Termőföld kifüggesztés

lajcsó # 2014.10.08. 10:16

"az Eladó már az adásvételi szerződésben foglalt nyilatkozatával hozzájárulhat a Vevő tulajdonjogának bejegyzéséhez?"
Álláspontom szerint igen. Én mindig így készítem a szerződést.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 10:17

Persze.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 10:18

Tekintettel arra, hogy a függőben tartás jogintézményét a föld adásvételi szerződésben nem lehet alkalmaz”ni
A legutóbbi törvénymódosítás óta már mód van rá, hogy az eladás tényét a kifüggesztés illetve a földhivatali jóváhagyás idejére feljegyezzék a tulajdoni lapra. Az már majdnem olyan.

Babilon0111 # 2014.10.08. 11:50

Köszönöm a hozzászólásokat. :)

A legutóbbi törvénymódosítás óta már mód van rá, hogy az eladás tényét a kifüggesztés illetve a földhivatali jóváhagyás idejére feljegyezzék a tulajdoni lapra. Az már majdnem olyan.

A legutóbbi információm e tekintetben az, hogy hogy a jogszabály e vonatkozásban még csak módosítás alatt áll. Ha én tudom rosszul, akkor ezt hol találom pontosan az Inytv-ben?

lajcsó # 2014.10.08. 12:51

"már mód van rá, hogy az eladás tényét a kifüggesztés illetve a földhivatali jóváhagyás idejére feljegyezzék a tulajdoni lapra."

"A föld tulajdonjogának átruházására irányuló szerződés benyújtásának tényének feljegyzése"
(109/1999. (XII. 29) FVM rendelet 29/A-B §-ai)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 16:43

Igen, erre gondoltam. Köszönöm a pontosítást. (Jól gondolom, hogy ez azért azt jelenti, hogy kétszer fizettetik meg az eljárási díjat?)

lajcsó # 2014.10.08. 16:59

"Jól gondolom, hogy ez azért azt jelenti, hogy kétszer fizettetik meg az eljárási díjat?"
Remélem, hogy nem. Amennyiben analógiaként alapul vesszük a "tulajdonjog fenntartással történő eladás tényének feljegyzését" akkor nem kellene dupla eljárási díjat fizetni.
Végül is egy eljárás amelyben várhatóan - kérelemnek helyt adó - érdemi döntés születik (tulajdonjog bejegyzése).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.08. 18:04

Legyen igazad.

drCsoti # 2014.10.08. 22:11

Én azt a tájékoztatást kaptam a helyi földhivatalunkban, hogy igen, kétszer kell az eljárás díjat megfizetni (éppúgy, mint a tulajdonjog fenntartásnál!) :(
És mivel csak tény feljegyzéséről van szó, a további terhek bejegyzését nem akadályozza meg... kérdés, hogy így mire jó.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.09. 08:09

Ugye, ugye?

lajcsó # 2014.10.09. 11:26

"mivel csak tény feljegyzéséről van szó, a további terhek bejegyzését nem akadályozza meg"
Ez azért nem egészen így van!

"(2) Az (1) bekezdés szerinti tény feljegyzését követően további jogokat - a jogszabályon, bírósági vagy hatósági határozaton alapuló, továbbá a tv. 16. § e) és f) pontjában meghatározott jogok kivételével, de a (3) bekezdésben foglaltakra tekintettel - csak a szerződés alapján történő tulajdonosváltozás bejegyzésétől függő hatállyal lehet bejegyezni. A feljegyzésben, valamint a további jogokra irányuló bejegyzésekben erre utalni kell."

"(3) A tény feljegyzését követően az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett végrehajtási jogon alapuló árverés esetén az árverési vevő a szerződés alapján történő tulajdonosváltozás bejegyzésétől függő hatállyal szerzi meg az ingatlan tulajdonjogát. Az árverési vevő tulajdonjogának bejegyzésében erre utalni kell"

lajcsó # 2014.10.09. 13:23

Díjtörvény:"32/D. § Ha az ingatlanügyi hatóságnál ugyanazon ingatlanra vonatkozóan a kérelmező többféle, egymástól különböző típusú jog vagy tény keletkezésének, módosulásának vagy megszüntetésének a bejegyzését, feljegyzését, vagy a bejegyzett ilyen jog vagy feljegyzett ilyen tény törlését egy eljárásban kéri, a díjat csak egyszer, a legmagasabb díjtételnek megfelelő összegben kell megfizetni."
Csak most az a (nagy) kérdés, hogy a földvásárlás tényének feljegyzése külön eljárásnak minősül, vagy "egy eljárás" része?
Álláspontom szerint egy eljárás része.
Tehát nem kell(ene) dupla eljárási díjat fizetni.

Kriszti99 # 2014.10.22. 10:40

Üdvözletem Mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni az alábbi témában:
Tegnap kötöttem adás-vételi szerződést vevőként egy külterületi ingatlanra, lakóingatlan, udvar és gyümölcsös megosztásban egy helyrajzi számon.
Elméletileg a szomszédok nem tartanak rá igényt (ennyiért nem).
Ha a kifüggesztés ideje alatt él valamely helyi földműves az elővásárlási jogával, arról engem értesítenek?
Édesanyám szőlész-borász végzettségű, ha ő most regisztráltatja földművesként magát (adás-vételi szerződés után), akkor fentebb licitálhat egy esetleges elővásárlási jogával élő földművessel szemben?
A szerződött ingatlanhoz képest kb. 700 m-re van édesanyámnak egy külterületi ingatlanja. A lényeg, hogy nagyon szeretném megvenni(akár édesanyám nevére is).
Bocsánat a pontatlan kifejezésekért.

lajcsó # 2014.10.22. 13:58

"Ha a kifüggesztés ideje alatt él valamely helyi földműves az elővásárlási jogával, arról engem értesítenek?"
Téged semmiképpen nem értesítenek mert nem neked kell közzétenni a szerződést, hanem az eladónak. A jegyzőnek az eladót sem kötelessége értesíteni. De szerintem az eladó jogosult az ügyben felvilágosítást kérni a jegyzőtől.

"Édesanyám szőlész-borász végzettségű, ha ő most regisztráltatja földművesként magát (adás-vételi szerződés után), akkor fentebb licitálhat egy esetleges elővásárlási jogával élő földművessel szemben?"
Álláspontom szerint, édesanyád a földhivatali regisztrációt követően jogosult gyakorolni az elővásárlási jogát. (A regisztráció előtt megkötött szerződések esetében is!)

Kriszti99 # 2014.10.22. 14:28

Hálás köszönet a gyors válaszért!

bokros # 2014.10.22. 17:47

bizony hogy értesít a jegyző a Ket alapján, mivel a kifüggsztési idő után az eladó által kezdeményezett eljárás kikerül a jegyző hatásköréből és át kell adnia további eljárásra az illetékes agrárigazgatási szerv részére.
Ilyenkor az értesítés kötelező és azt kell értesíteni, aki az eljárást indította.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
8961 Lenti Pf: 51
www.drbokros.hu
Tel/fax: (36 92) 551 270, 551-271
Mobil: (36 30) 3398 000

bokros # 2014.10.22. 17:57

" Édesanyám szőlész-borász végzettségű, ha ő most regisztráltatja földművesként magát (adás-vételi szerződés után), akkor fentebb licitálhat egy esetleges elővásárlási jogával élő földművessel szemben?
A szerződött ingatlanhoz képest kb. 700 m-re van édesanyámnak egy külterületi ingatlanja. A lényeg, hogy nagyon szeretném megvenni(akár édesanyám nevére is)"y

Édesanyja tehát földműves, ami lehet elővásárlási jog alapja amennyiben a kifüggesztés ideje alatt regisztrál.
A 700 méternek nincs jelentősége illetve abból van, hogy nem szomszéd, persze ez sem biztos, hogy igaz, mert elméletileg lehet, hogy a 700 m-en olyan bejegyzés van, ami a szomszédsági státusz esetén kiesik és így szomszédnak minősül
Az már kiderült, hogy nem lesz földet használó földműves, és ha nem szomszéd, akkor nem is lehet helyben lakó szomszéd, tehát valahol később sorol be.
Összességében megfelelő és pontos válaszhoz lényegesen több információra van szükség.
A szőlész-borászról még beugrott, hogy a hegyközségi törvény is biztosít bizonyos elővásárlási jogot, amit a földforgalmi tv.-be is besoroltak.

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu

lajcsó # 2014.10.22. 21:51

A "kifüggesztés" eljárási szabályait nem a Ket. hanem a 473/2013. (XII. 12.)Korm. rendelet szabályozza.
A jegyző csak csak a mezőgazdasági szakigaztási szerv részére történő irattovábbítás tényéről köteles értesíteni az eladót (Korm. rendelet 5.§ (2) bekezdése alapján).

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.24. 14:51

0.: Kerestek egy ügyvédet, aki vállalja a szerződés elkészítését, ellenjegyzését. (Én például nem vállalom.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.25. 17:27

Akkor a többit már célszerű tőle kérdezni.

lajcsó # 2014.10.26. 12:40

Valamennyi kérdésre a válasz az, hogy ez a felek megállapodásától függ.

bokros # 2014.10.29. 13:33

Fagin kérdésére
1 és 2- re lajcsó megadta a választ
a 3-ból borítékolható, hogy az ügyvéd vissza nem ad semmit, mert a munkát elvégezte.
Ugyanakkor ha valaki rárepül a kifüggesztésre és elővásárlási joga előbbre sorol, akkor ő szerződésben a vevő helyére lép ( nem kell új szerződést készíteni neki)

Dr. Bokros Gábor
ügyvéd

Dr. Bokros Ügyvédi Iroda
www.drbokros.hu

ponthogyegybecenevsemjute # 2014.11.23. 12:33

Sziasztok!

Keszulok most eladni egy termofoldet, a fold
haszonberlojenek (mezogazdasagi ceg).
Kerdesem az lenne, hogy mivel ezt ki kell fuggeszteni 60 napra,
ez feltetlenul azt jelenti, hogy a vetelarat is csak akkor kapom meg, tehat 60 nap mulva? Nincs ra lehetoseg h a szerzodeskoteskor, a kifuggesztes elott megkapjam? Es irasban az ugyved elott vallalnam h amennyien valamelyik elovasarlo el az elovasarlasi jogaval, nem tudom hany napon belul visszateritem az osszeget. A helyzet az, hogy surgosebben lenne szuksegem az osszegre, mint 60 nap. Ha esetleg az allam pl elne az elovasarlasi jogaval, akkor is vissza tudnam adni az osszeget, hiszen ugyebar megkapnam toluk.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.11.25. 20:01

De, megkaphatod a vételárat az ajánlat elfogadásakor úgy, ahogyan azt írtad.

lajcsó # 2014.11.25. 20:16

A vételár teljesítésnek időpontja megállapodás tárgya. Viszont célszerű a szerződésben meghatározni az esetleges visszafizetés időpontját stb.!