Nincs. Bármelyik fél felszólíthatja a másikat az egyidejű teljesítésre.
Elővásárlási jog vagy vételi jog
Köszönöm a segítséget.
Érdeklődöm, hogy ha kötök egy külterületi földterületre elővásárlási vagy vételi jogot a tulajdonossal akkor, amikor ezt szeretném érvényesíteni és a nevemre íratnám a területet, akkor a szomszéd földterület tulajdonosa megelőz engem a szomszédi mivoltából fakadó elővételi jogával?
De meg ám!
Még egy kérdésem lenne: Többektől hallottam (és már két helyen olvastam is ilyet), hogy tán a vevőnek a kifüggesztés alatt van joga rálicitálni a megvásárolni kívánt területre és akkor meg kell ismételni a kifüggesztést, majd ha ismét rálicitál akkor az eladót szólítják fel, hogy döntse el kinek adja el a területet, a szomszédnak vagy a vevőnek.
Viszont erre jogszabályi hátteret nem találtam. Ez így van?
Nem.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
De nem ám!
"a szomszéd földterület tulajdonosa megelőz engem a szomszédi mivoltából fakadó elővételi jogával?"
Amennyiben földműves, akkor több jogcímen is megelőzhet (szomszéd, helybenlakó). Ha nem földműves akkor nem előz(het) meg.
Földvásárlással kapcsolatosan kérdeznék még. Ha a szomszéd él elővásárlási jogával, és beadja igényét megkifogásolható-e a földkiadó bizottságnál a következők miatt: az illetőnek azon a részen több területe is van, vásárolja fel öket, viszont a mellete levőket nem veszi meg hiába eladók. Többet is tudok ilyet. Szerintem ő arra játszik, hogy a mellette levőt nem kell megvennie mert ő neki elővásárlási joga van és ha komoly érdeklődő van csak akkor él jogával, addig azt a pénzt más területekbe fekteti be. Ez korrekt így? Most én hiába vennék még ott területet meg sem kérdezem az eladót, mert biztos ha megegyezünk akkor ő bele fog abba a vételbe is tenyerelni. Ez kitolás a tulajdonosokkal szemben is. Nekem is azt mondta, hogy amit meg akarunk venni az valószínű neki kell.
T. fórumtagok!
Az alábbi szituációban szeretném tanácsukat kérni.
Családunk birtokában , gyep a művelési ág megnevezése, valójában mindenki horgásztelekként használja.
A mellettünk lévő telket évekig nem gondozta tulajdonosa, sokszor kértük, de nem adta el nekünk, most értesültünk, hogy eladta vki másnak.
Ha lehetne élnénk elővásárlási jogunkkal, de nem vagyok biztos valóban van-e elővásárlási jogunk, mert nem helyben lakó szomszédok vagyunk (ha jól olvastam a törvényi megfogalmazást, csak a helyben lakó szomszédot emelte ki elővásárlási jogosultnak).
Nem vagyunk földművesek sem, de bőven 1ha alatt lenne a tulajdonolt föld nagysága.
Rekreációs céllal vásárolt földterület esetén ha szintén jól olvastam ráadásul nem érvényes az elővásárlási jog.
Szeretném tanácsukat kérni, hogy valóban jól értelmeztem az előírásokat és "mezei" szomszédként nincs elővásárlási jogunk?
üdvözlettel
Tisztelt Fórum
6 lakásos (4 tulaj) társasház egyik lakója eladásra kinálja ingatlanát, és van rá vevő.
kérdés:
- van a többi lakás tulajdonosnak elővásárlási joga a társasházon belül?
- amennyiben igen, úgy nekem milyen "fázisban" kell hivatalos "értesítést" küldenem a többi tulajdonosnak?
mármint a leendő vevővel milyen szintű hivatalos formulát kell kötnöm hogy az hivatalos "ajánlati feltételként" megállja a helyét az elővételi "felszólítás" során
értem ezalatt hogy szándéknyilatkozat pl elég ahol még se foglaló semmi más pénzmozgás nem történt, csak a felek (eladó-vevő) rögzítették hogy ennyiért akarnák megejteni a lakás eladását, vételét?
illetve mégegy fontos kérdés, hogy a vevőnek záros határidőn belül kéne az ingatlan, akkor ez befolyásolja az előjoggal rendelkező tulajok válaszadási idejét? illetve van-e erre valami törvényi minimum hogy mennyi idő "jár" az elővételi joggal való élés eldöntésére (szép magyar mondat lett)
válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelt "ostyacukor"
Ha a társasházi okirat tartalmazza a tulajdonostársak elővásárlási jogát, akkor van. Amennyiben nem tartalmazza, akkor nincs. Nézze meg legyen szíves.
Tisztelt "ostyacukor"
Ha a társasházi okirat tartalmazza a tulajdonostársak elővásárlási jogát, akkor van. Amennyiben nem tartalmazza, akkor nincs. Nézze meg legyen szíves.
Ha társasház egyáltalán az a "társasház".
A kérdező által közölt tényálláshoz kötve vagyunk. Bizakodhatunk, hogy nem keveri a társasházat a házastárssal.
:)
ostyascukor
Csak egy komplett szerződés ismeretében tudnak az elővásárlásra jogosultak nyilatkozni.
8 nap
No meg az alapító okirat ismeretében. Sok társasházban nincs is meg, ha van, akkor 40 éve készült is lehet.
akkor alapítóokirat böngészése indul
köszönöm szépen az extragyors válaszokat! :)
Meglepne ha lenne ilyen kikötés.
Egyébként Kbs felvetése indokolt!
Ma kaptam,, izgalmas,, ajánlatot!
6 lakás, nincs bankszámla, szmsz, Alapitó Okiratot nem találják, a néni ugyanis aki 39 éve a közös képviselő volt a be költözés óta! Meghalt, de potyog a homlokzat, zsebből adnak össze havonta a villany és szemétdijra!
Kérdésük :nekem kell e fizetni ha én leszek a közös képviselő, és kell e a háznak könyvelés?
Na itt esett ki a kezemből a telefon.
A héten találkozom velük. Érdekes lesz.
A helyedben megkímélném magam e "nemes, felemelő, kihívásoktól teljes" megbízás elvállalásától.
ugye az egész alapító okiratot nem akarnám bemásolni így csak remélem hogy az ideágó passzus(oka)t találtam meg
van egyszer egy olyan hogy:
"2./Birtoklás, használat, rendelkezés joga
A tulajdonostárs a külön tulajdonával és a külön tulajdonhoz tartozó közös tulajdoni hányaddal szabadon rendelkezhet"
ez még rendben is volna, ez még csak annyit jelent hogy eladhatom, kiadhatom ilyesmik gondolom
nade most jön a lényeg:
"A tulajdonostárs köteles
...
- külön tulajdonú lakásának, helyiségének elidegenítéséről és az új tulajdonos személyéről értesíteni a tulajdonostársakat."
az elidegenítés gondolom az eladást jelenti.
a kérdésem akkor a biztonság kedvéért hogy ez alapján akkor nincs elővásárlási joga a többi külön tulajdonú lakás birtokosának?
köszönöm a türelmet ezúton is :)
Így van. Az értesítési kötelezettség nem jelent elővásárlási jogot. Annak elmulasztása sem von maga után semmilyen szankciót.Azt segíti elő, hogy esetlegesen a tulajdonostárs is adhasson ajánlatot az ingatlan megvásárlására.
„Azt segíti elő, hogy esetlegesen a tulajdonostárs is adhasson ajánlatot az ingatlan megvásárlására.”
Azt aligha.
Ha nem, akkor miért tették bele?
Új tulajdonosról ír, nem ajánlattevőről és ajánlatról. Ez inkább csak olyan helyben szokásos közzététel.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02