:) Nehogy az új tulajdonos orra előtt becsapják a kaput.
Elővásárlási jog vagy vételi jog
Nehogy rámorogjon a ház kutyája!
Nem vicc!
Van egy olyan házam, ahol a költségvetésben van egy tétel Barna III. etetés, új kutyahâz!
(17 évvel ezelőtt betörés volt, akkor a képviselő Barna bácsi vett egy kutyát a kert végébe.
Már mindketten elhunytak, de,, Barna bácsi kutyája,, után minden új kutya Barna névre hallgat,
Ez uniszex is, a közös költségről etetik, szerencsére nem nekem kell sétáltatni.)
De nem is volt azóta betörés!
Attika
Egyetértünk, de az a gond, hogy egy másik házamban lakik a fia az egyik itteni tulajnak,
Így aztán megigértem hogy segítek.
A legfiatalabb lakó 73 éves!
MajorDomus :D
és köszönöm a segítséget ezúton is mindenkinek!
.
T. Szakértők!
Egy osztatlan közös tulajdonról van szó, pontosabban egy 10 garázsos garázsorról, ahol az egyik garázs az én tulajdonomban van, amit az önkormányzattól vásároltunk meg mind a tízen. Mivel külön rendelkezést nem találtam az adásvételi szerződésben arról, hogy van-e a tulajdonosoknak elővásárlási joga, így nem tudom, hogy ebben az esetben létezik-e az elővásárlási jog? Most eladó az egyik garázs, ami pont az enyém mellett van, ráadásul az én garázsommal ikergarázs. Nincs elválasztva, de külön tulajdonban van. Ez a garázs eladó és rajtam kívül az egyik szintén garázstulajdonos akarja megvenni. Ketten lennénk rá vevők, de nagyon úgy néz ki, hogy a másik vevővel már megállapodott a szomszédom. Egy ismerősöm szerint van elővásárlási jog, de nem megyek vele semmire, mert akkor is annak adja el a tulaj kettőnk közül, amelyikőnknek akarja, mivel mindketten tulajdonosok vagyunk és hiába ajánlanék én többet érte. Tehát így ebben az esetben tényleg feleslegesen erőlködnék, hogy az enyém legyen?
Köszönöm a választ.
„ Egy ismerősöm szerint van elővásárlási jog, de nem megyek vele semmire, mert akkor is annak adja el a tulaj kettőnk közül, amelyikőnknek akarja, mivel mindketten tulajdonosok vagyunk és hiába ajánlanék én többet érte.”
Ez pontosan így van.
Köszönöm a választ.
Ígérj többet érte!
Az nem segít.
Dehogynem!
Pénz beszél..........
Termőföld vásárlással kapcsolatos kérdés.
Jól értelmezem a jogszabályt, ha azt mondom, hogy a helyi lakos aki földműves elővásárlási joggal rendelkezik a 15 km-rel távolabb lévő városban lakó családi gazdálkodóval szemben?
Jól
Közös tulajdon megszüntetésével kapcsolatos tanács kérése.
Erdő és több tulajdonos esetén, ha meg szeretném venni az egész területet, akkor megkeresem a többieket, hogy el akarják-e adni, majd megbeszéljük az árat, ügyvéd és kész. Hirdetmény ilyenkor nem kell. Nekem kb. 2X akkora területem van, mint a többieknek, illetve földműves vagyok, de ha valaki nem akarja a közös tulajdont megszüntetni, akkor nem tehetek semmit sem.
Jól tudom, vagy van egyéb lehetőségem is? Természetesen nem minden áron akarom kivásárolni a többieket ezért, ha valaki majd akadékoskodik, akkor inkább én adom el a részem. Vagy várjam meg a törvény általi közös tulajdon megszüntetését, de arról még a földhivatalban sem tudtak semmit.
Köszönöm az eddigi választ.
„ ha valaki nem akarja a közös tulajdont megszüntetni, akkor nem tehetek semmit sem.”
Dehogynem. Ha nincs megegyezés, bíróságtól is lehet kérni a közös tulajdon megszüntetését.
Csak előtte legyen meg a pénzed a többiek, kivásárlására!
Miért kéne kivásárolni?
Kérdésem, ha szerződéskötéskor kifizettem a vételárat, akkor ha jelentkezik a 60 nap alatt egy elővásárlási joggal rendelkező, mikor kell a vételárat átadnia. Mert hát ugyanolyan feltételekkel kell ajánlatot tennie.
ha meg szeretném venni az egész területet, akkor megkeresem a többieket, hogy el akarják-e adni, majd megbeszéljük az árat, ügyvéd és kész.
Mert ez volt a kérdése!
Családos
Amikor ő köti a szerződést!
Nem ez volt a kérdésem. Az értékesített terület szomszédjáról beszélek. Az én ajánlattételem = szerződéskötés. De neki ha a kifüggesztés ideje alatt a jegyzőhőz benyújtja igényét, akkor mikor kell szerződést kötnie? Mert azt gondoltam, hogy szerződéskötéskor úgy mint nekünk. Ő is csak úgy nyújthatja be szerződéssel együtt?
Konkrétan arról van szó, hogy megvennénk egy földterületet. Szerződéskötéskor kifizettük a vételárat. Az eladó azt mondta, hogy a szomszédokkal nem kell foglalkozni mert ők is inkább eladnák az övékét. A 60 napos kifüggesztés megtörtént, és nem tudjuk, hogy a szomszéd beadta e ez idő alatt igényét, mert kőzben kiderült, hogy ott a környéken vásárolgat területeket (de olcsóbb kategóriát). Az eladónak adnak a jegyzőnél felvilágosítást, viszont ő nem tud bemenni.
Nagyjából meddig szokott tartani és milyen költsége van a bírósági ügynek ha nem lehet megegyezni a társ tulajdonossal.Vagy jobban járok ha kiméretem és átíratom a saját pénzemen?
Jobban
Már teljesen belekavarodtam. Ha a 60 nap alatt más is jelentkezett a területre, mikor kell kifizetnie a vételárat és szerződést kötnie? Mert én szerződéskötéskor kifizettem a vételárat. Nem akkor amikor beadja igényét a jegyzőnél? Később?
Később.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02