Társasházak jogásza!


Szomorú örökös # 2019.05.24. 06:17

Tudatlanka19

A közös képviselő cégek pont így működnek. Egy konkrét személy az, aki a cégen belül foglalkozik a házatokkal, nem pedig az egész kft. Szerintem ez rendben van. Felesleges azt elvárni, hogy minden ügyben az ügyvezető intézkedjen, ő a kft-t vezeti, nem a házatokat.

Tudatlanka19 # 2019.05.24. 07:40

az is rendben van, hogy nem a cég képviseletre jogosult ír alá többmilliós korszerűsítési szerződést? ez azért érdekesen hangzik...

de ha így van, a tulajdonosok -és itt nem a számvizsgáló bizottságra gondolok- miként tekinthetnek bele a
gazdálkodás irataiba (kiadás számlák,kapcsolódó munkalapok, javítási-felújítási szerződések,stb.) ?

M.Laci # 2019.05.24. 10:36

Üdvözlöm.

Az alábbi dologgal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Adott egy panel lakás, amelynek 9/10 tulajdoni hányad az én tulajdonomban, 1/10 tulajdoni hányad annak a tulajdonában van, aki használja az ingatlant. (haszonélvezet nincs bejegyezve).
A probléma ott kezdődik, hogy a bent lakó nem fizet rezsit, amit csak ő használ, illetve közös költséget sem. Én a fele közösköltséget minden honapban befizetem, mert természetesen egyém is az ingatlan, mégha nem is használom.
Viszont így elég nagy tartozás kezd keletkezni. Kivásárlásról hallani sem akar a másik tulaj, befizetni a tartozását sem. Mondván én jobban állok, fizessem én...
Van e arra lehetőség, hogy bíroságra vigyem az ügyet annak érdekében, hogy el tudjam adni az ingatlant, amit a másik fél nem akar? (mivel nagyon kényelmes neki az ingyen élés).
(én az ingatlanban soha nem éltem 1 percet sem).
Megterhelhetik tulajdoni lapon az én hányadomat is, ha ő nem fizte? ergo rajtam is behajtható bármi ilyenkor?
Előre is nagyon köszönöm

stilmotoros # 2019.05.24. 12:10

T. Fórumozók!
A társasházunknak új külsős közös képviselője van, aki egyben társasházkezelő is. A régi képviselő az iratok átadásával húzza az időt, ezért az új képviselő megfenyegette rendőrségi feljelentéssel és bírósági eljárással, amit az általa megbízott ügyvédre kíván bízni, mert nem akar a régi képviselővel találkozni.
Megteheti-e a közös képviselő a közgyűlés határozata nélkül az ügyvéd megbízását amikor a Tht törvény szerint is a bíróság előtt neki kell képviselni a társasházat.

Szomorú örökös # 2019.05.24. 13:10

Tudatlanka19

az is rendben van, hogy nem a cég képviseletre jogosult ír alá többmilliós korszerűsítési szerződést? ez azért érdekesen hangzik...

Szerencsére csakis neked! Egy Kft-ben nagyon szépen le van szabályozva, hogy kinek van aláírási joga és ez nem feltétlen kizárólagosan csak az ügyvezető lehet. Ne kattogj feleslegesen rajta, hidd el, hogy nagy valószínűséggel jogosan írt alá.

a tulajdonosok -és itt nem a számvizsgáló bizottságra gondolok- miként tekinthetnek bele a gazdálkodás irataiba (kiadás számlák,kapcsolódó munkalapok, javítási-felújítási szerződések,stb.)?

Szerintem itt korábban már leírták, hogy egy tulajdonosnak mibe van betekintési joga és azt hogyan teheti meg - nyilván nem úgy, hogy ötletszerűen ráront a képviselőre, hanem előre kell jelezni és ha bármiből másolatot kér, akkor annak a költségét ki kell fizetni, nem ingyen jár. Egyébként mindenbe a lakó sem nézhet-kotyoghat bele, főleg abba nem, ami nem az ő kompetenciája. A demokrácia a társasházban a közgyűlésen zajlik. Ott mutatják be az árajánlatokat, ott döntenek a kivitelezőről, magáról kivitelezésről, de hogy a szerződésbe mi kerül részletesen, már megbocsáss, az már annak a kompetenciája, aki ezt hivatalból végzi. Nyilván a döntéstől eltérő dolog semmiképp nem kerülhet, a társasházat kár nem érheti, de ha a közgyűlés eldönti, hogy egy adott kivitelezőt választottak az árajánlata alapján, majd azt a kivitelező az árajánlatban szereplő áron elvégzi úgy, ahogy azt ő elvállalta, akkor azon belül részletekbe nem sok beleszólása van már a lakónak, amennyiben az nem tér el az ajánlatban szereplő munkától.

Egyébként is ez kb. olyan lenne, mint amikor te befekteted valamilyen tartós történetbe a pénzedet a bankban, de meg akarod mindenáron szabni, hogy milyen lehetőségekben forgassa azt a pénzt a bank. Az ugyanis már nem tartozik rád, lényeg, hogy az ígért kamatot neked kifizessék, kb. ez a te kompetenciád az egész történetben.

Ezt én egészen konkrétan egy több képviselőnek is rendszeresen dolgozó vállalkozóként írtam neked, de ha nekem nem hiszel, akkor kérdezz nyugodtan jogászokat is. :-)

Kicsi Sára # 2019.05.24. 17:06

drbjózsef építőközösség vagyunk és az építkezés kezdetén választottuk

MajorDomus # 2019.05.24. 21:18

Stilmotoros!én ilyen kötelességről nem tudok!
Az hogy jogosult képviselni,nem azt jelenti,hogy köteles is képviselni! A kettő nem ugyanaz!.
.
Sok olyan eljárás van,ahol a jogi képviselet -éppen a házatok érdekében - kötelező!
Ha akarná sem tehetné meg,az pedig szive joga és lehetősége,hogy az ügy horderejétől függően szakembert vegyen igénybe.
Tehát nem ,,kell,, képviselnie a házat,de jogosult rá!

50. § *  (1) A közös képviselő (az intézőbizottság elnöke) - a (2) bekezdés rendelkezésének kivételével - jogosult a közösség képviseletének ellátására a bíróság és más hatóság előtt is. E jogkörének korlátozása harmadik személlyel szemben hatálytalan.

MajorDomus # 2019.05.24. 21:23

M.laci
A tipikus esete a joggal való visszaélésnek.
.közöld vele,hogy vagy fizet,vagy kipenderited a lakásból,ráadásul többlethasználati dijat kérsz tőle!
.
Nagyon egyszerű a megoldás,a bíróságon kéred a közös tulajdon megszüntetését,kifizeted a részét,azután mehet isten hírével.
.
Ki ez neked egyébként? Rokon?
Valószínű,azért ilyen pofátlan!
Megterhelhetik,szóval igyekezz lépni!

M.Laci # 2019.05.25. 07:51

Nagyon köszönöm, ezt fogom tenni. Igen 'sajnos' az. Öröklésnél a többi tulajdonjogot, gond nélkül meg tudtam venni pár éve. Ő nem adta el, mert nincs hová mennie. És onnantól kezdődött minden.

stilmotoros # 2019.05.25. 11:49

MajorDomus!
Köszönöm a választ, és ha jól értem akkor az ügyvéd megbízásához kell a közgyűlési határozat.

MajorDomus # 2019.05.25. 19:13

Nem kell hitelesnek lennie,csak törvényesnek. Annak pedig megfelel!

MajorDomus # 2019.05.25. 19:22

Stilmotoros
.
Nem kell!
Ahol a törvéby kötelezővé teszi a jogi képviseletet,ott kötelező.
.
Minden más esetben,a képviselő felelőssége,hogy igénybe veszi e,vagy sem.
.
Hogy értsd miről van szó!
Egy Fizetési Meghagyást papir alapon is be lehet nyújtani,ezt a képviselő simán meg tudja oldani.
.
Ha az adós ellentmond,az ügy perré alakul,ottvis eljárhat a képviselő.
.
Ha leesik egy cserép egy autóra a házról,a Ferrari tulaja 5 millióra perli a házat,ott már komoly vesztenivalója van a társasháznak,természetes hogy a képviselő felkér egy ügyvédet. Joga van hozzá.

csuli # 2019.05.27. 10:34

A mi társasházunk SZMSZ-ében az ügyvéd igénybevétele úgy van szabályozva, hogy:

A közös képviselő a képviselet ellátásához ügyvédet is igénybe vehet a közgyűlés hozzájárulásával.

Gondolom ez alatt az értendő, ha olyan ügy akad amihez nincs meg a közös képviselő tudása, végzettsége, akkor közgyűlés elé terjeszti az adott ügyet és a közgyűlés dönt az eljáró ügyvéd személyéről a díjazás várható költségeit figyelembe véve.

Jól gondolom?

MajorDomus # 2019.05.27. 21:01

Jól gondolod.
Egyébként meglepő lenne ha a ház perben áll,és a közgyűlés nem tud róla.

Tudatlanka19 # 2019.05.29. 07:46

Szomorú örökös!

Nem tudok egyetérteni veled. Az SZMSZ rendelkezhet pl. arról , hogy akár egy lakó is (aki a közgyűlés által felhatalmazott) járhat el ajánlat, szerződés véleményezés tekintetében. Lásd Társasházi tv. 51§.
A válaszod egyéb részeivel kapcsolatosan pedig a GDPR is
befolyásol néhány kondíciót!

Tudatlanka19 # 2019.05.29. 07:46

Szomorú örökös!

Nem tudok egyetérteni veled. Az SZMSZ rendelkezhet pl. arról , hogy akár egy lakó is (aki a közgyűlés által felhatalmazott) járhat el ajánlat, szerződés véleményezés tekintetében. Lásd Társasházi tv. 51§.
A válaszod egyéb részeivel kapcsolatosan pedig a GDPR is
befolyásol néhány kondíciót!

Boróka1 # 2019.05.29. 08:57

Sziasztok!
Gazdasági társaság ingatlan tulajdonos egy társasházban. A közgyűlésre a cég (képviseletre jogosult ) meghatalmaz valakit. Milyen formai-tartalmi követelményeknek kell megfelelnie a meghatalmazásnak? A 2006.évi V. törvény-ben meghatározottak irányadóak?
Köszönöm a választ!

Krsztian # 2019.05.29. 14:00

Üdv,

Ha a társasház és a képviselő hanyagsága miatt (hivatalosan megszavazott, de soha el nem végzett munka) folyamatos nagy összegű kár ér, úgy beperelhetem a házat? Vagy egyenesen a képviselőt kell? Több szakvéleményem is van arról, hogy emiatt ért milliós kár! Milyen úton indulhatok el?

Köszönöm!

drbjozsef # 2019.05.29. 14:46

Krsztian,

Ez egy szabad ország, bárkit, bármikor, bármiért beperelhetsz, naná.

Legfeljebb nem nyered meg a pert.

Hogy a társasházat, vagy a közös képviselőt kell, az attól függ, mi az a "kár". Ha ez egy közgyűlés által megszavazott, de el nem végzett munka, akkor inkább a kk-t.

MajorDomus # 2019.05.29. 19:01

drb...
Ne irjál hülyeségeket.
A pert mindenképpen a a társasház ellen kell meginditani!

Az más kérdes,hogy a közgyűlés a határozatával azonnal
továbbháritja a kártérítés összegét a képviselőre!

A képviselővelnem állsz jogviszonyban, de a társasházzal igen!

A közgyűlés dönt:

  1. a közös képviselő (az intézőbizottság elnöke, tagja), illetőleg a számvizsgáló bizottság elnöke, tagja (az ellenőrzési feladatot ellátó tulajdonostárs) ellen kártérítési per indításáról, illetőleg büntetőfeljelentés megtételéről;
Kicsi Sára # 2019.05.29. 19:38

Tisztelt Fórum!

Több kérdésem lenne:
1, Társasház számvizsgáló bizottsági tag lehet e, a tulajdonos - az értékesítésen kívül mindenre kiterjedő (közgyűlési szavazás, beruházás, felújítás) - képviseleti meghatalmazottja? Valamint kiskorú tulajdonos esetén a kiskorú gyámja?

2,
SZMSZ: A házirend - a tulajdonostársak összes tulajdoni hányad szerinti legalább kétharmados többségével megállapított - eltérő rendelkezés hiányában tilos a dohányzás a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben, illetve közös területen a háztól 5 méteres távolságban.

Házirend: a ház közös területein, nyitott erkélyein (a teraszok kivételével) és az épülettől 5 méter távolágon belül dohányozni tilos.

Az SZMSZ-ben nem, a házrendben már az erkélyen sem lehet dohányozni, érdekes módon a teraszokon igen, Megtilthatják, hogy a magántulajdonú erkélyemen dohányozzak?

Szomorú örökös # 2019.05.29. 19:43

Kicsi Sára

Megtilthatják, hogy a magántulajdonú erkélyemen dohányozzak?

Az én laikus véleményem az, hogy bár az erkélyed magántulajdonú, de a légtér, ahová a dohányfüstöt engeded, az már bizony nem az. Nekem se esne jól, ha nem nyithatnék ablakot feletted, mert bejön a dohányfüst rajta. Mondom ezt én, aki 30 éves koráig erős dohányos volt. De ez csak egy laikusan kikövetkeztetett vélemény. Majd a jogászok elmagyarázzák neked, hogy jogi kérdés-e ez vagy inkább etikai.

Kicsi Sára # 2019.05.30. 07:16

Szomorú örökös

Igazat, adok neked, de a teraszról is bemehet a füst, ott miért engedélyezett?

Berci2006 # 2019.05.30. 13:59

Üdv. Mindenkinek!

Kivácsi lennék pár álláspontra az alábbiakban:
a társasházi tv. 51§. (2) szerint a számvizsgáló bizottság jogkörében eljárva ellenőrzi az szmsz szerinti értékhatár feletti számlákat

jól értelmezem: az szmsz-nek mindenképpen kell ilyet tartalmaznia?

esetleg: ha nem tartalmaz, akkor nyilván nem ellenőrzi

MPMP1 # 2019.05.30. 18:37

Az embernek aki tarsashazkezelest vegez NINCS ervenyes megbizasi szerzodese. Mit lehet tenni? Az alapito okirat szerint a megbizas max 3 evig ervenyes. A megbizast 2005-ben irtak ala.