Nem, nem erről van szó. Az özvegyi haszonélvezetről beszélek.
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Szerintem a korlátozást továbbra is,a mgváltás megállopodás kérdése,de ez kbs asztala.
„Ráadásul, ha nem az új Ptk. hatálya alatt szerzett haszonélvezetről van szó, akkor se a haszonélvező nem kérheti bíróságtól a megváltást, se a tulajdonos.”
Ezek szerint ha most az új Ptk. hatálya alatt szerzek haszonélvezetet "cserébe" a tulajdonjogért, akkor a tulajdonos egyszer csak kérheti a bíróságtól a megváltást?
Elvi számolgatásra jó!
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítségét!
Drbjozsef már mondta: ez csak az illetékkiszabásához szolgál, a haszonélvezet valós értéke más.
Ráadásul, ha nem az új Ptk. hatálya alatt szerzett haszonélvezetről van szó, akkor se a haszonélvező nem kérheti bíróságtól a megváltást, se a tulajdonos. Vagyis a megváltás kizárólag egyezséggel lehetséges - ergo pont annyi lesz az "ára", amennyiben meg tudnak egyezni.
A haszonélvezet nem keverendő össze a vagyoni értékü joggal!
A 2 haszonélvezőé,tehát az egyik félnek 1.8 millió jut!
- 25 évesnél fiatalabb, az egyévi érték 10-szerese,
- 25-50 éves, az egyévi érték 8-szorosa,
- 51-65 éves, az egyévi érték 6-szorosa,
- 65 évnél idősebb, az egyévi érték 4-szerese .
Haszonélvezet és használat öröklésének illetéke
A haszonélvezeti jog értékének kiszámítása Határozott időre szóló vagyoni értékű jog Határozatlan időre szóló vagyoni értékű jog Példa az illeték kiszámítására A haszonélvezeti jog értékének kiszámítása Amikor más-más személy örökli a vagyon tulajdonjogát és annak haszonélvezetét (vagy használatát), az öröklési illetéket a következőképpen kell megfizetni: a tulajdonjog örököse a haszonélvezetnek, használatnak a törvény (1990. évi XCIII. tv. 72. §) szerint számított értékével csökkentett forgalmi érték után, a haszonélvező (vagy használó) az ugyanígy számított haszonélvezeti, használati érték után fizet. Mivel tehát a haszonélvezeti jog az örökös szempontjából egyértelműen csökkenti az örökhagyó halála folytán megszerzett ingatlan értékét, az örökös által fizetendő öröklési illeték kiszámításánál a csökkentett forgalmi értéket kell illetékalapként figyelembe venni.
Vagyis az örökölt vagyon forgalmi értékéből le kell vonni a haszonélvezet, használat számított értékét. A tulajdonszerzőt (örököst) terhelő illeték alapját a fentiekben meghatározott módon kell számítani akkor is, ha a haszonélvezet, illetőleg használat öröklése egyébként mentes az illeték alól - mert pl. azt a túlélő házastárs örökölte vagy az nem tárgya az öröklési illetéknek .
A haszonélvezet, használat mint vagyoni értékű jog értékének kiszámításánál a vagyoni értékű jog egyévi értéke a kiindulási pont. Ez egyenlő a vagyoni értékű joggal terhelt dolog - terhekkel nem csökkentett - forgalmi értékének 1/20-ad részével. Attól függően, hogy a vagyoni értékű jog meghatározott időre (egy adott időtartamra, esetleg konkrét időpontig) vagy határozatlan (bizonytalan) időre szól-e, az érték további számítása más és más módon történik.
Előző kérdésemre köszönöm a választ,de lenne még egy
buta a kérdésem.
3,6 m ft-t haszonélvezeti jog megváltás egy haszonélvezőt illeti meg,vagy két haszonélvező esetében ezt az összeget kell felezni?
Köszönöm a segítséget
Konrétabban, a haszonélvezet megváltása megegyezés kérdése, nincs rá előírás, járni nem jár érte csak annyi, amennyit a tulajdonos ad és a haszonélvező el is fogad.
A vagyoni értékű jogok értékének meghatározása az illetéktörvényben számszerűsítve van, de az csak az illetékfizetés szempontjából számít, más tekintetben legfeljebb csak irányadó.
Tisztelt Ügyvéd úr,hölgy!
Segítségét szeretném kérni!
Öcsénk tulajdonában lévő családi házra ,kettő haszonélvező van bejegyezve.
Mivel a telekkönyvi bejegyzés nem tér ki az arányokra, így gondolom egyenlő.
Egyik haszonélvező szeretné pénzre váltani a jogát.Mennyi illeti meg?
Mind a két haszonélvező 65 év feletti.
A ház kb 18. milliót ér.
Segítségét előre is köszönöm
Ebben egyetértünk!
MajorDomus
Szerintem nonolet arra gondolt, hogy ha engedi beköltözni a házba a tulajdonost, akkor akár díjat is szedhet érte.
Viszont az is egyértelmű, hogy ellenérték fejében a haszonélvezeti jog gyakorlását csak akkor lehet átengedni (pl. ingatlant bérbe adni), ha a tulajdonos - azonos feltételek mellett - a dolog használatára nem tart igényt, azaz önfejűen nem adhatja ki idegeneknek, mert ezzel már megsérti a haszonélvezetre vonatkozó szabályozást. Sőt a haszonélvezetnél szigorú feltétel az is, hogy a haszonélvezőnek kutya kötelessége vagy neki, vagy a bérlőnek az ingatlan rezsiköltségét is fizetni, amennyiben hasznosítja az ingatlant.
Nekem már volt olyan próbálkozás régen a haszonélvező részéről, hogy ki akarta adni idegeneknek az ingatlant, és minden beszedett pénzt ő akart eltenni úgy, hogy a rezsit úgy gondolta, majd én úgyis fizetem. Hát nem jött be neki, tájékoztatták, hogy ez egy hatalmas ballépés lenne részéről.
,,és még akár díjat is szedhet érte tőled,,
Milyen jogcimen ?
és akkor az én saját talajtalanomat nem adhatom el másnak ?
de van olyan hogy haszonélvező haláig meg meghatározott időre szól azt hogy tudom ki deríteni?
Csak ha megengedi.
semmit? be se költözhetek ?
Ilyenkor semmit, megteheti.
Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni hogy, van egy házam én vagyok a tulajdonos de édes apám a haszonélvező és nem enged be az ingatlanba ilyenkor mit lehet tenni ?
A haszonélvezet árverezéskor sem törlődik,tehát a néni maradhat az ingatlanban élete végéig!
Az hogy az unokahug elvesziti a lakását az meg az ő baja!
Tomi75
A néni fizetési meghagyásos, illetve peres eljárásban visszakövetelheti az unokahúgától mindazt, amit a saját megállapodásuk szerint az unokahúgnak kellett volna fizetnie, de a nénitől vonták le.
„Egyébként pedig
nyisson egy másik bankszámlát
és
kérje oda a nyugdíját”
Ha senki nem törleszt, el fogják árverezni az ingatlant, az a néninek sem lesz jó.
„Ráadásul annak aki nem is hitelfelvevő ?!”
Lehet, hogy ők egymás közt úgy egyeztek meg, hogy az unokahúg törleszti a hitelt, de hogy a bank felé a néni is vagy adóstárs, vagy kezes, abban biztos vagyok, máskülönben a bank nem járult volna hozzá ahhoz, hogy neki haszonélvezete legyen az ingatlanon.
T.hölgyeim, Uraim
Egy problémára keresnék jogorvoslatot, remélem tud valaki segíteni.
Adott egy 62 éves idős holgy ( Nagynéném ) aki a Mester utcai lakását eladva vásárolt Érden egy családi házat, mivel gyermeke nincs az unokahuga nevére, saját haszonélvezetével.
Az első időkben semmi probléma nem is volt, szép volt minden.
az ingatlan vásárlására az unokhugnak hitelt kellett felvenni, és hát mivel így egyszerűbb, a hitel összeg arra a bankszámlára lett utalva amin a Mester utcai lakás ára is volt, így a hitelt is oda kell havonta rendezni.
Az idős hölgy nyugdíja is erre a bankszámlára érkezik. Az unokahug a hiteltörlesztést évek óta nem fizeti, az idős hölgy nyugdíjából vonja a bank, már amennyit tud. Napi megélhetési gondokkal küzd.
Arra lennék kíváncsi lehet-e erre valami megoldást találni, mert ez mégis csak felháborító.
Köszönettel
Tomi75
A foldhivatal kér a törlésért szolgáltatási illetéket.
Nem,de kérheted a haszonélvezet korlátozását.
Hogyne,például a tuéélő házastárs haszonélvezeti jogot kap arra az ingatlanra,amiben egyött éltek,akkor is ha nem tulajdonos!
Van olyan hogy telekkönyvön kivűli tulajdonos,aki nem szerepel a tul.lapon de attól még tulajdonos.
Például február 1-én meghal a papa,aki egyedüli tulajdonosa a háznak,te február 20-án nézed meg a tul.lapot,csak ő szerepel rajta. Az örökös viszont a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz!
Ezekre figyelj oda.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02