Szolgalmi jog...

MajorDomus # 2015.06.13. 22:47

Már leirtam.
Ügyvéd tárgyaljon, a megállapodást hagyja jóvá a közgyűlés.
Olcsóbb lesz!

Beryl21 # 2015.06.13. 17:04

Immaculata, igen, a kozos kepviselonek kellene ezzel foglalkoznia. O egy kituno muszaki, de a joghoz abszolut nem ert. Es azonnal elhitte (??) a kedves Szomszed fenyegeteset, hogy perel es mi semmit sem kapunk. A Tulajdonosoknak pedig azt mondta, hogy igennel szavazzanak.
A kornyeken szokasos osszeg tort reszet ajanlottak fel a Tarsashazunknak a szolgalom alapitasaert.

Beryl 21

Immaculata # 2015.06.13. 16:37

Beryl21

Nem neked kellene ezzel az üggyel foglalkoznod, hanem a társasház közös képviselőjének.

Immaculata # 2015.06.13. 16:35

KBS

:) Ok, már én is ugyanúgy vagyok vele. Dolgoznom kellene, de ez is, és az is fáraszt. :)

Immaculata # 2015.06.13. 16:32

Beryl21

Meggyőződéssel nem kételkedem.

A jogalap nélküli gazdagodás visszakövetelhető, pont a jogalap nélkülisége miatt. Az ellentételezés pedig valaminek az ellentétele.

Beryl21 # 2015.06.13. 16:16

Kovács_Béla_Sándor, igen, lenyegi kerdes a szolgalmi jog alapitasaert fizetendo osszeg. En szemely szerint, ha a sajat kulon csaladi hazamrol lenne szo, elkerulnem minden aron a szolgalmi jog alapitasat. Ugyanakkor a Tarsashaz tulajdonosait elsodlegesen a Haznak fizetendo osszeg erdekli.

Beryl 21

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.13. 16:09

Bermuda összes javaslatán végigmentem, szerintem érthető volt.
Jóvanna. Ne harapd már le a fejem azért, mert nem olvasom végig ezt a sok hülyeséget. Azt hittem, a szolgalmi jog alapításának díjáról van szó.

Beryl21 # 2015.06.13. 16:09

Kovács_Béla_Sándor, koszonom a valaszt.
Igen, az ellenertek sarkalatos pont, es persze a megfeleloen megszerkesztett szerzodes is. A bekotes modjat a Csatornazasi Muvek szabalyozza, bekothetnek a kozutra atemelo szivattyuval. Ki kell fizetniuk a csatorna bekotesi dijat is. Tehat nem szorulnak ra a szolgalomra.
Csatorna ugyben ad a Csatornazasi Muvek a rakotesrol elozetesen allaspontot.
Szakerto, hat igen, kulonos tekintettek a Ptk.167.& magyarazatainak az alabbiakban idezett reszletere, a szolgalomnak az ingatlanok erteket befolyasolo hatasara. Az ingatlanuk erteknovekedese, a mienknek pedig a csokkenese.
Vettek egy csatornazatlan ingatlant kedvezo aron, megoldjak a csatornazast alacsony osszegbol, agresszivan fenyegetve a mi Tarsashazunk tulajdonosait.

Beryl 21

Beryl21 # 2015.06.13. 15:56

Immaculata, ezt irod:" Nincs alapismereted. A szolgalmi jog sem vagyongyarapodást, sem jogalap nélküli gazdagodást nem okoz."
Nos, olvasd el sajat magad az uj Ptk magyarazataiban a szolgalmi jognal 167.& nal az erre vonatkozo reszt, amit egyszer mar ideztem. Gondolom, nem ketelkedsz a kidadvanyt iro jogaszok "alapismereteiben".

"Az itelkezesi gyakorlat ma mar arra az allaspontra helyezkedik, hogy a torvenyen alapulo szolgalommal terhelt ingatlan tulajdonosa - a szolgalom keletkezese fejeben - megfelelo ellenszolgaltatasra tarthat igenyt. A szolgalom letrejotte ugyanis - a hasznalatbol szarmazo elonyok folytan - az "uralkodo" telek erteket noveli, a "szolgalo" telek erteke viszont csokken. Az ellenszolgaltatas osszeget a hasznalat korulmenyeire es a szolgalomnak az ingatlanok erteket befolyasolo hatasara figyelemmel kell megallapitani".

Beryl 21

Immaculata # 2015.06.13. 15:37

Nemcsak a szolgalmi jog megállapítására kell szakértő, hanem ahogy írtam, mindkét bekötési javaslatra ki kell dolgoznia a költségeket.

Immaculata # 2015.06.13. 15:34

Ezen kívül hiba esetén tőletek függ, hogy mikor és mennyiért tudja javítani azt.

Bermuda összes javaslatán végigmentem, szerintem érthető volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.13. 15:19

A mennyiért kérdés nem kérdés.
De; az elég fontos kérdés - ingyenes jogra nem számíthat. Csak megint ott vagyunk, hogy vajon érdemes-e néhány tízezer forint eltérés miatt százezres perköltséget vállalni. Mert az ellenérték összegét nincs bíró, aki szakértő nélkül vállalná.

Immaculata # 2015.06.13. 14:57

Ebben a hozzászólásban két hiba van.

1. Nincs alapismereted. A szolgalmi jog sem vagyongyarapodást, sem jogalap nélküli gazdagodást nem okoz.
A szolgalmi jog egyben kötelezettség is. A fenntartásához és a hibajavításhoz hozzá kell járulnia.
2/1. Azt korábban is írtam, ha a vezetéketek nem alkalmas a csatlakozásra, nyilván nem emellett dönt a bíróság.
2/2. Ha szolgalmi joga van, akkor javít, amikor a hiba fennáll. Nem függés tárgya. A mennyiért kérdés nem kérdés.
2/3. :) A lebetonozás hasonló baromság. Semmilyen vezeték nem betonozható le.

Beryl21 # 2015.06.13. 14:25

Azt hiszem, ha valaki tajekozodni probal jogi teruleten, es vannak alapismeretei, ezeket boviteni probalja, az meg nem helyettesiti az ugyvedet. Es nem minosul jogaszkodasnak.
A jog minimalis ismerete hozzatartozik az altalanos muveltseghez. Eleg szomoru, hogy nalunk ezek az ismeretek nem szelesebb koruek. Ami a csatorna gyakorlati technikai reszet illeti, "bermuda haromszog" ezt kitunoen osszefoglalta. Ajanlom figyelmedbe, nem kellenek hozza kulonosebb muszaki ismeretek.

Beryl 21

Kovács_Béla_Sándor # 2015.06.13. 09:56

Nem kellene jogászkodnod...
Egy bizonytalan kimenetelű perbe meg bele lehet állni - csak minek?
Miben és mennyiben akadályozna téged az a vezeték?

Beryl21 # 2015.06.13. 09:49

Immaculata, koszonom valaszodat, en is igy gondolom.
Neki lehet menni egy ilyen pernek, ha a Szomszed azt meginditana. Rajta a bizonyitasi teher. Rajtunk pedig annak a bizonyitasa, hogy igenis van mas modja a bekotesre.
Es bizony, nem tartom mellekesnek azt, hogy megvett egy csatornazatlan ingatlant, es fillerekert szeretne belole egy csatornazottat. Vagyongyarapodasa - jogalap nelkuli gazdagodasa - igen jelentos, tekintettel az itteni telekarakra. A jogalap nelkuli gazdagodas pedig -csekelyke ismereteim szerint - ebben a perben biralhato el.

Beryl 21

Beryl21 # 2015.06.13. 09:23

Koszonom "bermuda háromszög " #e-mail 2015.06.08. 16:29 -i hozzaszolasat, amely a szamunkra a leglenyegesebb gyakorlati kerdesekre vilagit ra. Abszolut igy gondolom en is, legegeszsegesebb, ha a Szomszed a sajat kozutjan kot ra a csatornara. Sot, lehetosege van meg a mellette levo azonos fekvesu telek tulajdonosaval kozosen kiepiteni a rendszert, aki ebbben partner lenne.

Beryl 21

Immaculata # 2015.06.13. 09:17

Nem történt változás az új Ptk-ban az ilyen jellegű alapításra tekintettel.

Ha az utcátokban ugyan ilyen ügyekben a kezdeményezőre nézve lett hátrányos a döntés, akkor nyugodt lehetsz. Valószínűleg a bíróság semmi mást nem vett figyelembe csak azt, hogy közterületről bevezethető, de azt, hogy milyen költséggel és fenntartással, azt már nem nézte.

Ez a különbség az ügyvéd és a jó ügyvéd között. A bizonyítás.

Beryl21 # 2015.06.13. 08:57

Immaculata, koszonom koltoi valaszodat. Ketsegtelen ,hogy nincsen ket azonos ugy.
Megis, hasonlo korulmenyek fennallhatnak es fennallnak peres ugyekben, ezert perek soran hivatkoznak jogeros BH ra. En itt a kornyekunkon ismerek ugyeket a csatorna vonatkozasaban, ahol a tulajdonosok kenytelenek voltak a csatornat az atemelovel kialakitani.
Ezek meg az uj PTK elottiek. Ezert probaltam annak utannanezni, hogy miben tortent valtozas az uj PTK hatalybalepesevel.

Beryl 21

Immaculata # 2015.06.13. 08:05

hasonlo ugyekben hozott jogeros iteletekre,

Mintahogyan két egyforma magas domb sincs, ezekben az ügyekben sincs ugyanolyan. A hasonlóval meg nem mész semmire, mert pont a különbözősége okán dönt másként a bíróság.

MajorDomus # 2015.06.12. 23:07

Minél előbb keress meg egy ügyvédet.

Beryl21 # 2015.06.12. 20:10

Immaculata, ez ketsegtelenul eldontendo kerdes a birosagnak.
Nem ketlem, hogy a birosag jogosult csatorna eseteben is biroi uton letrehozni a szolgalmat. Azonban a birosag is jogszabalyokra, torvenyekre tamaszkodik, tovabba mar meglevo, hasonlo ugyekben hozott jogeros iteletekre, melyre celszeru a peres feleknek a sajat allaspontjuk alatamasztasara hivatkozni.
Megkerdeznem tehat ismet, hogy a 17:40 -kor irott allaspontod milyen jogszabalyra, torvenyre, esetleges BH vagy Curia dontesre alapozod? Van ilyen konkret ismereted illetve tapasztalatod? Ez igazan nagy segitseg lenne...
Egyebkent a Csatornazasi Muvek a muszaki oldalt reszletesen szabalyozza, ez egy kulon tortenet, es megismerheto.

Beryl 21

Immaculata # 2015.06.12. 19:13

Ez a kérdés a bíróság számára is eldöntendő. Megengedi-e vagy sem. Alapítható, vagy sem. Nem tipikus.

A csatornázási művek elmondja, hogy hányféleképpen lehet a főcsatornára rácsatlakozni, a szakértő megállapítja, hogy melyik, mekkora költséggel és mekkora fenntartással jár. A bíróság pedig mérlegel. Mérlegeli, hogy a meglévő csatornátok átmérője elég-e a másik társasház szennyvízének elvezetésére. Ha a tieteket is cserélni kell, akkor már meggondolandó, de ha egyszerűen rá lehet csatlakozni kismértékű földmunkával, kis mértékű területigénnyel, akkor ezt fogja választani.

Beryl21 # 2015.06.12. 18:16

Immaculata, megertem amit mondasz, de milyen jogszabalyra, torvenyre, esetleges BH vagy Curia dontesre alapozod az allaspontod? Van ilyen konkret ismereted illetve tapasztalatod? Itt a hegyen szamos olyan telket ismerek a kozvetlen szomszedsagunkban is, akik atemelo szivattyut uzemeltetnek evek ota, igy kotottek be a csatornaba.
Valtozott valamit az itelkezesi gyakorlat az uj Ptk -val?
Nem talaltam ezzel kapcsolatosan informaciot.
Ami az ellenszolgaltatast illeti a szolgalmi jogert, ezzel kapcsolatosan az uj Ptk magyarazatai kiadasban a 167.& nal a kovetkezoket talaltam: "Az itelkezesi gyakorlat ma mar arra az allaspontra helyezkedik, hogy a torvenyen alapulo szolgalommal terhelt ingatlan tulajdonosa - a szolgalom keletkezese fejeben - megfelelo ellenszolgaltatasra tarthat igenyt. A szolgalom letrejotte ugyanis - a hasznalatbol szarmazo elonyok folytan - az "uralkodo" telek erteket noveli, a "szolgalo" telek erteke viszont csokken. Az ellenszolgaltatas osszeget a hasznalat korulmenyeire es a szolgalomnak az ingatlanok erteket befolyasolo hatasara figyelemmel kell megallapitani".
Megjegyzes meg a muszaki vontkozasban: a daralos megoldasra csak kisebb csatornaatmero eseteben van szukseg, de ilyen kis atmerot itt nem engedelyeznek.

Beryl 21

Immaculata # 2015.06.12. 15:40

Beryl21

Elnézést, tényleg csatorna a szóban forgó közmű tárgya. Ez a hozzászólásomon nem változtat.

Az átemelős szivatyús megoldásnál nemcsak a bekötés feleslegesen drága, hanem a bekötés utáni használat is. Folyamatosan darálni, szivattyúzni kell, amihez elektromos áramot kell majd használni.
Pont egy ilyen átemelésnél lehet dugulás.

A bíróság meg fogja adni a csatornára a szolgalmi jogot, éppen ilyen esetre találták ki.

Ti kártalanítást fogtok kapni a használatért, azért nem sokat, mert a föld alatti, már kiépített vezeték használata lesz a szolgalom, a saját csatornátok helyére amúgy sem tervezhettek más kihasználtságot.