Ingatlanügyek


lajcsó # 2012.07.06. 07:05

Meg kell nézni a kölcsönszerződést. Valószínűnek tartom, hogy a fedezeti ingatlan eladásához a bank előzetes jóváhagyása szükséges. Amennyiben a bank előzetes jóváhagyása nélkül eladjátok a fedezeti ingatlant akkor a bank erre hivatkozva (adósi szerződésszegés) felmondhatja a kölcsönszerződést. A jelzáloggal terhelt ingatlant akkor lehet eladni ha a jelzálogjogot nem biztosítja elidegenítési- és terhelési tilalom. Amennyiben a jelzálogjogot elidegenítési-és terhelési tilalom biztosítja, abban az esetben az ingatlan eladhatatlan. Az már egy külön kérdés, hogy ki venne meg egy jelzáloggal terhelt ingatlant?
Az "átterhelés" lehetséges megoldás. Erről viszont a bankkal kell megállapodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.07.06. 05:45

Niki: el sem tudják adni.

Zoltanuss # 2012.07.05. 17:13

kati0525 !
Akkor ez nem jutott eszükbe , de le van írva !!

niki0304 # 2012.07.05. 08:24

Üdv!

Érdeklődni szeretnék, ha van nekünk egy házunk aminek a jelzáloghitele egy másik házon van és úgy néz ki, hogy amin a jelzálog van az a ház eladásra kerül mert nem tudják fenntartani akkor mi lesz a mi jelzálogunkal ha eladásra kerül a szó? Ki kell fizetni a banknak a hitelt vagy átterhelik a mi házunkra?

Gabicsek # 2012.07.03. 15:27

Ha te viszed el a törlési engedélyt a földhivatalba, ugyanúgy 6.600.-Ft-ot kellett volna fizetned.

kati0525 # 2012.07.03. 12:53

Igen,ez igaz.A tehermentesítés költsége a banki költség is, de nekem azért nem volt egyértelmű, mert először úgy tűnt átvállalta a földhivatalit. Mindenesetre természetesen kifizetem, csak azt nem értem, miért egy lezárt ügy után találta ki az ügyvéd. Köszönöm a választ.

lajcsó # 2012.07.02. 13:50

"A jelen szerződéssel felmerülő költségeket - a tehermentesítés költségét kivéve - a vevő viseli. (Földhivatali eljárás költsége, átírási illeték, ügyvédi munkadíj.)"
Ebből - a tőled idézett mondatból - teljesen egyértelmű, hogy a "tehermentesítés költsége" téged (eladót) terhel. Nincs semmilyen bosszú, ebben állapodtatok meg. Fizesd ki a költségeket!

matthiasi # 2012.07.02. 13:41

Debra01 Debra01 !

kati0525 # 2012.07.02. 12:13

Tiszteletem!

Egyszerű laikusként lakás adás-vételi szerződéssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Adott egy adás-vételi szerződés, amiben én vagyok az eladó. A szerződés megkötésekor az ügyvéd (vevő hozta) szóban azt mondta, a lakásról amikor a bank kiadja nekem az igazolást, hogy tehermentes (egy hitelt kellett visszafizetni), adjam neki oda a törlési engedélyt, utána ő intéz mindent. Így is lett. Utolsó lépésnél a kulcsok átadásakor a vevő megsértődött, mert keveselte a kulcsok számát. Pár nappal később, felhívott az ügyvédje, hogy tartozok neki 6600Ft-al, mert a földhivatalnál helyettem intézkedett. Kérdeztem, ez miért csak most derül ki, miért nem mondta a szerződéskötéskor, vagy kérte akkor a pénzt amikor a törlési engedélyt. Állítása szerint ezt nekem tudnom kellett. A lényeg, hogy szeretném tudni, jogilag nekem most fizetnem kell? Mert úgy érzem, mintha a kulcsokért "bosszú" lenne a vevőtől, hogy helyette fizessem ezt én. A földhivatalnál a törlés már megtörtént, állítólag a nevemre lett kiállítatva a számla is. Az ügyvéd azt mondja, jogi útra viszi, ha nem fizetek.
Az adás-vételiben a következő ide tartozó mondatok vannak:
"Eladó kötelezettséget vállal arra, hogy a mai napon átvett x Ft-ból 15 napon belül az ingatlant tehermentesíti és a törlési engedélyt vevő részére (jogi képviselő útján) kiadja."
"A jelen szerződéssel felmerülő költségeket - a tehermentesítés költségét kivéve - a vevő viseli. (Földhivatali eljárás költsége, átírási illeték, ügyvédi munkadíj.)

Köszönök előre is minden segítő választ.
Kati

Öcsécském # 2012.07.02. 10:23

2009. márciusában váltunk el, jogerősen, közös megegyezéssel. Volt férjem nem akart válni, és hogy szabaduljak a rendszeres veréstől, végül minden ingó és ingatlan vagyonról lemondtam, kizárólag azt kértem, ami a saját nevemen szerepel. Ez egy budapesti lakás, amit 25 éve saját pénzemből vásároltam, illetve egy vidéki lakás, amit házasság alatt vásároltunk. Ez utóbbira nevemre vetünk fel hitelt, ami 2015-ig tartott volna, ha nem élek a végtörlesztéssel tavaly ősszel.
Mivel a válás közös megegyezéssel történt, az állandó lakóhelyen kívüli ingatlanról "csak" a per jegyzőkönyvében esik szó, a megegyezésben nem.
Volt férjem válás környékén vett fel hitelt, aminek felét befizette az én nevemen lévő lakáshoz tartozó folyószámlára. Ezt kérte vissza fenyegetéssel és veréssel, de nem léptem, hiszen a pénzt nem kértem tőle, saját akaratából fizetett be.
Mivel az árfolyam egyre emelkedett, úgy döntöttem, hogy végtörlesztek, ezt 600 ezer Ft családi kölcsönnel meg is tettem. Kiszámoltattam, ha akkor fizetek, csak 600 ezerrel kellett többet fizetni, mint ami a számlán volt, ha kivártam volna a futamidő végét, kb. másfél-kétmillió forinttal.
Volt férjem idén tavasszal megtámadta a jogerős válást azzal, hogy a végtörlesztett lakást házasságunk idején vásároltuk, kéri annak 50 %-át, illetve a bankszámlára befizetett összeg felét, kamataival. Ezzel egyidőben perfeljegyzést tettek a lakásra.
Hozzá teszem, élet- és vagyonközösségben vásároltuk az ő tulajdonában maradt másik budapesti lakást is, illetve földterületet, mely után jelentős mértékű EU-s támogatást kap évente.
Válás után még a közös lakossági folyószámlára ment részemről havi nagyon sok összeg, az összes jövedelmem. Ebből semmit nem láttam viszont, mindkét tulajdonomban maradt lakással kapcsolatban befizetetlen közüzemi és közös költség hátralékot fizettem ki, mert egyéni vállalkozó voltam egészen az idén januárig.
Minden egyéb ingóság, autó az ő birtokában maradt, mindenről lemondtam.
Kérdés: követelheti-e az én folyószámlámra befizetett összeg felét, illetve a lakás fele jogtulajdonát?
Mit követelhetek én a közösen szerzett földterületből, illetve az abból befolyt összegből?
Mi ebből a helyzetből a kiút?

nanemaaa # 2012.06.27. 10:01

Köszi. És ebben mi lenne a feltett jogi kérdés?

Debra01 # 2012.06.27. 08:27

Katonák, rendőrök, fegyveresek!
Én nem vagyok, nem voltam közületek való, de ott voltam és leszek minden eseményen, amit Ti szerveztek, mert sorsom a sorsotok és ami veletek történt, előrevetítette a többi réteggel való történéseket…..

Jelzáloghitelesek!
Orbán állítja,h segített rajtatok(rajtam is), de hát ki az, aki igazán kiszabadult a hitelcsapdából? A haverjai, akiknek nem volt gond benyomni azt a néhány milliót. Van képe nemzeti izéket hirdetni, hogy mi magyarok megbeszéljük…

Rokkantak!
Rettegtek? Felülvizsgálat, amit mi kértünk… Visszaminősítés, munkaerőpiaci reintegráció. Menj dolgozni, majd ott jól meghalsz. "Nincs rád szükség, de el sem tartunk tovább...", mondja a fideszes szavazógép! Rettegsz a jövőtől már? Minap megtámadták a főrabbit,aki mellesleg 90 éves és világhírű tudós. Miért is? Mert lehet, sőt lassan itt kötelező. Nincs retorzió, biztatás van. Lehetsz következő vagy lehet menni! - ez a lényegi üzenet!

Tanárok!
Ti az elveitekkel ellenkező dolgokat fogtok tenni éveken át. Óraszámemelés = fizetéscsökkentés. Tankötelezettség csökkentése, gyerekmunka legalizálása. Kötelező hittan. Életpályamodell. Aha. Rózsi néni élete, aki hívő párttagból hívő párttag lett. Bele mersz nézni a tükörbe?

Taxisok!
Kit érdekel, hogy még fizeted a kölcsönt a kocsidra, már ócska, régi. dolgozz újjal! Vagy dolgozzon, aki újat tud venni! Meg különben is, annyi munkahely van itt, hogy válassz más pályát. Mi sem könnyebb…

Dokik, pályakezdők!
Nagyon hallgattok, pedig aztán nem kaptátok meg, amit kértetek. De mitől hallgattatok el? Annyi is elég volt, amivel kiszúrták a szemetek? Vagy már Angliában vagytok?
Azt mondtátok, hogy "ápolót a hazának, hazát az ápolóknak". Mizu??? minden ok?

Munkanélküliek!
Régen bőséges és hosszú idejű, sőt luxus összegű segélyt kaptatok? Most már annak is vége. Három hónapig élvezkedhettek aztán állhattok sorba az ingyenkonyhán.
Persze ne is dühöngjetek, mert bőségesen van munka, és találtok is ennyi idő alatt! Ugye?

Közmunkások!
Matolcsy apátok is megmondta, hogy el vagytok eresztve ezzel a 47 ezerrel. Ebből aztán lehet, enni-inni, rezsit fizetni, gyereket nevelni… Szuper jól meg lehet élni belőle, na.

Nyugdíjasok, fotelforradalmárok, cikkeket feltevő, megosztó, egész nap kommentelők!
Szerintetek nem lesz nyugdíjreform? Megvédik a nyugdíjadat, mint a mi magánnyugdíj megtakarításunkat. Akinek kevés van az utálva lesz, akitől elvettek, az majd utál nem kicsit…
Ki nincs itt még összeugrasztva?

Azt mondják a baj a zsidók miatt van, a rokkantak miatt, a 40 évesen hazazavart katonák miatt. A segélyesek miatt, akik nem akarnak dolgoni… A Gyurcsány és az elmútnyócév miatt, az EU miatt, az IMF miatt és mindenki miatt. Mindenki hibás itt, csak ők nem!

Hát mindenki jöjjön már!!!!!!!!
HŐSÖK TERE Július 1-től!

ObudaFan # 2012.06.26. 21:15

Csak édesanyád része után kell adózni, és csak ha az arra eső vételár több, mint a hagyatéki eljárásban megállapított érték volt. A különbözet 16%-a lesz az adó.

Gabicsek # 2012.06.26. 20:51

Ingatlan adásvételi szerződés csak írásban köthető.
A vevőd szépen veszti a foglalóját.
Mivel nincs írásban kötött szerződése, így semmilyen követelése nem lehet az ő ún. "vevő"-jétől. (aki ugye nem vevő)

Zoé # 2012.06.26. 20:46

Tiszteletem!

Foglalóval kapcsolatban az lenne a kérdésem, hogy foglaló visszafizetést át lehet-e hárítani harmadik személyre? Adott egy vevő (1), aki foglalót adott egy ingatlanra. A vevő(1) abban a hiszembe adta a foglalót, hogy az Ő ingatlanát el tudja adni. Az ingatlanra akadt egy vevő (2), de adásvételi szerződés nem volt, csak szó és e-mail váltás. A vevő(1) visszamondta a vételt, mivel meghiusult az Ő eladása. A vevő(1) követelheti-e az elbukott foglaló összegét az Ő vevőjétől(2)?

debrecen81 # 2012.06.26. 19:33

Tisztelt ugyved ur, olvasok

ingatlan ertekesitese utani adozashoz szeretnek segitsegket kerni.

szuloi hazunkat edesapam 2002 es halala elott testveremnek, edesanyamnak es nekem ajandekozta 1/3 1/3 1/3 aranyban.

2012 januarban meghalt edesanyank es testveremmel megorokoltuk az o reszet.

Most szeretnenk eladni az ingatlan, szeretnem tudni, hogy mennyi adot kell ra fizetni.
Az ara 10 millio forint. Az onkormanyzatnal az ingatlan felbecsult erteke 15 millio forint volt

elore is koszonettel

debi

Emesi # 2012.06.26. 17:27

Valaki nekem válasz?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.26. 14:28

Simán.

somsak # 2012.06.25. 18:18

A probléma:
A szüleim vásároltak egy lakást, úgy hogy a vételár 90 % -át kifizették a szerződés aláírásakor, és a 10 %-ot egyenlő havi részletben 8 hónapig fizetik. Tehát adásvételi szerződés lett aláírva tulajdonjog fenntartással. Az ügyvédnél letétbe lett helyezve egy nyilatkozat(DECEMBERI DÁTUMOZÁSSAL!), a tulajdonosok részéről, hogy 8 hónap leteltével (a teljes vételár kifizetésével) megtörténhet a szüleim tulajdonjogának bejegyzése. Igen ám, de: az egyik tulajdonos a napokban meghalt. A kérdésem, hogy hogyan tovább? A szüleim még hat hónapig kell törlesszenek és utána bejegyezhetőek elvileg tulajdonosnak. A letétbe helyezett, decemberi keltezésű nyilatkozatot hogyan fogja a Földhivatal elfogadni úgy, hogy az egyik tulajdonos nem él?

Válaszokat előre is köszönöm

Somsak József

Emesi # 2012.06.24. 20:18

A földhivatalnál be volt jegyezve földhasználóként határozatlan időre. Mi most kivetettük onnan. Ez nem tudom, hogy számít-e.

Emesi # 2012.06.24. 20:16

Nem láttam a szerződést. 3 éve használja a földet az illető. Az eladó azt mondta, csak az első évre kötöttek szerződést, és úgy volt, hogy minden évben újrakötik, de nincs azóta szerződés.

ObudaFan # 2012.06.24. 14:52

Mi van az eladó és a közte létrejött szerződésben?

Emesi # 2012.06.24. 13:44

Sziasztok!
Vettünk egy földterületet a párommal. A földnek volt egy korábbi használója, aki egyik felét még ősszel bevetette, így áprilisban, mikor nekünk felajánlották a földet, a felében volt vetés, a másik fele üres volt. A tulaj szólt neki, hogy ne nyúljon a másik feléhez, mert eladja a földet. Ennek ellenére bevetette kukoricával. Most, hogy már mienk a föld, mit tudunk tenni? Úgy tudom, ilyenkor benne kell aratásig hagyni a vetést és ilyenkor a használó rendezetten adja vissza a földet, kiszántva, meg amit kell ősszel csinálni vele. Hogyan tudom legalább arra kötelezni, hogy így készen adja majd vissza ősszel a földet? Kérhetek tőle bérleti díjat ilyen esetben?

Mufurc_nagyon # 2012.06.24. 12:31

Kedves Pinox!

A haszonélvezet és a használat
Ptk.157. § (1) Haszonélvezeti jogánál fogva a jogosult a más
személy
tulajdonában
álló
dolgot
birtokában
tarthatja,
használhatja és hasznait szedheti.
(2) A haszonélvezeti jog fennállása alatt a tulajdonos a birtoklás,
a használat és a hasznok szedésének jogát csak annyiban
gyakorolhatja, amennyiben a haszonélvező e jogokkal nem él.
(3) A haszonélvezeti jog a dolog tulajdonosának személyében
beállott változásra tekintet nélkül fennmarad.


http://levaltas.5mp.eu/web.php?… 2014 okt. látogató > mint 17500
{autodidakta}

Az ütk ne legyen LEVEZETÖ ELNÖK és JKV. VEZETÖ

Gabicsek # 2012.06.24. 12:26

mivel én örököltem a lakást ő meg a haszonélvezetet.

Tök mindegy, hogy örökölted vagy sem. Akkor tesz ki, amikor akar. Te pedig nem teheted őt ki.