Ingatlanügyek


ObudaFan # 2016.04.03. 12:46

A szolgáltatóknak szokott lenni erre formanyomtatványa.

b_tom09 # 2016.04.03. 11:14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék érdeklődni, hogy ingatlan eladása során mi a menete a villany és víz szolgáltatás átírásának, hogy semmiképpen se legyen kellemetlenségem a dologból?
Előre is köszönöm!

szucsine # 2016.04.02. 09:39

Köszönöm szépen a gyors választ!

ObudaFan # 2016.04.02. 08:39

szucsine

Látni kellene a vételi ajánlatot, de vélhetően lehet. Egyrészt követelheti a teljesítést, tehát hogy az ajánlatban foglalt feltételekkel ruházd rá át az ingatlant, másrészt kártérítést kérhet a késedelem miatt, ha kára van (pl. emiatt felmerülő bérleti díj). És persze a jogérvényesítéssel kapcsolatos költségek is terhelhetnek.

szucsine # 2016.04.02. 07:06

T. Ügyéd Nő, Ügyvéd Úr!
E hó 16-án aláírtam (buta fejjel) egy vételi ajánlat elfogadását, amiben le van rögzítve a vételár és a szerződéskötés dátuma. Pénz gazdát nem cserélt, nem vettem el a foglalót. Az ügyvédtől semmilyen felvilágosítást nem kaptam annak következményeiről, ha nem jönne létre az adásvétel. Ahogy az ügyvédnek és a leendő vásárlónak is elmondtam, ezután indultam el megfelelő házat keresni. Kocsiztunk 2200 km-t, megnéztünk 30-35 házat 4 megyében, de az anyagi kereteim között lévő házat nem találtunk különböző okokból.
Az a kérdésem, hogy ha elállok a vételi ajánlattól, azaz nem akarok kiköltözni a jelenlegi lakásomból, az ajánlattevőnek lehet-e valamilyen anyagi követelése felém.
Válaszát előre is köszönöm!

MajorDomus # 2016.03.31. 18:55

Nem - szerintem.
Ha unokaōcs vagy, még köteles részre sem vagy jogosult.

edvin727 # 2016.03.30. 22:18

Tisztelt Szakértő!
A következő kérdéssel fordulok Önhöz. Nagybátyám gyermektelen, 8 éve közös háztartásban lakik egy hölggyel, 3 évvel ezelőtt agydaganatot állapítottak meg nála.Ezután a hölgy ajándékozási szerződéssel minden vagyonát / földet házat kocsit/ a saját nevére íratatott. Szeretném tudni ha hagyatékra kerül a sor meg lehet-e támadni bármely módon ezt az ajándékozást . A betegségéből kifolyólag nagybátyám látásában és hallásában is korlátozott, de sajnos a pontos diagnózist nem sikerült megtudnom. Válaszát előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.03.30. 20:53

Felbontod a szerződést írásban, és felszólítod az ingatlan elhagyására.
Ha nem megy lakaskiűritesi per.
Ezt követően kártérítési per.

zsebi0202 # 2016.03.30. 08:09

Tisztelt Szakértők!
Ingatlanomat részletfizetéssel eladtam. A közöttünk létrejött hivatalos (ügyvéd által ellenjegyzett) szerződésben vállalt feltételeket nem teljesítette egy idő után, így az ott leírtak szerint jártam el.Az ingatlan az én nevemen maradt a teljes összeg kifizetéséig. A határidő után sem hagyták el az ingatlant, és sajnálatomra tettek kárt is benne (kerítés elbontás, gyümölcsfa kivágást). Milyen jogaim vannak, hogy tudom kilakoltatni őket? Illetve ha a nyílászárókat leszedem, akkor jogszerűen járok-e el hiszen már nem lehetne ott tartózkodniuk.Az ingatlant ismét hirdetném meg, mert csak teher számomra. Köszönöm előre is válaszukat.

habfarago # 2016.03.29. 19:03

Köszönöm MajorDomus.
Megnyugtató volt tudni, hogy adott esetben el is állhatok gond nélkül. Végül megmértem mindent, az én szememben az a biztos. A hirdetésben szereplő adatok nem jöttek ki, de a tulajdoni lap szerinti nm2 érték kijött. Illetve a gipszkarton burkolatok miatti elépítéssel hibádzott csak, tehát nem volt miért elégedetlennek lennem. :-)

ObudaFan # 2016.03.27. 17:13

Ilyen feltételekkel szerintem nem vagytok rá jogosultak.

m.mazsola # 2016.03.27. 07:14

Tisztelt Jogi fórum!
Az ügyben kérném segítségüket hogy utólagos lakástámogatásra jogosultak vagyunk e ha eredetileg új építésű társasházra vettük fel a hitelt (japán jen alapú)2004-ben majd 2008-ban forintosítottuk, de ezt a hitelt jelenleg is fizetjük? Azóta született egy gyermekünk és azt a bizonyos 400000ft-ot szeretnénk megigényelni ha lehet. Segítségüket előre is köszönöm.

MajorDomus # 2016.03.26. 17:37

Az baj, hogy a macska farkát rángatod. Ha nem a nyakánàl fogod meg, kicsúszik a kezedből.
Nézd meg a tervrajzokat és az Alapitó Okiratot. Ha az megegyezik a tulajdoni lapon meg az adás-veteli szerződésen szereplő adattal, nincs miért aggódnod.

Ha mégsem annyi, akkor megtévesztés miatt elállhatsz a szerződéstől s ez esetben visszájára a foglaló is.

De ettől én nem tartok.

habfarago # 2016.03.26. 14:50

Köszi. Vele már beszéltem még az alku előtt. Konkrét dolgot ugyan nem kérdeztem,csak úgy általában érdeklődtem azokról a dolgokról, amikről szerinte esetleg tudnom kell. Nem mondott semmi érdekeset, de nem is tűnt feltétlenül mindenben tájékozottnak. Elmondta, hogy még csak 1 éve közös képviselő itt, mik a tervek stb. Különösebb problémákat nem említett.
Végül úgy döntöttem megmérem amit meg kell mérni.A tulajdoni lap egy dolog, elhiszem hogy elvileg jó, de azért ezek mégis száz éves házak, ezerszer átépítve, átalakítva.Szerintem nem lenne egyedi eset ha mégsem stimmelne a dolog, az állam meg gondolom nem ad garanciát semmire. Mint ahogy az autódat is lefoglalhatják, hiába van rá kifizetett érvényes eredetvizsgád... ha mondjuk az eredetvizsgáló már nem elérhető akkor így jártál, akkor senki sem felelős a károdért.
Remélhetőleg csak a fotók csalnak és meglesznek a méretek.Nem vágyom hercehurcára. Ha viszont mégsem, akkor még nem tudom mi lesz.Elég sok kompromisszumot vállaltunk, tulképpen kizárólag a lokáció miatt, több már nem nagyon fér bele. Mondjuk 1 vagy 2 nm2 miatt nem szólok semmit (bár az is sok százezres forintos különbség), de ha mégis igazam lesz és akár 6 nm2 különbség is adódik, akkor szerintem nem lesz üzlet.Csak azt nem tudom, hogy abban az esetben ki lesz a hibás és mi történik a foglalóval. Mi lesz a menet, ha vita alakul ki a foglaló sorsáról?

MajorDomus # 2016.03.24. 22:30

A földhivatali nyilvántartás közhiteles Okirat. Abban s a tulajdoni lapon az építési tervdokumentacio alapján ergo hatósági engedélyek szerint kerülnek be az adatok.
Holnap még csak péntek van. Keresd meg a társasház közös képviselőjét ő mindent tud a lakásról, s megvannak nála az épület tervrajzai a te általad kinézett lakás adatai és méretei is. Segíteni fog.

habfarago # 2016.03.24. 07:29

Tisztelt Fórumozók!

A napokban vételi ajánlatot tettünk egy garzon lakásra Budapesten pár százezer forint foglalóval. (ingatlanközvetítőnél lett letéve) Nehéz alkudozás után egy elég magas, még éppen elfogadható árban egyeztünk meg. Elvileg tehát jövő héten kötünk szerződést.
Felmerült viszont közben még valami. A bejárás során nem mértük le pontosan a helyet, elfogadtuk a tulajdoni lapon és az ingatlanos által a hirdetésben megadott nm2 értéket. Azóta viszont, miközben a lakásról készült fotókat többen is nézegettük felmerült, hogy jelentősebb eltérés lehet az alapterületben.(mégpedig a szoba méretében) Arra gondoltam, hogy a szerződéskötés előtt lemérem pontosan a kérdéses méreteket és akkor kiderül mennyi is az annyi. Mi van viszont ha igazunk lesz és tényleg kiadódik a kb. 6-8 nm2 különbség? A mai árak mellett ez olyan jelentős árkülönbséget jelent egy ekkora lakásnál, amit az eladó nem fog lenyelni, de én sem, én ugyanis nem fogom nagyobbnak hirdetni a valóságosnál, amikor majd esetleg el akarom adni... Viszont a foglalómat sem szeretném elbukni, mert nem én adtam meg valótlan adatokat. Mi a helyzet, ha ez miatt visszalépnék az üzlettől?
Köszi előre is...

Immaculata # 2016.03.18. 12:20

Az eladót fogja érinteni, mert ha jogos a követelés, akkor pénzben kell azt megfizetnie.

dracke # 2016.03.18. 12:17

A per tárgya most az ajándékozási szerződés semmissé tétele, vagy ha ez nem jön össze nekik akkor a köteles rész megítélése.

Most hogyha a bíróság azt mondja ki hogy az ajándékozási szerződés rendben van(elmezavarra hivatkoznak, de ilyen jellegű orvosi kezelése sosem nem volt és nem is volt ilyen állapota), max a köteles részre tarthat igényt akkor már leveszik a tulajdoni lapról a perfeljegyzést? mivel tudtommal a köteles részt pénzben kell megfizetni?

lajcsó # 2016.03.18. 11:13

"És ha az ítélet az, hogy az eladó nem tulajdonosa az ingatlannak, akkor ő sem lesz."
Egyértelemű! A földhivatal a függőbentartást követően hoz érdemi döntést, ami a vevő bejegyzési kérelmének elutasítása is lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 11:08

per (jogerős) befejezéséig a tulajdonjog bejegyzési kérelmét függőben tartja a földhivatal.
És ha az ítélet az, hogy az eladó nem tulajdonosa az ingatlannak, akkor ő sem lesz.

dracke # 2016.03.18. 07:49

Tehát hogyha meg is veszi nem kerül rá a tulajdoni lapra és nem is csinálhat a telken semmit(pl: nem bonthatja el az ott lévő romos ingatlant, valamint nem végezhet talajmunkát. tehát ki az aki így megvesz egy telket amihez kvázi 3 évig úgymond semmi köze sem lessz

lajcsó # 2016.03.18. 07:28

"Most akkor el lehet adni az ingatlant vagy nem? vagy ha el is lett adva a vevőt ez fogja e érinteni valamiben?"
A perfeljegyzés nem teszi az ingatlant forgalomképtelenné, csak nehezen eladhatóvá! Tehát eladható.
A vevőt annyiban érinti a perfeljegyzés, hogy per (jogerős) befejezéséig a tulajdonjog bejegyzési kérelmét függőben tartja a földhivatal.

dracke # 2016.03.18. 06:24

Tisztelt fórumozók!

Olyan kérdésem lenne hogy elszeretnék adni egy ingatlant amelynek 1/3 részben tulajdonosa vagyok ajándékozás révén az ajándékozás 2013 ba volt). Egy hete aláírtuk az előszerződést melyben az ingatlan egy részének kifizetése is megtörtént, és abba az lett továbbá megjelölve hogy a végleges adásvétel 19. én kerül aláírásra. Aztán a tegnapi nap kaptam egy levelet a bíróságtól hogy megtámadták a bíróságon az ajándékozási szerződést és kérik annak semmissé tételét, valamint hogy a perindítás tényét jegyezzék rá fel. A végzés március 6. án kelt és kézhezvételtől számított 15 napon belül lehet rá fellebbezni. Most akkor el lehet adni az ingatlant vagy nem? vagy ha el is lett adva a vevőt ez fogja e érinteni valamiben?

Segítséget előre is köszönöm!

Zöldövezeti11 # 2016.03.17. 07:12

Egy széplelkű /de inkább hülye / politikus megint feljajdult, hogy azt mondja hazánkban jelenleg 386 000 üres lakás van.
Biztos így van.
És azokat miért nem használják, milyen jó lenne ha nem lenne ennyi. belehetne költöztetni a sok szerencsétlen hajléktalant.
Nos ez a hibbant politikus tovább már nem gondolkodott. Tehát 386 e üres .... a 4,3 milliós lakás állományból.
Csakhogy ebből 86 e felújításra szorul, marad 300e. Nos a 300 e ből 80 e vésztartalék árvízre, földrengésre tűzesetre stb. Marad 220 e. Ebből mondjuk olyan 50 e másodlakás, titkos talákahely, szállás a nagyfiúnak ha részegen akar a buli útán hazajönni stb. Marad 170 e . van vagy 80 e ami olyan helyen van ahol senki sem akar lakni - még ingyen sem. Marad 90 e ebből feketén kiadhatnak 50 ezret, de a maradék az az 40 ezer ami jó helyen van lakható mégis üresen áll.
Na vajon miért ? Mert azok a ütődött jogalkotók olyan szabályokat hoznak/hoztak hogy egy nem fizető bérlő, használó csak marha nagy hercehurca árán késztethető a távozásra. Sokan ezt nem vállalják. inkább hevertetik parlagon az amúgy jól hasznosítható lakásukat a saját és a társadalom kárára.
de mindig akadnak politikusok/jogalkotók akik feljajdulnak a helyett hogy cselekednének.
Na de jó 15 éve az híres Csabainé (Nyíregyháza volt szoci polgármestere már eljátszotta ). akkor is kifundáltak valami jónak vélt megoldást, de végül semmi sem lett belőle.
A lényeg : a tulaj lemond a kezelési jogáról 5 évig, az önkormányzat kiadja támogatással az arra rászorúlónak. Ez eddig rendben is lett volna, a világon az okosok csinálják is .
Csakhogy odáig már nem terjed ki a figyelmül, hogy mi van a nem fizetőkkel ill. a rongálókkal. Csak addig láttak, hogy a lakáshasználónak jogai vannak.
Így ez is elporladt még mielőtt jelentősen kiterjesztették volna.
Mint ahogy itt is felbukkan néha valami széplelkű madár aki jogszabályokat idézget, de megoldást nem tud.
Így továbbra is marad a 386 e üres lakás, amiből legalább 40 e (vagy tán több is ) a hülyeség miatt üres.

Ildi90 # 2016.03.11. 14:29

Kedves Fórumozók!

Érdeklődni szeretnék , hogy ha az éppíttetők személyében változás áll be azt milyen folyamatokon keresztül lehet módosíttatni az építkezési engedélyen?
Egy megkezdett építkezésben 2 építtető neve szerepel melyböl az egyik fél ,az ő részének kifizetésével ki szeretne szállni illetve egy másik személy pedig be szeretne szállni.
Ha a kifizetésben megegyezés születik akkor melyik az illetékes szerv amelyhez fordulni kell a csere kérelmével illetve létezik e erre formanyomtatvány vagy a kifizetett félnek is személyesen meg kell jelennie és nyilatkoznia a lekerülési szándékáról?

Elöre is köszönöm!