Elővásárlási jog vagy vételi jog

lacikaboy33 # 2012.05.15. 10:00

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy ingatlanra szeretnék bejegyeztetni elővásárlási vagy vételi jogot, nem tudom melyik lenne a jobb, mi a különbség a kettő között. Jelenleg az ingatlanon jelzálog van, mely 3 éven belül lejár, én ezután szeretném érvényesíteni a jogomat. Ha a jelenlegi tulajdonosnak van kölcsöne amit nem fizetett ( nem jelzálog alapú ), és az ingatlanon lejár a jelzálog alapú kölcsön, akkor engem illet majd a vételi jog a megkötött szerződés értelmében, vagy az ingatlant a másik hitelintézet elveheti, árverésre ítélheti?

Válaszát előre is köszönöm!

ObudaFan # 2012.05.15. 10:39

Hogy melyiket jegyeztesd be, az attól függ, hogy mit szeretnél.
Ha a tulajdonos meghatározott dologra nézve írásbeli megállapodással elővásárlási jogot enged, és a dolgot el akarja adni, a kapott ajánlatot a szerződés megkötése előtt köteles az elővásárlásra jogosulttal közölni. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülményei miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna.
Ha a tulajdonos másnak vételi jogot (opció) enged, a jogosult a dolgot egyoldalú nyilatkozattal megvásárolhatja.
A jelzálogjogosult természetesen érvényesítheti a zálogjogát, bármit is jegyeztetsz be.

lacikaboy33 # 2012.05.15. 11:13

Én úgy értettem, ha a jelzálogot levették az ingatlanról, -de mindezalatt nekem van rajta elővásárlási opcióm, vételi jogom - és utána egy másik bank az az ingatlant tartozás miatt ( ez a tartozás nincs bejegyezve a tulajdoni lapra, nem jelzálog alapú) le akarják foglalni, árverezi. Ilyenkor nem tudja ezt a bank végrehajtani mert másnak van már rajta vételi vagy elővásárlási joga, vagy szabadon elárverezheti azt, az adósság csökkentése érdekében?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.15. 11:50

Sem a vételi jog, sem az elővételi jog nem erre való.

Zolcsi73 # 2012.05.25. 06:43

Üdvözletem!

Osztatlan közös tulajdonban lévő erdőbe szerettünk volna belevásárolni. Megtörtént a kifüggesztés. Sajnálatunkra érkezett egy vételi ajánlat. Viszont tüzetesen átnézve a vételi ajánlatra tett nyilatkozatot, az nem teljes bizonyító erejű magánokirat. Nincsenek rajta tanúk. Mit tegyünk? Az eladót ismerjük, nekünk szeretné eladni-bár tudom, hogy ez nem számít.

Köszönettel: Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.25. 06:56

Úgy érted, nyilatkozott egy elővásárlásra jogosult, hogy él a jogával?

lajcsó # 2012.05.25. 07:11

Amennyiben, a vételi ajánlatot a kiállítója saját kezűleg írta és aláírta akkor az magánokiratnak minősül (tanúk nélkül is). A földhivatal ezt így minden bizonnyal elfogadja. Azonban, a tulajdonjog bejegyzéshez szükséges az eladó bejegyzési engedélye is! Ha nem adja meg, akkor lehet pereskedni.

Zolcsi73 # 2012.05.25. 07:29

Üdvözlet!

Megtörtént a kifüggesztés és az utolsó napon érkezett egy ajánlat egy helyben lakó, gazdálkodótól.Élni akar az elővásárlás jogával. A rendeletben az áll, hogy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell nyilatkozni, amit Ő tett az nem az.Ezt akarnánk támadni, valahogy. Az más kérdés, hogy a Földhivatal simán bejegyezné.

Z

Zolcsi73 # 2012.05.25. 07:52

Üdv!

Lajcsónak reflektálva, nem saját kezűleg írta. Csak az aláírás írott, a többi géppel szerkesztett.

Zolcsi73 # 2012.05.25. 09:21

Üdv!

Még annyit. Remélem ez a nyilatkozat nem hiány pótolható! Mert akkor baj van.

Z

wers # 2012.05.25. 09:27

erősítsetek meg, hogy az elővásárlási joggal élőnek minimum annyit kell ajánlania, mint a másik vevőnek.
Zolcsi73, ti többet ajánlottatok az erdőért, mint az elővásárló?

pazs # 2012.05.25. 09:37

Ez nem licit, az elővásárlásra jogosult belép az ajánlatba és pontosan azt kell teljesítenie, amit a vevő vállalt, csak ő lesz a vevő.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.25. 09:55

Igen, ezért próbáltam rávezetni a kérdezőt, hogy a szóhasználata igencsak kifogásolható. Az elővásárlási jog jogosultja nem tesz "ajánlatot", hanem nyilatkozik róla, hogy élni kíván a jogával.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.25. 10:03

De hogy a kérdésre mégis válaszoljak: szerintem az, hogy a jogosult nem teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozott, nem jelenti sem azt, hogy nem gyakorolhatja a jogát. Az előírt forma véleményem szerint csak a nyilvántartási bejegyzésnek a feltétele, de a kötelmi jogi igénye a jogosultnak az egyszerű magánokirati formában tett nyilatkozattal is megnyílt. Az eladónak mindegy, ki fizet, én a helyében nem mennek bele egy perbe a semmiért. Simán engedném, hogy a vevő pótolja a bejegyzéshez szükséges iratot.

wers # 2012.05.25. 10:12

kösz pazs, már értem.

digger # 2012.05.30. 07:46

Érvényes így az ajánlat tétel? (telek eladás, elővételi jog)

Férj és feleség el akarják adni a telküket. Jelentkezik is egy vevő X millióval megvételre. A telekre 2 embernek van elővásárlási joga. Az egyik le is mond róla, a másik (nevezzük Z-nek) hezitál. Megszületik a megállapodás közben, a vevő és a feleség között a vételárra, ám a férj nem írja alá. Közben Z kitalálja, hogy neki mégis kell a telek. Eladó mondja, hogy akkor igérjen rá X összegre, de Z nem hajlandó adni érte, csak X-et, mert hogy az első vevővel is csak abban állapodtak meg. Mindeközben a férj nem írta alá a vevővel a X-ről szóló megállapodást.

Eladhatják e így a telket a vevőnek?
Semmisnek lehet e tekintetni az ajánlatot, ha a férj aláírásával nem fogadta el?
Z perelhet e , ha nem kapja meg X összegen a telket?
Az eladó megszabhat e magasabb árat a X-nél?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.30. 08:14

Ez így egy kalap... Ügyvéd közreműködött benne? Mert akkor üdvözlöm!

digger # 2012.05.30. 08:19

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Volt az eladóknak is ügyvédé, Z pedig maga is üygvéd.

Goodwitch # 2012.05.30. 08:26

Eladhatják e így a telket a vevőnek?
Az elővásárlási jogról a jogosultat úgy kell nyilatkoztatni, hogy a teljes és véglegesnek szánt ajánlatot teljes terjedelmében közölni kell vele, határidőt szabni a válaszadásra, és ha nyilatkozik, hogy nem kíván élni vele, vagy a határidő eredménytelenül telik el, akkor köthető meg érvényesen a szerződés az eredeti vevővel.
Semmisnek lehet e tekintetni az ajánlatot, ha a férj aláírásával nem fogadta el?” Az ajánlatot nem, ahhoz az eladóknak nincs sok köze, de a szerződés nem jön létre a férj tulajdoni hányadára. Egyébként is csak akkor érvényes az ajánlat, ha írásban van.
Z perelhet e , ha nem kapja meg X összegen a telket?” Igen. az elővásárlásra jogosult a vételi ajánlatot teheti magáévá, és ugyanazon feltételekkel vásárolhat, mint ami az ajánlatban van. Ezért is kell azt vele teljes terjedelmében közölni.
Az eladó megszabhat e magasabb árat a X-nél?” nem, lásd fent.

Goodwitch

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.30. 10:09

Nincs itt mit keresni. Nem történt semmi.

Zolcsi73 # 2012.06.05. 09:02

Üdvözlet!

Kifüggesztésre került egy ingatlan. Elővásárlási jogommal élve, nyilatkoztam, hogy élnék a jogommal. Kifüggesztés vége után mennyi időm van bejegyeztetni az ingatlant?

Köszönöm: Z

pazs # 2012.06.05. 09:51

Mit értesz azalatt, hogy bejegyeztetni az ingatlant? A teljesítésre annnyi időd van, ahogy az az általad elfogadott ajánlatban szerepel.

Zolcsi73 # 2012.06.05. 09:55

Úgy értettem, hogy ügyvéd előtt megkötni az adásvételi szerződést. Az ajánlatban nem volt határidő.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.05. 10:23

Pedig nem ártott volna.

Zolcsi73 # 2012.06.05. 10:38

Most már mindegy. Fizetési határidő nem lett megjelölve. Ilyen esetekben van valamilyen jogszabály, ami határidőt szab?