nem!

A társasházban a külsős - ez a lényeg - csak üzletszerű(vállalkozás) tevékenység keretében lehet társasházkezelő,OKJ végzettséggel.

Közös képviselő lehet,például megbizási jogviszonyban,vagy munkaviszonyban,és vállalkozóként is -ez a leggyakoribb - is,de minden esetben kötelező az OKJ papir.

Hapciusz # 2017.09.20. 12:45

Tavaly a közösképviselő v társasházkezelő egyetlenegy árajánlatot hozott, mégpedig egy olyan tulajét, aki a kolleganője volt egy önkormányzati cég ingatlangazdálkodási nonprofit zrt-nél.

Volt még egy ajánlat, egy jóval olcsóbb egy másik tulajtól.

Kifogásolva lett, hogy miért nem hozott 3 árajánlatot.

A drágábbat fogadták el, a kolleganőét (előre megvolt beszélve) indok jegyzőkönyvben sem volt.

Egy másik cég autójával álltak be az udvarra és cserélték le a gázvezetéket. Csak az ügyvezető igazgató ugyanaz.

Itt jön a furcsaság: eltelt egy év, a ház udvarára többször beparkolt a drágább árajánlatot hozó kolleganő fia azzal a céges autóval. Tehát rokoni-családi összefonódás van, ergo a drágább árajánlattal átverték a házat. Ez nyilvánvaló, hogy korrupció van a dologban.

Mit tudunk tenni?

Hapciusz # 2017.09.20. 12:35

ne keverjük a szezont a fazonnal,
a közösépviselő és társsházkezelő nem ugyanaz.

egy társasházban csak tulajdonos lehet közösképviselő (meg intézőbizottság) kevesebb kötelezettséggel mint egy hivatásos társsházkezelő.

Aki nem tulajdonos abban a házban, akkor csak társasházkezelőként viheti a házat, nagyobb feladatkörrel és kötelezettségekkel. Ehhez pedig OKJ végzettség kell.

Igy van??????

nonolet # 2017.09.20. 09:00

Tehát...?

A társasházban tulajdonos egyén lehet

  • közös képviselő is

és egyben

  • társasház kezelő is

Bármiféle képzettség nélkül.

A társasházban NEM tulajdonos egyén lehet

  • közös képviselő

DE!!!

  • társasház kezelő már csak kellő képzettséggel lehet

Illetve a társasház kezelő
mindkét esetben lehet
egy "vállalkozó/vállalkozás" is.

Erről van szó?

Hapciusz # 2017.09.20. 05:03

MajorDomus, hát ez az!!! OKJ csak társasházkezelői van!!!
És a kettő nagyon nem ugyanaz!

onedin csanád # 2017.09.19. 20:43

rozsika101
Úgy tudom elővásárlási jogot a Ptk csak osztatlan közös tulajdon esetén biztosít. Társasházaknál, ha a lakók az alapításkor abban egyeznek meg, hogy legyen elővásárlási joguk, akkor ezt az alapító okiratban kell feltüntetni. Ha ott nincs feltüntetve, akkor nincs senkinek elővásárlási joga !!! Kérdés, hogy az ingatlan amit megvettél osztatlan közös tulajdonban áll-e vagy társasház ? Egyébként smeg zerintem bízz meg az ügyvédedben, ő biztosan jól utánanéz mindennek !

rozsika101 # 2017.09.19. 20:21

T. szakértők. Tisztázni szeretnék valamit,nem volt a társasági szerződéssben elővételi jog,meg lett nézve a társasági szerződés először ugy volt,hogy előszerződést kötünk és ha nem tudják megvenni azon az áron amit Én ajánlottam akkor tudom csak megvenni, az ügyvéd ingatlanjogi szakértő volt.Aki meg akarta venni a lakást ,célzott olyasmire hogy szóbeli megbeszélés volt és a többi 3 tulajdonos majd összefog, és beperelik az eladót .Az ügyvédnő meg az ingatlanos kikérték a tulajdoni lapot és olyasmit mondtak,hogy aki megakarta venni a lakást ,a saját lakása sem volt az Ővé,mert felvolt ajálva az Államnak amit 2024 -ig vásárolhat vissza/valószinüleg devizahitel miatt/.Ezért azt mondta at ügyvédnő hogy az adásvételit meg lehet csinálni.Van valami kockázat, vagy nem kell foglalkozni mit beszél a lakótárs ?Rózsika 101

MajorDomus # 2017.09.19. 20:06

az a kérdés, egy társasházban csak tulajdonos lehet a közösképviselő, külsős ember pedig csak végzett társasházkezelő lehet????

Forditsuk meg.
Ha tulajdonos a házban,akkor végzettség és feltételek nélkül lehet közös képviselő.
Ha nem tulaj,akkor lehet köjös képviselő és társasházkezelő is,de azt csak OKJ bizonytvány megléte esetén!

MajorDomus # 2017.09.19. 20:01

A foglaló elvesztésével minden további nélkül!

osmi # 2017.09.19. 19:58

Meg kell ismertetni az elővásárlási joggal rendelkezőkkel a kialkudott vételárat és annak ismeretében nyilatkoznak, hogy élnek avagy nem élnek az elővásárlási jogukkal. Ha nem, akkor Te vagy a vevő.