Szolgalmi jog...

Anna005 # 2016.01.14. 07:13

Kérdésem:
Elbirtokolható-e a szolgalmi jog akkor ha annak tényéről az illető nem tud és azt "büncselekmény??" útján kívánja valaki megszerezni?

Konkrétan:
Házam előző tulajdonosa a szomszéd ház lakóinak ( állítólagos) tudta nélkül rácsatlakozott annak csatornájára.
(Azt, hogy a szomszéd erről nem tudott nehezen hiszem, hiszen a szomszéd ház előtti teret akkoriban ezért nyílvánvalóan fel kellet túrni.

Lehet egyébként, hogy tényleg nem tud róla, mert eddig egyszer sem említette.

A 10 év most jár le. ELŐÁLLHATOK-E ELBIRTOKLÁSI KÉRELEMMEL?
KÉREM A PROBLÉMÁMAT SZAKÉRTSÉTEK!

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 07:57

Fizettél a szolgáltatónak a szenyvíz elvezetéséért ?

Anna005 # 2016.01.14. 08:45

Csatornadíjat nem fizetek, csak az iyenkor szokásos un "szippantási díajat" ami magasabb.
Az egészet legalizálni szeretném. Mit udok tenni?

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 08:50

"szippantási díajat”"
?, és kinek ?

Anna005 # 2016.01.14. 08:58

A vízszámlával együtt jön. Az FTSZV küldi.

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 09:10

Indíthatod az elbirtoklási pert.

Anna005 # 2016.01.14. 09:16

Nyerésre vagy vesztésre állok?

Egyébként köszönöm a gyors választ.

groszfater@gmail.com # 2016.01.14. 09:23

Előbb próbálj egyezségre jutni a szomszéddal, ha nem megy bele jó eséllyel perelheted. Arra a vezeték szakaszra amely a kerítéstől a bekötésig terjed.

MajorDomus # 2016.01.14. 21:31

Nem fog belemenni.

ides # 2016.01.20. 13:40

Tisztelt Jogász Urak!

Sürgősen kérek segítséget Önöktől! Vásároltunk több éven keresztül a családommal együtt 15 hektár szántóföldet, amely osztatlan közös terület. Az egyik leányom ebből 8 hektárnak a tulajdonosa. Ő elidegenítési tilalommal rendelkezik 5 évig, mivel őstermelőként vette meg és vállalta, hogy gazdálkodik rajta. Most a szomszéd előállt, hogy Ő átminősíttette a vízállását, udvar megnevezésűre, és oda pályázni szeretne állattelepre, gazdasági épűletre, de nem kap engedélyt, mivel nincs neki út kiépítve.
A leányom szántójából akar kikanyarítani egy háromszöget. Azt mondja, hogy biztosítanunk kell neki a bejárást! Felhívtam az illetékhivatalt, azt mondták, hogy szankció várható, amennyiben 5 évig nem műveli a leányom a földet. Hol induljak el ebben az ügyben, mert nem szeretnénk semmi büntetést kifizetni?

ides # 2016.01.23. 19:28

Sajnos nem kaptam választ, annyit már kiderítettem, hogy kényszer bejárást muszály biztosítanom, de a szomszéd kamionnal akar közlekedni, amihez széles utat akar csinálni. Köteles vagyok ingyen a saját megvett földemből biztosítani?

Immaculata # 2016.01.23. 19:51

A földet művelni kell.

Osztatlan közös tulajdonú földeknél lehet módosítani a kijelölt területeken. Csak be kell jelenteni a földhivatalba a változást.

Anna005 # 2016.02.04. 13:55

A 2016 01.14 megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban kérdezném még:

Mi van akkor, ha azon ingatlan tulajdonosa (mely alatt csatorna van) időközben (2009-ben)megváltozott? /És tegyük fel, hogy az új tulajdonos az egészről nem tud semmit./

Ekkor a szolgalmi jog elbitoklásának lehetőségére előírt 10 év időtartam (a tulajdonosváltástól)újraindúl?

ides # 2016.02.08. 14:29

Szeretnék választ kapni a következő kérdésemre! A biróság megitéli a szolgalmi utat a szomszédomnak, ezzel biztosítanunk kell a bejáratot a földjére, ezt értem is, de mivel Mi maradunk a tulajdonosok átalakíthatja-e ezt az utat, pl leburkolja, hogy kamionnal betudjon menni?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 15:18

Kamionos bejárásra kapott szolgalmi jogot?

ides # 2016.02.08. 15:59

Kovács Úr köszönöm szépen a válaszát, kisállat tenyésztéssel szeretne foglalkozni, arra akar telepet kialakítani és az állatok ki-be szállítását ezen az úton akarja lebonyolítani. A Biróság rövid időn belül igencsak megitéli a szolgalmi utat és ezért akarjuk tudni, hogy átalakíthatja-e a jelenlegi rétet betonozott úttá, mivel Mi maradunk továbbra is a tulajdonosok és abba nem szeretnénk beleegyezni. Amennyiben köteleznek rá, hogy oda kell adnunk, milyen ellentételezést kérhetünk érte? jelenleg erre a rét-re is földalapú támogatást kapunk és ha megitélik az utat, akkor jár-e rá támogatás?
Válaszát előre is megköszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.08. 18:24

Kérd, hogy a bíróság az útszolgalmat pontosan írja körül, arra is kiterjedően, hogy milyen járműnek kell biztosítani a bejárást, milyen nyomvonalon, milyen szélességben, milyen műszaki kivitellel.
Szerintem egyébként akár ki is építheti azt az utat - de az útszolgalom esetleges megszűnésekor az uralkodó telek akkori tulajdonosának vissza kell állítania az eredeti állapotot.

Ha nem kértek a perben ellenszolgáltatást, akkor a bíróság nem is fog megítélni. Azt, hogy mennyit szeretnétek kapni, nektek kell tudni. Nincs ügyvédetek?

leasy # 2016.04.14. 12:16

Mit jelent pontosan az útszolgalmi jog? "Csak" átjárást?Le lehet vetetni, ha ingatlana megközelíthető már közútról? Szomszéd villanyórája az én 1/1 tulajdoni hányadú, külön helyrajzi számú ingatlanomon található/kapuszín/...(régen egy tulajdonos volt, később 3 helyrajzi számra lett osztva, így 3 házrész lett kialakítva). Ha engem zavar a villanyórája kérelmezhetem áthelyezését? Létezik vízvezetékre(szintén saját tulajdonú kapuszínemben) örökölt szolgalmi jog??? Vagy kérvényezhetem a vízóra áthelyezését is?? Köszönettel

harryklein # 2016.04.17. 10:14

Tisztelt fórumozók,

Az alábbi ügyben kérném segítségetek:
Utcafrontra építkeztünk, az úttest alatt húzódnak a közművek, a mi telekhatárunktól 7-8 méterre. A hátsó (tehát a mi telkünk mögötti, az úttól és így a közművektől kb. 50 méterre fekvő) telket megvásárló jövendőbeli szomszéd azzal a kéréssel állt elő: mivel az a víz gerincvezeték, mely az ő telkét látná el, még nem épült meg, annak kiépítése önerőből aránytalan terhet (kb. 6-8 millió forintot) jelentene, járuljak hozzá, hogy telke vízellátását úgy oldjuk meg, hogy az én telkemen vezessük hozzá a vizet. A területről tudni kell: új alakítású telkekről van szó, olyan, részben egyelőre csak a térképen létező utcákkal, melyeken épületek jórészt még nem állnak. A szomszéd hátsó telkéhez is csak terveken szereplő út vezet, mely fizikailag nem, csak az ingatlan nyilvántartásban létezik, és így a víz gerincvezeték sem épült meg odáig. Ha jól értem, mindez azzal járna, hogy szolgalmi jogot kellene adnom neki a vízvezetékkel érintett telekrészre. Kiszúrni a szomszéddal nem szeretnék, ennyi millió egyetlen közmű bekötésére valóban irreális, de magamat sem szeretném rossz helyzetbe hozni. Milyen hátránnyal járna ez az egész nekem? Csökkenne-e a telkem és a rajta álló házam értéke? Mivel a házam banki jelzáloghitellel terhelt, így gondolom a banknak is hozzá kellene járulnia ehhez, meg szokták-e engedni ezt?
Válaszotokat előre is köszönve üdvözlettel:
hk

lajcsó # 2016.04.17. 10:52

"Milyen hátránnyal járna ez az egész nekem?"
A szolgalmi jog neked használati korlátozást és tűrési kötelezettséget jelent.

"Csökkenne-e a telkem és a rajta álló házam értéke?"
Igen!

"Mivel a házam banki jelzáloghitellel terhelt, így gondolom a banknak is hozzá kellene járulnia ehhez, meg szokták-e engedni ezt?"
Ha elidegenítési és terhelési tilalom van bejegyezve vagy a kölcsönszerződésben van ilyen kikötés akkor kell a bank hozzájárulása.
A bank engedélye kétesélyes, főleg azért mert így csökken a fedezeti ingatlan értéke.

harryklein # 2016.04.17. 12:00

Kedves Lajcsó, köszönöm a gyors választ!
Utánanéztem a szerződésben, melyben valóban szerepel az elidegenítési és terhelési tilalom, továbbá az alábbi kitétel: "A Zálogkötelezett jótáll azért, hogy az elzálogosított vagyontárgyak a hitelbírálat során általa
közölt és a Hitelező által elfogadott terheken túl per-, teher- és igénymentesek, azokon a rendelkezési joga harmadik személyek által nem korlátozott, ez a jótállási kötelezettség a Zálogkötelezettet az e szerződés szerinti jelzálogjog fennállása teljes tartamára terheli." Ha jól értem, a szolgalmi jog márpedig ilyen, harmadik fél általi korlátozást jelent, mivel korlátozza a telkem használatát? Ergo a bank nem nagyon szeretné, ha a tulajdoni és rendelkezési viszonyokba bele lehessen piszkálni?

MajorDomus # 2016.04.17. 13:28

Nem szeret hozzájarulni.

harryklein # 2016.04.17. 14:07

És az idézett kitétel a szerződésben ezt jelenti?

lajcsó # 2016.04.17. 17:44

"Ha jól értem, a szolgalmi jog márpedig ilyen, harmadik fél általi korlátozást jelent, mivel korlátozza a telkem használatát?"
Nem jól érted! A szolgalmi jog, csak az ingatlan használatában korlátoz, a rendelkezési jogodat (pl.átruházás, megterhelés) nem érinti.
"Ergo a bank nem nagyon szeretné, ha a tulajdoni és rendelkezési viszonyokba bele lehessen piszkálni?"
Erre írtam, hogy kétesélyes.

MajorDomus # 2016.04.18. 21:05

Hát akkor csak jól érti hogy a szolgalmi jog korlátozza a használatban?! Nem?