KBS szerint:
Ezt a fogalmat a Ptk nem ismeri. Mi meg nem tudjuk, mi van benne. Honnan tudjuk, hogy kit kötelez mire?”
„A közelmúltban találkoztam vele. / vételi szándéknyilatkozat / A paranoid ingatlanközvetítők újabb találmánya annak érdekében, hogy az ügyfél nehogy megszökjön a jutalékukkal. ”
Hát én már 18 éve találkoztam ezzel a fogalommal..Az tény hogy általában az ingatlanközvetítők használják az ügyfelek felé.Konkrétan az érdeklődő, a leendő vevő felé. / az ingatlanosnak egy ügyletben kétféle ügyfele van.Van egy szerződéses... általában az ingatlantulajdonos és vannak az érdeklődők, akiknek sokszor még a személyes adataikat se ismerik. Miért is ismernék. ?? Egy piacon, egy üzletben se igazoltatják le a mustrára kitett áruk felől érdeklődőket.
Így bizony egy darabig ezek az érdeklődők sokat kérdeznek néha fárasztóak is tudnak lenni. Hogy ez egy idő után,hogy ne legyen komolytalan , az ingatlanosok ajánlatot kérnek az érdeklődőtől, hogy adjon vételi szándékot.... némi összeggel .Mondjuk úgy 1 -2 %- ban az ingatlan árában. Ez nem foglaló,ezt amennyiben meggondolja magát az érdeklődő, akkor se kapja vissza.
Anno tőlem is kértek v. ajánlatot,de nem adtam. Mivel készpénzben, fizettem se pénzes ajánlat se foglaló se előleg nem volt.
Mondjuk volt azért buktató...ha meghiúsult volna a vétel, buktam volna az ügyvédi díjat és a kp. felvétel díját.Másfél 2 nap bizonytalanság.
Az egy másik nóta, hogy az ingatlanosok pársoros bemutatójából és az egy -két mustra által begyűjtött adatokból néha nehéz a döntés,hogy jó vagy kevésbé jó az a vétel.
„ paranoid ingatlanközvetítők” nem csodálom, néha kötél idegzet kell egy egy érdeklődő néha jogos néha meredek kérdéseinek a megválaszolásához. De hát aki nem bírja, ne vállalkozzék ilyen tevékenységre.
Ez érvényes egyébként minden ajánlatot adó és fogadó tevékenységre. A jó bemutató (ingatlanos)viszonylag hamar kiszúrja a komoly és komolytalan érdeklődőket.