Iktív adásvételi szerződés? Van ilyen? :Dd
Ingatlanügyek
„De akkor miért létezik ez a "fiktív" fogalom?”
Gondolom, a magyar nyelvnek szüksége volt a "nem valós", vagy "kitalált" dolgoknak egy másik megnevezésére. De nem tudom, nem vagyok nyelvész.
Biztos, hogy ezt akartad kérdezni?
Drbjozsef,
Igen, tökéletesen érthető ez a levezetés.
De akkor miért létezik ez a "fiktív" fogalom?
Ötlet? Még nem sikerült megszerezni a szerződést.
„A fő kérdés, tudja e igazolni a nő hogy valóban kifizette e a pénzt.”
Nem ez a fő kérdés, de egyébként persze : van róla egy közokirata.
Hapciusz,
Szerintem nem lenne elég. A közokirat ehhez túl erős. Ha ott állította az öreg, hogy átvette a pénzt, a szomszédok előtt meg hogy nem, akkor a kettőből nem a szomszédos verzió fog győztesként kijönni.
Kbs,
Jó kérdés.
Csak szeretném korbejarni a témát.
A fő kérdés, tudja e igazolni a nő hogy valóban kifizette e a pénzt. De persze, nekünk kell előbb igazolni, hogy nem.
Értem én, csak szeretném minden oldalról tanulmányozni a dolgot.
(Lám, még szerinted is hazudott; amikor aláírta, hogy a vételárat átvette.
V.ö.: Minden krétai hazudik! De aki ezt mondta, maga is krétai volt.)
És? Az öreg maga volt az Igazmondó Juhász?
Drbjozsef, ha tanúsítani tudják többen, hogy az öreg panaszkodott nekik, hogy átverte a nő meg nem kapott pénzt?
Ha vállalják a tanuskodast bíróság előtt?
Elvégre amikor írja a szerződést az ügyvéd vagy közjegyző, a tranzakciót nem látja, csak rákérdez. Ne feledjük, már akkor is 80 éves emberről volt szó.
És miért kapna haszonélvezetet, ha valóban fizettek neki?
Hapciusz,
Ha egy közokirat igazol egy tényt ( itt az ügyvédi vagy közjegyzői ellenjegyzett adásvételi szerződés, amiben az öreg feltételezem nyugtázta a vételár kifizetését is), akkor az minden további nélkül a törvényi vélelem szerint valós. Ennek valótlanságát igen, konkrétan bizonyítani kell.
„Gondolom akinek a területén van!”
Igen, ezért nem állok be soha senki udvarára az autómmal. Mert akkor rögtön az övé lenne.
Ha jogtalan haszonszerzés gyanúja állhat fenn,
- tudni kell igazolni, hogy ingatlan vételekor ki lett fizetve az ára? Mikor fiktív egy ilyen szerződés? Papíron vétel történt, de haszonélvezettel. 7 éve, a tullap szerint. Állítólag kifizetés nem történt egy özvegy idős ember és egy Erdélyből munka miatt átjött fiatal nő között. Az öreg meghalt, a szomszédoknak panaszkodott hogy átverték.
roberto25
„be kell e írnom az adóbevallásba és vagy lehet e,ebből visszaigényelni?”
Én úgy tudom, hogy adóbevallásban szerintem akkor kell csak szerepeltetni, ha eladod 5 éven belül és jövedelmed keletkezik belőle. A jövedelem kizárólag az örökölt és eladott érték közti különbség lesz. Visszaigényelni ebből nem lehet, ha jók az információim. Az a 9 % ugyanis öröklési illeték és nem adó.
Sziasztok múlt évben örököltem egy ingatlan részét,nem egyenesen ágon,ezért 9 százalékot kellett befizetnem,kb 700 ezer forint.
Annyi lenne a kérdésem,hogy be kell e írnom az adóbevallásba és vagy lehet e,ebből visszaigényelni?
Gondolom akinek a területén van!
Hmm... Nem derül ki a tényállásodból, kié az az oszlop.
Üdvözletem!
Segítséget szeretnék kérni.
A szomszédom hozzá hegesztheti-e az én oldalamon lévő kerítés oszlophoz a saját kerítését az engedélyem nélkül?
Tisztelettel és köszönettel
Jucus
Polgári perben, de persze csak ha igazolható, hogy miben állapodtatok meg. A leírtak alapján kérdés, hogy ezt mivel is tudnád igazolni.
T.Cím!
2017-ben eladtam a lakásomat, hogy a lányom befejezhesse a családi háza teljes felújítását. Az eladási összeget úgy adtam át neki, hogy a felét kell csak visszafizetnie 1 éven belül. Találét nekem egy árvezeésre kiírt lepusztult lakást,aminek sokfele volt tartozása kb. 5M. ft értékben. A tartozásokat átvállalta, kifizette én közben teljesen felújítottam. 2019.Augsztusban beköltöztem és vártam, hogy mikor mehetünk ügyvédhez a nevemre vételhez. Ekkor közölte a lányom, hogy automatikusan a nevére került és nincs is szándékában ezen változtatni. Azóta nem kommunikál velem, teljesen megszakította a kapcsolatot. Ezek után mire számíthatok, bármikor eladhatja és az utcára kerülök.
Kérem segítségüket, mitévő legyek, hogyan követeljem vissza, ami az enyém.
Üdvözlettel: Hokata
Jó estét!
A lakótársaim is megkérdeztek ügyvédeket, ők is hasonló dolgokat mondtak. Végül aláírtuk a szerződést ma, benne a több 10 milliós kötbérrel arra az esetre ha mégis építkeznének a megadott területre. Elvileg tavasszal lesznek kész az új tervek, majd akkor minden kiderül. Reméljük nem lesz semmi probléma.
Köszönöm a válaszokat.
gerbera317,
No azért követelni követelhet, amit csak akar, nem tilos az, megegyezés híján persze értelemszerűen a szerződés az irányadó.
lajcsó,
De mehetnek-e ezzel az okirattal a bíróságra, hogy a szerződésben foglaltakat ítéletével pótolja, és az már kötelező lesz az építtetőre?
Mondjuk, lehet, ehhez konkét új terv kellene.
Egyébként pedig : lehet-e, hogy a kérdező egy jelentősebb összegű kötbért köt ki a módosítás határidőben meg nem törtnésére? Mondjuk olyat, ami bőven kompenzálja, ha netán az építtető mégis felhúzná azt az épületet az ingatlana mellé. Vagyis többmillió, esetleg tízmilliós összeg.
@Zsó89
Nem követelhetsz többet vagy mást, mint ami a szerződésben áll.
Eltartási szerződéses, haszonélvezettel ha ingatlant veszek akkor ugye a haszonélvezet marad, de a tartási szerződést ez érinti?
Vagyis az új tulaj lép az eltartó helyére és teljesít, vagy eltart továbbra is az akivel kötötték, az új tulaj meg csak tűri a haszonélvezőt?
Kedves Fórumozók,
a következőben szeretnék segítséget kérni: vásároltunk egy lakást november végén, ügyvéd előtt a teljes vételár kifizetésre került ( tudom, nem kellett volna, de az eladó magánjellegű okaira hivatkozva így lett sajnos) , az ingatlan múlt hét óta hivatalosan is a mi nevünkön van ( földhivatali bejegyzés is megtörtént), viszont az eladó nem költözik ki, majd csak valamikor januárban. Pontosat sem tud mondani, mert az új ingatlanban felújítanak. Így viszont mi sem tudunk semmit csinálni a lakásunkban, és januártól a hitelt is fizetjük. A szerződésben kiköltözésnek 2020.01.31. van megadva. Ilyen esetben tehetünk bármit annak érdekében, hogy mielőbb kiköltözzenek vagy mindenképp meg kell várnunk a 01.31-et?
Köszönöm előre is a válaszokat.
Zs.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02