Ingatlanügyek


Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.16. 14:47

És mi a kérdés?

Replay # 2013.03.16. 11:26

Ház vásárláskor sajnálatos átverés áldozatai lettünk.
Sajnálatosan nagy vitába keveredtünk eladóval,így a továbbiakban semmilyen kapcsolatba nem szeretnénk kerülni vele.Egy banki tartozásban elúszott(8 milliós házon 16 milliós tartozás,amiben a vételár és a tartozás különbségét,8milliót a bank elenged)
A vita tárgya egy kerti hinta és egy gyermek mászóka.Vásárlásunk előtt ,sajnos csak szóbeli,de megállapodás történt ezen két beépített(hangsúlyozom:Beépített!),lakáshoz tartozó tárgyról(valamint kamrában található polcokról),miszerint idézem:
Vevő:"Ez ugye itt tetszenek hagyni?"
Eladó:"Hát persze,hová vinnénk!?"Itt hagyjuk".Ezen szavakat én és férje tanúsítunk
és ő sem tagadhatja le.
Később,mikor az elköltözésük miatt mi felhívtuk őket,azt kérték tőlünk,hogy hadd hagyják ott a rossz bútoraikat,de mi ezt normális hangnemben visszautasítottuk,mert ez plusz költésggel és teherrel járna számunkra,és a helyet is foglalná,a lakást bútorozatlanul kértük.Kicsinyes módon, sértettségükben,bosszút forralva kiásták a két fent említett tárgyat és elvitték.Mélységesen fel vagyok háborodva,hogy emberek,hogyan tudnak ilyen gonosz módon viselkedni,ráadásul tudják,hogy van egy kislányunk.Most arra hivatkoznak,hogy mi mondtuk nekik,ürítsék ki a házat és vigyék el a holmiukat.De ha ez egyenértékű azzal,hogy bolntsák le a hintát és a mászókát(amik nem mellesleg kb 150000 forintba kerülnek),akkor a rossz tyúkólat,wc-t,meg további tákolmányaikat miért nem bontották el és annak elszállítási költségét miért nem vállalták?
Én nem tudok ebbe belenyugodni,a szersződés nem tartalmazza ezen tárgyi tételeket külön,de akkor is jogorvoslattal fogok élni és mindent elkövetek,hogy bizonyítsam igazam és nem azért,mert pénzbeni kár ért,hanem mert nem tudom feldolgozni,hogy idős emberek ilyen szégyentelenül viselkednek(akiknek több milliós tartozásukat a bank valamilyen csodával határos módon-amit mai napig sem tudok,de meg fogok érteni-elengedte,sőt BÁNATPÉNZT-300e forintot fizet.
Sajnos ismét a jó emberek kapják a rosszat,akik pedig nem fizetnek azok vígan lobogtatják az adásvételi szerződést,hogy mondván: Ez nincsen beleírva!
Várok mielőbbi reagáló üzenetet,üdvözlettel.Replay
Ha báriknek segítő hozzáfűzni valója van,szívesen fogadom.

Tutujka # 2013.03.15. 12:17

Tisztelt Fórumozók!

50%-os tulajdonrészem van egy tároló rendeltetésű ingatlanban. Az ingatlan másik fele köztartozások miatt végrehajtásra lett kijelölve. Kérdéseim:

  1. A becsérték közlésétől számítva (amennyiben senki nem él kifogással ellene) mennyi időn belül kerül sor az árverésre?
  2. Van-e nekem, mint tulajdonostársnak (az én részem nem kerül kalapács alá) elővételi jogom?

Előre is köszönöm a segítséget.

Atti66 # 2013.03.02. 07:07

Kedves Ügyvédek!

Az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kérni.
Valamikor a cégem úgy 6-7 éve belekezdett egy kétlakásos társasház építésébe amit a mai napig nem fejezett be. Közben az építési engedély is lejárt és mivel a lépcsők még nem készültek el ezért új építési engedélyt kell majd kérni.
Az első kérdésem, hogy az építési engedélyt szeretném megkérni az egyik lakás vonatkozásában a cégem nevére a másik lakás vonatkozásában pedig a saját nevemre, mert közben az építkezés miatt eladósodtam, a saját házamra vettem fel jelzáloghitelt amit nem tudok már fizetni és oda szeretnék költözni, amiben lakom azt pedig eladni.
Tehát kérhetem-e az egyik lakás vonatkozásában a saját nevemre az építési engedélyt (a telek a cég nevén van)?
A másik kérdés, hogyan tudom, a két lakást jogilag elkülöníteni? Ezt azért kérdezem mert egy potenciális vevő azért nem vette meg, mert félt attól, hogy a másik lakás tulajdonosa majd jelzáloghitelt vesz fel és azt az egész ingatlanra terhelik.
Előre is köszönöm a választ.
Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.01. 07:49

Mamanyanya, az eladási ár negyede lesz az adóalap. Nem számít, mit vesz a vételárból. Miért nem jó az neked, hogy te adod el a már vélhetően hosszabb ideje a tulajdonodban lévő ingatlant, és a pénzt ajándékozod?

vi555555 # 2013.03.01. 03:19

Több ingatlaniroda is árulta a lakásomat,és nem kötöttem egyikkel sem kizárólagos szerződést.Nemrég az egyiknek sikerült rá vevőt találnia,és én rögtön a vételi ajánlat megtétele után telefonban ill. e-mailben felmondtam a megbízási szerződésünket.A vevő egyébként még csak a foglalót tette le,de rögzítettük az adásvételi szerződésben,hogy áprilisban kifizeti a teljes vételárat,és én csak utána költözöm ki az ingatlanból.Tegnap döbbenten vettem észre,hogy az egyik ingatlaniroda 4 munkatársa több portálra is feltett,hogy eladó a lakásom.Írtam nekik e-mailt,telefonon is hívtam őket,de a hirdetéseket még mindig nem törölték le. Mit lehet ilyenkor tenni????Köszönöm a választ!

mamanyanya # 2013.02.27. 11:23

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, ha egy ingatlant a fiamnak ajándékozok, s ő azt még abban az évben eladja, s ugyanabban az évben ugyanazon értéken egy másikat vesz, milyen-, s mennyi illeték és adófizetési kötelezettsége lesz.
Köszönettel:

Tóth Éva

Valacky # 2013.02.20. 21:04

Tisztelt Szakértők!

Egy régóta húzódó ingatlanügyben kérnék tanácsot.
A nevemen van egy külterületen található föld. Az Önkormányzat 2009-ben kezdeményezte a területen fekvő telkek belterülethez való csatolását. Tekintettel arra, hogy a telkek "övtelkek", az Önkormányzat kezdeményezte a terület rendezését is, amelynek során ugyan azon a területen, egy építési szempontból "használhatóbb" telkeket jelöltek ki mindenkinek. Megvannak az új helyrajzi számok, a terület újraosztásának terve is.
Azonban, az egyik magyar tulajdonos, az Önkormányzat tájékoztatása szerint, külföldön elhalálozott és a Külügyminisztérium segítségével keresik az örökösöket. Azóta többször érdeklődtem levélben, de mindig az a válasz, hogy folyamatban van a kutatás.
A hagyatéki eljárásról szóló 2010.évi XXXVIII. tv. szerint, ha ismeretlen az örökös, akkor az elhalálozott tulajdonos utolsó ismert lakhelye szerinti Önkormányzatban kell kifüggeszteni hirdetményt 30 napig. Ekkor számít szabályos idézésnek, a hagyatéki eljárás lefolytatható.
Kérdésem, hogy az Önkormányzat jogosan kutatja az örökösöket külföldön, vagy az általam idézett törvényben foglaltak szerint kellene eljárnia?
Milyen úton lehetne esetleg hatni rájuk?
Segítségüket előre is köszönöm!

kisrita # 2013.02.06. 19:12

Köszi lajcsó, ez lakóingatlan.

Viragocska # 2013.02.06. 17:33

Kedves Fórumozók!

Abban kérem a segítségeteket, hogy lakáseladást szeretnénk lebonyolítani.
Sajnos eléggé komplex a problémánk. Rendelkezünk egy (a lakás majdani eladási árának a harmadát kitevő) állami kamattámogatásos hitellel és egy ugyanakkor igényelt (2007) szocpol támogatással. Már jelentkezett egy vevő az ingatlanra, aki állítólag azért nem vette meg, mert az ingatlanunk így nem tehermentes. Beszéltünk a bankkal, aki benne van a fedezetcserében (azért nem szeretnénk kitörleszteni, mert ilyen jó hitelt már nem kaphatnánk). Felvettük a kapcsolatot a MÁK-kal, aki azt állította, hogy ők is benne vannak (30 napon belül kell bejelentenünk az elidegenítést, és 60 napon belül átírnák a jelzálogot az új lakásra). Közben hallottam, hogy ez nem is megy ilyen simán. Vannak erre esetleg tapasztalataitok? Miért nem elég a majdani vevőnek, hogy az előszerződéskor bemutatom neki a papírt, melyet benyújtottam a MÁK-nak az átírásra? Van esetleg neki ebből hátránya, főleg ha készpénzes vevő?

Azt is olvastam itt lejjebb, hogy az új lakás esetén, amit mi vennénk meg, az eladónak le kell mondania a tulajdonjogáról hamarabb, hogy mi átírhassuk. Erre hogy lehet esetleg rávenni?

Arra is gondoltam, hogy felfüggesztést kérünk a szocpolra 1 évre, de az is eszembe jutott, hogy akkor ez ugyanannyi idő, mint az áthelyezés egy másikra, szóval időben nem biztos, hogy jobban járunk. Vagy esetleg egy rokonom házára át lehetne írni az állami kamattámogatásos hitelt?ű

Vagy esetleg meg sem lehet ettől az ingatlantól szabadulni így?

Nagyon köszönöm a válaszaitokat, és ha megosztjátok velem a tapasztalataitokat vagy tanácsot kapok.

Üdvözlettel: Virágocska

piro22 # 2013.02.06. 14:38

Tisztelt Szakértők!
2007-ben megörököltem egy ingatlan 1/2 részét, majd 2013-ban uennek az ingatlannak a másik felét. Most szeretném eladni ezt az öröklés útján tulajdonomba került ingatlant. Milyen adózási szabályok vonatkoznak rám?

lajcsó # 2013.02.05. 19:40

"ha jól értelmezem tulajdonba kerülés után 5 éven túl történő értékesítés valóban adómentes? Vagy félreértettem valamit." Igen, ez a szabály (5 év) csak lakóingatlanra vonatkozik, egyéb ingatlan (telek, garázs, stb)a szerzést követő 15 év után válik adómentessé.

kisrita # 2013.02.05. 19:25

Köszi, Lisa.

Szóval keressek könyvelőt aki tudja majd hogyan is kell ezt feltünteni.

monalisa1 # 2013.02.05. 19:17

Mondjuk a szja bevallásban javasolt feltüntetni az összegét, ekként legalizálva a pénz eredetét.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.02.05. 19:14

Jól, és a pénz szabadon felhasználható.

kisrita # 2013.02.05. 18:43

Férejm tulajdonába került 18 éve egy ingatlan benne élők haszonélvezetével. Haszonélvezők elhunytak, most szeretnénk értékesíteni. Az érékesítés összegét nem lakáscélra fordítanánk - ha jól értelmezem tulajdonba kerülés után 5 éven túl történő értékesítés valóban adómentes? Vagy félreértettem valamit.

lajcsó # 2013.02.05. 15:04

"Egy új építésű lakóingatlan található a területen. Használatba vételi engedély van az ingatlanon." Attól,hogy állandó jelleggel benne laknak, az épület nem minősül hivatalosan (az ingatlan-nyilvántartásban) lakóháznak. Az inkább üdülő vagy hétvégi ház lehet hivatalosan. Zártkerti területen is lehet építkezni amennyiben azt a helyi építési szabályzat lehetővé teszi, azonban zártkertben lakóházra sehol nem adható építési engedély. Ezért az ilyen építményre (üdülő, hétvégi ház stb.) a szocpol sem vihető át.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.05. 14:35

A zártkerti ingatlan nem lakóingatlan. Nem is adnak rá építési engedélyt. Egyébként vele lakik a gyerek?

Silver01 # 2013.02.05. 09:28

Tisztelt Szakértők,

azzal a kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy egy ismerősöm anno még a házasságában vett fel szocpolt. Aztán elváltak, és a szocpol felét megkapta, amit belerakott egy zártkerti ingatlanba. A kérdésem az lenne, hogy át lehet -e jegyeztetni erre az ingatlanra a szocpolt. Egy új építésű lakóingatlan található a területen. Használatba vételi engedély van az ingatlanon.

daru23 # 2013.01.31. 14:20

Üdv!

Illetékkel kapcsolatban kérdeznék. Feleségem földet vett öt éve, mit regisztrált őstermelő illeték mentesen. Az erre vonatkozó nyilatkozatot megtette. Az öt év lejárta előt sajnos meggondolatlanul szivességi földhasználatot jegyeztettem be saját magam számára. Most az illeték kétszeresét követeli a NAV. Van esély a családjogi törvényre mint közös tulajdonra hivatkozva a sikeres fellebezére? A választ előre is köszönöm.

76picur # 2013.01.31. 14:17

Tisztelt Jogi Fórum!

Egy elég bonyolult ingatlanügyben szeretném a tanácsukat kérni: 2005-ben vásároltunk a férjemmel egy tetötéri ingatlant közalkalmazotti hitelből és megelőlegezett kölcsönből. A Földhivatal 2006 nyarán a tetötéri lakásokat törölte az ingatlannyilvántartásból, a pereskedés a mai napig folyik. Minek utána nincs az ingatlannak tulajdoni lapja, így a jelzálogok és elidegenítési tilalmak sincsenek bejegyezve. Idöközben a férjemmel külön költöztünk, ő maradt a lakásban, én mentem a gyerekkel. Múlt év decemberéig fizettük a lakáshitelt, de anyagi helyzetem annyira megromlott, hogy már képtelen vagyok egy fillért is fizetni és "ex" férjem sem vállalja, hogy tovább fizeti. A bank tájékoztatása szerint nem lehet az ingatlant csak 10 év után eladni, de szerintem ha nincs bejegyezve a jelzálog, akkor ez nem érvényes ránk. Mellesleg már több lakást eladtak így, hogy nincs is tulajdonilapja és mindegyik banki hitelből lett vásárolva. Milyen lehetőségeim vannak, hogy a lehető legkevesebb kár érjen? Én szeretném eladni a lakást, mégha áron alul is és a kapott pénzből a banki hitelt visszafizetni. A bank arról is tájékoztatott, hogy az állami kamattámogatást is vissza kell fizetni, de nem tudom ez tulajdonképpen mit is takar. A bevállalt második gyermek nem született meg, így a megelőlegezett kölcsönt és annak kamatait hitelként fizettük eddig, akkor mi is ez az állami támogatás, amit még vissza kellene fizetni? Szeretnék megszabadulni a lakástól, szeretném a hitelt visszafizetni, de nem tudom ezt hogyan tehetném meg. Kérem tanácsukat.

wers # 2013.01.31. 13:24

csak jövedelem adó, az adóbevallásba kell majd szerepeltetni. Az illetéket nem vonhatod le. De ha volt értéknövelő felújítás, beruházás, az levonható

engmechanic # 2013.01.31. 13:16

Igen, valahol én is olvastam,hogy "nem lakóingatlan"-nál szigorúbbak a "kedvezmények" .Azzal nem vagyok még tisztában,hogy az anno 4 éve befizetett ajándékozási illeték ( garázs érték - 1 mFt 11%-a )beszámolódik-e valahol ? Illetve,hogy a különbözet 400-500 eFt után milyen terhek vannak?

wers # 2013.01.31. 12:42

ja, hogy garázs, akkor 4 évnél még nem csökkenik, 100%

wers # 2013.01.31. 12:26

Az évekkel csökkenik