Társasház tulajdonosi jogok


fohász # 2016.11.20. 04:58

Vannak, igen. Nagyon szerencsések az ilyenek, az biztos.

Más kérdés: Az erkély az alapitó okirat szerint nem a közös tulajdonba tartozik, viszont az erkélynél mi a homlokzati rész? Mert lepotyogott a vakolat az erkélylemezről az alatta lévő erkélyre, ami akár életveszélyes is. lyenkor mi van?

MajorDomus # 2016.11.19. 23:30

fohász

Vigasztalódj.
Rengeteg ilyen ház és képviselő van.

fohász # 2016.11.19. 04:43

Kbatti, gratulálok, hogy ilyen jó házatok meg lakóközösség van, és szerencsétek van a közösképviselővel is. Tudtok haladni es nem a lerohasztásra, eléréktelenítésre megy ki a játék.

MajorDomus # 2016.11.18. 20:28

kbatti
Egyszerű.
Szabályos körülmények között hívjátok össze a közgyűlést, akkor nem tud belekötni.

Vagy fizet vagy elköltözik de az nem elfogadható hogy egy lakás megakadályozza 8 lakás akaratát.

fohász # 2016.11.18. 18:33

"joggal tart tőle"

Erre egy jogszabályi hivatkozást, ha lehetne!
A hülyeség sem jogi kategória.

kbatti # 2016.11.18. 17:21

Egy budapesti 9 (azonos alapteruletu) lakasos tarsashazban lakunk.

Hazunk allaganak megovasa, javitasa erdekeben kulso hoszigetelest tervezzuk, amelyre mar kaptunk elfogadhato arajanlatot es a kozos kepviselonk altal javasolt kedvezo kamatozasu OTP-hitel lehetoseget is.

A dontesre osszehivott rendkivuli kozgyules elott, a helyszinen, az egyik tulajdonos - a kozgyulesi meghivo emailekben tortent kuldesere hivatkozva, a hazban torteno kifugesztes helyett - a kozgyules elhalasztasat kerte. Ennek a tobbseg elegt tett.

A kozgyules helyetti beszelgetes soran kiderult, a kilenc tulajdonos kozul nyolcan tamogatjak a kulso hoszigeteles projektjet, a kozgyulest vetozo tulajdonos viszont nem. A kesobbiekben az is megtudtuk, hogy elsosorban anyagi okokbol nem vallalhatja a hitel felvetelt. Ezert is akadalyozza a kozgyules mindenkori megtartasat, kilatasba helyezve a majdani hatarozat birosagnal torteno megtamadasat.

Mikent ervenyesithetjuk jogszeruen a tobbseg akaratat, illetve van-e olyan lehetoseg, amellyel a rosszabb anyagi korulmenyek kozott elo tulajdonostarsunkat is magunk melle allithatjuk?

ragyasdezso # 2016.11.18. 11:30

az iratbetekintést miért akadályozza, ha a közösképviselő olyan becsületes meg tisztességes?
Azér mert elege van a gyanúsítgatásodból és joggal tart tőle, hogy mivel nem értesz hozzá, még több támadásnak lesz kitéve. A hülyeség ellen valahogy védekezni kell, hamár nem keresed meg az elgurult gyógyszered!

MajorDomus # 2016.11.17. 22:34

fohász

Azért mert a képviselő a tulajdonosok érdekében jár el.
,, a tulajdonosok kívánságait a lehetőségek szerint teljesíti,,

A képviselőnek széles jogerőre van, nem kell minden felvetésről közgyűlési határozat, önkormányzati területről nem is lehet.

Én nem állítottam a te képviselődről hogy becsületes és tisztességes.

Az iratbetekintéshez neked a törvény erejénél fogva jogod van.

fohász # 2016.11.17. 18:19

MajorDomus, például az iratbetekintést miért akadályozza, ha a közösképviselő olyan becsületes meg tisztességes?

A fakivágásról: a közösképviselőnek miért kötelessége eljárni 6 lakó faírtási kivánságának megfelelően, ha erről nincs közgyűlési határozat?

Szomorú örökös # 2016.11.17. 05:56

Igazából alapból pl. a villanyszolgáltató sem kér rá engedélyt tőlem, hogy legallyazza a házam előtt álló fát, ha az veszélyezteti a villamos vezetékeket. Szimplán kijön és levágja a kérdéses ágakat. Sőt még az sem érdekli, hogy utána a fa inkább egy amorf képződmény lesz, mint fa, mert a szépre már abszolút nem törekednek. A ház előtti fa többnyire az önkormányzaté, ők döntenek a sorsáról, nem a lakó.

MajorDomus # 2016.11.16. 22:15

adwil
CXXXIII/2003 tv.
fohász
Ne keverd a dolgokat. A Ptk nem szabályozza a társasházban az iratbetekintési jogot.
Maja
Ha a társasházban 6 tulajdonos kéri
A fa kivágását, ráadásul írásban, akkor a képviselő köteles eljárni.
A fa kivágását az önkormányzat rendelte meg, (és nem el, határozatban, ami nagy különbség!)
Tehát nem a közös költség terhére történt. Ez is nagy különbség!

Ebből következik hogy önkormányzati rendelet ami,, megfellebbezhető lett volna nem született, és ha született volna, te azt nem fellebbezheted meg.

Ezért a képviselőnek nem volt kötelezettsége a határozatot eljuttatni a lakóknak, tehát nem hibázott.

Abban is igaza volt, hogy miután elterjedt a házban az akció, a másik oldal is gyűjthetett volna aláírásokat. Ha ez sokkal több, akkor a többségi véleményt kellett volna figyelembe venni.

Abban fohásznak igaza van, hogy a képviselő csak végrehajtó, és nem tehet semmiről, de hogy ebből hogy jut el odáig hogy a társasházi törvény a hazug és csaló közös képviselőknek kedvez?

fohász

Hol és mit módosítanál a társasházi törvényen, hogy ne a hazug és csaló közös képviselőknek kedvezzen?

Egyébként a becsületes és tisztességes közös képviselőknek sem kedvez sajnos.

ragyasdezso # 2016.11.16. 16:06

Maya44

Helyesen járt el a kk: a fa nem a tulajdonos közösségé, hanem az Önkormányzaté. Ha a tulajdonos úgy határozott, hogy kivágatja, biztosan meg volt rá az oka. Ehhez a döntéséhez nem kellett kérni sem a kk. sem a tulajdonosok hozzájárulását!

fohász # 2016.11.16. 13:05

Maya44,
Érdemes utánanézni midennek, de elérni semmit nem fogtok tudni, max.a kképviselőt leváltjátok. Mindennek határideje van, közvetelnül a közösképviselő "nem tehet semmiről", ő "csak végrehajtjó"... Ettől még nincs szankció, a fa sem nő ki, amit én is roppantul sajnálok es aljas dolognak tartom a kivágatását. Az egész társasházi törvény a csaló, korrupt közös képviselőknek kedvez igazán (rafináltan irányitva/megtévesztve a tájékozatlan lakókat) nem a többségi tulajdonosoknak, azokat csak szivatja a Ptk.-ba áttolt szabályozásokkal.
Sok sikert!

Maya44 # 2016.11.16. 09:13

Kedves Fohász!
Köszönöm szépen a gyors választ, sajna nekünk is ez az érzésünk, de nem hagyjuk!
További szép napot kívánok!

fohász # 2016.11.16. 06:49

MajorDomus, kösz!

fohász # 2016.11.16. 06:48

Maya44, sajnos alaposan ki lettetek játszva!
Menj be az önkorihoz, kérd ki az engedély másolatát -ha odaadjak!- Ha nem, akkor neked is iratbetekintési jogod van, a ptk szerint, a közgyűlési határozatok könyvét is köteles megmutatni. Ha nem, fordulj a jegyzőhöz. Gyanítom, hogy nem kaptatok kgyűlési meghívót, sem jegyzőkönyvet, így valószínűleg határozat van a megismételt kgyűlés alapján, hogy ki kell vágatni a fát.

Maya44 # 2016.11.15. 12:27

T.Major Domus!
Kérem szíveskedjen problémánkra válaszolni, nagy szükség lenne segítségükre, hogy jogos-e a képviselő eljárása.
Válaszát előre is köszönjük!

Az alábbi témában kérem, kérjük szíves véleményét, mit tehetnek a társasházi lakástulajdonosok ilyen esetben, ill. jogosan járt-e el a közös képviselő:
3 lh-as, tízemeletes társasházban lakunk. A mi lh-unk előtt 3 nagyon szép, nagy egészséges fa van. Az egyik 3. emeleti lakó kezdeményezésére, /közös képviselő szóbeli tájékoztatása szerint/ 6 aláírással kérte az egyik fa kivágását, indok: az erkélyére rendszeresen, több falevél behullik. Ennyit tudtunk az ügyről. Több lakótárs szóban kérte a közös képviselőt, hogy ne legyen kivágva a fa, azt csak nyessék, vagy ritkítsák meg. 4-5 nap múlva munkások jelentek meg, teljesen tőből ki lett vágva a fa, a lakók többségének szóbeli véleménye ellenére, miszerint CSAK nyesni, ritkítani kellene a fát. Közös képviselőt megkerestük, hogy történhetett ez meg, mire közölte, hogy "a fa már úgysem ültethető vissza, miért nem gyűjtöttünk aláírást mi is, ... igaz már késő, mert a fakivágásról szóló önkormányzati határozat fellebbezési határideje lejárt"! Felháborodtunk közlésén, hogy miért nem lett kitéve a hirdető szekrénybe amányzat határozat, miért nem lettek tájékoztatva a lakók, hogy ő - a ház közös pénzéből vásárolt illetékbélyeggel ellátott - fakivágási kérelmet benyújtja az önkormányzathoz? Közölte, hogy ilyen irányú törvényi kötelezettsége nincs! Kértük, mutassa meg az önkorm.-hoz beadott kérelmet, hogy az TITKOS, nem nyilvános!
Szerintünk minden tulajdonost /az érintett lépcsőházban 65 család lakik/ érint a lakókörnyezete milyensége, jogunk van tudni a lakásunk környékét érintő közös képviselői intézkedésről. Lehetőséget kellett volna kapjunk aláírások gyűjtésére, hogy CSAK a fa nyesése történjen meg, és ne egy 30-35 éves gyönyörű, egészséges fa kivágása, ráadásul a tulajdonosok közös költségként befizetett pénzéből.
Tisztelettel kérem, kérjük t. Cim válaszát, valóban helyesen járt-e el a közös képviselő, hogy a 65 tulajdonossal szemben 6 ember "akaratát" érvényesítette anélkül, hogy a többi lakó lehetőséget kapott volna vélemény-nyilvánításra, ill. a fa kivágásának megakadályozására, valamint tényleg semmi köze a tulajdonosoknak betekinteni ilyen jellegű, az összes tulajdonost érintő kérelmek megismeréséhez? A kk. szerint TITKOS, nem mutathatja meg!
Valóban ilyen, és ehhez hasonló esetekben nem köteles a közös képviselő tájékoztatni a lakókat, és egy ügyre vonatkozó önkorm. határozatot - mely fellebbezési lehetőséget ad - hirdető táblára kitenni, hogy minden lakó megismerhesse, véleményezhesse?
Köszönjük válaszát!

adwil # 2016.11.15. 11:18

T.MajorDomus !

Társasházról van szó.
Alapító Okirat még nincs a birtokomban.
Ha jól értelmezem válaszát akkor a bélelés is a társasház költsége.
Erre tud nekem egy törvényt mondani hova van ez leírva ?

MajorDomus # 2016.11.14. 19:32

Attól függ :ha közös tulajdon akkor társasház, ha magántulajdonu akkor a tied, de ez társasházban nem valószínű.

Miért nem olvasod el az Alapitó Okiratot?

adwil # 2016.11.14. 12:57

Tisztelt Fórumozók !

Kéménybéleléssel kapcsolatban szeretnék tájékozódni.
Sok helyen azt olvasom, hogy az ingatlantulajdonos költsége a bélelés.
A kémény többi eleme a ház költsége, mivel a kémény a ház tulajdona.
Viszont a tulajdonos kötelessége, hogy tulajdonában levő dolog használható, előirásoknak megfelelően legyen.
Ha nincs olyan állapotban a dolog, akkor az ő kötelessége müszakilag és a jogszabályi előírásoknak megfelelő állapotba hozni.

A kérdésem az, hogy egy társasházban az időszerűvé váló kémény kibélelése /maga a bélelés/ kinek a költsége ? /a kémény sose volt bélelve/
Ház vagy tulaj?

MajorDomus # 2016.11.12. 18:04

fohász

A Határozatok Könyvének nincs előírt formátuma, más kérdés hogy élelmes nyomtatványboltok árulnak ilyet. Mi általában fűzős dossziékban gyűjtjük a kitöltött lapokat a Határozatokról, a határidőkről, s azok végrehajtásáról.

Itt az a fontos, hogy :
(2) A Közgyűlési Határozatok Könyve - évenkénti bontásban - a hitelesített közgyűlési jegyzőkönyv alapján tartalmazza:

  1. a közgyűlés időpontját, a határozatképesség arányát,
  2. a megszavazott határozatok szó szerinti szövegét és a szavazáskor jelen lévő tulajdonostársak, illetőleg a tulajdonostárs által meghatalmazott személy nevét, és a tulajdoni hányad szerint leadott szavazatokat igen, nem, tartózkodott bontásban,
  3. a közgyűlési határozatok végrehajtásának módját és időpontját,
  4. a közgyűlési határozatok végrehajtásának elmaradása esetén ennek indokát.

(3) Ha a közösség a határozatot írásban hozta meg, a (2) bekezdés a) és b) pontjaiban említett adatokat az írásbeli szavazás alapján, értelemszerűen kell feltüntetni.

A Határozatok végrehajtásának határidejét, felelősét, a végrehajtás elmaradásanak indokát is tartalmaznia kell.

Ha ez a kezedben van, és a jegyzőkönyv is, akkor már elég nehéz helyzetbe kerül a képviselő ha nem tudja bizonyítani a határozat végrehajtását.

Maya44 # 2016.11.12. 17:58

Kedves Szomorú Örökös!
Köszi szépen a választ, de a kérdésemben írtam, hogy van önkormányzati határozat, csak a közös képviselő ezt nem tette ki a hirdető táblára, így nem tudtunk fellebbezési időn belül kifogást benyújtani... hivatalosan a kivágási kérelemről se értesítette a lakókat... szóval pont ez a kérdésem, kérdésünk, hogy ehhez joga volt-e a közös képviselőnek, hogy gyakorlatilag "suba alatt" intézkedjen, és szerezzen érvényt 6 ember kérelmének a 64 tulajdonossal szemben... Örülnék, ha tudnál erre válaszolni... amit előre is köszönök.

Szomorú örökös # 2016.11.12. 07:54

fohász

Elég laikus vagy, tul sokat okoskodsz

Bagoly mondja verébnek?

De hogy is mondtad a másik topikban?

A személyeskedések méltatlanok egy jogifórumhoz, kocsmában a helyük

Légy következetes! Mi lenne, ha ehhez tartanád magad? Én a saját tapasztalataimat, véleményemet írtam, amelyek közben kiderültek, hogy egyeznek a hivatalos állásponttal is, tehát kettőnk közül nem én vagyok, aki téved. :-)

Én nagyon sok társasházkezelővel vagyok kapcsolatban, hiszen nekik dolgozom közvetlenül a legtöbbet. Nyilván így az én tapasztalatom sokkal több rálátást biztosított eddig is, mint a tiéd. Ehhez képest te mindenáron James Bondot akarsz játszani a saját képviselődnél, holott ezt már leírták neked nálam jóval hozzáértőbbek, hogy nem lehetséges opció számodra. :-D

De szerintem nagyon szépen leírták már neked, hogy a paranoiádat inkább kezeltetni kellene. Ahol egyedül te vagy ezen a véleményen és mindenki másnak megfelel a közös képviselő munkája, ott nem ők hajtanak nyilván szembe a forgalommal az autópályán, hanem te.

fohász # 2016.11.12. 06:46

Kiigazítva, nem napirendi pontok, hanem határozatok

fohász # 2016.11.12. 06:25

Kösz MajorDomus, a praktikusság okán gondoltam, hogy a kért oldalt lefényképezhetem.
A Közgyűlési Határozatok Könyve túlképp hogy néz ki? Számozott oldalszámúak? Mivel nemrég vagyok itt tulajdonos, meddig van jogom a betekintéshez? Ugyanis két olyan napirendi pontról tudok, végrehajtásuk elmaradása el lett sumákolva, ezzel is kárt okozva a társasháznak, arra bazírozva, hogy az öregek ezt ugyis elfelejtették. Az elmaradást is indokolniuk kellene, elvileg.
Két oka van, hogy megtagadják a betekintést: erőfitogtatásból csakazértse, vagy nincs rendben ott valami.