Ingatlanügyek


dr.ed # 2015.03.05. 14:09

Dr. Szücs Lajos!

Köszönöm a választ. Tehát ha haszonélvezeti joggal terhelt ez az 50%, akkor a lakásvásárláskor első lakástulajdont szerző leszek, így nem is szükséges azt elajándékoznom, akkor is jár a kedvezmény?

Köszönöm!

lajcsó # 2015.03.05. 13:47

"első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga. A kedvezményre való jogosultság megállapításánál figyelmen kívül kell hagyni az özvegyi haszonélvezeti joggal terhelt, továbbá az olyan lakástulajdont, amelyet nagykorú vagyonszerző esetén a nagykorúság elérését megelőzően idegenítettek el. "
Ez a törvény szövege!

dr.ed # 2015.03.05. 12:45

Kedves Fórumozók!

Használt lakást szeretnék vásárolni és a vagyonszerzési illetékkel kapcsolatban lennének kérdéseim.
35 év alatt vagyok, de a nevemen van szüleim lakásának 50%-a, mivel édesapám kiskoromban elhunyt. Ahhoz, hogy 4% helyett 2% illetéket kelljen fizetnem, arra gondoltam érdemes lenne ezt az 50%-ot édesanyámnak ajándékozni. Néhány helyen viszont azt olvastam, hogy legfeljebb 40.000 Ft-ot engednek el az illetékből (az ajándékozás többe kerül). Akkor most melyik a helyes információ, érdemes ajándékoznom vagy nem? Még így is érvényes rám a kedvezmény ("első lakás"-t írnak, akkor is első lakásnak számít, ha egyszer már "volt" tulajdonrészem, csak épp pillanatnyilag ne legyen más a tulajdonomban?

Esetleg nem lehet azt megcsinálni, hogy az elajándékozott részem (kb a vásárolni kívánt ingatlannal egyenértékű) egyenlítse ki ezt a dolgot és így nem kell fizetnem illetéket??

Kérem, hogy csak az válaszoljon, aki biztos benne, hogy jó választ tud adni.

Nagyon köszönöm!

quadra # 2015.03.04. 02:26

Tisztelt Fórumozók!
Nem tudom jó helyen vagyok e, ha esetlegesen nem, kérem átirányitásomat :) Kérdésem a következő: van tartozásom , kb, 1.8mft amiről a követelő félnek, jogosan fizetési meghagyása van. Ha párommal összeházasodunk és az ő nevére hitelre veszünk ingatlant, akkor a tartozásomat ráterhelhetik a vásárolandó házra? Vagy esetlegesen mellőzzük a házasságot és csak adótársként szerepeljek az ügyletben? Tényleg, a házasságban vásárolt ingatlannál mindkét fél automatikusan tulajdonossá válik, vagy ez igény szerinti?
Köszönöm

kreszs # 2015.03.03. 18:34

Tisztelt szakértők!
Egy nyeles telket vásároltunk, melynek a nyelén egy gáztartály áll, ami a szomszéd társasház gázszolgáltatását látja el. Annak idején a kettővel ezelőtti tulajdonos engedte meg a tartály elhelyezését, de akkor még nem teleknyél volt, hanem egy nagy terület, és csak később választottak le róla egy telekrészt /nem ezt szolgálja a tartály!/, és akkor vált teleknyéllé,amely az egyetlen megközelíthetőségét biztosítja a teleknek. Eddig a a leválasztott kerítetlen telken kissé kerülve a tartályt lehetett bejutni a telekre, de most az ingatlan tulajdonosa el kezdte lekeríteni a telkét, így én nem fogok tudni bejutni a tartálytól az ingatlanra. Az ingatlanon építkeznénk,de az építési hatóság addig nem adja ki az engedélyt, amíg ez a szabálytalan helyzet fennáll. Felszólítottam a tartály tulajdonosát, a gázos céget, hogy távolítsák el a tartályt 15 napon belül, különben egy nagyon magas területhasználati díjat helyeztem kilátásba,akár az ingatlanvásárlás időpontjáig visszamenőleg ,hiszen akadályozzák a munkakezdést, szerződött határidők csúsznak miattuk.Közölem velük, hogy ha 15 napon belül elviszik a tartályt, akkor méltányosságból teljes egészében eltekintek a területhasználati díjtól. Válaszukban azt közölték,hogy csak akkor viszik el, ha valaki kifizeti nekik / KB 400eFt.-/.Próbálják ránk, vagy a társasházra lőcsölni a költségeket, pedig semmiféle szolgalmi joguk,vagy szerződésük nincs a területre, azonkívül mikor 8 éve új lakóval kötöttek szerződést erre a tartályra, akkor nem vizsgálták meg, hogy közben változtak a telekkörülmények.
Kérdésem, hogy jól gondolom-e, hogy semmi jogalapjuk nincs arra, hogy az én területemen tartsák a tartályukat, valamint hogy követelhetek-e a területhasználatért pénzt, akár visszamenőleg is? Köszönettel: Sándor

SolnesM # 2015.03.03. 18:29

Vételi Ajánlatot is tettem rá (10.5m forintra) 100 ezer forint biztosíték letételével.

írja Hogyis Vanez !
én is tettem anno, de pénzt nem mellékeltem. Néztem a hatást. Az ingatlanos megnézte apapírt majd vissza adta. ok. rákérdeztem mehetünk é tovább , Igen volt a válasz.
Így előkészítettem a munkát / ügyvéd , pénzkivétel a bankból /. persze a pakliban benne volt,hogy akár a szerződés előtt pár órával is azt mondja az eladó - másnak adom.
Akkor bukta az ügyvédi díj és a banki pénzfelvételi díj. De nekem az a 3 nap is kellett az információk tovább gyűjtésére. Végül az ügylet sikeres lett.
volt egy másik eset is. addig vacilláltam míg az orrom előtt elvitték a lakást. De a szerelem se tart örökké.

SolnesM # 2015.03.03. 18:21

Hogyis Vanez !

Nagy mázlid van , hogy a pénzednél vagy. máskor jobban figyelj !

huntah # 2015.03.03. 13:55

Nem feltétlen kellett volna kihátrálni ebből, de ha már így van, és a pénz is visszajött, akkor ez szerencse.

A szerződéstől elállni akkor lehet, ha az megköttetett. De akkor jár a munkadíj.

Itt viszont úgy tűnik, a szerződés nem jött létre és a vevő részéről megbízás sincs az elkészítésére. Így nem jár.
Ha az ingatlanos bízta meg, akkor neki számlázhat, de ez kettejük dolga.

Oda kell figyelni, mert az ingatlanközvetítő-hitelközvetítő-ügyvéd trió néha bepróbálkozik ilyen csapdával. Ügyvéd ezt sosem ismerné el, pedig személyes tapasztalat.

A következő lépés pedig legyen a neten megtalálható összes ingatlanos élménybeszámoló elolvasgatása, érdemes.

Hogyis Vanez # 2015.03.03. 03:29

T. ügyvéd urak!

A köv. ügyben kérem tanácsukat. Az egyik nagy ingatlaniroda által megtekintettem egy lakást, amely rögtön megtetszett, és én mint laikus, első vásárló, nulla tapasztalattal, a következő napon Vételi Ajánlatot is tettem rá (10.5m forintra) 100 ezer forint biztosíték letételével. Mivel nem volt ügyvédem, az ingatlanértékesítő felajánlotta egy velük gyakran együtt dolgozó ügyvéd szolgáltatásait. Erre én nem reagáltam, az értékesítő jelzett vissza, hogy akkor az ügyvéd felvállalta ennek az ügynek az intézését. A Vételi Ajánlatra az eladó visszajelzett Eladói Nyilatkozatban, hogy a foglaló 2 millió forintra emelésével elfogadja az ajánlatomat. Én ezt egy Vételi Nyilatkozat aláírásával elfogadtam. Az aláírás után, amikor az ingatlanértékesítőnél ISMÉT a nullás igazolásokat feszegettem, derült ki, hogy ezen az ingatlanon többszázezer forint értékű kifizetetlen közüzemi számla és közös költség van, amit elhallgattak. Ezek után kiderült, hogy az 1 éves(!) bemutatott tulajdoni lapon is egy tíz éves jelzálog ill. egy szülő holtig tartó haszonélvezeti joga áll fenn (ami egyértelműen az én hibám, hogy nem vettem észre, mert nem olvastam át részletesen a tulajdoni lapot, de az értékesítő is elhallgatta azt). Az értékesítő által szerkesztett Vételi Ajánlatból is gondosan kimaradt, hogy "a vevő tisztában van az ingatlant terhelő összes tartozással és teherrel". Én ezek után jeleztem az értékesítőnek, hogy addig egy lépést sem tudok tenni ennek az ingatlannak az ügyében, amíg fillérre pontosan nem tudom az ingatlanon felhalmozott összes tartozást (aminek a teljes összegét a mai napig nem tudom, de vsz. 1 millió Ft feletti nagyságrend). Ezután egy nappal az ügyvéd leküldött minden érintettnek emailben egy szerződéstervezetet.

A dolog vége az lett, hogy elálltam a szerződéstől. Mivel az Értékesítő és az őt képviselő Irodavezető megszegték ennek a nagy ingatlanügynökségnek az Etikai Kódexét kb. 50 %-ban, és erre írásban rávilágítottam, úgy döntöttek előzetes nemleges válasz után, hogy mégis visszaadják a 100ezer forint biztosítékot.

A gondom most már csak az, hogy a velük rendszeresen együtt dolgozó, fent említett ügyvéd úgy véli, hogy őt viszont megilleti az ügyvédi díjazásának fele, és ki akar nekem számlázni 50 ezer forintot. Én nem értem, hogy mi alapján, mert egy pár perces telefonbeszélgetésen túlmenően (ami akkor volt, amikor számon kértem az értékesítőt, hogy miért hallgatta el a terheket, ami alapján alacsonyabb ajánlatot tudtam volna tenni, vagy elállni, és ami után rögtön megálljt is intettem ennek az ügyletnek) ő semmit nem tett az ügy érdekében. Egy nappal azután, hogy jeleztem, hogy álljunk meg, tudnom kell, mennyi a tartozás, küldte le az ügyvéd a szerződés tervezetet (amit én nem kértem). Ő úgy véli, hogy mivel egyeztetett az eladóval a tehermentesítésről és elkészített egy szerződéstervezetet, ez alapján megilleti őt az ügyvédi díja fele.

Ez így van? Tényleg tartozom az ügyvédnek a díja felével, vagy jogtalan a követelése?

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.02. 14:42

Ingatlannyilvántartási eljárási díj, 6 600,- Ft.

gamek # 2015.03.02. 14:25

Tisztelt Szakértő!

2014 májusában eladtam egy panel lakást,melyen 2014 júniusában-ugyanazért az összegért-vettem egy családi házat.Ez az összeg édesanyámék házára van ráterhelve.
2014 szeptemberben férjhez mentem és kötöttünk egy ajándékozási szerződést-már az eladás előtt is együtt éltünk-a ház felét illetően.
Azt tudjuk,hogy visszavonható,de mi pont azt szeretnénk elérni valamilyen módon,hogy ez ne történhessen meg.
Mi lenne a jogi menete a dolognak?
Ha csak tanúk vagy ügyvéd jelenlétében írunk egy megállapodást,hogy semmilyen körülmény miatt nem vonom vissza elég-e? És ezt elfogadják-e a jogi szervek?
És még az lenne a kérdésem,hogy ez az ajándékozás örökölhető-e és hogy van-e elévülési ideje az ajándékozásnak?

Köszönöm gamek

narada # 2015.03.02. 13:09

Tisztelt Szakértők!

Ingatlan tulajdonrész ajándékozása esetén (Férjem az édesanyja nevére íratná a tulajdonrészét) milyen költségekkel kell számolnunk? (Ügyvédi költségen kívül?)

A választ köszönöm előre is: Kiss Adrienn

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.02. 11:14

ezt meg teheti-e?
Hiszen látod.

dika1969 # 2015.03.02. 10:16

Tisztelt Szakértők!
Egy családiházban 50%-os tulajdonrészem van, jelenleg is ott élek. Másik 50% az édesanyámé. Tudomásomra jutott, hogy édesanyám az Ő részét odaajándékozta a két nővéremnek 25-25% ban.Kérdésem, hogy ezzel tulajdonképpen kitagadott engem édesanyám halála után járó 1/3-os részem ezzel elveszett-e,ezt meg teheti-e?
Erről én értesítést sem kaptam a földhivatal azt válaszolta, hogy nem is kell értesíteni engem.

köszönöm a választ előre is!

seattle # 2015.02.07. 01:22

Tisztelt Szakertok,

Kulfoldon elo resz-tulajdonos vagyok. Oten orokoltunk egy tarsashazat, ebbol ketten mi az USA-ban elunk. Mivel szemelyesen nem tudunk jelen lenni az adas-vetel szerzodeskor, az okmanyok elkuldese utan hogy lehetunk benne biztos, hogy mi megkapjuk a minket megilleto vetelar reszet? Van e megbizhato escrow szolgaltatas Debrecenben?
Elore is koszonom a valaszt.

seattle # 2015.02.07. 01:21

Tisztelt Szakertok,

Kulfoldon elo resz-tulajdonos vagyok. Oten orokoltunk egy tarsashazat, ebbol ketten mi az USA-ban elunk. Mivel szemelyesen nem tudunk jelen lenni az adas-vetel szerzodeskor, az okmanyok elkuldese utan hogy lehetunk benne biztos, hogy mi megkapjuk a minket megilleto vetelar reszet? Van e megbizhato escrow szolgaltatas Debrecenben?
Elore is koszonom a valaszt.

seattle # 2015.02.07. 01:21

Tisztelt Szakertok,

Kulfoldon elo resz-tulajdonos vagyok. Oten orokoltunk egy tarsashazat, ebbol ketten mi az USA-ban elunk. Mivel szemelyesen nem tudunk jelen lenni az adas-vetel szerzodeskor, az okmanyok elkuldese utan hogy lehetunk benne biztos, hogy mi megkapjuk a minket megilleto vetelar reszet? Van e megbizhato escrow szolgaltatas Debrecenben?
Elore is koszonom a valaszt.

btt77 # 2015.02.02. 18:43

Tisztelt Ügyvéd úr!

2015. 01. 28-án írtam Önnek örökléssel, haszonélvezeti témával kapcsolatban kérdést, de sajnos még nem kaptam választ.

Kérem, szíveskedjen válaszolni, mert fontos lenne.

Köszönettel:

Tímea

ObudaFan # 2015.01.31. 10:51

Valóban.

derg # 2015.01.29. 17:28

Jó estét!

A helyzet a következő, amiben segítséget kérnék: nagyapám mostohatestvérének (pici kora óta "testvérek") van egy tanyája, amit nekem ajándékozna. Amikor ezt felvázoltuk az ügyvédnek azt válaszolta, hogy csak egyenesági rokonok között lehet szó ajándékozásról, ezért adás-vételi szerződést kell kötnünk, kifüggesztés, stb... Valóban végig kell járni a procedúrát, fizetni x összeget, várakozni hátha a szomszéd föld tulajdonosa megveszi?

A válaszokat és a további lehetőségeket előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.28. 13:44

Boruzs, ez nem igazán jogi kérdés. Ha mégis annak tekintem, akkor azt mondom, kihívhatod a rendőröket.

dikosz # 2015.01.28. 13:10

Köszönöm a választ,egy kicsit erre gyanakodtam én is.

boruzs008 # 2015.01.28. 12:21

ertem de mit tegyek ha idejon egy hustoronnyal fenyegetozik stb egyaltalan ajtot nyissak beengedjem?

btt77 # 2015.01.28. 11:31

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az apósom elhunyt, és a házasságba legénykori szerzeményként egy saját építésű félkész házat vitt be. Ezt a házat a házasság alatt az anyósommal befejezték, melyhez gazdasági épületek is készültek közben. Született 3 gyermek, és most, hogy apósom elhunyt, azt szeretném megkérdezni, hogy ez hogy kerül felosztásra. Továbbá házasságban vettek egy zártkerti ingatlanként bejegyzett tulajdont, ami az anyósom nevén van. Az anyósom még rendelkezik egy kis értékű bankbetéttel. Ezek felosztásra kerülhetnek-e, mert a közjegyző azt mondta, hogy a három gyermek között kerül felosztásra, és az anyósomnak nem jár semmi.

Mindvégig házasságban, és egy háztartásban éltek.

Mit tehetünk, hogy ne kerüljön az utcára?

Köszönettel:

Tímea

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.28. 11:21

Hát ne költözzetek ki. Használati díjként se nagyon kell többet fizetni, mint a kialkudott bérleti díj.