Köszönöm a választ. bsu
tulajdonjog - haszonélvezeti jog
Ez nem jogi kérdés. El kell dönteni, hogy elfogadod, vagy sem. Köteles nem vagy rá.
Köszönöm a választ,de túl okos nem lettem,igy leirom az esetet.
2o évvel ezelött vettünk egy ingatlant a férjemmel, az Ő első házasságából született leányára irattuk, a mi hazsonélvezetünkkel. a A leány most el szeretné adni, de mi nem tartjuk a kapcsolatot már, és pár évvel ezelőtt ez már egyszer felmerült hogy eladja,de nem jött össze az adás-vétel. Most ismét szeretné ezt megtenni.Akkor nemekm azt mondták hogy kb 3o % illet meg engem a vételárból a haszonélvezet lemondása címén. zért vagyok tanácstalam mit tegyek?
Várom a válaszukat: bsu
A kortól az függ, hogy a vagyonszerzési illeték alapját milyen arányban kell megállapítani, ha egyvalaki tulajdont, másvalaki haszonélvezetet szerez egy ügyletben.
Amennyiben meg tudtok egyezni. Sem a tulajdonost nem kötelezi arra jogszabály, hogy fizessen neked, sem téged nem kötelez arra semmi, hogy akármekkora összeget is elfogadj.
Szép Napot mindenkinek.
Kérem segítsenek.
Szeretném megkérdezni,hogy a haszonélvezeti jog az ingatlan eladásánál milyen mértékben váltható meg.
Szeretenénk eladni egy ingatlant és nem tudom hány %-a illet meg engem, haszonélvezőt.
Úgy tudom kortól függ,58 éves vagyok.
Válaszát megköszönöm bsu
Üdvözlöm a Tisztelt Fórumozókat, Ügyvédeket, Jogászokat!
Elsősorban olyan embertől szeretnék választ kérni/kapni, aki jártas az általam felhozott ügyben.
Egy lakásnak annak idején 2 tulajdonosa volt, de az egyik tulajdonos nem kívánt élni a rá eső résszel, ezért a másik fél megváltotta a lakás részét. Ebben a lakásban egy haszonélvező él (az akkori két tulajdonos nagyszülője). Jogilag ez a lakás már csak egy embert illet, az Ő tulajdonát képezi a teljes lakás. A kérdésem az, hogy a haszonélvező halála után a kifizetett fél igényt tarthat-e rokonságára hivatkozva a lakásban található ingóságra? Ha igen, akkor ezt "ki lehet védeni" egy végrendelettel, amiben a haszonélvező rendelkezik a lakásban található ingóságok sorsáról?
Tisztelettel,
Kiss Norbert
- Nem, a végrehajtási árverésen tehermentes tulajdont lehet szerezni. Hogy a haszonélvezettel sem lesz-e terhelve, azt ennyi információ alapján nem lehet tudni.
- Itt az nem jön szóba édesapád részéről, mert ezt csak az állagörökösök tehetik.
- Az éppen van, de megszakítható. De az édesapádnak nem kell ezzel foglalkozni, ha az árverésen veszi meg az ingatlant.
Tisztelt Jogászok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyebn:
Adott egy örökölt ingatlan (kivett, beépítetlen terület), amelyben édesapám 1/2 tulajdonhányaddal rendelkezik. A másik 1/2 rész egyenlő arányban megoszlik három unokatestvérem között, valamint ez a fél rész özvegyi joggal terhelt (édesapám testvérének felesége a jogosult, aki nem azonos az unokatestvéreim édesanyjával)
A probléma a következő: az unokatestvéreim részére különböző hivatalok, szolgáltatók és magánszemélyek végrehajtási jogot jegyeztek be, valamint két árverés is kitűzésre került, de eredménytelenül zárultak az eljárások.
Kérdésem az, hogy
- amennyiben szeretné édesapám megvásárolni a másik fél részt is, arra milyen lehetősége van? A bejegyzett jogosultakat ki kell fizetni? Ha a bejegyzett összeg (11 millió) összeg kb tízszerese a valós értéknek.
- Az özvegyi jog ha jól tudom, megváltható. Ezt milyen módon lehet megtenni? Ha nincs hajéandóság a jogosultban erre, akkor mit lehet tenni?
- A végrehajtási összeg messze több, mint amennyit az ingatlan fele ér. Ilyenkor mi várható? Van elévülés?
válaszukat köszönöm!
Üdv: Vezo228
Kedves fórumozók!
Ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonjogról szeretnék kérdezni.
Adott egy házasság alatt épített ház, ami el lett adva válás miatt. Pénz fele-fele arányban szétosztva. Feleség későbbiekben vesz egy házat 1/1 tulajdonjoggal, melyen a volt férj egy-két felújítást végez kb. 300 ezer forint értékben önként, saját akaratából. Évek múlva bírósághoz fordul azt állítva hogy ő ott lakott hónapokig, pénzt adott a vásárláshoz, hitel fizetésben segített, persze ezekből semmi sem igaz. A bíróságtól vagyis az ügyvédétől jött levél és az ő állítása alapján azt írták, hogy ezek alapján ő ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonjogot szerzett és most ezt a "közös tulajdont" szeretné megszüntetni, vagyis ezt kéri a bíróságtól.
Ha valaki tudna segíteni hogy tényleg így van-e, vagyis remélem hogy nincs, mert egy szó sem igaz belőle, de hogyan bizonyítható?????? Egyik fél ezt mondja majd a bíróságon, másik majd azt? És erre lehet "a közös tulajdon árverési értékesítés útján történő megszüntetését" kérni a Bíróságtól? Hol van itt a közös tulajdon??????????
Köszönöm a segítségeteket......
Egyszerű.:) A táblabíróságokat Táblabíróságnak hívják.
s honnan tudom meg hogy táblabíróság e vagy nem???
Pest megyei Bíróságon lesz a tárgyalás a Hungári Köruton..
Ha nem táblabíróságon folyik az a per, akkor nem.
Felperes vagyok, de én elmegyek természetesen, csak nincs ügyvédem:-(
valaki azt mondta ha nincs ügyvéd elnapolják a tárgyalást... Remélem ez nem igaz...
köszönöm:_)
Mindig jobb, ha ügyvéd jár el, de az végképp nem szerencsés, ha ügyvéded sincs, és te se mész el a tárgyalásra. Alperes vagy vagy felperes?
Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, folyamatban van egy ajándék visszakövetelési per...
Negyedik tárgyalás lesz, s az ügyvédem felmondott, nem baj ha nem lesz ügyvédem a tárgyaláson???? Attól még megtartják a tárgyalást????
Sajnos már nem tudok ügyvédet szerezni, mert külföldön tartózkodok..
Kérem segitsenek
Köszönettel
Iby
Nincs mit.
Hálás vagyok a segítségért. Sok hasznos információt kaptam. Köszönöm szépen!
Keresetet kell benyújtani, fel kell tüntetni benne az alperes és a felperes nevét, lakcímét, perbeli állását, határozott kereseti kérelmet kell előterjeszteni, le kell írni az ügy tényeit. Csatolni kell hiteles tulajdoni lapot. Illetéket kell leróni, vagy költségkedvezményt kell kérni a formanyomtatvány csatolásával. A keresetet és mellékleteit eggyel több példányban kell benyújtani, mint ahányan a perben szerepelnek, vagyis jelen esetben 3 példányban. Lehet ajánlott levélben is.
Köszönöm szépen a korrekt választ.
Még annyi segítséget kérnék, hogy ha a haszonélvező beadja a birtokvédelmi kérvényt a bíróságra, akkor ez hogyan zajlik a gyakorlatban? Hány példányt kell benyújtani, csak személyesen vagy ajánlott levélben is lehet, van-e valamilyen szabvány-szöveg, amit mindenképpen tartalmaznia kell, stb.
Nem akadályozhatja meg és nem sérülhet, ugyanis haszonélvezettel terhelten lehet eladni az ingatlant.
Ez végre hasznos információ. Köszönöm szépen.
Megakadályozhatja-e a haszonélvező az ingatlan eladását?
Hiszen ha a feje felől eladják az ingatlant, akkor sérül az ő haszonélvezeti joga. Árverezés akkor is lehet?
A haszonélvező, amíg a haszonélvezet tart, azt enged be az ingatlanba, akit akar, és azt nem, akit nem akar - ideértve a tulajdonost is. A bíróság döntése bírósági végrehajtás útján érvényesíthető. Az más kérdés viszont, hogy a közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs kérheti, így főszabály szerint kérheti az exed, hogy vagy fizesd ki, vagy árverezzék az ingatlant. Aztán majd a bíróság mérlegeli, hogy a haszonélvezetre tekintettel nem alkalmatlan időben kéri-e.
Én nem vitatom az ő tulajdonjogát. Miért fizetném ki?
Csak én is szeretnék élni a magam jogával, méghozzá békében. És mivel ő nem képes a normális együttélésre, kénytelen vagyok más eszközökhöz folyamodni. Azt gondoltam, ha félreállok, megnyugszik, de nem. Így aztán fel kell vennem a kesztyűt. Ha a haszonélvezeti jog valóban erősebb a tulajdonjognál, akkor talán félreállítható. És nem sérül a tulajdonjoga sem.
Igaz ez?
Az aggresszió az más kérdés, és a válás mindig csücskös. Még nem hallottam sima ügyről.
Ha viszont ki akarjátok rakni, szerintem ő joggal kérheti, fizesd ki. Gondolom én - nem vagyok jogász - csak elvált :(
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02