Ingatlanügyek


bvendel # 2013.09.03. 13:32

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm válaszait!
Üdvözlettel

ObudaFan # 2013.09.03. 12:06

Ha az ingatlan értékében sem tudtok megállapodni, akkor a per viszonylag hosszú és költséges lesz. HA legalább abban megállapodtok, akkor viszonylag rövid és relatíve olcsó.

bvendel # 2013.09.03. 08:46

Tisztelt ObudaFan!

A közös tulajdon megszüntetése iránti perre is gondoltam, csak nem tudom, hogy mi a menete, és hogy mennyi ideig tart. Jó lenne minél előbb kiszállni ebből az egészből, mert csak romlik az ingatlan értéke.
Be fogok mindent vetni amit csak lehet, akár egyszerre is (egyezkedés, hirdetés, per - esetleg, ha van még valami?) hátha valami gyorsan sikerülne.
Üdvözlettel

ObudaFan # 2013.09.02. 14:33

Találsz így vevőt? Mert egyébként a közös tulajdon megszüntetése iránti per az erre szolgáló eszköz.

bvendel # 2013.09.02. 12:45

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm gyors válaszát. Arról tudok, hogy elővásárlási joguk van, az ingatlan üresen áll senkinek sincs rá szüksége, és valószínű hogy csak így tudom kikényszeríteni tőlük, hogy megváltsák tőlem a részem - én mindenképpen ki akarok szállni az ingatlanból, hogy ki veszi meg az nekem mindegy Ők nem nagyon hajlanak a megegyezésre.
Üdvözlettel

ObudaFan # 2013.09.02. 12:11

Ha nincs akár írásban, akár szóban, akár ráutaló magatartással létrejött használati megállapodás, akkor csak annyi tudható, hogy 1/16 részben használhatja az ingatlant. Ha nem tud megállapodni ennek pontos tartalmáról a tulajdonostársaival, a bíróság bármelyik tulajdonostárs keresetére ezt rendezi.
Azt azért tudd, hogy az adásvételnél elővásárlási joga van a tulajdonostársaknak.

bvendel # 2013.09.02. 09:50

Tisztelt Ügyvéd Úr! / Hölgy!

Segítségét kérném a következőben:
Egy ingatlan 1/16-od részét ha eladom nem a többi tulajdonosnak, hanem idegennek, akkor Ő az 1/16-od részével milyen jogokat szerez meg?
Pl.: beköltözhet-e a többi tulajdonos beleegyezése nélkül?
kell-e bérleti díjat fizetnie?
Válaszát előre is köszönöm!

szasz.a # 2013.08.31. 18:15

Vidéki ingatlanunk közös tulajdonban van
köztem, testvérem, édesanyám és édesapám között, 1/4 - 1/4 - 1/4 - 1/4 arányban. Apám számára lakóingatlan, mi hárman Budapesten lakunk.
Jó ideje már az a probléma, hogy szerettük volna a házat értékesíteni megélhetési gondok miatt,de nem tudtunk vele közös megegyezésre jutni ezzel kapcsolatban. Az új helyzet úgy állt elő,
hogy tudomásunkra hozta, ingatlanrésze végrehajtási eljárás alá került tartozásai miatt, és már árverésen is van. Ilyen esetben nekünk milyen jogi lehetőségeink vannak, fellép-e esetleg bármilyen kedvezményezett helyzetünk, jogviszonyunk amivel élhetnénk?

Jól tudom, hogy elővásárlási jogunk lenne a részére? Ezzel amúgy nem tudnánk élni, viszont ha
találnánk vevőt az egész házra, akkor esetleg van jogunk megkeresni valamilyen úton módon az ő ügyéért felelős bírósági végrehajtót és vele egyeztetni az adásvételről?

Várom válaszukat, előre is köszönöm!

fahej28 # 2013.08.21. 11:52

Tisztelt Szakértők!
A tanácsukat szeretném kérni. Néhány hónapja megtekintettünk egy házat, és néhány nappal később megtettük a vételi ajánlatunkat az ingatlanközvetítőn keresztül, amit a tulajdonosok el is fogadtak. A megtekintés alatt szó volt a beépített bútorokról is, mint a konyhabútor, előszoba bútor, illetve a téli kertben található infra szaunáról és jacuzziról is. Akkor, szóban azt mondta a tualj, hogy ez mind bent marad a házban, és a vételár részét képezi. Ennek tudatában tettük meg az árajánlatot. Alá is írtunk egy előszerződést, hogy aug 31-ig megvesszük a házat, de ott nem pontosítottuk a bútorokat, mivel egyértelműnek tűnt hogy amit megígértek azok bent is maradnak. Egy hónapra rá hívott a tulajdonos, hogy egyre rosszabb a pénzügyi helyzete, és a szomszéd megvenné a jacuzzit és a szaunát, eladhatja-e. Mondtuk, hogy nem, mivel az a ház része és úgy egyeztünk meg hogy bent marad. Nem is adta el akkor. Most aláírnánk az igazi adásvételi szerződést, és mivel előjött a jacuzzi és szauna külön eladása a jelenlegi tulajok részéről, ezért úgy gondoltuk hogy írjuk le külön megállapodásba hogy pontosan milyen beépített bútorok/tárgyak maradnak a házban a félreértések vagy későbbi viták elkerülése végett. Ekkor azt mondta a tulajdonos, hogy a jacuzzi és a szauna nem képezi a megállapodott vételár részét, hanem ők úgy gondolták a megtekints alatt, hogy azt bent hagyják de külön fizessünk érte pluszban (kb 1 millió Ft-ot). Több tanú is van rá (köztük az ingatlanközvetítő) hogy a megtekintéskor az hangzott el, hogy ezek a házban maradnak, mint beépített tárgyak, és a vételár részét képezik. De ez külön nem lett rögzítve az előszerződésben. Mi pedig nem szeretnénk ugyanazon az áron megvenni a házat, jacuzzi és szauna nélkül, sem plusz 1 millliót ráfizetni.
Nem tudom pontosan hogy jogilag valóban beépítettnek számít-e, mivel nincs úgy "befalazva" mint egy fürdőkád, csak oda van állítva a télikertbe, de úgy gondolom hogy valamilyen szinten be kell hogy legyen építve (lefolyó csatlakozás, stb). Az ingatlanközvetítő hirdetésében, amin keresztül intéztük az ügyeket, nincs szó róla, de találtam az interneten egy másik hirdetést ugyanerről a házról, ami szerint a házban extraként beépített infra szauna és jacuzzi található.
Mit lehet ilyenkor tenni? Van-e jogunk a követelésre (hogy a korábban megállapodott ár tartalmazza a szóban forgó tárgyakat) vagy elállhatunk-e az előszerződésben foglalt vásárlási kötelezettségünktől ez miatt?

Köszönettel!

wers # 2013.08.13. 11:02

de akkor is nagyon jó

nanemaaa # 2013.08.13. 10:57

Igaz. ;)

groszfater@gmail.com # 2013.08.13. 10:48

:„D A régi bohózat Márkus Lászlóval és Piros Ildikóval.... örök szerelem marad. :D
Almási Évával.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.13. 10:29

:))

nanemaaa # 2013.08.13. 09:19

Drága Imma!
nem kötekszem veled, ahhoz a kérdéskörhöz nem is szóltam, amihez te.
Én csak a következő kérdésre válaszoltam:
De akkor sem értem hogy lehet benne 30 éves a gázkazán??????????

wers:
:D A régi bohózat Márkus Lászlóval és Piros Ildikóval.... örök szerelem marad. :D

wers # 2013.08.13. 09:14

a magam részéről ha autót veszek, azt autószerelővel teszem, ha házat, azt építésszel.

(mi miért ilyen ingerült sok ember?)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.13. 09:08

Ez az. Ez egy egyszerű ingatlanátruházás. A vásárlónak nem kell szakértőnek lennie ahhoz, hogy ingatlant vásároljon. Ezért védi a szavatosság.
Egyébként nincs kedvem az időmet veled tölteni.

wers # 2013.08.13. 08:55

?? Mi kerül ezen a fotelon 7200 Ft-ba?

De lehet egy ingatlant másként is megszakérteni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.13. 07:31

...és? Ha nem bontják le a vakolatot a falról, vagy nem szedik fel a parkettát, vagy nem bontják ki az alapot, akkor nem is hihető, hogy az megfelelő állapotú?

wers # 2013.08.13. 07:17

Nem tudom, egy 30 éves kazán tud úgy kinézni, mint egy 6 éves? (na mert akkor továbbképzésre megyek hozzá, hogyan tudnék most 20 évesnek kinézni)

Vagyis a lakást minden felszereléssel megtekintették, ezek szerint a kazán nem került szóba.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.13. 07:01

Nane, te kötekszel velem. Bár nem bánom, csak ne menjen a kérdező rovására.

Vi használt lakást vett ugyan, de használhatót!

A rendeltetésszerű használathoz hozzátartozik a fűtőberendezés használhatósága.

Egy szerződésben lehet rögzíteni, hogy ez sem működik, meg az sem, de akkor ki kell térni arra, hogy mindezek beszámításával lett a vételár megállapítva.

nanemaaa # 2013.08.13. 06:47

vi55555
Egy új lakásban simán lehet régi kazán. A megoldás sem bonyolult, használt kazánt kell venni, és azt beköttetni.
Autóval is előfordul, hogy az ember ugyan csak két éve vett autót magának, az autó mégis 20 éves. Így működik ez a kazánokkal , sőt még a vasalókkal is. ;)

nanemaaa # 2013.08.13. 06:44

csárli

Ha szüleim kettőnk nevére íratná a házat a haszonélvezet viszont a szüleimen lenne a feleségem követelheti a fél házat a későbbiekben?

Mivel tulajdonossá válik, így persze. Az más kérdés, hogy a tulajdonos, legyen az bár reményt vesztett elvált feleség akár, sem teheti ki a haszonélvezőt a lakásából.

vi555555 # 2013.08.12. 13:46

Köszi a választ!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.08.12. 13:31

Használt lakás átruházása esetén is szavatosság illet meg. A hibás teljesítés szabályai vonatkoznak ide.
Mindenképpen ügyvéddel írass levelet az eladónak, mert 2 hónapon belüli közlésnél a jog vélelmezi, hogy a hiba már az eladáskor is fennállt.

csárli # 2013.08.12. 13:30

Üdvözlöm! A feleségem nagyon sérelmezi hogy a szüleim házában élünk (különálló ingatlan)12éve kisebb nagyobb átalakításokat végeztünk az évek során volt amit saját pénzből volt amit a szüleim támogatásával.Most válni akar mert azt mondta ő nem lesz tovább vendég címszóval.Ha szüleim kettőnk nevére íratná a házat a haszonélvezet viszont a szüleimen lenne a feleségem követelheti a fél házat a későbbiekben?