Ingatlanügyek


Nesi45 # 2012.05.25. 07:21

Nem volt élettárs!

Nesi45 # 2012.05.25. 07:20

Az ajándék ez esetben a tulajdonjog?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.25. 07:20

Annyit azért hozzátennék, hogy ha a "barátnő" itt élettársat jelent, akkor kicsit más a leányzó fekvése.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.25. 07:19

Kovács úr általában szóvá teszi, ha ellenvéleménye van. :)

Nesi45 # 2012.05.25. 07:18

Bocsi, én a gyógyításhoz értek a joghoz nem!
De most kitől is követelje vissza az ajándékot?
És miért?

pazs # 2012.05.25. 07:14

Akkor harmadjára: amikor a barátnő aláírta az adásvételi szerződést az ingatlanra és az ismerősöd adta rá a pénzt, az jogilag azt jelenti, hogy az ismerősöd ajándékozott a barátnőjének egy lakást.
Kíváncsi vagyok Kovács úr válaszára magam is, de meglepne, ha gyökeresen mást válaszolna.

Nesi45 # 2012.05.25. 07:12

Pazs!
Ajándékozásról szó sem volt, csak amikor ők együtt éltek, ez volt a megoldás, hogy ismerősöm nevén ne legyen semmi. Tehát a barátnő vett egy ingatlant a nevére, ismerősöm pénzén!

Nesi45 # 2012.05.25. 07:09

Azért én még szeretném olvasni Kovács úr állásfoglalását is!
Köszönöm!

pazs # 2012.05.25. 07:08

Az ismerősöd ajándékozta az ingatlant a saját haszonélvezetét fenntartva a barátnőjének (ha csak a vételárat, akkor is). Ezt vissza lehet követelni.
Viszont a barátnő és az ismerősöd közötti "szerződés" (hogy öt év múlva "visszavásárolják") nem köti az örökösöket. Ezért kéne inkább az ajándék visszakövetelését megpróbálni, viszont ehhez keressen egy élő ügyvédet személyesen.

Nesi45 # 2012.05.24. 21:07

Pazs!
Köszönöm szépen a soraidat!
Nem gondolnám, hogy itt ajándékozásról lenne szó, mert van egy adás-vételi szerződés ami a barátnő nevére szól, tehát tulajdonosa ennek az ingatlannak.
Az igaz, hogy sosem lakott ott, és nem Ő vásárolta meg.Az ismerősömnek haszonélvezeti joga van. Azért az 5 év várakozás, hogy az ingatlanadót kikerüljék, és egy minimális megállapodott áron tulajdonképpen vissza legyen "vásárolva" ez az ingatlan, és akkor a tényleges, most még haszonélvezőből tulajdonos lehessen, hiszen a vételárat is az ismerősöm fizette.
Ellenben ha ajándékozásról beszélünk, akkor ajándékozási szerződés lenne. Vagy valamit rosszul tudok?
Tulajdonképpen két lehetőség van, ha az örökösök tartják magukat az édesanyjuk szerinti megállapodáshoz("vissza vásárlás"), avagy éppen ráíratják a mondjuk 5 éves gyerekükre, és akkor sosem lesz tulajdonos az ismerősöm.
Érdekes, nem?
A kérdés az az, hogy hogyan valósulhat meg az ingatlan tulajdonjogának megszerzése?

pazs # 2012.05.24. 16:24

Miért pont 5 év? Mindegy egyébként, csak kíváncsi vagyok.
Ez tulajdonképpen ajándék, visszakövetelni csak nagyon szűk körben lehet és azért meg biztosan nem, mert meghalt a megajándékozott.
Az ajándékozó az általános elévülési időn belül (ez öt év) visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor, ha az a lényeges körülményre vonatkozó feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és enélkül az ajándékozásra nem került volna sor. Nem tudom, mi lehetett ez a feltevés és hogy az ismerősöd esetében volt-e ilyen.

Nesi45 # 2012.05.24. 15:20

Természetesen tulajdonjogot!
2008-ban újépítésű házként, az anyagi része pedig teljes egészében az ismerősömé volt!
Tehát amolyan "ne legyen a nevemen semmi" történet.
A szándék az az volt, ha letelik az 5 év, akkor rá kerül az ismerősöm nevére, de hát ez az élet!
Köszönöm!

pazs # 2012.05.24. 15:02

Mit szeretne elérni az ismerősöd? Mikor vették a lakást és kinek a pénzéből?

Nesi45 # 2012.05.24. 13:44

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni, olyan ügyben ami kicsit zűrös!
Ismerősöm vásárolt egy ingatlant a barátnője nevére. Barátnő papíron a tulajdonos, ismerősöm a haszonélvező.
Ez a kapcsolat megszakadt senki nem tett semmit. Ismerősöm jelenleg is a házban lakik.
Viszont a több éve nem látott barátnő meghalt.
Ilyenkor mit tehet? Két örökös van.
További szép napot!

feketeozvegy # 2012.05.24. 13:20

Kedves Fórumozók!
Ingatlan vásárlással kapcsolatban szeretném kérni a segítségeteket! Nagyon kedvező áron, az értékének kb a feléért meg tudnék vásárolni egy ingatlant, amely felmondott hitelszerződéssel rendelkezik. Az adásvétel ingatlanos cégen keresztül menne. Az ingatlanos vállalná, hogy lakhatóan és lakatlanul adná birtokomba a házat. A kérdésem az, hogy zajlik egy ilyen folyamat? Először valamilyen úton-módon tehermentesítik az ingatlant és csak utána, ha "tiszta" a tulajdoni lap, kerül sor az adásvételi szerződés aláírására? vagy elképzelhető, hogy a teher még rajta van, és később kerül törlésre, mintegy biztosítékként, hogy ne lépjek vissza az adásvételtől? Mert az ingatlanos cég szerint ilyen esetetekben az a gyakorlat, hogy úgy írja alá a vevő az adásvételi szerződést, hogy az ingatlanon még rajta a teher, és ha kifizette a vételárat, akkor törlik a hitelt a házról, mondván ennyi biztosíték kell nekik, hogy a leendő vevő nem lép vissza az adásvételtől és nem a semmiért törlik a nagy tartozást az ingatlanról. De őszintén szólva, józan paraszti ésszel ez nagyon furcsa. És nekem így mint esetleges vevőnek mi lenne a biztosítékom, hogy tényleg törlik róla a tartozást?? A segítséget előre is köszönöm! Petra

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.24. 08:13

Nem lenne egy utolsó dolog, ha azt is közölnéd, a mamának van-e valamilyen különös jogosultsága az ingatlanon. Haszonélvezet, használati jog?

ilen # 2012.05.24. 08:02

Tisztelt Ügyvédúr !
szeretném meg tudni, hogy én mint 1/1 tulajdonos! dönthetek a házban tartózkodók! személyéről annak ellenére , hogy a velem egy háztartásban élő anyámnak nem tetszik a párom!aki már 7 hónapja itt él velem ! 3 hét múlva költözünk el !bosszúból lehetetlenné teszi az életünket!a másik.. jogom van e felszólítani , hogy hadija el a házat az anyám! csak a állandó lakcíme van itt általam ! mit tehetek mint egyetlen tulajdonos!??????

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.23. 21:08

Szerződésnek elég lenne, de a tulajdonjog megszerzéséhez nem. Nem alkalmas bejegyzésre.

finci # 2012.05.22. 17:05

Köszönöm a választ.Kérdésem lenne még,hogy csak ügyvédi meghatalmazás jó-e,ha két tanu elött készítjük nem elégséges e?

pazs # 2012.05.22. 16:55

Adjon neked meghatalmazást. Ügyvéd/közjegyző elkészíti ezt is (akihez egyébként is fordulnotok kell a lebonyolítás miatt).

finci # 2012.05.22. 16:53

Segítséget kérnék ingatlan eladásban!
Férjem nevén van egy családi ház amit szeretnénk eladni,de ő többnyire külföldön tartozkodik munka miatt.
Mi a módja annak,hogy én mint a felesége aláírhassam az adásvételt?

Lilyenne69 # 2012.05.22. 11:23

Szép Napot Mindenkinek!
Én egy olyan dologban szeretnék segítséget kérni,hogy tavaly nyáron segítettem a féltestvéremnek megmenteni a házukat végrehajtás alól,stb.A nevemre irattuk a házat és a nevem alatt fut rá egy 27milliós hitel,amit nekik kéne fizetni.Ami elég nyögvenyelősen megy nekik,én voltam már a bankban,hallottam a saját fülemmel,hogy fizetik,akkor csak 1havi elmaradásuk volt.De most kaptak egy levelet,hogy felmondták a hitelt a tartozás miatt,és engem bar listára tettek.Betelefonált a bankba miszerint ő pont aznap fizetett be egy nagyobb összeget,hozzátenném 270.000 a havi törlesztő.Se ő se a sógorom nem dolgoznak,életművészkednek,ebből kifolyólag kételkedem abban,hogy ha be is teszik a pénzt akkor sem nagyobb összeget,hisz nincs miből.Viszont mi a párommal augusztusban összeházasodnánk,sőt össze is fogunk,neki saját háza van stb,hitellel,hogy esetleg kell-e házassági szerződést írjunk,illetve ráterhelhetik-e a 27milliós hitel tartozást bármit az ő házára ha már összeházasodtunk,szerződés nélkül,közös vagyon stb?Előre is köszönöm a segítséget!Üdv,Ildikó

matthiasi # 2012.05.14. 08:59

Úgy általában : a házban ahol lakunk van 2 eladó lakás is. Az egyiket 4 azaz négy iroda is hirdeti.
Van az ingatlan kereső, azon szépen meg lehet találni. Még egy érdekesség : sok lényegtelen dolgot közölnek a lakásokról - a lényegeseket meg szépen elhallgatják, megkerülik.

Csakhogy tudjátok !!

nanemaaa # 2012.05.14. 06:50

Érvényes szerződésed van, mivel azt nem mondtad fel. Ugyanakkor meg kellene nézni a szerződésben, hogy kizárólagos jogot adtál-e az irodának, vagy magad is értékesíthetted az ingatlanodat? Utóbbi esetben mindegy, hogy van-e szerződés, mert akkor sem jár neki egy fillér sem. Viszont, ha kizárólagos jogot biztosítottál nekik, akkor ki kell csengetned az összeget még akkor is, ha ők ezért láthatóan semmit sem tettek.
Esetleg indíthatsz pert a szerződés érvénytelenítésére, hibás teljesítés jogcímen, de így utólag, bizonyítékok nélkül ez nem tűnik ésszerű megoldásnak. És vélhetőleg többe is kerülne, mint ama bizonyos 1 %!

deaknemaria # 2012.05.14. 04:23

A szerződés az ügyvéd szerint határozatlan időre szól, azzal a kikötéssel, hogy írásban kell felmondani. Nekem sajnos már nincs meg, a költözködéskor elveszett.