Ingatlanügyek


MajorDomus # 2016.02.28. 12:35

Menjél nyugodtan.
Kérdd ki a takarnetes tulajdoni lapot, az előszerződésben kösd ki, hogy az ingatlant tehermentesiti, erre a célra a 10 % foglalót és a tehermentesiteshez szükséges további előleget folyósitasz.

Foglalót csak egy ügyféltől lehet és illik átvenni.

Nsamu # 2016.02.28. 08:46

Szép napot kívánok!
Gyors segítséget kérnék!
Az általam kinézett ingatlanra ajánlatot tettem, amit szóban el is fogadtak. Aztán megtudtam, hogy jelentős teher van rajta, így az ingatlanközvetítőnek azt mondtam, hogy szeretném látni a papírokat és utána foglalózok.
Másnap vételi szándéknyilatkozatot iratott mással, se velem, se a tulajdonossal nem egyeztetve.
Én mennék két nap múlva foglalóval, előszerződéssel.

A kérdésem az lenne, ha a foglaló szó konkrétan nem szerepel a másik vevőjelölt iratában, akkor az nem tekinthető foglalónak és a tulajdonos visszaléphet az összeg visszafizetésével? Nem kell duplán ugye? Lefoglalózhatom én, nem lesz probléma?

A másik kérdésem az lenne, hogy a (szocpol miatti )10 éves elidegenítési tilalom mikor járna le a házamon, ha új építésűként vettem és a használatba vételi engedélye 2006. 03.20.-án kelt? Március 21.-én már aláírhatok adásvételit?
Válaszukat tisztelettel köszönöm!
Samu

Grave7 # 2016.02.24. 21:23

@MajorDomus: A bérbeadó megtagadja a bérlőtől, hogy a bérlő banki utalással fizesse meg a díjakat (=nem ad számlaszámot).

@Isabella88112500: Remélhetőleg legalább ad papírt arról, hogy az aktuális bérleti díj/számlák/stb. meg van fizetve.

.
@KKPiros: Nincsenek "ilyen árverezést bonyolító oldal"-ak, hanem kettő van (tudomásom szerint):
arveres.mbvk.hu
arveres.nav.gov.hu
Minden más oldal legfeljebb nem hivatalos közvetítő oldal - ha nem a fenti kettőn "vásárolnál", csak a pénzed bánja.

Az árverés menetéről az árverést lefolytató végrehajtótól kaphatsz információt.

Egyébként lásd amit Sherlock és Kovács_Béla_Sándor írt.

MajorDomus # 2016.02.24. 20:29

valamit sorozatosan megtagadja a lakbér és az egyéb költségek banki átutalását,

De miért a főbérlő utalja a lakbért,
Miért nem ti neki?

Itt valami zavaros.

Zoltanuss # 2016.02.24. 09:28

Isabella !

Mi a tenendő ?
Hát otthagyni az ilyen „" főbérlőt” " és lehet a tulajnál panaszt tenni, hogy milyen kretén bérlője van aki az albérlőket szipolyozza, a szerződést maga kreálja

/valakinek csak meg kell szövegezni /, a kisállatok ellensége stb. stb.
És én is megkérdezném a KBS által már kérdezettet :

Miért akartok egy ilyen embernél lakni?
Sőt valószínűsítem a választ is
: Nem húzós alakbér.
Más magyarázat .......

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.24. 08:07

Miért is kellene az adósnak közvetlenül ajánlatot tenni? Miért nem jó a törvényes út? Nem elég kockázatos?

Sherlock # 2016.02.24. 08:04

Ez nem neked való terület, át fognak verni, mert nem fogod tudni mi miért történik körülötted.

KKPiros # 2016.02.24. 07:43

Szép jó reggelt!

Egy gyors kérdés báááár lehet buta de sajnos ebben a témában nem vagyok otthon... ingatlant szeretnék venni! az ismerősöm ajánlotta hogy nézzek körül az árverezett lakások,házak között mert potom pénzért lehet hozzájutni.

A kérdésem annyi, hogy tegyük fel regisztrálok egy ilyen árverezést bonyolító oldalon ahol a házak, lakások pontos címe fel van tüntetve.

Szabályos e ha felkeresem (szinte szomszédos az árverezett lakás) ha odamegyek személyesen és ajánlatot teszek?

A másik kérdésem, mert több oldalon is ennyi van feltüntetve, hogy becsült érték: X ft. , minimum ár: Y ft. árverési előleg: Z ft.

ezt, hogy is kell érteni?

Mihamarabbi választ köszönöm.

Üdv:
Piros :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.24. 04:25

Miért akartok egy ilyen embernél lakni?

Isabella88112500 # 2016.02.23. 22:03

Tisztelt Fórum,
Olyan problémánk lenne, hogy a főbérlőnk, agressziót alkalmaz mind szóban, mind pedig személyesen, amit már nehezen tűrünk, valamit sorozatosan megtagadja a lakbér és az egyéb költségek banki átutalását, valamint a szerződés alapján amit ő maga állított össze nem tiltja a kisállat tartását, jelen esetben 2 db kistestű hüllőről van szó amik terráriumban élnek, ma közölte, hogy 1 hetünk van elpusztítani az állatokat. Kinél, hogyan tehetünk ellene feljelentést? Vagy ilyen esetekben mi a teendő?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönjük

gybrilla # 2016.02.23. 08:58

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Téma: Más helységben lévő albérleti díj elszámolása költségként.

Lányom a testvérével, Budapesten közös (osztatlan) tulajdonosa egy a tulajdoni lapon lakóházként nyilvántartott ingatlannak, melyet bérbeadnak.
Az ingatlan 40%-t egy kft veszi bérbe kereskedelmi tevékenységre, a 60%-t pedig egy magánszemély lakás céljára.
A lányom Szegeden albérletben lakik és ő számlázza a bérleti
díjat a Kft-nek.

Kérdés, hogy elszámolhatja-e költségként a szegedi albérleti díjat? A kérdés azért merül fel mert nem lakás céljára adja bérbe azt az ingatlanrészt amit leszámláz. Szükséges a levonhatósághoz, hogy lakás céljára legyen bérbeadva az ingatlnarész vagy csak a tulajdonlapon lévő bejegyzés számít?

Üdvözlettel Gybrilla

Ildi90 # 2016.02.22. 21:09

Utolsó kérdés :)

„Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.”

Ha a ház nincs befejezve ebből kifolyólag nincs használatbavételi engedélye sem vagyis félbe van hagyva akkor az számít a hozzáépítés befejezésének időpontjának?

MajorDomus # 2016.02.22. 21:03

Ha per lesz az ügyből, úgyis a bíróság által kirendelt szakértő véleménye döntő.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 19:52

Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.

Ildi90 # 2016.02.22. 19:46

Egy olyan kérdés merült még fel, hogy ha pert indítanak az értéknövekedés kifizetésére akkor az ingatlan szakértő az indított per időpontjában érvényes piaci árak alapján értékeli fel az addigi építményt?
A kérdés azért merült fel, mert az építmény fel lett értékeltetve független szakértővel viszont az érték nem annyi, amennyit az ügyvédi levélben meghatároztak, önhatalmúlag kiszámolva így lehetséges e hogy kifizetésre akkor indítsanak pert mikor a piaci árak felmennek és egy bírói értékbecslés többet hozzon ki?

Ildi90 # 2016.02.22. 19:11

Köszönöm!

ObudaFan # 2016.02.22. 17:00

Mondjuk ha nincs befejezve az epulet, akkor a fiatalok tulajdoni igenye azert kerdeses. Mindenesetre ha van tulajdoni igeny, akkor az aranyokat a mar fennallt ingatlan erteke es a raepites erteke aranyaban kell megallapitani. Ez szakkerdes, a birosag ingatlanforgalmi szakertot fog kirendelni erre a kerdesre.

ObudaFan # 2016.02.22. 17:00

Mondjuk ha nincs befejezve az epulet, akkor a fiatalok tulajdoni igenye azert kerdeses. Mindenesetre ha van tulajdoni igeny, akkor az aranyokat a mar fennallt ingatlan erteke es a raepites erteke aranyaban kell megallapitani. Ez szakkerdes, a birosag ingatlanforgalmi szakertot fog kirendelni erre a kerdesre.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 16:46

Már válaszoltam.

Ildi90 # 2016.02.22. 16:12

Azt én értem , hogy elsősorban pénz a kérés, de ha az nincs, akkor a tulajdon a kérés a megadott pénzösszeg értéknek megfelelően . A fő kérdés az, hogy ha a szülők azt sem adnak akkor ha tulajdonjogra perelnek egyrészt a szülőknél is maradhat e tulajdonrész a belefektetett pénz miatt másrészt hogy mi alapján dönti el a bíróság a tulajdoni százalékokat...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 12:26

Most mondd már, hogy megfordította a sorrendet. Mert elsősorban pénzt szeretne, és akkor nem kell a telekkönyvben rendezni a tulajdonjogot.

Ildi90 # 2016.02.22. 10:02

Hát valahogy akkor nem érthető, mert ügyvédi levél azt írja hogy x összeget kér vagy annak az értéknek megfelelő tulajdont.
De ha eleve közös a tulajdon akkor miért kér tulajdont...? Nem közvetlen van a házhoz építve hanem középületekkel elválasztva illetve összekötve egy önálló családi ház.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.22. 08:24

5:68. § [Hozzáépítés]
(1) Ha valaki saját anyagával jóhiszeműen a más tulajdonában levő épülethez hozzáépít, és ezzel az ingatlan értékét jelentősen növeli, az építő és az épület tulajdonosa eltérő megállapodásának hiányában közös tulajdon keletkezik (a továbbiakban: hozzáépítés). Az egyes tulajdoni hányadok mértékét az egész ingatlan és a hozzáépített rész értékének a hozzáépítés befejezésének időpontja szerint meghatározott arányában kell megállapítani.
(A régi Ptk. gyakorlatilag ugyanígy rendelkezett.)

Tehát közös tulajdon keletkezett, pénzt csak áttételesen, a közös tulajdon megszüntetése címén lehet követelni.

Az, hogy milyen arányban illeti a feleket a közös tulajdon, vita esetén mindig szakkérdés.

Ildi90 # 2016.02.21. 21:41

"A kérdés az, hogy ha a házaspár pert indít a szülők ellen az építmény értékének a kifizetésére akkor a tulajdoni hányadok hogy alakulhatnak?"
Sehogy, mert megtérítési igény.

És hogy ha tulajdoni hányad meghatározását kérik majd a nagyszülők is igényt tartanak tulajdoni részre akkor mi az alapja a döntésnek és a % meghatározásoknak?
Számlák, elmondások illetve a bíró egyéni "gondolatai" alapján?

lajcsó # 2016.02.21. 20:59

"A kérdés az, hogy ha a házaspár pert indít a szülők ellen az építmény értékének a kifizetésére akkor a tulajdoni hányadok hogy alakulhatnak?"
Ebben az esetben sehogy, mivel ez megtérítési igény.
"Kérhetnek 100%-os kifizetést vagy a szülők is kaphatnak tulajdoni százalékot a pénzbeni hozzájárulásuk és a telektulajdon miatt ?"
Szerintem mind a két igény (megtérítési, tulajdoni) peresíthető.