Ingatlanügyek


drbjozsef # 2022.06.03. 08:41

Csaladi gazda,

Ez minden bizonnyal az adott szerződéstől is függ, miben állapodott meg az eladó a vevővel. Mert te abba a szerződésbe léptél be, elfogadva annak minden feltételét. Van, ami a leírtak közül szerepel benne, vagy csak saját szakállára tevékenykedett?

Mindenesetre, ami nincs benne, azt meg te követelheted tőle, a felvett föld alapú támogatást mindenképpen.

Csaladi gazda # 2022.06.03. 09:04

drbjozsef
A szerződésben annyi van, birtokba adták, onnantól viseli a hasznát és a kárát . Az eladó is meglepődött ,hogy mit művelt a területen, a favágásról engedélye sem volt.

Csaladi gazda # 2022.06.03. 09:14

drbjozsef
A szerződésben annyi van, birtokba adták, onnantól szedi a hasznát és viseli a kárát . Az eladó is meglepődött ,hogy mit művelt a területen, a favágásról engedélye sem volt. Nem erdő terület, rét, szántó de kb. 100m3 fát vágott le.

AggOdalmas # 2022.06.03. 09:43

Elnézést, nem találtam CSOK topikot.
Felvettük a 3 gyerekes CSOK hitelt új házra, de nem a teljes összeget (igen, ennyire bénák vagyunk) és kíváncsi lennék fel lehet-e venni a maradékot még... (nem szakértő szerint igen...)
Előre is köszönöm a segítséget.

drbjozsef # 2022.06.03. 11:00

AggOdalmas,

A felvett csokhoz szerződést kötöttél. Azt módosítani nem lehet szerintem. De a lebonyolító a bank, megkérdezheted, célszerűen a jogi osztályt céloznám. Pláne, ha van nem szakértőd, aki szerint ha igen, akkor gondolom meg is jelölt ehhez paragrafusokat a 16/1016 rendeletből. (12.§ a már felvett támogatás után másikat felvenni, és 59.§ a továbbköltözéssel kapcsolatos szabályokról)

Ha másik lakást veszel/építesz, akár a csok lejárata után, akár előtte ha átviszed oda a meglévő felvett csokot, akkor a különbözetet még fel tudod venni, ha akkor is megfelelsz a személyi feltételeknek, és az ingatlan is megfelel az "emelt" csoknak.

MOST szerintem ezt már elbuktad, ha megkötötted a támogatási szerződést.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

AggOdalmas # 2022.06.03. 11:37

drbjozsef: köszönöm a gyors választ, nekem is így logikus.

PRoland38 # 2022.06.03. 18:37

Tisztelt Szakértő!
Szeretném kérdezni, hogy ha egy társasház lakóközössége szavazás útján olyan döntést hoz hogy ennek következtében egy tulajdonostársnak akár anyagi, vagy akár más jellegű érdeksérelmet okoz akkor a lakóközösség ez ellen a diolog ellen szavazó tagjai felelősségre vonhatók-e ill. anyagi kártérítésre kötelezhetők-e? Pl. Ha a lakók egy közgyűlésen nem szavaznak meg egy felújítást és ez miatt egy lakó ingatlanában kár keletkezik akkor a lakók közül a felújítás ellen szavazók kötelezhetők-e kártérítésre / a kár helyreállítására, vagy nem?

Üdvözlettel!

Roland

Majordomus # 2022.06.03. 18:45

Nem. Azt kell perelned aki a döntést hozta.
Ha ez közgyűlési határozat volt,akkor a társasházat kell perelned. Ami egyszerübb is mint 13 tulajdonossal pereskedni.

A tulajdonodban keletkezett kár megtéritésére és a hiba kijavitására a társasház köteles,feltéve persze ha a közös tulajdon meghibásodása miatt szenvedtél kárt. Például tetőbeázás.

Konkrétan mi a gond?

PRoland38 # 2022.06.04. 09:43

Tisztelt Majordomus!
Én a társasház (egy belvárosi régi építésű "bérház" önkormányzati és magántulajdonban lévő lakásokkal) egyik lakója vagyok, de nem én perelnék. A házban az egyik lakástulajdonos aki perelné a társasházat (lakókat). Azt állítja, hogy a lakók nem váltják le a közös képviseletet (ami nem gondoskodik megfelelően a ház karbantartásáról -szerinte- részben beázás miatt omlik a vakolat (olyan helyen is omlik ahol ezt nem lehet beázásra fogni), ill. megsüllyedt a ház egyik sarka ami miatt pl az ő lakásának a mennyezete megrepedt) és ezért azt állítja ,hogy közvetetten felelősek az ő lakásának és a ház állapotának romlásáért. Többször feljelentést tett a NAV-nál is és a házat kötelezték bizonyos munkák elvégzésére pl.a tető egy részének ill. az ereszcsatorna javítására aminek a ház eleget is tett. Kb 5x 10x járt műszaki szakértő a házban (ami nem kevés pénzébe került a háznak) és az említett és kijavított hibákon kívül mindent rendben találtak. A lakása feletti padlás területét, gerendázatot ill. a födémet is megvizsgálták és ezt is rendben találták. Továbbá előírtak évenkénti felülvizsgálatokat a padlás ezen szakaszára. Szerinte - mivel ő minden közgyűlésen a közgyűlés kezdetekor a jelenléti ívre külön ráírja, hogy semmivel nem ért egyet (bármiről is legyen szó) minden felelősség alól mentesül, de a többi tulajdonos aki "igen" -el szavaz (bármely napirendi pontra) az felelős az ő lakásának és a háznak az állagromlásáért. Ebből következően ő nem tartozik anyagi kártérítéssel ezért, de mindenki más igen..

drbjozsef # 2022.06.04. 09:48

Ahogy Majordomus mondaná : ÜTH - az ügyeletes társasházi hülye.

Nincs vele teendőtök a leírásod alapján. Pert indítani nem tilos, ezzel sajnos nem tudtok mit kezdeni, ha nem érti meg magától, hogyan működik egy társasház. Ha van szakértő véleményetek, akkor az pont elég lesz. A többi meg amit összehordott arról, hogy ki miért felelős, vagy nem felelős, az pont hülyeség.
Természetesen a társasház tulajdonosai felelősségre vonhatóak, hiszen ők a társasház tagjai, ha úgy alakul, de nem a szavazások miatt, hanem az esetleges tényleges károkozásért, vagy annak elhárításának elmaradásáért. De leírásod alapján nemigen van mitől tartanotok.

PRoland38 # 2022.06.04. 18:08

Kedves drbjozsef / Majordomus!
Az "ÜTH" -t nagyon jól látják. Pontos a kórkép,.
Köszönöm szépen a véleményeket!
Üdvözlettel!

Roland

Majordomus # 2022.06.04. 19:54

1.a jelenléti ivre nem irhat rá semmit,az nem üzenőfüzet. Csak aláirhatja a nevét.
2. Mibden határozst 21.000 ft-b jerül neki a bítóságon.az majd elveszi a kedvét a pereskedéstől.
A társasház is perelheti őt ha emiatt kiadása jeletkezett.
3. Közgyűlési határozattal simán perelheti a ház a szakértői költségeket tőle.

Szomorú örökös # 2022.06.05. 04:43

Majordomus

a jelenléti ivre nem irhat rá semmit,az nem üzenőfüzet. Csak aláirhatja a nevét.

Eléggé sokat rá mernék tenni, hogy egy másik itteni fórumtárs lehet az a bizonyos ÜTH.

Szomorú örökös # 2022.06.05. 04:43

Majordomus

a jelenléti ivre nem irhat rá semmit,az nem üzenőfüzet. Csak aláirhatja a nevét.

Eléggé sokat rá mernék tenni, hogy egy másik itteni fórumtárs lehet az a bizonyos ÜTH.

Majordomus # 2022.06.05. 19:11

Esélyes!
Az első per után meggondolja magát.

kornyei # 2022.06.19. 13:59

Kedves fórumtársak!
Gondot okozhat az nekem, ha az én címemre van bejelentve (tévesen) egy cég ami amúgy a szomszéd lakásban van?
Röviden a történet annyi, hogy mikor a társasház épült, akkor jegyezték be a céget az I/23. számú lakásra.
Azonban később (de még mindig az építkezés alatt) két lakást (terveken 21-22. számú) összevontak, amelynek később egy hrsz-e lett (hrsz 21.).

Így a tervezett 23. számú lakás végül hrsz 22-t kapta meg. Ez szerepel a tulajdoni lapon is. És a lakás is ezen cég tulajdonában van.
Azonban a cég székhelye maradt az I/23, ami viszont hivatalosan a mienk, mivel a mi lakásunk lett hivatalosan a hrsz 23. Illetve természetesen a hivatalos címe is a 23. (Ez volt a 24. lakásnak tervezve még a tervezőasztalon).

A cég viszont továbbra is az I/23-ra van bejelentve - nem változtattak rajta semmit.

Jól gondolom, hogy nekem azért ez nem feltétlenül előnyös? Mit tudok én tenni? Erről nyilván tud a cég tulajdonosa is, de sajnos nem nagyon tesz ellene semmit.
Még a leveleim is szokszor hozzá mennek, mert a postaládáján is ki van írva a 23-as szám.

Köszönöm!

gerbera317 # 2022.06.19. 14:54

Miért kérded, hogy gondot okozhat-e, ha aztán te magad írod le, hogy milyen gondjaid vannak miatta?
Kérd meg az ügyvezetőt, hogy jelentse át a cég székhelyét. Ez egy sima változás-bejelentés. Ha erre nem hajlandó, akkor azt akár ki is lehet kényszeríteni, hogy megtegye, de az már drága kabát lesz neki.

Majordomus # 2022.06.19. 19:53

Cseréld meg a 2 postaládát! Ennyi.

nanemaaa # 2022.06.20. 09:23

kornyei
Írsz a cégnek egy tértivevényes levelet, hogy rendezzék a telephelyük címét, különben a cégbírósághoz fordulsz.
Ha nem lép semmit, írsz a cégbíróságnak, hogy valótlan címet használ. A többit majd ők intézik.

Teljes # 2022.06.20. 10:11

Segítséget kérnék. Van egy közös építési telkünk a testvéreimmel, egyenlő arányban vagyunk tulajdonosok 4en. Igazából el szerettük volna adni, de most az egyik testvér építkezni szeretne rá. Hárman mondtuk, hogy oké akkor vegye meg hármunk részét, de ő nem szeretné, mert azt mondta, ha kifizetne akkor már nem tudna építkezni. Szóval most gyakorlatilag, a hozzájárulásunk nélkül akar felépíteni egy házat. Azt szeretném megkérdezni, hogy egy ház felépítésének folyamatában, engedélyeztetés stb. van e olyan akadályozó tényező, ami miatt a hozzájárulásunk nélkül nem tudja felépíteni a házat, illetve milyen lehetőségünk van?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.20. 10:20

Gyorsan indítatok egy pert, és már a keresetben kéritek, hogy ideiglenes intézkedéssel tiltsa meg neki a bíróság az építkezést.

nanemaaa # 2022.06.20. 10:52

Mivel a családi ház egyszerű bejelentés alapján építhető, és a kivitelezéshez építési napló sem kell, így nincs olyan hatósági procedúra, ahol az építtetőnek az építési jogosultságát igazolnia kellene.
Marad a per, és a birtokvédelem.

Teljes # 2022.06.20. 11:04

Köszönöm a válaszokat. Folyamatban lévő építkezésnél is lehet birtokvédelemet kérni, és pert indítani? A telek nem ott van ahol lakunk, lehet már folyamatban van az építkezés, nem tudjuk megnézni, mert azon a környéken semmi ismeretségünk sincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.20. 11:11

Nem birtokvédelmi perre gondoltam (annak még nem is lenne helye), hanem közös tulajdon megszüntetése irántira.

Teljes # 2022.06.20. 11:23

Értem, köszönöm szépen