Földek átminősítése


Bea1 # 2015.08.21. 13:25

jav: régebben volt épület.

Bea1 # 2015.08.21. 13:24

nem. a földhivatal a saját adatbázisából dolgozik. Vagyis ha nincs a teleken az ő rendszerükben semmi, nem fogják kivonni, csak ha hivatalos úton kerül rá valami, a földhivatal engedélyével, ami, a leírás alapján, nem lehetséges. Előfordulhat azonban, hogy a telken régebben volt telek. erről ingyen tájékoztatják a földhivatalban. Ha régebben volt rajta valamilyen épület, de most nincs, akkor is el lehet indítani a kivonást. ezt egyébként az jelzi, hogy a tul. lapon nem csak ez áll: kert

hanem ez: kert, gazdasági épület.

Kisfiatal # 2015.08.20. 16:27

Nálunk már 5%, idén emelték meg. De a 80-90es években nem % volt, hanem 30m2.

Bea1 # 2015.08.20. 06:42

nállunk is ez a helyzet, megyeszékhelyen: 3% a beépíthetőség, de max 36 nm-hez még hozzájárulnak, szerintem ez mindenhol így van.

akkor irány a földhivatal, és indítsátok el az átminősítést, 6600 ft-lesz, és 30 nap. Ha rajta van az épület, elindítják, ha nincs, akkor azt is elmondják, mi az oka az ellentmondásnak. a 30 nap alatt kiderül, mit szól ehhez az építésügy.

Kisfiatal # 2015.08.20. 06:35

Kert, zártkert. A térképmásolatot ÉN kértem ki a földhivataltól online a takarnet-en. Ezen egyértelműen rajta van az épület az adott telken. A tuli lapon csak kert van..
Ki érti ezt ? :)
Van még egy dolog ami nem tiszta: az építési engedélyen levő tervrajzok, méretadatok alapján az épület brutto 35 m2es. Viszont elvileg 30m2 volt a határ akkoriban (még nem % volt). Bár azt nem tudom, hogy ez a 30 brutto v netto alapterület, de csak brutto, tehát külső méretek.
De mondom: láttam a használatbavételi engedélyét :) Bár nem nyálaztam át részletesen. Le kellett volna fotózni :)

Bea1 # 2015.08.20. 06:29

ez zártkert?

mert ha csak kert szerepel rajta, akkor nem vonathatod ki a művelési ágból. Márpedig ha épület van rajta, akkor nem az szerepel rajta, hogy kert. biztos vagy abban, hogy nem tusrajzot látsz a térképmásolaton? az ügyvéded kérte ki, vagy a tulajtól kaptad? szerintem irány a földhivatal, mert nem mindegy, hogy kert, vagy kert gazdasági épület. a kertet nem tudod kivonatni, ergo 8-10 hónap kifüggesztés. ha a földhivatalban látják az épületet a rendszerükben, akkor viszont már akkor elindíthatja a tulaj a kivonást, ehhez nem kell használatbavételi, az én telkem szín üres volt, úgy értem, nincs rajta épület, de volt annó a földhivatal szerint, úgyhogy átminősítették.

Kisfiatal # 2015.08.20. 06:28

"el fog. gondold el, egy kocsinak 2 évente kell műszaki. egy 10 évvel ezelőtti papír alapján nem fogják neked most berajzolni... szerintem a tulaj nem tudja, mit is válalt, és leszz ebből még baja... remélem, jó sok foglalót adtál..."

Én is erre gondoltam, hogy nem biztos h tudja mit vállalt :) De simán belement, hogy persze elintézik.
Foglalót nem adtam sokat, kicsivel 5% fölött.

Kisfiatal # 2015.08.20. 06:23

Az elektronikus térképmásolat, amit írsz. Ezen RAJTA VAN az épület. A tulajdoni lapon viszont NINCS feltüntetve az épület, csak KERT van. VAN építési és használatbavételi engedélye. Ennek a használatbavételinek nem tudom van e érvényessége időben. Ha mondjuk már nem érvényes, akkor lehet hatósági bizonyítványt kérni, mivel 10 éven túli az épület (ezt bizonyítja az építési engedély 89es dátuma talán).
A légifelvételt arra értettem, hogy vhol olvastam hogy az önkorik az alapján is fel szoktak rajzolni épületeket. Bár tényleg nem értem, hogy van ez. A tulajok elismerték hogy nem vezettették fel. Tehát az se lehet h a hivatal baxta el. Vagy csak rosszul emlékeznek és tényleg a hivatal baxta el :)
A szomszédban van egy jóval nagyobb és puccosabb ház, az nincs rajta a térképmásolaton. Sőt, ott 2 telek van, miközben egy nagy telek az egész, azon van a ház.. Persze lehet h mind2 teleknek ők a tulajai.

Bea1 # 2015.08.20. 06:07

várj egy kicsit. te mit értesz térképmásolaton? előttem fehér lapon fekete vonalak jelennek meg, ha térképmásolatra gondolok, semmiképp sem egy légifelvétel.

ha szerepel a térképmásolaton, akkor nincs semmi gond, elfelejtették, hogy nem felejtették el beadni a használatbavételit, vagy, és inkább ez a valószínűbb, gazdasági épületként van feltüntetve.

Kisfiatal # 2015.08.20. 05:51

Ja, egyébként a térképmásolaton(lekértem online) szerepel az épület, ezt én sem értem. Lehet hogy légifelvétel alapján.

http://www.vazrajz.hu/epulet.html

Na, ez alapján nem tarthat 4-6 hónapig :)

Bea1 # 2015.08.20. 05:46

el fog. gondold el, egy kocsinak 2 évente kell műszaki. egy 10 évvel ezelőtti papír alapján nem fogják neked most berajzolni... szerintem a tulaj nem tudja, mit is válalt, és leszz ebből még baja... remélem, jó sok foglalót adtál...

Kisfiatal # 2015.08.20. 05:43

Azt mondták "lusták voltak" bejegyeztetni. Nem tudom mikori dátumú a használatbavételi.
Ami tuti, az épület ott van, és több mint 10 éves, tehát le nem bontathatják, max fennmaradási procedúra. Ezért is csináltattam így a szerződést, hogy ne én xarakodjak vele, pláne ha esetleg vmi gáz lesz körülötte.
Mivel nem kötöttünk ki időpontot, így akár el is húzódhat.

Bea1 # 2015.08.20. 05:08

elvileg megvan: akkor miért nincs rajta a helyszínrajzon?

te úgy ismered a magyar bürokráciát, hogy évek, évtizedek távolából majd bejegyzik???

az a használatbavételi hány éves?

mert az akkorra szólt! hogy most megkapja-e, az egy külön vizsgálat tárgyát fogja képezni.

Kisfiatal # 2015.08.19. 19:34

De megkapta a használatbavételit ? Itt elvileg megvan.

Bea1 # 2015.08.19. 19:03

én ugyanígy jártam: minden tervrajz megvolt, beadták a használatbavételit is. ez igaz is volt, de visszadobták, mert a tető alakja nem felelt meg az akkori építésfelügyelőnek. ki is cserélték a tetőt, de újra már nem adták be. lényeg: ez senkit nem fog érdekelni, ebből fennmaradási engedélyezési eljárás lesz.nyugodj meg, hogy nem fogják csak úgy felrajzolni...

megkapta a foglalót, ok. mikor adja birtokba? mert szerintem ez egy 4-6 hónapos hercehurca lesz.

érdekes szerződés lehet, amin olyan dologra teszel le foglalót, ami nincs is, és olyan művelési ágat kötsz ki, ami ténylegesen még nem az... de sok sikert hozzá.

mi van, ha nem rajzolják fel a házat? visszakapod a foglaló kétszeresét?

Kisfiatal # 2015.08.19. 17:16

Nos, van építési engedélye és használatbavételije, csak nem vezettették fel anno. Elvileg. De láttam a papírokat. ügyvéd is lefénymásolta. Statikus is látta amikor átnézettem a házat. Szal csak nem kamu :) Remélem. Említette, h kell vázrajzot csináltatni. A költségeket persze viseli, ezért minden xirxart ránk akar sózni a házból :D Pár dolgot vettünk is mert kellene amúgy is. De sztem ez már fedezi az egészet. És ők is jól jártak mert nem kell elcipelniük.
Az előszerződés már megvan, ebben az áll, hogy az adásvétel az átminősítés, feltüntetés jogerőssé válása után jön létre. Foglalót is megkapta.

Bea1 # 2015.08.19. 16:59

a művelésböl való kivonás 30 nap, egy plussz tizesért 15 nap.

de az, hogy feltüntessenek egy épületet... szerintem ahhoz minimum egy fenmaradási engedélyes eljárás kell, aminek jó sok nap az átfutása, és kitologatható.

Attól te beköltözhetsz, ha ügyes az ügyvéded: adj foglalót, vedd birtokba, a szerződésben legyen benne, hogy a helyszínrajzra felvezetés minden költsége, az esetleges büntetés is az eladót terheli. Ráadásul lakva ismerszik meg a ház is: lehet, hogy 2 mosómedvecsalád kerget 3 viperát esténként a vályogfalban, a boyler meg 1 perces rázkódás után indul el, amitöl megremeg a ház is, de legalább kirohan az összes patkány... nem kívánom ezt neked, de használd ki minél előbb, hogy nem a te hibádból húzódik a dolog, és aludj ott minél előbb...

Kisfiatal # 2015.08.19. 16:49

Korábban írtam, hogy folyamatban van a művelésből kivonás, ill épület feltüntetés.
Sztetek reális, hogy szept végére meglegyen az egész ? Vmikor júl végefelé kezdték el a procedúrát elvileg.
Csak azért kérdem mert már nagyon húznék ebből a redvás panelból, és szept végét jelölték meg várható időpontként. A végleges adásvételi is ehhez kötött. Előszerződés megvan ügyvéddel, foglalóval.

Bea1 # 2015.08.12. 08:52

natura 2000?

érdekes történet, minimum egy értesítést kapnod kellett volna. A helyi önkormányzat rendelkezik arrol, hogy miből mennyit ültethetsz a telkedre. Nállunk bármiből bármennyit, ha nincs szöllőültetvény a szomszédban.

Evagluck # 2015.08.12. 05:12

Édesapámtól örököltem a földeket, ami szántó besorolású, 1995-ben.
Osztatlan közös tulajdonban volt 2010-ig, mikor is kértem az osztatlan közös tulajdonból való kivonást. Ez meg is történt, megkaptam a földhivatali határozatot, mely szerint saját tulajdonom, és besorolása: szántó.
Idén Májusban szerettem volna ezen a területen (3000 nm) egy faiskolát létesíteni, ezért bementem az önkormányzathoz, hogy megkérdezzem, mi a teendőm.
Az önkormányzatnál közölték, hogy semmit nem csinálhatok a saját földemen, mert átminősítették turisztikai erdővé. Erről én semmilyen értesítést nem kaptam.

Kérdésem az lenne, hogy ki, és milyen jogon minősitheti át a saját tulajdonban lévő földterületet?
Egyáltalán megtehető ez, a tulajdonos beleegyezése nélkül?
Mit tudok ez ügyben csinálni?

MajorDomus # 2015.08.04. 20:18

Gyere máskor is.

khzsofi # 2015.08.04. 11:37

koszonom

MajorDomus # 2015.07.29. 21:01

Ha nagy a család, csak arrébb teszik vagy tízen.

Bea1 # 2015.07.29. 13:50

ha kontár építi, akkor is kell, igen.

ha konténerház, akkor is, mert csak az számít mobilnak, amit az építésügy előtt te, és a családod arrébb tud tenni 1 órán belül.

khzsofi # 2015.07.29. 13:37

Sziasztok

szeretnek erdeklodni hogy gyumolcsos megnevezesu ingatlant at lehet e minositeni valamilyen formaban?
illetve a konter hazra kell epitesi engedely?
koszonom
Zsofi