Fórum ingatlanügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Termőföld kifüggesztés

MJózsef # e-mail 2020.06.08. 10:35

Tisztelt Jogiforum.hu!

Abban szeretném az állásfoglalásukat kérni, hogy 1 hektár alatti termőföld eladása esetén szükséges-e kifüggesztés?
Egy 1,13 hektáros terület 50%-a képezi a tulajdonomat, ezt szeretném értékesíteni. A tulajdonostárs a testvérem, ő nem kíván élni az elővásárlási jogával.

Előre is köszönöm válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.05. 11:20

Az nem a vevő ügyvédje, hanem a közös ügyvédetek. Kérd meg, hogy úgy magyarázza el, hogy te is megértsd. (Nem lesz könnyű, de ezért fizetik. Amúgy igaza van.)

www.kbs-ugyved.hu

Margitka75 # e-mail 2020.06.05. 11:14

Tisztelt Jogifórum!
A kérdésem a következő lenne:
Van egy kifüggesztős mezőgazdasági területünk. Van vevő rá, s a szerződés is aláírásra került. A kifüggesztés, az a bizonyos 60 nap a múlt héten lejárt.
A vevő ügyvédje viszont egy további 80 napos várakozásról beszél, s addig amíg az nem telik le, addig nem valósul, meg az adásvétel, így a pénzt sem kapjuk meg.
Szóval szeretném.megkérdezni, hogy mi lehet ez a további 80 napos dolog?
Nem találok róla semmit.
Előre is nagyon köszönöm a választ!
Üdvözlettel, Válik Margit

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.04. 16:37

Igazából nem tudsz elállni, ha a vevő ragaszkodik hozzá, hogy bejegyezzék a tulajdonjogát.

www.kbs-ugyved.hu

zsokka # e-mail 2020.06.04. 13:34

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm szépen a gyors választ!

Csak a félreértések elkerülése végett: igen, tehát igen, az én hibám lenne ebben az esetben az adásvétel meg nem valósulása? Gondolom, ebben az esetben az összes költséget nekem kellene állnom.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.04. 12:54

Igen. Szerintem ezen ne is gondolkodj.

www.kbs-ugyved.hu

zsokka # e-mail 2020.06.04. 12:48

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi szituációban kérem segítségeteket:

Adásvételi szerződés keretén belül értékesítettünk egy mező- és erdőgazdasági hasznosítású földet.
A 60 napos kötelező kifüggesztést követően (senki nem kívánt élni az elővásárlási jogával) érkezett a Földhivataltól egy végzés, mely szerint "az adásvételi szerződés jóváhagyása iránti eljárást megszüntetik". Oka: nem szerepelt az adásvételi szerződésben, hogy a vevő nem jogosult elővásárlásra.

Kérdésem pedig:
Amennyiben ebben az esetben úgy döntenék, hogy mégsem adom el a telket (nem írok alá egy új adásvételi szerződést, sem szerződésmódosítást) úgy az én hibámnak minősül az adásvételi szerződés meg nem valósulása, vagy mindenkitől független körülménynek? Mi történik ebben az esetben a foglalóval és az ügyvédi díjjal?

Köszönöm a válaszotokat!

drbjozsef #   2020.06.04. 06:52

Planeta,

Még egyszer : az elővételi jog úgy gyakorolható, hogy egy MEGKÖTÖTT szerződést kell megküldeni a jogosultnak (ezért sem lehet előre lemondani róla), ami ha megfelel neki (MINDEN feltétele), akkor "belép" a vevő helyére. Ha nem, akkor nem lép be, és az eredeti vevő szerzi meg.

Általában sem lehet elállni egy már megkötött szerződéstől.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.03. 20:56

???
Egyszer eladtad, azzal kész. Mire lenne több vevőd?

Továbbra is az a benyomásom, hogy valamit nagyon félreértesz.

www.kbs-ugyved.hu

Planeta # e-mail 2020.06.03. 16:46

Tehát akkor minden egyes vevőnél újra ki kell függeszteni, ha jól értem...

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.03. 16:14
 1. Dehogy.
 2. Konzuli tisztviselő előtt írod alá a meghatalmazást, vagy angliai közjegyző előtt, és aztán konzulátuson felülhitelesítteted. (Vagy hazajösz, és itthon ügyvéd vagy közjegyző előtt hatalmazod meg.)

www.kbs-ugyved.hu

Planeta # e-mail 2020.06.03. 15:45

Szuper ez a fórum, az összes kérdésemre választ kaptam eddig, köszönöm szépen! Mivel laikus vagyok engedjék meg, hogy még kérdezhessek :D

 1. A létrejött adás-vételi szerződés 60 napos kifüggesztése során a vevő elállhat a vásárlástól gondolom. Ebben az esetben tovább is ki lesz függesztve a föld és az elővásárlási joggal élhetnek 60 napig ugyanúgy?
 2. Ha még sem jön létre adás-vételi szerződés, mert a vevő elállt tőle akkor is érvényes marad a 60 napos kifüggesztés? Tehát az esetleges következő vevőnél remélhetőleg nem kell újra kifüggeszteni, ugye?
 3. Édesapám a tulajdoni lapon holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezik és szeretném őt meghatalmazni az adás-vétellel. Ennek mi a menete, ha most Angliában vagyok?
drbjozsef #   2020.06.03. 07:49

Planeta,

 1. Nem lesz, ha ők nem akarják eladni a részüket.
 2. Tulajdoni lapon nem frissítik a lakcímet, de neked nem is kell.
 3. Annak áruld, ami a tulajdoni lapon van, és jó esetben, ezzel egybevág a valóság. Majd a vevő eldönti megfelel-e így neki.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Planeta # e-mail 2020.06.02. 23:27

Azt értem, hogy addig nem lehet kifüggeszteni, amíg nincs vevő. A 'valaki' az aktuális vevő akart lenni a kérdés első részében, ha nem volt egyértelmű akkor bocsánat.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.06.02. 21:58

Te valamit félreértettél. Majd ha lesz vevőd, alá is írtad vele a szerződés (ügyvéd által ellenjegyezve), akkor lesz mit kifüggeszteni. Addig nincs.

www.kbs-ugyved.hu

Planeta # e-mail 2020.06.02. 18:17

Kedves József, köszönöm a szuper gyors választ! Felmerült még pár kérdésem:

 1. Ha letelik a 60 napos kifüggesztés és valaki megveszi a telket akkor a tulajdonostársakra is szükség lesz az adás-vétel során? Ha igen, miben?
 2. Jelenleg nem tartjuk a kapcsolatot a tulajdonostársakkal, nem ismerjük egymás. Nekem vagy az ügyvédnek kell felkeresnie őket (ha kell egyáltalán)? A tulajdonostársak a tavaly letöltött tulajdoni lapon szereplő lakcíme aktuális?
 3. Az épület a telken pince, présház és felépítményként szerepel. Ez mit jelent pontosan az eladásnál? Van ennek valamiféle hátránya az eladásnál? - leginkább nyaralóként pihenésre, vagy növénytermesztésre árulom a földet.

Előre is köszönöm

drbjozsef #   2020.06.02. 18:04

3b: nem kell a beleegyezésük, csak az elővételi joggal élhetnek, ha akarnak.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.06.02. 18:03

Planeta,

 1. Persze, a saját részedet eladhatod külön is, csak azt kell kifüggeszteni
 2. Persze. Magát a megkötött szerződést kell kifüggeszteni, annak minden feltételének ismeretében dönthet csak az elővásárlásra jogosult, hogy kíván-e élni a jogával.
 3. Elővételi jogról általánosságban előre lemondani nem lehet érvényesen. Hiszen nem is ismerik a feltételeket.
 4. Néhány hónap.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Planeta # e-mail 2020.06.02. 17:52

Üdv!

Adott egy külterületi telken lévő szőlő és présház megnevezésű ingatlan. Művelés alól nem kivett terület, tehát tudtommal a földforgalmi törvény vonatkozik rá. Az 1995-ös adás-vételi szerződésben pince, présház és felépítményként van feltüntetve a rajta lévő ház.
A tulajdoni papíron 2 másik tulajdonos is szerepel - férj és feleség-, akiket (még) nem ismerek (sosem járnak a telken, lehet, hogy el is felejtették), az összesített tulajdoni hányaduk kisebb, mint az enyém.

Szeretném eladni a tulajdoni hányadomat és lenne pár kérdésem ezzel kapcsolatban.

 1. A saját tulajdonhányadomat lehet szeparáltan kifüggeszteni? Vagy a kifüggesztés az egész telekre vonatkozik minden tulajdonostárssal együtt?
 2. A kifüggesztés csak akkor kezdődhet meg, ha létrejön először egy adás-vételi szerződés bizonyos emberek között? Ha egyenlőre nincs komoly érdeklődő a földre akkor is megkezdődhet a kifüggesztés?
 3. A tulajdonostársak lemondtak az elővásárlási jogukról egy dokumentum szerint. Van róla papír. A saját tulajdonhányad kifüggesztéshez és a tulajdonhányad eladásához kell a beleegyezésük?
 4. Körülbelül mennyi időt vehet igénybe ilyen feltételekkel a tulajdonhányad eladása?

A válaszokat előre is köszönöm!
D.

drbjozsef #   2020.02.17. 11:04

evelin15,

Az elővételi jogra jogosult kizárólag a kifüggesztett szerződés tekintetében tehet elfogadó nyilatkozatot, csak abba a szerződésbe "léphet be".

Azt írod új szerződés készül (ráadásul, a tartama is változik, ha jól értelek). Az új szerződést egészen biztosan újra ki kell függeszteni.

Egyébként, bár laikus vagyok, és nem értek hozzá, de véleményem szerint csak akkor módosíthatjátok a szerződést, ha arra nem jelentkezik elővételre jogosult. A már kifüggesztett szerződés vételi ajánlatnak minősül, amit elővételi jogosult elfogadhat. Ha valamelyik elővételi jogosultnak megfelel a most kifüggesztett szerződés, akkor ő azzal a feltételekkel, azzal a tartalommal elfogadhatja, és vele kell megkötni a végleges szerződést.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

evelin15 # e-mail 2020.02.17. 09:44

Üdv!

Van egy tanya, amely már ki volt függesztve, az akkori szerződésben két vevő szerepelt volna, de az egyik visszalépett. A másik vevő pedig megbeszélte a tulajjal, hogy ő egyedül is szeretné megvenni ezt a tanyát. Új szerződést fognak készíteni, melyben a vevő a vételárba belead 200.000 Ft-ot a többit pedig havi részletben kívánja megfizetni.

Kérdés ez ügyben, hogy a tanyát újra ki kell-e függeszteni?

Köszönöm,
Evelin

Karcsi88 # e-mail 2020.02.16. 17:41

Igen. A jogszabályoknak megfelelő ügyvéd által ellenjegyzett szerződés volt.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.02.16. 16:45

Ugye, ügyvéd ellenjegyezte azt a szerződést? Akkor őt kellene kérdezni.

www.kbs-ugyved.hu

Karcsi88 # e-mail 2020.02.16. 14:59

Üdv! Olan kérdésem lenne, hogy termőföld adásvétel esetén a helyileg illetékes jegyzőség nem várta meg a 60 napos kifüggesztés időt az 59. napon levették a szerződés kifüggesztését. Majd arról tájékoztattak, hogy semmis így a szerződés és újat kell kötni. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mit kell tenni?

gerbera317 # e-mail 2020.02.08. 20:31

Egy jelzálogjogot a kifizetett vételár és járulékai erejéig be lehetne addig is jegyeztetni.