Ingatlanügyek

pazs # 2017.04.26. 12:38

De mi a kérdés? A garázsok albetétek? Szerepelnek az alapító okiratban a garázsok? És a parkolóhelyek? A használatról rendelkeztetek mondjuk szmsz-ben?

Amúgy nonolet, ha szerinted a parkolóhelyek használatára bárki jogosult, akkor a garázsokéra is, nem?

Lajta55 # 2017.04.26. 12:11

Tisztelt Fórum/Hölgyem/Uram!
17 lakásos társasházunk megalapítása az egyes ingatlanrészek tulajdoni hányadának meghatározásával történt, melyek az egyes önálló lakások méretéhez igazítva kerültek megállapításra. Ebbe beletartozik a társasházhoz tartozó földterületi rész is. A későbbiek folyamán garázsok felépítésére került sor. Az építőhatóság műszaki előírási feltételei miatt nem minden lakáshoz jutott garázs építésére alkalmas földterület, ezért a társasház közössége sorsolás útján döntötte el, hogy ki jogosult garázs építésére. A többi lakó - szóbeli megállapodás útján - a garázsosok részére lemondott a saját földterületéről oly formában, hogy a fennmaradó földterületből ők parkolórészt alakítanak ki.
Ez a megoldás több éven keresztül igen jól működött.
Időközben a társasházban tulajdonos változások történtek, akik a garázsukat már a lakásuktól elvonatkoztatva önállóan értékesítették, ezáltal a néhány lakó által kialakított parkolórész forgalmát és használatát igen csak megnehezítették. Több ingatlantulajdonos albérletbe adta ki ingatlanát - a bérlőt már úgy tájékoztatva, hogy parkolóhasználat megilleti.
Ebből, mint közös képviselőnek az utóbbi napokban komoly szóbeli és írásbeli vitám keletkezett - mind lakástulajdonosokkal, mind albérlőkkel egyaránt -, melyekre nem találom a helyes, erkölcsös és legelső körben a helyes jogi megoldást.
Mielőbbi szíves válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Lajtai Ilona

patriota # 2017.04.26. 11:13

Tisztelt Fórumozók!
Nem tudom jó helyen teszem-e ,fel a kérdésemet, de kérem, hogy aki tud választ adni, az tiszteljen meg vele.

1. Milyen közgyűlési részvétellel szabályos a választás? (50%, 2/3, stb)
2.Él-e még az a szabály, hogy a nem határozatképes közgyűlést 30 perc múlva összehívni és a részvételtől függetlenül a többségi szavazat dönt?
Köszönöm

lajcsó # 2017.04.26. 10:25

"ha nem kapok pénzt hogy valljam be az adómat?"
Sehogy. Egyébként is az idei adóbevallásban kellene szerepeltetni a jövedelmet, amit jövő év (2018) május 20-ig kell benyújtani.
Ha meg MVH regisztrációs számmal rendelkező személy vásárolja a földet és vállalja, hogy 5 évig műveli, akkor eleve adómentes a jövedelem.
Ha több mint 5 éve szerezted az eladott földet, úgy is adómentes.
Tehát, semmi kapkodás!

ksanyi52 # 2017.04.26. 09:46

Üdvözlöm a tisztelt fórumozókat! Korábban már kérdeztem , de nem kaptam rá választ. Mivel most két határidő is közeleg újból megszeretném kérdezni. Novemberben eladtam 2 db földet melyet a földbizottság " magas vételi ár" címen elmeszelt. Megkifogásoltuk és az önkormányzat nekünk adott igazat és támogatja a vásárlást. Várjuk a következő lépést de közben április 30.-án letelik a határidő amikorra ki kellene fizetni a vételárat. ( A szerződés letétben van az ügyvédnél). Május 10.-ig be kel nyújtani a támogatási kérelmet, 20. áig az adóbevallást. Most nem tudom mit tegyek .A földet már nem én használom de még nincs a vevő nevén, és ha nem kapok pénzt hogy valljam be az adómat? Kérem ha tudtok segítsetek!Előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.04.25. 20:07

Várd meg a határozatot!

csanyijoci # 2017.04.25. 19:35

Eddig egy ajánlatot tett az önkormányzat amit Ők úgymond
:: Lakás adásvételéről szóló egyeztető tárgyalásnak .. neveztek!

kb 17-magántulajdonos van és mindenki elutasította az ajánlatot.

csanyijoci # 2017.04.25. 19:25

Arra van lehetőség hogy ingatlant kérjek hasonlót ?

drbjozsef # 2017.04.25. 19:23

Persze, a kiadáshoz valószínűleg az eladó megerősítése kell, hogy Te tényleg átutaltad neki a pénzt. Hívjátok fel együtt az ügyvéddel, erősítse meg neki, hogy Te utaltál. Ha szóba kerül, hogy ő visszautalta neked, akkor is kösd az ebet a karóhoz, hogy az a kutyát nem érdekli, külön történet, a szerződés szerinti feltétel az volt, hogy Te határidőig elutalod az összget, ez pedig megtörtént, jár a letétbe helyezett bejegyzési papír. Ne hagyd magad lerázni.

drbjozsef # 2017.04.25. 19:20

Muki,

Kérj ki egy számlakivonatot, hogy Te elutaltad a pénzt szerződés szerint, hataridő előtt, a megadott számlára.

Menj el vele az ügyvédhez, kérd ki a véglegesítő nyilatkozatot a letétből, és vidd el a földhivatalba elintézni a bejegyzésedet.

Hogy miért utalta vissza az eladó a pénzedet, az téged ne érdekeljen. Ez nincs a szerződésetekben, tehát attól független esemény. Pont szard le.

Aztán meglátjuk, mint mond az ügyvéd. Ha nem adja ki a letétet, ne menj el anélkül, hogy írásban meg nem indokolja a kiadás megtagadásának okát.

Aztán elválik, hogyan tovább.

Muki 2000 # 2017.04.25. 18:47

Azzal nem szegett szerződést, hogy visszautalta a vételárat?? Vagyis nem az összeset mert a foglaló összege az nem jött vissza.

csanyijoci # 2017.04.25. 18:37

Tisztelt Hozzáértők!

Élettársam tulajdonában van egy ingatlan 40nm és kb 400nm telken van Szegeden amit az önkormányzat ki akar sajátítani!

De nevetséges árat ajánlottak annyit hogy hasonlót se tudok érte venni szegeden. 6500000.-

Szegeden ennyiért egy 1-szobást panelt se kapni most.
Mit lehet ilyenkor tenni?

Illetve a kisajátításnál nekem el kell mondaniuk mit akarnak ott csinálni?

Muki 2000 # 2017.04.25. 18:18

De igen letétbe rakta.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.25. 18:06

El. De azzal szerződést szeg. Ha meg már ott a perfeljegyzés, akkor a vevő azzal a kockázattal veszi meg, hogy nem lesz az övé.
Nem rakta letétbe a hozzájáruló nyilatkozatot?

Muki 2000 # 2017.04.25. 17:58

Lehet hogy rosszul fogalmaztam.Én beköltözni szeretnék abba a lakásba. Az eladó aki még a tulajdonosa eladhatja-e amíg a per le nem zárul??????

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.25. 17:41

??? El akarod adni?

Muki 2000 # 2017.04.25. 17:33

Köszönöm a válaszokat.

Lenne még egy kérdésem ha az adásvételi függőben tartással van beadva( ami ugye 6 hónapos határidő) amiből már 5 letelt de per indul ebben az esetben a per ideje alatt eladható-e az ingatlan?

drbjozsef # 2017.04.25. 14:26

Muki,

Ennél több tanácsot csak attól tudnál kapni, aki ismeri a szerződéseteket. Látatlanban csak általánosságokat lehet mondani.

Te teljesítettél. Ráadásul ezek szerint akárhol is van, utalni tud, szóval kamuzott a "ne utalj" szöveggel. Mi a következő lépés a szerződés szerint? Milyen kikötések vannak, milyen határidők? Ezektől függ mit tudsz csinálni. Illetve, attól, mit is akarsz.

Írhatsz neki ajánlva, hogy Te teljesítetted a szerződéses kötelezettségedet, most ő jön, és ide jöhet az, ami a szerződésetekben van. Ha nem teszi, bírósághoz fordulsz, hogy az kényszerítse ki a szerződés betartását részéről.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.04.25. 14:22

Már a múltkor is megjegyeztem, hogy aligha az az igazi problémád, hogy nálad marad a pénz.

Muki 2000 # 2017.04.25. 13:45

Tisztelt Fórum!

Tanácsot szeretnék kérni. Velünk történt a napokban hogy ingatlan adásvétel során az eladó megkért, hogy ne utaljam el a vételárat határidőn belül mert elutazik.Az itt kapott segítséget most is köszönöm.
Azóta a vételárat elutaltam az eladónak amit Ő VISSZAUTALT ráadásul kevesebbet mint amit kapott.
1.Kérdésem az lenne mit tehetek Én most??
2. Milyen jogaim vannak?
3.Ez szerződésszegésnek minősül?

Válaszaikat előre is köszönöm.

MajorDomus # 2017.04.24. 21:38

Egyszerübb most ügyvédheh fordulni,ha ehhez a házhoz ragaszkodtok!

drbjozsef # 2017.04.24. 18:22

Elindítani egy perc : beadod a keresetet az ügyfélszolgálaton.

De mire adnád be? Az lenne benne, hogy "úgy érzed" hogy húzzák az időt?

Ennél több kellene. De nem is hiszem, hogy lenne értelme gebeszkedni egy ilyen ingatlanért. Ha beperlnének, én az építő helyében nemcsak az időt húznám, de el is barmolnám nektek, már ha afféle lennék.

Remélem, a szerződésben kikötöttetek a fizetési határidőn túl olyan pontokat is, amelyek titeket védenek, minthogy meddig kell felépülnie, mikorra kell megszerezni a használatbavételit, mi van, ha nem sikerül, kinek mennyi pénz jár vissza, satöbbi.

Én elállnák ettől, ha van biztosítékom, ha nincs, nos, akkor szarban vagytok.

Mindenesetre ha lesz olyan pont, amit szerződésszerűen nem teljesít, az megalapozza majd a pert. Ha van ilyen a szerződésben.

niknim # 2017.04.24. 18:15

Tisztelet Fórumozók.
Az lenne a kérdésem, hogy egy ingatlan pert mennyi idő alatt lehet elindítani?
Van egy épülő ház, amit meg szeretnénk vásárolni, de már az az érzésünk, hogy szándékosan húzzák az időt, hogy kicsússzunk a fizetési határidőből, meg, hogy a lekerüljünk a széljegyről.
A bank már régen jóváhagyta a hitelkérelmet, de addig nem utal, amíg nincs készen.
Hamarosan letelik a fizetési határidő, de a házon még van mit csinálni.
Ha valaki tud ingatlanperes ügyvédet, vagy valami tanácsot, akkor azt megköszönném.
Előre is köszönöm a tanácsokat és a segítséget.

drbjozsef # 2017.04.24. 18:15

"A visszavásárlási vételár számításának módját törvény szabályozza, mely szerint a visszavásárlási vételár a Nemzeti Eszközkezelő által a lakóingatlanért fizetett vételár jegybanki alapkamattal, valamint a Nemzeti Eszközkezelő által az Ingatlanra fordított értéknövelő beruházások értékével, valamint a Nemzeti Eszközkezelő által a bérlő (eladó) helyett megfizetett kötelezettség összegével megnövelt összege."

Vételárat tudod, alapkamat az MNB oldalán van visszamenőleg is, értéknövelő beruházást tudod, egyéb kötelezettségeket is elvileg. Ki tudod számolni, legalább hozzávetőlegesen.

De szvsz ha írsz egy levelet a NEK-nek a visszavásárlás szándékáról, és kéred hogy határozzák meg a vételárat, biztos válaszolnak valamit.

dszusi # 2017.04.24. 18:00

Tisztelt Fórum!

Érdeklődni szeretnék, hogy működik a dolog ha a NET programba bekerült ingatlant amiben jelenleg lakom családommal vissza szeretném vásárolni az államtól annak vételár kiszámítása hogyan működik?
Az ingatlanvételára az adásvételi szerződésben ha jól vettem ki 3.913.000 Ft.
Ez esetben mennyiért tudnánk visszavásárolni?
Köszönettel!