Ingatlanügyek

Sandra32 # 2016.07.06. 08:59

Üdv!
Tanácsot szeretnék kérni.
Néhány éve a testvéremtől megvásároltam egy lakótelket, amit korábban nagyszülőtől örököltünk. Magunk közt írtunk egy adásvételi szerződést, tanúkkal "hitelesítve", mivel lakásvásárlás miatt sürgősen pénzre volt szüksége. Én még azóta sem írattam át saját nevemre a telket, ezt most szeretném megtenni, mivel terveink vannak a telekkel kapcsolatban. Mi a teendőm? Közjegyzőhöz kell vinnem vagy ügyvédhez az adásvételi szerződésünket és ő intézi a további papírokat? Milyen iratokat kell vinnem még magammal? A testvérem részéről esetleg szükség lehet valamilyen iratra? Vagy neki már nem kell semmit sem ezzel kapcsolatban intéznie?
Előre is köszönök minden választ!

Kisfiatal # 2016.07.05. 12:52

Én tavaly vettem ingatlant, én is furcsának tartottam, hogy egy rohadt foglalóhoz is már effektíve szerződést kell kötni, de mindenhol ezt olvastam, ill asszem másik fórumon is ezt írta egy ügyvéd. Én így is tettem: előszerződést kötöttünk foglalóval ügyvéd előtt. És itt érzem a bibit: az előszerződés kötelez, hogy megvedd/eladd az ingatlant, tehát akkor elvileg nem táncolhatsz csak úgy ki belőle a foglaló bukásával, mint pl egy autóvételnél.
Most akkor hogy van??? :) Elég egy sima átvételi elismervény lakásvételnél is??

matthiasi # 2016.07.03. 16:48

T. Kisfiatal !

Látom leszóltak, pedig kapísgálod a témát.

A felek nagyon gyakran követik el azt a hibát, hogy írnak egy papírt a foglalóról, és csak aztán fordulnak ügyvédhez
Mert mohók. Tényleg foglaló fizetni... de elfogadni is nagy körültekintéssel szabad.

A foglalónak viszont mindig az adott szerződéshez kell tapadnia, vagy a szerződésben kell szerepelnie
Nagyjából, azaz még nincs miden papíron tisztázva addig csak megmutatni szabad a foglalót, de nem átadni.
Nem kevered az un. ajánlattételi díjjal , Az is van, általában az ingatlanosok forszírozzák, nehogy elröpüljön a madárka.
A letisztább ha megvan a vételre az összes pénz.
Ja ,hogy akkor a bankok és az ügyvédek nem keresnének !
Az egy másik mese.

MajorDomus # 2016.07.01. 17:41

Lajcsó javaslata a megfontolandó!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.07.01. 11:37

:)
Hű, de átverés szaga van.

lajcsó # 2016.07.01. 06:54

Keress másik lakást!

MajorDomus # 2016.06.30. 21:37

Keress másik ügyvédet!

MajorDomus # 2016.06.30. 21:36

Keress másik ügyvédet!

hattorihanna # 2016.06.30. 15:35

Üdvözlök Mindenkit!

Hozzáértők segítségét szeretném kérni.Röviden a történet:Kinéztünk egy házat,sajnos nem a miénk lett végül.Eltelt kis idő és az aki megvette megkérdezte nem-e mégis megvennénk mi,mert neki mégsem kell.Mivel nagyon tetszik a ház így ráálltunk.Az eladás még nem történt meg köztük,viszont a házból már kifizetett 17 milliót,és szerződést is kötöttek.Holnap mentünk volna szerződést kötni,/nagyon nehezen tudtuk összetrombitálni mindkettőjüket,mert a hozzá állásuk borzalmas/de az ügyvédünket felhívták a földhivatalból,hogy nem biztos hogy így el fogják fogadni,mivel másik ügyvéd indította el az adásvételt,és nem lett azóta felbontva.Még ez sem lett volna probléma,de az az ügyvéd elutazott nyaralni 3-4 hétre,így most meg vagyunk lőve.A kérdésem az hogy be merjük így adni a szerződést a földhivatalba vagy sem,ill. létezik-e valamilyen megoldás az ügyben.Azért lenne sürgős,mert mi is eladtuk a saját ingatlanunkat,és a vevőnk már a bankból ki vette a pénzét,mivel elvileg holnap mindkét szerződést megkötöttük volna,a mi lakásunkból lett volna fizetve egy része a háznak. Köszönöm.

Sherlock # 2016.06.30. 15:20

Hát, ha a jota ingatlaniroda ezt írja, akkor az úgy is van. Én csak a Ptk.-t tudnám hozni, de gondolom hogy nem győzne meg.

Kisfiatal # 2016.06.30. 09:18

"Szerződés nélkül foglalót kikötni nem lehet – figyelmeztet az ügyvéd. A felek nagyon gyakran követik el azt a hibát, hogy írnak egy papírt a foglalóról, és csak aztán fordulnak ügyvédhez. A foglalónak viszont mindig az adott szerződéshez kell tapadnia, vagy a szerződésben kell szerepelnie, mivel a kifizetett összeg a szerződés biztosítéka. Ebből következik, hogy a foglaló csak ügyvéd vagy közjegyző által ellenjegyzett szerződéssel együtt érvényes."

Sherlock # 2016.06.30. 09:08

De én nem vagyok ügyvéd,

Ebben nem is fog senki kételkedni. Zöldségeket írtál, szinte minden mondatban.

Kisfiatal # 2016.06.30. 08:44

wordlorder!

Ügyvéd nélkül az ingatlannal kapcsolatos foglaló, egyéb papír xart sem ér! Kitörölhetik vele. Egyáltalán: az ingatlan adásvétel nem így működik, mint pl egy autó. itt nincs olyan hpgy csak úgy adok foglalót. Foglalót, előleget ügyvédi ellenjegyzéssel, adásvételi előszerződéssel lehet adni. Én legalábbis ezt szűrtem le, amikor én is ingatlant vettem és tájékozódtam. Viszont az előszerződés kötelezi is mindkét felet a szerződés végrehajtására.
A ti esetetekben ha jól vettem ki nem volt sem előszerződés sem ügyvéd, csak szimpla "foglaló" meg átvételi elismervény.
De én nem vagyok ügyvéd, de szerintem nincs nagy félnivalód. Azt is nyomozni kell, miért is nem jött létre az adásvétel, egyáltalán ki volt e kötve dátum, bármi, a foglalónál bele lett e írva hogy ingatlan adásvétel. Bár ez mind1 mert ügyvéd nélkül csak egy papírfecni.
Hogy van e elévülés nem tudom, keress rá a google-n :)

Izuhodi # 2016.06.29. 19:53

Igen ezt járható útnak gondoltam, de a tartozás nagyon sok millió. Amit nem tudnék vállalni. Persze kifizetném, ha tehetném, "és le is verném rajta".

De most a viccet félretéve, más alternatíva?

MajorDomus # 2016.06.29. 19:30

Fizesd ki a lányod tartozását és verd le rajt!

Izuhodi # 2016.06.29. 19:06

Tisztelt Szakértők!

Segítségükre lenne szükségem, mint laikus, elvesztettem a fonalat, egy ingatlanügy kapcsán.

Van egy ingatlan, 1/2 része az én tulajdonom, a másik 1/2 rész pedig a lányomé. Ezen ingatlanra jelzálog hitel van bejegyezve. Természetesen a hitelt én vettem fel, közös megegyezéssel. Amit már 15 éve fizetek pontosan. Most viszont kaptam a banktól egy levelet, hogy a lányom tulajdonrészét, végrehajtást kérő bejegyezte.

Mint kiderült a gyermekem valami tartozást nem rendezett, ezért nyilván minden ingóságára végrehajtást kértek. Természetesen emiatt a bankom is fel akarja mondani a szerződést.

Pontosan mit tehetek, hogy az ingatlanom megmaradjon, és a bankom ne mondja fel a szerződést?

Ha nem megfelelő a topic, elnézést kérek! A válaszokat, tanácsokat köszönöm.

Üdvözlettel,
Hódi Izabellla

MajorDomus # 2016.06.27. 20:42

Keresd meg az önkormányzat műszaki osztályát!

Lulucsek # 2016.06.27. 17:15

Üdvözlet!

Telkemen lebontottuk a házat, hívtunk geodétát aki készített vázrajzot és feltöltötte az OÉNY-be. Majd szerettem volna töröltetni a tulajdoni lapról a lakóház megnevezést illetve a térképmásolatról a házat a földhivatalban. Ott azt mondják, hogy hatósági bizonyítványt kell vinnem amit az ide tartozó építésügyi és örökségvédelmi hivatalból adnak ki. Na most oda betérve azt mondják e hónap 12 vagy 13- án megváltozott a jogszabály és nem adnak már hatósági bizonyítványt. Na most itt patthelyzet van mindenki mutogat a másikra. Esetleg nem tudja valaki mi a teendőm most? Előre is köszönöm.

matthiasi # 2016.06.27. 12:55

Nos a W sztorihoz .

1 600 000 millio ft késöbbi + a foglaló dátummal...........nekem az elmaradt összeget 1 200 000 ft ot hogy a megbizo (az elhalálozott vevö leánya) nevére kerüljön a tulajdonjog

1.8 milla és a maradék 1.2 milla, azakkor akialkudott ár 3 millió. több mint a felét csak úgy a semmibe kifizetik minden biztosíték nélkül.
Nem semmi.
ráadásul nem kerül a vevő birtokba sem.
Szeretik az emberek odaadni a pénzüket a semmiért.

matthiasi # 2016.06.27. 12:43

acsger !!

Elfogadni elfogadhat, viszont a jóhiszeműsége megkérdőjelezhető.

Foglalót eleve csak letisztázott ügyekben adunk a többi csak a móhóság, tájékozatlanság ismérve.

Egy elővásárlási jog lemondására nem elég a szóbeli tájékoztatás oda mindig kell valami írásos valami.

Az ilyen osztatlan közös tulajdonoknak a jellemzői, hogy a valóságban mindig kevesebbet érnek mint amúgy a résztulajdonosok vélik.
pl. egy kéglik mondjuk 10 milla fele fel tulajdonrésszel. Akkor a két fél véli, hogy 5 -5 milla üti amarkát. Igen, egyetértés estén.
de ha nincs egyetértés akkor bizony a rész lényegesen kevesebbet ér. pl. csak 3 millát vagy annyitsem.

Nyilván itt a lemondó nyilatkozat azért várat magára mert a másik fél felértékeli a tulajdonrészét. Mondjuk 7 millára, a vevő meg 2x 7 -ért biztos nem veszi meg.
Tehát el lehet fogadni, de nagyon kockázatos. Bukta lehet duplán. Meg kell egyezni a társtulajjal, vagy kivásárolni vagy a részt eladnii.... de az csak mélyen áron alul megy !!

matthiasi # 2016.06.27. 12:27

worldorder !
Megvannak a javításnak és az utólagos beírásnak is a szabályai..
Pl. van egy beszúrás. akkor azt csillaggal jelöljűk és oda írjuk , hogy javítva.

Már csak formai okok miatt is megkérdőjelezhető a hitelesség.

és a lap alján 1 600 000 ft ujabb dátummal csak anyum aláirásával tanuk nélkül
Ha van egy második aláírás is, akkor a kifizetés valós lehet. ok. de ez nem jelenti azt, hogy a szerződés a tizenévekkel ezelőtti kondíciókkal folytatható/ befejezhető lenne.
Max vissza a részösszeg, a foglaló eleve bukta a vevőnek. a kamaton és határidőn lehet vitatkozni.

acsger # 2016.06.27. 08:43

Tisztelt szerk., érdeklődöm h az eladó fogadhat e el úgy foglalót ,hogy a lakás elővásárlási jogáról a másik tulaj még nem mondott le?? A ing. Osztatlan közös tulajdon.
Köszönöm.

worldorder # 2016.06.27. 08:06

és olyan az az 1.6 millio ft beirás az elözö szövegek és anyum aláirása között mintha oda lenne utolag irva..kicsi helyre irtak be 2 sort nem ugy mint az elözö sorokban.az a két sor nagyon sürü a többihez képest kis helyre van bezsúfolva
igy ugy érzem az utolag beirt

worldorder # 2016.06.27. 07:54

anyumnak nem találtam eféle papirját sehol
az ö "adásvételi" szerzödésükön van elösször a fö szövegbe belefogalmazva 100 000 ft tanukkal
alatta egy uj dátumozással újabb 100 000 ft 2 tanuval

és a lap alján 1 600 000 ft ujabb dátummal csak anyum aláirásával tanuk nélkül

matthiasi # 2016.06.26. 20:11

az ügyvédjük azt irta peren kivül szeretne megeggyezni a "vevö”"
Mert elbizonytalanodtak.
Gondolom az akkori árba nem mégy bele, azóta kb. duplájára mentek az ingatlan árak.

Na de mibe akar megegyezni ?
Max a pénz visszavételében
tovább .

majd egy ujabb 1 600 000 millio ft későbbi dátummal 2004 09 23 tanuk nélkül ahol csak édesanyám aláirását látom
Nyilván é.anyád jegyzetelt a sajátszerződéséra.. az számít, hog az ővékére mi van írva.
Persze lehet újra tárgyalni, de már a mostani kondíciókkal.