Szolgalmi jog...

MajorDomus # 2015.07.14. 21:38

Tehetsz!

Kéred a Jegyzőtől a birtoklásod biztosítását, a szolgáló telek tulajdonosával szemben.

Furkesz # 2015.07.14. 19:28

Köszönöm a sok hozzászólást, bár nem mind segített :-). Kikerülni a fát nem tudom, a szolgalmi utat kerítés zárja el (terhelt telek tulaja akarta igy, nekem ok). És bár elvileg gyalogos út, de motorkerékpárral is járunk rajta ... na ez az ami elég nehézkes a lassan már csak 40-50cm széles sávon. Ahogy telnek az évek és nő (ferdén) a fa, egyre zsugorodik a használható rész. De a tulaj nem akarja kivágatni. Kérdés az lett volna, hogy tehetek-e én valamit, vagy sem? Köszi: Alexandra

MajorDomus # 2015.07.13. 21:32

Imma
inkább benned gyönyörködnénk!

Hasznosabb mint ez a meddő vita.

A telek tulajdonosa felel a szolgalmi jog
biztosításáért.

Immaculata # 2015.07.13. 12:13

Tudom, hogy egy olyan nagyságtól, mint én, jó idézni az írásait, de kérdésed is van, vagy csak ismételed a szavaim, hogy többször láthassuk és gyönyörködhessünk benne.

groszfater@gmail.com # 2015.07.13. 12:11

Nem ?!
Hát ez mi ?

A kárelhárítás, amiről írtál, a szolgáló telek joga, vagyis a telket használó kötelezettsége, hogy a használat során általa okozott kárt, térítse meg.

Immaculata # 2015.07.13. 12:06

Nem mostam össze.
A kárelhárítás egy megelőző intézkedés, mert fennáll a károkozás lehetősége.

groszfater@gmail.com # 2015.07.13. 11:48

Végül-is igazad van, ha összemosod a kárelhárítást és a kártérítést, nem kell annak külön jogintézménynek lennie.
Végül-is a varjú is csak énekes madár ahogyan a rigó.
( remélem nem érted félre ,itt nem a diplomád minőségére célzok)

Immaculata # 2015.07.13. 10:53

:) Sokszor felülemelkedem a hülyeségeket, de tisztába kell tenni, amit írtál.

A kárelhárítás, amiről írtál, a szolgáló telek joga, vagyis a telket használó kötelezettsége, hogy a használat során általa okozott kárt, térítse meg.

Immaculata # 2015.07.13. 10:45

A gyalogos útszolgalomnál csak átjárás biztosított.

groszfater

Miből gondolod, hogy nem gondolom át a kérdést és az arra adott válaszom? Ne magadból indulj ki, persze tudom, hogy nehéz elvonatkoztatnod.

groszfater@gmail.com # 2015.07.13. 10:31

Az a "Nem" nem is biztos, hogy annyira Nem.
Szolgalmi jog lehet tevőleges vagy tűrésre irányuló és
járulékos jog is.
A járulékos jog kötelezettséggel is jár, Pl. kárelhárítás.

Az elektromos-művek minden kérdezés nélkül végig megy a
településeken és a vezetékei felé növő fák ágait levágja.

Immaculata # 2015.07.13. 08:37

Furkesz

Nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.13. 08:08

kívághatom a terhelt telek tulajdonosának beleegyezése nélkül is
Nem lenne egyszerűbb kikerülni?

Anzsie # 2015.07.13. 05:44

Ez jóó! Felvidította a napom!

Furkesz # 2015.07.11. 08:41

Szolgalmi úttal kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni: nyaralónkban tulajdoni lapon is bejegyzett szolgalmi utat használunk a vízhez való lejutáshoz. Az azon növő növények-fák kinek a kezelése alatt állnak? Ha egy fa lassanként már elzárja a lejutás lehetőségét, kívághatom a terhelt telek tulajdonosának beleegyezése nélkül is?
Köszönöm: Alexandra

MajorDomus # 2015.07.08. 22:25

Kérdezd már meg tőle, hogy hol akar feljelenteni?

Anzsi

Amíg el nem tudod adni, addig szervezz
Kulturális fesztivált a roma önkormányzattal karöltve.

Eerțleg bérbe adhatod a menekülteknek.

Kemenes Mátyás # 2015.07.08. 15:07

Köszönöm a segítségét, tisztelt Kovács Úr!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.08. 09:59

Szinte biztos vagyok benne, hogy ez ostobaság,
Az.

Anzsie # 2015.07.08. 05:35

Rendben, köszönöm.
De nagyon nehéz nekidurálnom magam ennek a folyamatnak. Van még egy nehéz haszonélvezeti jog is az én telkemen, amit kiskorú gyámjaként szerzett édesapám. Azt is rövidre kell zárnom. Csak úgy fogok bármit is tenni, ha a telkemen lévő haszonélvezeti jogáról lemondott. Ha nem mond le, akkor intézze el. Amúgy el szeretném adni a telket, az említett szomszéd igényt tartana rá, telefonon megkeresett. Vázolta az elképzelését. INGYEN vagy nagyon alacsony összegért szeretné megkapni és még takarítsam is ki neki, az ő és a haszonélvező szemetét. Ez az alku nyilván nekem nem tetszett. Az egész "beszélgetés" ordenálé stílusban történt, nem tudtam emelni a színvonalat. Fenyegetés, feljelentés, minden előjött. Akkor amikor már tűrhetetlen volt részemről, kinyomtam a telefont. Azóta nem veszem fel neki, de naponta 2-3 alkalommal hívogat, pillanatokra megcsörgeti a telefonom, természetesen ismeretlen számról. Már-már zaklatásnak érzem. Ma megszerzek egy tulajdoni lap másolatot, aztán neki futok a storinak. Lenyomom ezeket a suttyókat homlokizommal.

Kemenes Mátyás # 2015.07.07. 15:58

Üdvözletem!

Osztatlan közös tulajdonban lakom. Az udvarban 4 tulajdonos van. Az utcafronti kapu eléggé rossz állapotban van. A kapu javíttatásában/cseréjében egyik lakótársam sem kíván -sem tevőlegesen, sem anyagilag- részt venni, sőt az egyik odáig ment hogy megfenyegetett hogy ha én nem javíttatom meg, akkor feljelent, mivel ez az én kötelességem, mégpedig azért mert én vagyok az első (időben is, és földrajzilag is) lakó. Szinte biztos vagyok benne, hogy ez ostobaság, de szeretnék egy megerősítést, illetve hogy honnan tudnám az ide vonatkozó törvényi szabályozást letölteni/kinyomtatni.

Köszönettel: Kemenes Mátyás

MajorDomus # 2015.07.06. 21:24

Majd számolj be......

Anzsie # 2015.07.05. 05:26

Rendben, köszönöm! Megkeresem a Jegyzőt.

MajorDomus # 2015.07.03. 22:52

A Jegyzőtől kérj birtokvédelmet!

Majd kiokitja a szomszédot.

Anzsie # 2015.07.01. 23:02

Tisztelt Fórumozók!
Abban kérném segítségüket, hogy a tulajdonomban lévő telekhez tartozik szolgalmi jog. A szomszédos telket terheli a szolgalmi jog (azaz neki biztosítania kell min. a bejárást az én telkemre, ha jól értem) (Ahogy nézem az enyém az uralkodó telek, az övé a szolgáló telek szakszóval.) A telek szomszédom lecserélte a belépő kapu zárat, így én nem tudok bejutni a saját telkemre. (Azt mondja, hogy menjek oda és csengessek be, és akkor majd beenged..??) De én nem akarok hozzá becsengetni, én kulcsot szeretnék a bejárathoz. Valamint azt próbálja meg rám erőltetni, nekem kötelességem építeni a szolgalmi út mellé kerítést, hogy a ő ingatlana "biztonságban" legyen gondolom tőlem. Én nem vagyok ügyvéd, de azért olvasni tudok, de még ilyet sose hallottam. Van ilyen? Köszönöm, ha valaki tud segíteni.

MajorDomus # 2015.06.14. 17:14

Szívesen

De írdd meg mi lett a vége.

Beryl21 # 2015.06.14. 16:55

Major Domus, koszonom.

Beryl 21