Edelweis
Majd a végrehajtó bejegyezteti. Olcsóbb és ugyanazt éred el vele.
Edelweis
Majd a végrehajtó bejegyezteti. Olcsóbb és ugyanazt éred el vele.
Th. 13. § (3) A legfeljebb hatlakásos társasház közössége dönthet arról, hogy szervezetére és működésére az e törvényben meghatározott rendelkezéseket alkalmazza. Ha a közösség ilyen határozatot nem hoz, e törvénynek a szervezeti-működési szabályzatra, a közgyűlésre, a közös képviselőre, illetőleg az intézőbizottságra és a számvizsgáló bizottságra vonatkozó rendelkezései helyett a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.
A lift tényleg nincs benne. De az amúgy is vicc volt.
Üdvözlök Mindenkit!
Azt szeretném kérdezni, hogy a közösköltség tartozás behajtására bejegyezhető-e jelzálog a hitelre vásárolt lakásra?
A választ előre köszönöm!
Kedves klizé!
Levezető elnök és jegyzőkönyv vezető ugyanaz a személy lehet és nem kell, hogy tulajdonos legyen.
Amennyiben a a kgy összehívó nem értesítette Őnt, akkor jogszabályt sértet.
A 60 nap a tudomásra jutástól számít, de ezt az időpontot Önnek kell bizonyítani.
Társasház esetén a közösképviselő intézkedhet a közös elektromos mérő ügyében.
Kár, hogy a szolgáltató nem volt figyelmesebb.
Sajnálom, hogy sérelem érte.
3 lakás esetén egyszerűbb volna közösen leinni magukat a sárga földig.
http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ
Kedves heszheni!
Amikor a fagyi visszanyal;-)
Az összhívott közgyűlés határozatai hatályossá válnak akát ott van akár nincs.
Igaz az egész procedura a jogszabály számos pontját sérti, de amig egy tulajdonos a határozatot keresetével nem kívánja "hatástalanítani" és a bíróság helyt nem hagy a keresetnek addig azt úgy kell csinálni.
Hiába a tudás hatalom.
Én érzékeny búcsút vennék a társasháztól
--------------------------------------------------------------------------------------http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Kedves MD!
Kérem lassabban olvassa el amit írok.
„Amennyiben az AO. társasház szerepel, akkor működésük jogszabálysértő.”
és nem Micamaci kérdezte a dolgot.
Kedves KBS!
azt hiszem téved. Csak a SzVB felállítása nem szükséges.
-----------------------------------------------A felszólítás akár két hónap tartozás után is indulhat.
Ez általában ütk. függő, amennyiben nem szabályozza az SzMSz. Tudtommal kötelező előírás nincs. Ha a kklt.-t minden hó 10. ig fizetni kell, akár 20 án is indulhat a fizetési felszólítás(De ki akar annyit dolgozni? ;-)
Én a józan eszét javaslom döntőbírónak.
Persze na hagyja figyelmen kívül a nagy tapasztalattal és árbevétellel rendelkező képviselet képviselők véleményét;-)
{autodidakta}
ja és dobjátok össze a költségeket.
helyesen, ,,társasházként,, és ,,megbiznék,,
na ennyit a prediktiv szöveg bevitelről MD
maci
légy óvatos Muf válaszaival mert műkedvelőként sem ismeretei sem gyakorlata nincs abban amiről írt.
kbs válasza a helyes
a lényeg az hogy a társasházi törvény nem attól lesz kötelező az épületre hogy van A.Okirata hanem attól hogy a tulajdonosok döntenek a Ptk vagy A Th tv alapján kívánnak működni.
előbbi esetben Nincsenek társasházi szervek mint közgyűlés közös képviselő vagy szmsz
végül a válasz a kérdésedre.
nézz utána a ház irataiban milyen formát határoztak meg annak idején. valószínűleg ptk formát. ebben az esetben a közös tulajdonra vonatkozó szabályok Ptk szerint kell eljárni ami azt jelenti hogy a nem fizető tulajdonossal szemben minden tulajdonosnak perben kell állnia.
egyszerűbb eset ha hárman közgyűlést hivtok össze lásd a törvényben és eldönteni kell hogy a továbbiakban társaságként működnek tovább.
én azt tenném hogy harmad magammal megnéznék egy ügyvédet egy kollektív fizetési meghagyás kibocsátásával.
17.500 ft a közjegyzői díjjal, fogjátok össze és a végrehajtási fázisban érvényesítsétek. üdv MD
Tisztelt Mufurc_nagyon! -:)))
tegnapi válaszát köszönöm, de egy valami kimaradt.
a jelenleg hatályos Ttv-ben nem szerepel, hogy 6 helyett 3 hónap után elkezdhető a procedura a közös kltsg.-et nem fizetők ellen.???
Ha igen, kérem, másolja be nekem!
Vagy itt is az SZMSZ a mérvadó, de akkor azt gyakran kell korrigálni....
köszönettel
Micamaci
Kedves Mufurc_nagyon4 -:)))
Tegnapi válasza megfelelő volt, de egy kérdés kimaradt.
A jelenleg hatályos Ttv nem tartalmazza, hogy 6 hónap helyett már 3 hónap után elkezdhető a procedura a közös kltsg-et nem fizetők ellen??? Ha igen, legyen kedves bemásolni nekem4
Vagy ehhez is az SZMSZ a mérvadó - bár akkor azt mindig korrigálni kell.
köszönettel
Micamaci
Hat egységnél kisebb társasházban semmi se kötelező: se SZMSZ, se közös képviselő - se lift.:-)
Tisztelt Szakjogász !
Társasházi közös képviselő vagyok. Konfliktusba keveredtem a Ház Számvizsgáló Bizottságával, mert nem tűrtem szó nélkül, hogy Intéző BIzottságként szeretnének működni, utasítanak, saját érdekeiket képviselik, munkákat rendeltek meg, szóval mindenben akadályozzák a Társasház törvényes működését.
Januárban a két SZB tag felszólított közgyűlés összehívására, csak felsorolták a tulajdonosok nevét, akik szintén kérik a közgyűlés összehívását. A felszólítást egy SZB tag írta alá. Tértivevényes ajánlott küldeményben kértem a tulajdonosok aláírásával ellátott felszólítást, hogy a TH szerint összehívjam a közgyűlést.
Ezt a kérést figyelmen kívül hagyva tegnap megkaptam e-mailban a közgyűlési meghívót, mely szerint, mivel nem tettem eleget a felszólításnak, a SZB összehívja a rendkívüli közgyűlést. Hiába írtam több levelet, hogy ez törvénytelen és szabálytalan. Ilyenkor mi van? Ráadásul a jelzett napon nem is tudok elmenni, mert más hivatalos elfoglaltságom van.
Mi a jogi álláspont ilyen esetben?
Tisztelettel: Schmidtné Heni
Kedves Belmonte!
Amennyiben az AO. társasház szerepel, akkor működésük jogszabálysértő.
Kellen intézőbizottság vagy közös-képviselő.
Több éve előírás az SzMSz.
Ilyen alacsony albetétszámnál nem kell számvizsgáló bizottság.
Megoldás egy kijelölt tul.társ az ellenörzésre vagy egy külsős.
Amennyiben nincs kk./IB akkor nem tud fellépni a nem fizető tulajdonos társ ellen. (fizetési meghagyás/perlés)
Az alanti lapon talál segítséget.
--------------------------------------------------------------------------------------http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}
Kedves Fórumozók!
Speciális helyzetben lévő társasházban vettem lakást. Régi négy lakásos ház, kilencvenes években készült, de minden szükséges minimumot tartalmazó alapító okirattal, SZMSZ nélkül. A közös terhek viselése érdekében a közelmúltban eldöntöttük, hogy szedünk közös költséget, egyelőre csak Ptk. alapon. Van azonban egy a négyből, aki semmiben nem hajlandó részt vállalni, fizetni. Jól gondolom, hogy ha szeretnénk a nem teljesített összegeket "számon kérni" rajta, akkor ebben az esetben az SZMSZ megalkotása lenne a megoldás? A társasházi törvény kimondja, hogy a legfeljebb hatlakásos társasház dönthet úgy, hogy a tv. alapján működik, de számomra nem egyértelmű, hogy egyszerű többséggel megszavazható-e a társasházi törvény alapján működés. A ház közös ügyeit (számlák fizetése, közös biztosítás stb.) már most is én intézem. Ha elvállalom, hogy én leszek a közös képviselő (azt sem tudom, kell-e annak lennem), akkor az SZMSZ-en kívül van még más, amit a háznak meg kell lépnie (gondolok itt elsősorban a társasházi törvényben lévő mindenféle bizottságokra). Bátortalanul kérdezem továbbá, hogy az SZMSZ vonatkozásában tud-e valaki segíteni (esetleg egy általános jellegű verzióval), mert nem foglalkoztam még ilyennel, szóval jó lenne nem a nulláról elkezdeni összerakni.
Előre is köszönöm a segítséget.
Kedves Micamaci!
Ttv
30. § (1) A közgyűlés a határozatával a legalább három hónapnak megfelelő
közös költség összegének befizetésével hátralékba került tulajdonostárs
külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni hányadának
jelzálogjoggal való megterhelését rendelheti el a hátralék megfizetésének
biztosítékául.
(2) A határozat meghozatala során a hátralékos tulajdonostárs nem élhet a
szavazati jogával, az ő tulajdoni hányadát a határozatképesség
megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni.
(3) Az (1) bekezdés szerinti határozatot a hátralékos tulajdonostárs részére
az e törvényben meghatározott jogorvoslat lehetőségének feltüntetésével
kézbesíteni kell.
31. § A közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a hátralékos
tulajdonostárs külön tulajdonának és a hozzá tartozó közös tulajdoni
hányadának jelzáloggal való megterhelését – a közgyűlés összehívása nélkül
felhatalmazza.
32. § (1) A jelzálogjog bejegyzésének elrendeléséről szóló közgyűlési
határozatot, illetőleg a közös képviselő vagy az intézőbizottság elnöke
rendelkezését közokiratba vagy ügyvéd – jogkörén belül jogtanácsos – által
ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni.
(2) A jelzálogjog bejegyzésének elrendelése három hónapnak megfelelő
hátralékonként megismételhető.
(3) Ha a bejegyzés alapjául szolgáló hátralékot kiegyenlítették, a közös
képviselő vagy az intézőbizottság elnöke a kiegyenlítést követő nyolc napon
belül köteles a jelzálog törléséhez szükséges engedélyt kiadni; az engedélyt
közokiratba vagy ügyvéd – jogkörén belül jogtanácsos – által ellenjegyzett
magánokiratba kell foglalni.
{autodidakta}
Kedves ktibi74
Ttv
42. § (1) Ha a közgyűlés határozata jogszabály vagy az alapító okirat,
illetőleg a szervezeti-működési szabályzat rendelkezését sérti, vagy a
kisebbség jogos érdekeinek lényeges sérelmével jár, bármely tulajdonostárs keresettel kérheti a bíróságtól a határozat érvénytelenségének megállapítását a határozat meghozatalától számított hatvan napon belül.
(2) A kereset a határozat végrehajtását nem gátolja, a bíróság azonban a
végrehajtást indokolt esetben felfüggesztheti.
(3) E § rendelkezéseit a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság
elnökének a 31. § szerinti rendelkezésére is alkalmazni kell.
{autodidakta}
Tisztelt Válaszolók, Segítők!
Tudjuk, hogy megváltozott a társasházban lakók közös klsg. "nem fizetés" szabálya. 6 helyett 3 hónap...írni akarunk a közös képviselőnek, de kellenének a hivatkozások.
Köszönettel
Helen
Tisztelt Fórumozók!
A következőkben kérném a segítséget. A társasház tetejére az egyik mobilszolgáltató bázisállomást szeretne telepíteni. Erről a tulajdonosok közgyűlésen fognak dönteni. Viszont van olyan tulajdonos, aki már most jelezte, hogy ha megvalósul a bázisállomás Ő pert indít a társasház ellen (mivel ingatlanközvetítővel történt megbeszélése után azt a tájékoztatást kapta, hogy az ilyen lakások értéke akár 20%-ot is csökkenhet). Az lenne a kérdésem, hogy lakástulajdonos indíthat-e pert a társasház ellen és ha igen milyen jogcímen? Válaszokat köszönöm.
Üdv: ktibi74
Tisztelt Mufurc, Major és ragyás!
Köszönöm szépen a válaszaikat!
Tisztelt Fórumozók!
Nem tudom, hogy jó helyre írok e, tanácsot szeretnék kérni egy hozzáértő személytől!
A történet elég összetett, szerepel benne társasház, önkormányzat és egy kis adócsalás!
Nem szeretném itt kitárgyalni az ügyet, ezért akinek van egy kis ideje elolvasni a történetem és tud és hajlandó tanáccsal ellátni az kérem írjon egy e-mailt! Köszönöm!
Kedves Hiszékeny!
Az SzMSz-ben foglaltak az érintettekre vonazkoznak.
Ezért fontos, hogy mi van benne.
Van olyan SzMSz amely csak a tulajdonosok kötelezettségével foglalkozik;-)
Ez azért lehet, mert az első alkalommal amikor megszavazásra kerül, az ütk. állítja össze az SzMSz-t és a tulajdonosok vakon aláírják, megszavazzák.
Tehát elméletileg elképzelhető olyan SzMSz amely az ütk kötelezettségeit nem tartalmazza.
Természetesen az értesítés határideje az ütk-ra is vonatkozik.
De mint ahogy láthatta, a gyakorlatban jártas kezelők hozzászólását, érezhető és gyors (hatékony) felelősségre vonás a jelen rendszerben nem lehetséges.
Ezt a nem elkötelezett képviseletek tudják és ki is használják.
Az általam javasolt eljárások és a segédanyagok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a témában járatlan tulajdonosok találjanak egy fogódzkodót, ráadásul ingyen.
Nekem se tetszene, ha segítséget adnának a felelősségre vonás elindításában.;-)
--------------------------------------------------------------------------------------NB használja a józan eszét, ha nincs türelme és kitartása (vagy pénze), akkor csak a tulajdonostársak mozgósítása a megoldás.
Egyedül nem megy,- egyedül nem megy .........;-)
{autodidakta}
Hát ha még sokáig olvasgatod Muf hozzászólásait
akkor azt sem tudod majd hogy fiú vagy e vagy lány
nemhogy azt hogy mit gondolj.
Mufurc_nagyon
Írásbeli szavazat nem a közgyűlésen történt sőt még a szavazó lapokat is 3 napra rá a posta ládába kapták meg a lakók.
Ezek után nem tudom hogy mire gondoljak, mármint a kk-re nem vonatkozik az SzMSz elő írások csak is a lakókra.
nincs mit tenni.
A meggyőző érvek előtt meghajlok ;-)
{autodidakta}
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |